Via Ferrata

Sprek og aktiv i Valdres

/ VAKRE VALDRES` VARIERTE OG STORSLÅTTE NATUR OG LOKALE DELIKATESSER

Opplev noen herlige dager på sjarmerende Grønolen Fjellgård i Jotunheimen, hvor vi er omringet av ruvende fjell og endeløse vidder! I disse vakre omgivelser venter brødrene Grønolen oss med flotte fjellturer og lokale delikatesser, blant annet en ekte stølslunsj. Turmulighetene er mange, og vi har valgt ut riktige godbiter som Bitihorn, Mugnetind og Besseggens lillebror Knutshø. Og kanskje vil du utfordre deg selv med Synshorn Via Ferrata?

Vanskelighetsgrad 3-4 støvler

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 9 130,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 01.07.2018 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 6 dager
 • Nydelig gourmetmat inkludert!
Turleder/lokalguide
Tor Erik Grønolen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 01.07.2018
 • Avreisested
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 6 dager
 • Priser fra 9 130,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oppmøte Grønolen fjellgard, Beito

Ankomst i løpet av dagen med egen bil direkte på Grønolen Fjellgard eller med Valdresekspressen til Beitostølen. Velger du buss, blir du hentet på Beitostølen. Dette må oppgis ved bestilling. Ved ankomst blir du tildelt ditt rom, og du har deretter tid til å gjøre deg litt kjent. Før middag samles vi til felles informasjonsmøte om ukas fotturer. Tor Erik Grønolen er lokal guide/turleder under oppholdet vårt under oppholdet. (-/-/M)

Grønolen Fjellgard drives av brødrene Grønolen. Tor Erik holder tak i selve driften og han du møter ved ankomst. Tor Eriks lidenskap er, foruten fjellgarden,  fjellturer, og han stiller som lokalguide på utallige turer i løpet av året. Eplet faller ikke så langt fra stammen, så barna hans bidrar også som lokalkjente fjellguider for Grønolens gjester. Bror Øyvinds lidenskap skal du få stifte nær bekjentskap med gjennom disse fem dagene til fjells, det er nemlig han som gir oss matopplevelser som er kreert med både hjerte og sjel – og det er ingen tilfeldighet at hans utsøkte matkunster er kjent langt utenfor Valdres’ grenser.

Knapt noe skjerper appetitten mer enn fysiske utskeielser i frisk fjelluft – og slenger du på en dose panoramautsikt og gourmetmåltider, så er det ingen hemmelighet at gjestene ofte blir sittende lenge til bords. Gode opplevelser skal nytes – lenge.

Dag 2

Bitihorn 1608 moh

Vi spiser en skikkelig «heimelaga» frokost, smører oss lunsjpakke og er klare for vår første topptur. Vi kjører via Beitostølen opp til Båtskaret cirka syv kilometer nord for Beitostølen. Om du er en av de mange som har vært med på sommerens vakreste eventyr i Valdres, Det norske fjellmaraton første lørdag i juni, så kjenner du igjen Båtskaret som startsted for miniton-løypa, og har du løpt maraton vet du at det er fra Båtskaret det begynner…endelig…å gå nedoverbakke til mål. Vi sikter oss inn mot Bitihorntoppen fra sør. Det er en litt bratt oppstigning, men tempoet tilpasses og vi har god tid. Vel oppe på Bitihødn, som man sier på Valdresdialekt, åpenbarer det seg en storlslått utsikt mot Bygdin, Jotunheimen og hele Valdres i sør. Det skal derfor ikke være noe å si på utsikten når medbrakt lunsjpakke inntas der på toppen av Valdres. Nedstigningen går på nordsiden mot Bygdin og til Stavtjernet. Her venter bussen og kjører til

Beitostølen for en liten stopp der for de som ønsker å shoppe, gå på pub eller bare sitte ute i sola… ja, for fint vær har vi jo bestilt. Vel tilbake på Grønolen slapper vi av med utsikten over Øyangen og gleder oss til kveldens middag – nok et gourmetmåltid venter. (F/L/M)

