14 dager vin og safari i Sør-Afrika

/ Med vinekspertene Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti

 • Fem dager i «The Winelands» med besøk på et håndplukket utvalg av Sør-Afrikas mest spennende vingårder
 • Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti sørger for  inspirerende faglig innhold og møter med lokale vinmakere
 • Fem dager i Cape Town med innholdsrike utflukter
 • Kapp det gode håp – opplev pingviner og sjøløver på nært hold
 • Safari på privat viltreservat med mulighet for å se samtlige «Big Five»
 • Meget høy standard på hotell og måltider gjennom hele turen

I løpet av denne turen vil du få innpass på noen av Sør-Afrikas mest spennende vingårder, og det rett i forkant av vinhøstingen! Normalt vil det være uhørt å ta imot besøkende i den travleste tiden på året, men Geir Salvesen trekker i tråder på vegne av gruppen og vil lose oss gjennom regionens vintradisjoner og kulinariske opplevelser. Han kjenner området som sin egen bukselomme.

Vi bor fem dager i «The Winelands» som byr på førsteklasses vin og kvalitetskalorier i naturskjønne omgivelser. Bli med og la deg forføre av menneskene, naturen og de edle sør-afrikanske dråpene! Vi forflytter oss deretter til Cape Town, en av verdens vakreste byer. Opplev Kapp det gode håp og kulturen i townshipene, eller slapp av på stranden – det er opp til deg. Turen toppes med fantastiske safariopplevelser på et privat reservat med mulighet for å se samtlige «Big Five».

Denne turen byr på en enestående mulighet til å utforske både vin, natur, storby og dyreliv i Sør-Afrika på én og samme tur.

Last ned reiseprogram
 • Turen er i samarbeid med 55Pluss
 • 55Pluss rabatt kr 2000
Vinekspert
Geir Salvesen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 08.01.2018
 • Avreisested Oslo
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 14 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Mandag 8. januar - Avreise fra Norge

Avreise fra Norge med Lufthansa via Frankfurt. Vi flyr fra Oslo kl 17:15 og lander i Frankfurt kl 19:25. Her går vi om bord i flyet til Cape Town som letter kl 22:10.

Dag 2

Tirsdag 9. januar - Cape Town - Franschhoek

Vi lander i Cape Town kl 11:00 lokal tid (+ 1 time). Her venter bussen som tar oss med til den vesle byen Franschhoek. Etter passkontroll og henting av bagasje, har vi en drøy times kjøretur til Le Franschhoek Hotel & Spa (4*) hvor vi skal bo i fire netter.

Franschhoek – Det franske hjørnet – er stappfullt av herlige restauranter og vinprodusenter.  Byen var opprinnelig kjent som «Olifants Hoek» på grunn av elefantene som kom til området for å kalve. Byen har i dag definitivt en fransk «touch» over seg, noe historien bekrefter. Mellom 1688 og 1690 ble området gitt til 200 hugenotter som hadde flyktet fra forfølgelse i Frankrike. Disse flyktningene begynte vinproduksjon som i dag er verdenskjent. I tillegg til vin er Franschhoek kjent for sine utmerkede restauranter, vakre landskap og stor gjestfrihet. Her finner vi også mange kunstgallerier, kunsthåndverksutsalg og antikvitetsforretninger.

Vårt hotell ligger 3-4 km utenfor sentrum og er omgitt av vakre hager og vinmarker. Hotellet har to egne restauranter og shuttlebuss mellom hotellet og sentrum av Franschhoek. Vi slapper av litt etter reisen – kanskje frister det med litt lunsj eller en dukkert i bassenget? Om ettermiddagen inviterer reiseleder med på en tur til Hugenott-monumentet og museet, for de som vil. I kveld anbefaler vi å spise på en av hotellets gode restauranter. (F)

Dag 3

Onsdag 10. januar – Boschendal og Fairview vingårder

Etter frokost går turen til Boschendal Wine Estate i et av de mest pittoreske dalførene i området. Her blir det kjellerbesøk, vinsmaking og lunsj på den opprinnelige Boerfarmen og museet fra 1600-tallet. Etter lunsj kjører vi en kort tur til Paarlfjellet og Afrikaanse Taalmonument med fantastisk utsikt over The Winelands. Her besøker vi det lokale museet. Deretter går turen til Fairview Wine Estate i Suid-Agter Paarl. Den neste timen blir pur nytelse og læring, vi smaker oss gjennom flere gode viner, før vi kjører tilbake til til hotellet. Om kvelden blir det felles middag på hyggelige restaurant Haute Cabriere i sentrum av Franschhoek. (F/L/M)

