Vandretur Shetland og Orknøyene

/ Vi vandrer på urgamle trakter

Slå følge med oss på en eventyrreise i Vesterled! En reise til Skottland, Shetland og Orknøyene er en reise tilbake i historien.  Befolkningen har sterke skandinaviske bånd fra vikingenes inntog på øyene for mer enn 1000 år siden. Vi går turer i åpent, grønt, landskap og besøker en rekke historiske severdigheter med kunnskapsrike lokale guider. Maten og gjestfriheten nyter vi i rolige og hyggelige omgivelser.

Vanskelighetsgrad 2-3 støvler

Last ned reiseprogram

 • Aktiv ferie

Avreiser

 • Avreisedato 04.08.2017
 • Avreisested Bergen, Oslo, Stavanger, Stockholm, Arlanda
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 8 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Avreise og ankomst Aberdeen, ferge til Shetland

Avreise fra valgte sted med ankomst Aberdeen tidlig ettermiddag. Når vi har samlet gruppen, kjører vi for å spise lunsj. Resten av ettermiddagen er på egenhånd, vi rusler litt rundt i byen før vi skal videre. Aberdeen er en viktig havneby for Skottland, ikke minst grunnet oljeindustrien og beliggenheten ved Nordsjøen. Den kalles gjerne granittbyen, da mesteparten av bygningene består av nettopp denne sølvgrå bergarten. På en solskinnsdag glitrer Aberdeens bygninger mens den i motsatt fall, på en regnværsdag med tunge, grå skyer, er ganske så helgrå. Vi dveler ikke med Aberdeen så lenge, til avtalt tid møtes vi og kjører til NorthLinks terminal. Her ligger ferga som skal bringe oss over til naturlige, grønnere omgivelser på Shetland i løpet av natten. Turen går først over til Lerwick, og lugarene deles ut (her deler to og to). Etter hvert samles vi til felles middag om bord. (-/L/M)

Lerwick, Shetland

Dag 2

Shetland – Scalloway – Sumburgh Head

Vi ankommer Shetlands hovedstad, Lerwick om morgenen. Den gamle havnen er travel og full av båter, besøkende yachter og fiskebåter. Som den eneste byen i øygruppen, er det slett ingen mangel på barer, klubber og sosiale møtesteder her. Historisk sett begynte det hele på 1600-tallet, da hollandske fiskebåter med sildefangst skulle tas hånd om. Etter mye dramatikk, satte franskmennene byen i brann i 1702, noe som medførte store skader.

Mesteparten av sandsteinsbygningene ved vannkanten stammer fra 1700-tallet, noen få overlevde brannen og er litt eldre enn som så. Den gamle bydelen har absolutt sin sjarm, her blandes det opprinnelige med det nyere, mer moderne. Viktoriansk stil dominerer den «nye» bydelen, der det ble lagt vekt på parker og større villaer. Lerwick har også museer og et meget interessant bibliotek med arkiv og kunstgalleri. Vi tar turen til Scalloway Museum for å lære mer om Shetland.

På Scalloway Museum er 5000 års historie og kultur samlet under ett tak. Her ser vi hvordan menneskene har levd i pakt med naturen i alle år. Med utstillinger fra både geologi, fiske og spennende og lokal mytologi om f.eks spøkelseshester og feer, er museet en god introduksjon til Shetland som helhet. Vi ser også utskjæringer og smykker og hvordan båter bygges.

Historien rundt Shetlandsgjengen (Shetland Bus) vil vi også få ved besøket her. Shetlandsgjengen var en gruppe nordmenn som opererte mellom Shetland, Skottland og det tysk-okkuperte Norge under andre verdenskrig. De seilte hemmelige oppdrag i dette røffe, meget farlige farvannet, fraktet soldater, flyktninger og forsyninger. Gjengen gjorde over 200 turer og led flere tap av både mannskap og skøyter. Den mest kjente av dem var Shetlands-Larsen, Leif Andreas Larsen, fra Bergen. Han ble verdens mest dekorerte sjøoffiser og fikk Norges høyeste utmerkelse, Krigskorset med sverd, to ganger.

