India – En verden av lys og farger

/ Indias Gylne Triangel

Delhi er det spennende utgangspunkt for en liten godbit av en India-opplevelse. På en dag kan vi oppleve et sveip gjennom en tusenårlang historie, levende dokumentert i sten. Gjennom historien er byen herjet og gjenreist utallige ganger, bygget på nytt ved siden av gamle tufter, så hele tidslinjen kan oppleves, åtte epoker – helt frem til britenes storslagne regjeringsbygninger og paradegater, som den moderne staten har overtatt. Nå er den sentrum for en ny og dynamisk tid. Sykkelrickshawer er «matebuss» for en hypermoderne tunnelbane! På bredden av den hellige Yamuna-elven som etter hvert løper ut i Ganges, ligger mogul-keisernes mektige Røde Fort, midt imot ligger den største moskeen i India, begge bygget i praktfull rød sandsten. Bakenfor ligger Gamle Delhis basarer, som utforskes best med sykkelrickshaw, der lokalkjente gutter viser vei gjennom et mylder av stemmer og ansikter og lukter og farger. 

Herfra går turen til Jaipur, hovedstad i delstaten Rajasthan – kongers land. Her regjerte gjennom generasjoner en opplyst og dynamisk familie av maharajaer, og deler av byen er bygget som kulisser for deres store parader. Midt i byen ligger Vindenes palass, en tribune der palassets kvinner kunne skjule seg og se paradene uten selv å bli sett. De siste generasjoner av maharajaer hadde sitt «city palace», der siste skudd på familietreet fortsatt residerer. Den historiske residensen, Amber, ligger litt utenfor byen, og er en orientalsk drøm.

Og endelig Agra, der alle drømmer om India blir virkelighet – Taj Mahal, moghulkeiseren Shahjahans vidunderlige mausoleum for sin dronning.

Spennende landeveisetapper med Indias mylder og hellige kuer, moderne førsteklasses hotell å trekke seg tilbake på mellom alle opplevelsene, gode guider og sjåfører. Kebab og curry, nanbrød og europeisk kjøkken.

– Dette blir bra! Velkommen!

Last ned reiseprogram

Avreiser

Ditt utvalg
  • Avreisedato 08.04.2017
  • Avreisested Oslo
  • Tilgjengelighet Utsolgt
  • Dager 8 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

7. feb / 8. april: Avreise

Avreise fra Oslo Lufthavn med flybytte, og så fortsetter vi gjennom natten mot morgengry.

Dag 2

8. feb / 9. april: Delhi

Vi er framme på hotellet til sen frokost, og etter å ha frisket opp litt er vi klare for å se byen. Indias hovedstad kunne fortjene mer enn en dag – den overvelder. Spennvidden er stor, fra det myldrende livet på gaten til de imponerende historiske monumentene og det moderne, med den nyåpnede tunnelbanen som siste skudd. Fire epoker i denne eldgamle byens historie får spesiell oppmerksomhet: Afghaneren Qutabs mektige minaret fra 1200-tallet, bygget på ruiner av et hindutempel. Moghulkeisernes by fra femten- og sekstenhundretallet, der den store moskeen med et myldrende basarliv rund, og Det røde fort er de viktigste monumentene. Og den engelske vise-kongens by fra tidlig nittenhundretall, med paradegater og palasser som var hovedstaden i «juvelen i kronen» verdig. Videreføres i det moderne Indias ekspanderende hovedstad. Det blir en dag full av inntrykk! På kvelden er vi hjemme på vårt hotell til en rolig middag og tidlig sengetid.

Dag 3

9. feb / 10. april: Delhi – Jaipur

Det tar tid å komme ut av Stor-Delhi, og det bra, for det er mye å se og forundre seg over. Moderne veier, det går så det suser når vi først er ute av byen. Halvørken med alle nyanser av beigebrunt og svakt grønt avløses av knauser og åser i Arawalli-fjellene. Vi er framme i Jaipur til lunsj, og benytter ettermiddagen til å ta oss inn litt i en ny verden.