Vanskelighetsgrad: Middels
Høydemeter: 460 meter
Varighet: 3-5 timer

Dag 3

Synshorn - 1510 moh - Synshorn Via ferrata

Etter en god frokost og smøring av lunsjpakke, er vi klare til ny topptur. Vi kjører opp til Bygdin og tar sikte på Synshorn og Fagerdalshø for å få opp appetitten. Vi starter friskt oppover bakkene mot Fagerdalen, og noen svettedråper må man regne med å ofre på turen opp. Vi svinger så opp mot toppen av Synshorn hvor vi får et flott rundskue mot Store Nuten, Gråhø, Vinstervatnet med Grønolstølen på Lykkjestølane. Vi ser Bitihorn (gårsdagens topp) og Skyrifjell fra baksida og innover langs Bygdin mot Torfinnstind, Rasletind og de andre flotte toppene i området. Vi følger så Fagerdalshø et stykke før vi går ned mot Øystre Fagerdalstjednet, deretter ”Tyskerstigen” ned mot Rjupetjednet, for så å vandre friskt og freidig ned mot stølen hvor rømmegrøt og spekemat venter. Ettermiddagen er fri til shopping på Beitostølen- eller en fjelltur på egen hånd for de som føler seg ekstra spreke. (F/L/M)

Vanskelighetsgrad: Middels
Høydemeter: 400 meter
Varighet: ca. 4 timer

Synshorn Via ferrata Om du vil utfordre deg selv litt og samtidig få en fantastisk naturopplevelse, så anbefaler vi at du tar turen opp til Synshødn via jernveien i fjellsiden. Er du i normalt god form, så klarer du dette. Har du veldig høydeskrekk, er det nok ikke noe for deg, men for de som har «normal» høydeskrekk er dette et minne du vil sitte igjen med lenge. Via ferrata ble åpnet i 2015 og har vært en suksess fra første stund. Lurer du på hvordan dette går for seg, så kan du ta en kikk på videoen som ble laget av Oppland Arbeiderblad i forbindelse med åpningen. De to ordførerne i Vang og Øystre Slidre begir seg i veg på jernvegen sammen med Tor Erik fra Grønolen Fjellgard som guide. Til og med ordføreren i Vang, som ikke trives så altfor godt i høyden, kom seg opp – og begge ordførerne var enige om at opplevelsen var av ypperste klasse. Se videoen og bedøm selv om du har lyst til å prøve deg på turen. Velger du Via ferrata-vegen koster dette ekstra (790 kr). Du betaler direkte til Grønolen dersom du ønsker å være med.

Vanskelighetsgrad Via ferrata: Middels / for den som er i normalt god form og har normalt god motorikk (ikke for dem med sterk høydeskrekk). Varighet: ca. 4 timer

Synshorn via ferrata
Dag 4

Mugnetind 1739 moh

Etter frokost er vi klare for enda en topptur. Vi kjører inn til Mugnestølen hvor vi begynner en forsiktig stigning oppover langs elva Mugna – idyllisk og med passe stigning. Ved Mugnebøtt-tjednet tar vi en liten rast før vi går løs på den noe mer krevende stigningen mot toppen – litt småklyving er det også, for å gjøre turen spennende. Når vi kommer opp på den relativt flate toppen åpner det seg et panorama som kan ta pusten fra noen og enhver – verdt hver eneste svettedråpe som ligger igjen nede i bakkene. Vi ser innover i Jotunheimen mot Trofinnstind og Svartdalen, vestover mot Falketind, Uranostind og Hurrungane – og ut over hele Valdres så langt øyet kan se. På veien ned tar vi en annen rute slik at vi får en runde ut av turen. Kaldt fotbad i Mugna er obligatorisk når vi kommer ned til bussen. Vel tilbake på Grønolen fjellgard nyter vi forhåpentligvis ettermiddagens solstråler som speiler seg i det lille tjernet som ligger på tunet. Vi gjør oss istand til et herremåltid for, og det blir neppe mangel på samtaleemner under middagen. (F/L/M)