Turen går videre til fuglereservatet ved Sumburgh Head. Her vandrer vi det lille stykket langs kysten til Jarlshof, der 4000 år gammel historie venter på å vises frem. Dette er en av de aller viktigste historiske severdigheter i hele Skottland. Her finner vi restene av gamle bosetninger. Bygningene består av en smie fra bronsealderen, hus fra jernalderen, langhus fra vikingtiden og en gård fra middelalderen.

Vi overnatter på Busta House Hotel i to netter, og det blir middag på hotellet begge kveldene.

Les mer om hotellet her.

(F/L/M)

Jarlshof, Shetland

Dag 3

Shetland vandring, Eshaness

I dag skal vi ut på skikkelig vandring for virkelig å fornemme Shetland, været og klimaet. Dagens fottur foregår på vestkysten, ved fyrtårnet på Eshaness. Eshaness kan skilte med en kystlinje som er alt annet enn rolig. Her drønner Atlanterhavet innover med raseri i hver bølge, inn mot de steile klippene. Med den kraften som havet har her, er det ikke til å undres over at det graves ut åpninger og huler som gjør landskapet dramatisk og interessant. Det er ikke mange steder som matcher dramatikken ved dette kystlandskapet her. Ved Grind o da Navir er det særdeles synlig hvordan havet arbeider, systematisk og utrettelig.

Underveis spiser vi medbrakt lunsj og det blir middag på hotellet om kvelden.

Lett vandring 5 – 6 timer 

(F/L/M)

Eshaness, Shetland

Dag 4

Shetland vandring, St Ninians-Kirkwall

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet og vi kjører til øya St. Ninian hvor dagens vandring skal finne sted. Denne lille øyas historie er også interessant da det er funnet graver fra yngre steinalder innenfor kapellets murer. På vår vandring i dag vil vi få se ruinene av dette kapellet, sjøfugler i aksjon og så klart majestetisk natur.

Etter endt vandring, reiser vi tilbake Lerwick. Her får vi tid på egen hånd, før vi tar fergen til Orknøyene på jakt etter nye eventyr. Etter ankomst Kirkwall, sjekker vi inn på Ayre Hotel.

Les mer om hotellet her

Orknøyenes plassering er mer eller mindre midt i golfstrømmen, og dette medfører at det ikke er så stor temperaturforskjell på vinter og sommer. Vind derimot, er det nok av. Det blåser rimelig friskt og det finnes nesten ikke trær på øyene.

Lett vandring: cirka 3 timer

(F/L/M)

St. Ninian, Shetland

Dag 5

Orknøyene vandring, Kirkwall og whiskydestilleriet Highland Park

I dag skal vi ha kystvandringen på vestsiden av Orknøyene, og vi starter på stranden ved Skara Brae. Skara Brae er en forhistorisk bosetning og er en av de best bevarte i hele Europa. Den gir et unikt innblikk i livet for 5000 år siden, her var det dagligliv og bebodd før Stonehenge og før pyramidene i Egypt ble bygget. Bosetningen ble oppdaget etter en storm i 185o.

Utsikten og naturen underveis på vandringen er også i dag helt enestående. Vi ser fantasifulle klippeformasjoner, grønt og frodig landskap. På ettermiddagen legger vi inn en kontrast til aktivitet og frisk luft – nå skal vi nemlig lære mer om whisky.

Highland Park er verdens nordligste skotske whiskydestilleri og de er meget anerkjente. Varene herfra er kjent for å ha et hint av røyk, torv og lynghonning. Det er tydelig at klimaet her ute er godt for produksjon av de edle, mørke dråpene. Vi får en omvisning på Highland Park og vi må selvsagt ta en smaksprøve for å teste om kvaliteten er så bra som det sies at det er. En tuller ikke med whisky i Skottland og heller ikke på Orknøyene.