Dag 4

Torsdag 11. januar - Delaire-Graff og Waterkloof vingårder

På formiddagen besøker vi vingården Delaire-Graff i Stellenbosch. Turen fortsetter til den ultramoderne Waterkloof-gården i betong og glass, oppsiktsvekkende plassert på en høyde innenfor Somerset i False Bay. Vingården er både økologisk og biodynamisk, og vi gleder oss både til lunsj og vinsmaking. På kvelden inviterer reiselederne de som har lyst til å bli med og spise middag (ikke inkludert) på vingården Le Lude. Gården produserer Sør-Afrikas beste musserende vin, og restauranten «Orangerie» byr på klassisk fransk mat med en moderne twist – ført i pennen av Nicolene Barrow. (F/L)

Dag 5

Fredag 12. januar - Kanonkop og Lanzerac vingårder

Tidlig formiddag blir det avreise til Kanonkop Wine Estate hvor vi smaker landets beste Pinotage. Dagens lunsj blir på Lanzerac Wine Estate hvor vi også har lagt inn vinsmakning. Lanzerac i Jonkershoek Valley er eiendommen som først laget den eneste «innfødte» sørafrikanske druen Pinotage. Det blir kjellertur før vinsmakingen. Etter nok en flott dag kjører vi tilbake til Franschhoek og kvelden står åpen. Vi anbefaler å følge Geir Salvesens restaurant-anbefalinger. Vi har mange å velge blant – hele åtte av Sør-Afrikas «Topp 100 restauranter» ligger i Franschhoek! (F/L)

Dag 6

Lørdag 13. januar - Bot River, Hermanus og Cape Town

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet. Bussturen går i dag over Franschhoek-passet til Gabrielskloof i Bot River. Her kommer flere produsenter for å bidra til dagens vinsmaking. Lunsj blir det også.

Tidlig ettermiddag kjører vi til vakre Hermanus ved kysten. Her blir det litt sightseeing før vi kjører vi opp pittoreske Hemel-en-Aarde Valley. Herfra kjører vi den fredelige landeveien opp mot Caledon, og setter så kursen direkte mot Cape Town.

Vi skal kose oss i Cape Town, denne byen som mange regner som verdens vakreste. Vi sjekker inn på Hotel Winchester Mansions, hvor vi skal bo i fem netter. Dette er et godt hotell med fantastisk beliggenhet ut mot Atlanterhavet, ideelt for solnedganger, og med kort vei til Cape Towns Waterfront-område. Dersom du ikke ønsker å spasere til Waterfront, tilbyr hotellet gratis shuttle. Reiselederne foreslår restaurant for kveldens middag. (F/L)

Dag 7

Søndag 14. januar - Bytur, Table Mountain og Groot Constantia vingård

Vi åpner opp og omfavner denne utrolige byen i dag: Vi skal opp på Table Mountain, ut på bysightseeing og smake utsøkte viner i skjønne omgivelser med havet og strendene som bakteppe.

Om været tillater det blir det en tur opp Table Mountain med kabelbanen, og vi gleder oss til en fantastisk utsikt over byen. På byturen besøkes byens eldste bygning, The Castle, samt The Company’s Gardens. Videre ser vi Parlamentet, Rådhuset og slavemuseet. Cape Town byr på store variasjoner –  fra kolonistil til de fargerike Malay Quarters og husene i Bo-Kaap området. Sistnevnte er lave og fargerike, med en karakteristisk, liten veranda foran inngangspartiet.

