Vietnam og Kambodsja – Med Misjonsalliansen til Mektige Mekong

Gamle kulturer, dagens utfordringer, natur og landskap, misjon og bistand langs Mekong gjennom Kambodsja og Vietnam

 • Eventyrlige Angkor Wat
 • Båtturer i tropisk landskap på innsjøen Tonle Sap og Mekong-elven
 • Phnom Penh og Ho Chi Minh-byens mylder
 • Flytende markeder og farverike basarer
 • Nærkontakt med småbønder i Vietnam og innsikt i deres utfordringer

Escape Travel har produsert denne turen i samarbeid med Misjonsalliansen, som driver diakonale utviklingsprosjekter i ni land i Sør-Amerika, Asia og Afrika under mottoet: Sammen gir vi livet en sjanse! Satsingsområdene er lokalsamfunnsutvikling og mikrofinans – hvor arbeidet innbefatter helse, hiv/aids, vann, men også utdanning og klima – og arbeid blant funksjonshemmede. Escape Travel og Misjonsalliansen ønsker på denne måten å tilby en tur for deg som ønsker å komme bakenfor turistfasaden, samtidig som de store severdighetene står på programmet. Turen er åpen for alle, har en åpen profil og er ikke noen form for «menighetstur» eller for «spesielt interesserte».

Misjonsalliansen jobber tett med menneskene i hvert prosjekt. Lokalbefolkningen definerer behovene, planlegger og gjennomfører prosjektene. På den måten skapes det eierforhold, ansvarsfølelse og langsiktig bærekraft i prosjektene. Arbeidet drives med støtte fra mer enn 20 000 givere og fra staten gjennom NORAD. Totalbudsjettet er på 118,5 millioner kroner (2017). Vi inviterer deg på en unik tur til Mekong-regionen!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 29 600,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 24.10.2018 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 14 dager
 • I samarbeid med Misjonsalliansen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 24.10.2018
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 14 dager
 • Priser fra 29 600,-

Mekong er en av verdens største elver og munner ut i et enormt delta som begynner i det sørlige Kambodsja og brer seg utover i Vietnam. Den 4350 km lange elven renner fra sin spede begynnelse under en bre i Tibet gjennom Kina, Burma, Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam. Mekongdeltaet har et av verdens rikeste biologiske mangfold. Over 1200 fiskearter er identifisert, men i virkeligheten kan det dreie seg om mer enn 1700 arter – og nye oppdages. Fiske har vært en viktig næringsvei, og på fastlandet og på øyene har det vært dyrket ris, grønnsaker og frukt i uminnelige tider. Men mørke skyer i horisonten truer idyllen. FNs klimapanel peker på Mekong som et av klodens mest sårbare områder med hensyn til klimaendringer og global oppvarming. Våre samtaler med bønder i området bekrefter dette. Tørketiden blir stadig varmere, og regntiden blir våtere og våtere. Noen steder ødelegges avlingene av tørke, andre steder er flom i regntiden et større problem. En massiv utbygging av vannkraftverk lenger oppe i elva gjør ikke situasjonen bedre. Demningene har hindret sedimenter å bli transportert nedover elva, og nedstrøms skaper elvevannet mye erosjon. Vietnam kjenner klimaendringene på kroppen: Tørke, flom, mer saltvannsinnsig og uregelmessig vær skader både mennesker, dyr og selve livsgrunnlaget

Misjonsalliansen har arbeidet i Mekongdeltaet i mange år, og denne turen vil gi innsikt i de store utfordringene, særlig i Mekong-deltaet i Vietnam, og i hva Misjonsalliansen bidrar med sammen med lokalbefolkningen. Det er interessant å lære, og motiverende for å bidra!

I Kambodsja vil vi få en kraftig historietime: Fra niende til fjortende århundre hersket de mektige khmer-kongene over et rike som strakte seg over det som i dag er både Vietnam, Laos og Thailand, og den høyt utviklede sivilisasjonen hadde en enorm påvirkning på den kulturelle og kunstneriske utviklingen over hele Sørøst-Asia. Kambodsja er i ferd med å ta seg inn igjen etter krig og voldsomheter da landet ble styrt av Røde khmer. Et av turens høydepunkter er utvilsomt Angkor Wat. Dette er et enormt ruinkompleks av palasser og templer fra den tidligere hovedstad i khmer-riket. Det består av ca. 100 templer, hvorav flere som ligger langt inne i jungelen, og hele komplekset strekker seg over et område på 250 kvadratkilometer. Lenge var Angkor Wat nedgrodd i jungel, og glemt, nå er skogen ryddet og Angkors skatter kan oppleves igjen. – En sivilisasjon som var «vannet» av Mekong, og en samtid som fortsatt er avhengig av elven.

 

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Onsdag 24. oktober: Fly Oslo - Bangkok

Avreise Gardermoen ved lunsjtid med Thai International Airways’ direktefly til Bangkok.