Lett vandring cirka 5-6 timer

(F/L/M)

Ring of Brodgar, Orknøyene, Skottland

Dag 6

Orknøyene vandring, Kirkwall - Hoy

I dag tar vi ferge fra Stromness og over til øya Hoy. Dette er den nest største øya på Orknøyene og den ruver dramatisk og majestetisk over havet. Øya er kjent for et enormt rikt fugleliv, til og med den meget sjarmerende og herlige lundefuglen. Hoy er også kjent for sandsteinsklippen «The old man of Hoy», som er 137 meter høy. Klippen er et kjent landemerke som både ses på lang avstand og som til og med brukes til klatring og basehopping for de adrenalinsøkende. Det å si at den er berømt er kanskje å ta i, men den har vært med i en Monthy Pyton-sketsj og i 80-talls duoen Eurythmics video til «Here comes the rain again». Ikke verst, det.

Vi starter vandringen fra den gamle fiskelandsbyen Rackwick og vandrer langs kysten til Old Man of Hoy. Videre til St John’s Head med flotte utsiktspunkt og spektakulære klippeformasjoner underveis. St. Johns Head er den høyeste, loddrette klippen i Storbritannia, omtrent 350 meter ruver den over havet. Det kiler i magen av utsikten på disse kanter!

Middels, vanskelig vandring ca 5-6 timer.

(F/L/M)

The Old Man of Hoy, Orknøyene

Dag 7

Kirkwall – Aberdeen

Etter frokost er det på tide å si farvel til Orknøyene, vandring og grønne heier. Vi kjører først til Stromness hvor vi tar ferge til Scrabster. Videre går turen over det skotske høylandet til Aberdeen og hotellet for middag og overnatting.

(F/L/M)

Stromness, Orknøyene

Dag 8

Avreise Aberdeen - hjemsted

Etter frokost på hotellet får vi transport til flyplassen i Aberdeen. Avreise hjem til tidlig ettermiddag, til valgte hjemsted.

(F/-/-)

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo/Aberdeen eller Stavanger/Aberdeen tur-retur
 • Busstransport i følge program
 • 1 overnatting North Link i dobbel lugar
 • 2 overfarter NorthLink, Lerwick-Kirkwall / Stromness – Scrabster
 • 2 overnattinger Busta House Hotel, Shetland
 • 3 overnattinger Ayre Hotel, Orknøyene
 • 1 overnatting Douglas Hotel, Aberdeen
 • 7 frokoster, 7 middager, 7 lunsjer
 • Lokalguide Shetland – Orknøyene
 • Entre Highland Park med whiskey smaking
 • Entre Jarlshof, Scalloway museum
 • Ferge Stromnes – Hoy tur-retur
 • Reiseleder Escape Travel

IKKE INKLUDERT

 • Enkeltrom/ lugar kr. 2490
 • Drikkevarer
 • Reiseforsikring
 • Tips

Inkluderte måltider er i dette dokumentet forkortet slik:
F= frokost, L= lunsj, M= middag.

Forbehold om endring i programmet, flyskatter og valutakurs.

Fakta om Shetland: Bosetningene strekker seg 5 500 år tilbake i tid, det var mye som skjedde her før vikingene slo seg ned. Shetland består av 15 bebodde og 85 ubebodde øyer som strekker seg 150 kilometer fra nord til sør og 75 kilometer fra øst til vest. I 400 år, frem til cirka år 1500, var de en del av Norgesveldet under navnet Hjaltland. Så ble det pantsatt til Skottland som betaling av en medgift.

Den største øya er Mainland, her finner vi Lerwick, øygruppens administrasjonssenter og eneste by. Hele øygruppen har en befolkning på omkring 22 000. Og det er Bergen som er den nærmeste byen på fastlandet, 350 kilometer vest. I dag er øysamfunnet modernisert og fraflyttingen er på vei nedover for første gang på lenge. Klimaet er værhardt, men Golfstrømmen bidrar til relativt milde vintre.

Fakta om Orknøyene: Orknøyene tilhører Skottland. Gruppen av omkring 200 små øyer strekker seg 16 kilometer nord for Caithness. Den største er The Mainland, der også administrasjonssenteret Kirkwall, ligger. Byen har omkring 7 000 innbyggere, mens den eneste andre byen, Stromness, har omkring 2 000 innbyggere. Det har vært bosetning på Orknøyene i over 5000 år og her finnes oldtidsminner i form av rester av boplasser, gravhauger og steinsirkler. Øyene er varierte naturmessig, det er både flatt og flust med lyngheier, åser og fjell som stuper loddrett ned i det dramatiske havet.