Dag 4

10. feb. / 11. april: Jaipur

Mens de fleste hindu-kongene i Rajasthan utmerket seg i sin motstand mot de muslimske moghul-keiserne i Delhi og Agra, gikk maharajaen av Jaipur i deres tjeneste og var keiser Akbars ledende general. Sånt lønner seg! Det legendariske Vindenes palass er fort sett, det er bare en tom fasade, men flott i morgenlys. Så fortsetter vi med å se fyrstens strålende slott Amber, fint oppe i sandstensåsene nord for byen, der det voktet veien mot Delhi og Nord-India. Vi tar oss opp til festningen på standsmessig vis, på ryggen av vakkert pyntede elefanter, eventuelt med jeeper om køene for elefantene er for lange.  Maharajaens «bypalass» er ikke mindre imponerende. Se blant annet vannkarene som maharajaen brakte vann i, da han reiste til England for hundre år siden, vann fra Ganges for et halvt års forbruk Her er også spor av den siste herskende maharaja, frem til Indias selvstendighet, og hans skjønne maharani. Han ble kalt Bubbles, og bodde og levde i stil med sitt sprudlende navn.

Dag 5

11. feb. / 12. april: Jaipur – Agra

Vi kjører ut av landskaper med åser og koller og kommer til flatere lende. Det er vogner trukket av kameler på veien, menn med kraftige mustasjer og farverike turbaner, kvinner i strålende sarier. For et liv!

Halvørken må vike for mer oppdyrkede områder. Indiske bønder får mye ut av jordene sine. Omtrent midtveis besøker vi den lille byen Abhaneri. Her ligger det lokale folk kaller en baori, en kilde eller brønn med trapper ned til det dype vannspeilet. Trappekonstruksjonene får arkitekter og fotografer til å juble!

På ettermiddagen skal vi se Fatehpur Sikri, den store moghul-keiser Akhbars forsøk på å bygge en ny hovedstad. Den ble knapt nok tatt i bruk, men var en utrolig kulisse for et hoffliv preget av humanisme og en blanding av hinduisme, islam og kristendom. Og så er vi fremme i Agra.

Dag 6

12. feb. / 13. april: Agra

Vi har hele dagen til disposisjon for å oppleve byen og monumentene over moghul-keisernes styrke og skaperkraft. De store keiserne hadde sin hovedstad her, og de etterlot seg så mye. Festninger, mausoleer. Og så, naturligvis, det fineste monument av dem alle, Taj Mahal, «palassets krone», bygget av Akbars sønnesønn, Shahjahan, som gravkammer for sin kone da hun døde i barselsseng etter sin fjortende fødsel. Det sies at det tok 20.000 håndverkere 17 år å reise det. Utallige dikt og lovprisninger er skrevet om Taj Mahal – det er et uforglemmelig mesterverk. Agra har også en mektig festning, bygget av moghulene gjennom generasjoner. Her kommer vi nærmere inn på den tids liv og estetikk.

Dag 7

13. feb. / 14. april: Agra – Delhi

Vi velger den morsomme «gamleveien», her er det lokal trafikk og farverikt liv. Den folkekjære hinduguden Krishna ble født i byen Mathura, på bredden av Yamuna-elven. Her stjal han sariene til «seterjentene» mens de badet i elven, her er mange historier. Vi skal besøke templet som er bygget over grotten der det sies at Krishna ble født, et av de mest besøkte templer i India. Her er også et museum for tradisjonell hinduskulptur. Fremfor alt er Mathura en viktig pilegrimsby, en strøm av hinduer gjennom gatene – og kun vegetarmat til lunsj!

Vi er tilbake i Delhi ut på ettermiddagen, for en hvil – og kanskje en siste shoppingtur i byen?

Dag 8

Dag 8 – 14. feb. / 15. april: Hjemreise

Opp og av sted midt på natten. Flybytte underveis, og vi lander på Oslo Gardermoen utpå ettermiddagen.

Reisebetingelser

Prisen inkluderer:

  • Flyreise Oslo – Delhi – Oslo på økonomiklasse
  • Overnatting i dobbeltrom på moderne, gode hoteller
  • Full pensjon, all transport og utflukter, etc. iflg. program
  • Engelsktalende guide og norsk reiseleder

Tilleggskostnader:

  • Eventuell reiseforsikring og avbestillingssikring
  • Visumkostnader, pt. USD 60. e-visum kan søkes på internett

https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

Driks til hotellbetjening, guider, sjåfører osv., samt drikke til maten, ev. vaksiner og andre personlige utgifter

Prisen er basert på kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. 31. august 2016, og minimum 20 deltakere i gruppen. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss retten til å heve prisen eller i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 30 dager før avreise. Vi tar også forbehold om nødvendige endringer av reiserute, tider, hoteller, etc., både før avreise og etter at turen har startet.

Hotell:
The Piccadily, New Delhi (to opphold) www.piccadilyhotels.com
Holiday Inn, Jaipur
Four Points by Sheraton, Agra