Dag 2

Torsdag 25. oktober: Bangkok – Siem Reap

Tidlig ankomst til Bangkok, hvor vi ganske snart reiser videre med fly til Siem Reap, helt i hjertet av Kambodsja, med ankomst på formiddagen. Rommene vil være klare etter lunsj, og vi bruker ettermiddagen til å finne oss til rette i ny tidssone, gjerne en tur inn til basaren i byen, et par kilometer unna. Vårt hotell er Lotus Blanc Hotel & Resort

Dag 3

Fredag 26. oktober: Siem Reap

Om formiddagen reiser vi ut over rismarkene til Banteay Sri-templet, en liten perle av et tempel med utsøkte stenhuggerarbeider. Etter lunsj i byen og en liten siesta utforsker vi på ettermiddagen selve Angkor Wat-komplekset. Det er enormt!

… Et av disse templene – en rival til Kong Salomo og reist av en gammel likemann til Michael Angelo – kan stille seg side ved side med våre vakreste bygninger.   Det er mer storslagent enn noe vi finner i Hellas eller Rom.

Henri Mouhot beskriver Angkor Wat, som han «oppdaget» i 1866

Dag 4

Lørdag 27. oktober: Siem Reap

Om formiddagen ser vi Angkor Thom-komplekset med Bayon-tempelet og elefant-terrassen, og Ta Prohm, et tempel som på spektakulært vis kveles av trær og røtter. Etter lunsj og en siesta drar vi på ettermiddagen på en liten båttur på innsjøen Tonle Sap, til flytende markeder og små landsbyer, nærkontakt med en side ved den mektige Mekong-elven som vi skal følge nesten til utløpet i Vietnam.

Dag 5

Søndag 28. oktober: Siem Reap – Kampong Thom – Phnom Penh

Spennende kjøretur over kambodsjansk landsbygd – her er mennesker og aktivitet, livet langs veien er aldri kjedelig. Vi stopper ved Phum Prasat, levninger av et hindu-tempel trolig bygget i 706, viet guden Shiva. Mer imponerende er Sambor Prei Kuk-komplekset. Her lå på 6 – 700-tallet hovedstaden i khmerenes rike Chenla. Her er ruiner av mer enn 100 templer rundt omkring i skogen. Mange historier å fortelle! Av gode grunner på UNESCOs verdensarvliste. Vi når Phnom Penh i skumringen. Frangipani Royal Palace Hotel er bosted de neste 2 nettene.

Phnom Penh Kambodsja
Dag 6

Mandag 29. oktober: Phnom Penh

Vi begynner dagen med nyere historie, vår egen tids skrekkperiode, Røde khmers redselsregime. Det hører med! Midt i Phnom Penh ligger Tuol Sleng, et tidligere gymnas som ble gjort om til fengsel og forhørssentrum, for mange siste stopp før de ble sendt ut på dødsmarkene. Sterke bilder og gripende dokumentasjon. Deretter kjører vi ut til Cheung Ek, der tusener ble slått i hjel eller drept på andre måter. En glasspagode rommer 8000 hodeskaller, ben og tøyrester kommer opp av bakken fremdeles. Man stemmes til dyp ettertanke.

Ettermiddagen blir lysere: Vi oppdager deler av Phnom Penh med cyclo, sykkelrickshaw, og bestiger byens vartegn, Vat Phnom, en gammel helligdom som har gitt byen navn. Vi avslutter med byens farverike markeder.

Det kongelige palass, Phnom Penh, Kambodsja
Dag 7

Tirsdag 30. oktober: Phnom Penh - Chau Doc

På formiddagen fortsetter vi å utforske Phnom Penh, en overraskende flott by. Vi besøker Nasjonalmuseet, bygget i kolonitiden av franskmennene. En fin oppsummering av arkeologien fra Siem Reap og Kampong Thom. Og så Sølvpagoden og Kongepalasset, skjermet og avlåst i redselstiden, nå residensen til HM Kong Norodom Sihamuni – et drømmested, også for oss som ikke kommer inn i de kongelige gemakker. Men tronsalen får vi se!

Etter lunsj en kjapp båttur, knappe fem timer, på en gren av Mekong, til Chau Doc i Vietnam.
Victoria Chau Doc Hotel sørger for en god seng for natten.

Dag 8

Onsdag 31. november: Chau Doc – My Tho

På formiddagen besøker vi Tra Su mangroveskog, et våtmaksområde som er nasjonalpark, med et eksotisk fugle- og dyreliv. Her er storker, flaggermus, slanger og skilpadder. Med båt til fiskefarmer som driver oppdrett av sjømat for eksport. Og vi besøker en cham-landsby, levninger av et gammelt kongerike som ble absorbert av vietnameserne på 1800-tallet. De var hinduer, nå er de muslimer, og vi skal besøke en moske. På ettermiddagen fortsetter vi med buss til My Tho. Vi tilbringer natten på på Mekong My Tho Hotel.