Vanskelighetsgrad: Moderat – krevende
Høydemeter: 700 meter
Varighet: 4-6 timer

Dag 5

Knutshø (søndre 1 690 moh, nordre 1 684 moh)

I dag skal vi et glimrende alternativ til Besseggen, nemlig Knutshø som er «Besseggens tøffe lillebror». Knutshø er en fjellrygg som ligger mellom Gjende og Leirungen og kalles nettopp for Besseggens tøffe lillebror. Det sies også at det var nettopp Knutshø Henrik Ibsen hadde i tankene da han skrev bukkerittet i Peer Gynt! Vi kjører over Valdresflya og starter å gå ved Vargbakkan. Det blir et lite stykke å gå før vi kommer fram til selve ryggen. Oppstigningen er litt bratt og utsatt, men utsikten ned til begge Leirungsvatnene er vel verdt strevet. ”Stupet” opp til hovedtoppen, 1517 meter over havet, kan virke fryktinngytende på avstand, men løser seg fint opp. Etter manges mening er dette en finere og mer variert tur enn Besseggen. Det er fantastisk utsikt underveis og flere steder å stoppe for en liten rast.

OBS! Turen er væravhengig og passer for dem som er godt fjellvante. (F/L/M)

Varighet: cirka 5 timer
Høydemeter: 500 meter
Vanskelighetsgrad: middels krevende

Dag 6

Grønolen fjellgard Beito - hjemreise

Etter en lang og god frokost er det tid for utsjekk fra rommene. Vi sier takk for noen hyggelige dager og reiser hjem med egen bil eller med Valdresekspressen.

Reisebetingelser

Vanskelighetsgrad 3 – 4 støvler. Fotturen anbefales for deg som har erfaring fra turer i bratt terreng. Det er viktig at en har gode knær og vant til å ferdes i fjellet og i ulendt terreng. Dagsprogrammet kan bli endret i henhold til værforhold og eventuelt andre forhold som er utenfor arrangørens kontroll.

Alt dette er inkludert:

 • 5 netter i delt dobbeltrom Grønolen Fjellgard
 • Fullpensjon fra middag dag 1 til frokost dag 6
 • 5 middager, 3 lunsjer (smurt nistepakke), 1 stølslunsj, 5 frokoster
 • Alle turer som beskrevet inkl. transport 
 • Lokal guide/turleder fra Grønolen Fjellgard

Dette er ikke inkludert:

 • Enkeltrom kr. 1250
 • Drikke til maten
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Måltider utover det som er nevnt over
 • Drikkevarer
 • Via Ferrata-ruten med guide (kr 790 – betales direkte til Grønolen)
 • Tips

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik: F= frokost, L= lunsj, M= middag

BESTILLING OG BETALING Etter bestilling av reisen vil du motta en reisebekreftelse og depositumsfaktura på kr 2000 pr. person. Depositumet må være innbetalt innen en uke. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Reisedokumentene sendes ca. 2 uker før avreise.

FORBEHOLD Prisen er basert på minimum 20 deltakere.  Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i flytider og program samt justering av pris som følge av økning i valutakurser, skatter, avgifter og andre uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Vi forbeholder oss retten til å etterfakturere valutatillegg som følge av økt valutakurs. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise.

KRAV TIL DELTAKERNE Deltakelse foregår på eget ansvar. Dette elementet er mer fremtredende på en fottur enn på de fleste pakkereiser. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege om man er i god nok form/har god nok helse til å delta på reisen. Det vises for øvrig til informasjon om vanskelighetsgrad for hver tur. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål knyttet til dette.

Se våre generelle reisebetingelser

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.

Turfakta