Dag 9

Torsdag 1. november: My Tho - prosjektbesøk - Cai Be

Godt ledsaget av Misjonsalliansens representant i Vietnam, Jon Ragne Bolstad, og hans team skal vi på prosjektbesøk på øya Tan Phu Dong, med bil og lokal ferje – og kanskje motorsykkeltaxi. Her griper klimaendringene dypt inn i folks livssituasjon. Vi ser at det er viktig å fokusere på kunnskap og konkrete tiltak for å øke folks evne til å tilpasse seg klimaendringer. Dette kan være å dyrke grønnsaker som tåler lengre tørkeperioder, eller metoder for å klare å dyrke med mindre vann. På formiddagen skal vi snakke med bønder som føler klimaendringene på kroppen, og lære om hvordan de overvåker vannstand og saltinnsig, og se hvordan de arbeider med å utvikle mer robuste og klimasmarte jordbruksmetoder. Jordsmonnet på sørspissen av Vietnam har vært svært godt egnet for risdyrking, men klimaendringer har de siste årene blitt en stor trussel for livsgrunnlaget. Før kunne en risbonde ha to avlinger i året, men nå presser saltvann fra havet seg inn over rismarkene og gjør risdyrking nærmest umulig for mange. Mange bønder har mistet mye av inntektene sine. Vi skal se hvordan lokale bønder arbeider med å utvikle metoder for fremtiden.

På ettermiddagen skal vi besøke en skole og lære om barnas utfordringer – blant annet om hvordan det er å leve med vann på alle kanter. Drukning er en av de største dødsårsakene for barn i Mekong-deltaet, og NMA støtter svømmetrening for elever i basseng. Etter prosjektbesøkene, går turen videre til Cai Be. Herfra kort båttur til idylliske Mekong Lodge.

Dag 10

Fredag 2. november: Cai Be

Om formiddagen skal vi for siste gang ut i båt på Mekongs vannveier. Her er flytende markeder, og på land er det små landsbyer som viser oss vietnamesisk håndverk og lokale delikatesser. For de eventyrlystne stiller hotellet sykler til disposisjon, her er fine sykkelstier gjennom landsbyer og ferger over kanalene. Slett ingen motbakker. På ettermiddagen skal vi lære litt om å lage vietnamesisk mat før middag og så ha en stille kveld med alle deltaets spennende lyder.

 

Dag 11

Lørdag 3. november: Cai Be - Ho Chi Minh-byen

Ut på dagen kjører vi på solid fastland til Ho Chi Minh-byen, som i de flestes dagligtale fortsatt kalles Saigon.
her bor vi på Northern Hotel Saigon fram til returdagen mandag 5. november

Dag 12

Søndag 4. november: Ho Chi Minh-byen

Utflukt til de berømte Cu Chi-tunellene, skjulesteder for Vietcong under geriljakrigen. På ettermiddagen tilbake i Ho Chi Minh-byen besøker vi Gjenforeningshallen, det tidligere presidentpalasset, og vi ser Notre Dame-katedralen og postkontoret og andre landemerker i denne uhyre hektiske og pulserende byen.

Notre Dame - Ho Chi Minh City
Dag 13

Mandag 5. november: Ho Chi Minh-byen - hjemreise

Vi beholder rommene på vårt hotell til kl. 18:00, så vi har en base for å se oss om og utforske Ho Chi Minh byen. Mulighet for å besøke Misjonsalliansens samarbeidspartnere på deres kontor, eller en tur med hurtigbåt til badestrendene ved Vung Tau, ut mot Sørkinahavet. 

Om kvelden reiser til flyplassen for kveldsfly mot Bangkok, og kort over midnatt avgang med Thais direktefly til Oslo.

Vietnamesisk biffsuppe
Dag 14

Tirsdag 6. november: Ankomst Norge

Etter å ha fløyet gjennom natten på vei til en ny dag, lander vi på Gardermoen kl 06:50.

Reisebetingelser

Prisen inkluderer:

 • Flyreise med Thai Airways International og Bangkok Airways i økonomiklasse (tillegg for plass på business class på forespørsel).
 • Plass i dobbeltrom for to personer
 • Turprogram og sightseeing ifølge programmet
 • Nesten alle måltider – ikke middag dag 4, dag 6, dag 8, dag 12
 • Gave til prosjektet på Tan Phu Dong kr. 275
 • Representant for Misjonsalliansen, reiseleder fra Escape Travel og nasjonale guider

Tilleggskostnader:

Prisen er basert på min. 20 deltagere og på priser, skatter og avgifter, samt valutakurser pr. 11.04.18 Ved endrede forutsetninger kan prisen bli endret. Vi tar forbehold om nødvendige endringer i reiserute, hotellvalg, utflukter og måltidsprogram både før og under reisen. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss retten å forhøye prisen eller i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 30 dager før avreise.

For mer om Misjonsalliansen, klikk her.