Det blir lunsj, kjellerbesøk og vinsmaking på Groot Constantia. Dette er den eldste vingården i Sør-Afrika, grunnlagt i 1685, og et av de fineste eksempler på bygninger i Cape Dutch-stil som har overlevd tidens tann. Kvelden er til fri disposisjon, og som vanlig tilbyr reiselederne råd og tips. (F/L)

Dag 8

Mandag 15. januar - Dagstur til Kapp det gode håp

I dag skal vi på tur til Kapp det gode håp. Turen går langs vestkysten av Cape Peninsula, Chapman’s Peak Drive, som regnes som en av verdens mest spektakulære veistrekninger. Veien slynger seg langs klipper som stuper rett ned i Atlanterhavet og skaper en dramatisk utsikt. Det blir båttur (værforbehold) ut til Seal Island for å se sjøløvene og store grupper sjøfugl som holder til der. Dagens lunsj blir på Fishhoek Galley sjømatrestaurant hvor vi får servert et deilig hummermåltid! Vi stopper ved Simon’s Town for å besøke de smokingkledde og alltid underholdende Kapp-pingvinene, før vi kommer frem til Cape Point, Kapp det gode håp. Her finner vi verdens sterkeste fyrlykt, den tilsvarer hele 19 millioner stearinlys. Hvis tiden tillater det besøker vi også Kirstenbosch Botanical Gardens. Tilbake i Cape Town er kvelden er fri til å utforske byen på egenhånd, eller sammen med reiselederne. (F/L)

Dag 9

Tirsdag 16. Januar - Fridag i Cape Town eller valgfri utflukt til Robben Island/Township tour

I Cape Town er det uante shoppingmuligheter og mange ting å ta seg til. Reiselederne er godt kjent og kan komme med forslag og ideer til besøk og gjøremål. I tillegg tilbyr vi i dag en valgfri utflukt til Cape Towns townships. Organisasjonen Uthando driver et utviklingsprogram for innbyggerne i Cape Towns fattigste områder, townshipene. Deres hovedmål er å bidra til at innbyggerne i disse bydelene kan bli økonomisk uavhengige og gi aktivitetstilbud til de som ikke har noen. En lærerik og unik opplevelse! Turen inkluderer også «District Six Museum» til minne om sorte mennesker som ble tvangsflyttet under Apartheid-tiden. Denne turen er valgfri og bestilles ved påmelding. 

Ellers anbefaler vi Robben Island: Båttur ut til den kjente fangeøya Robben Island, hvor Nelson Mandela sonet mesteparten av sin tid i fengsel. Han ble løslatt i januar 1990. I 1996 ble Robben Island-museet etablert som et nasjonalmonument og et nasjonalt museum. I desember 1999 ble Robben Island erklært som World Heritage Site av UNESCO. Guidene på øya er tidligere politiske fanger og turen er derfor garantert å gjøre inntrykk på alle de besøkende. Turen tar omlag 3 ½ time. Denne turen kan organiseres lokalt, og det er ikke nødvendig med forhåndspåmelding. (F)

Dag 10

Onsdag 17. Januar - Fridag eller valgfri tur til Swartland

Dagen er i utgangspunktet fri i Cape Town. Men også i dag tilbyr vi en frivillig dagstur med lunsj. Kryss av ved påmelding om du ønsker denne. Turen går til Swartland for vinsmakning og lunsj i fiskerlandsbyen Paternoster. Geir Salvesen tar med dem som melder seg på på to av sine favorittsteder som ikke er så ofte besøkt, nemlig Swartland og den lille, søvnige landsbyen Riebeek-Kasteel. Her lages nå noen av landets mest interessante viner. Etter besøk og smaking, kjører vi til den sjamerende kystlandsbyen Paternoster ved havet i vest og spiser en lunsj. Om ettermiddagen er vi tilbake Cape Town. På kvelden inviterer reiselederne de som vil til en bedre middag på restaurant Gold der de serverer førsteklasses afrikansk mat. (F)

Dag 11

Torsdag 18. Januar - Avreise til Aquila Game Reserve med safari

Vi sjekker ut fra hotellet og reiser fra Cape Town mot Aquila viltreservat. Vi er fremme til lunsj og gleder oss til flotte safari-opplevelser. Håpet er å få se alle de fem store: Løve, leopard, neshorn, elefant og afrikansk bøffel! Om ettermiddagen legger vi ut på vår første safari-tur, og er tilbake på lodgen til en bedre middag om kvelden. (F/L/M)

Dag 12

Fredag 19. Januar - Safari på Aquila Game Reserve

I dag blir vi vekket grytidlig for å få med oss dyrelivet som våkner til liv ved soloppgang. Vi får litt kaffe, te og snacks før vi reiser på morgensafari. Etter store opplevelser i bushen går turen tilbake til frokostbordene på lodgen. Så blir det god tid til avslapping ved bassenget eller i SPA-avdelingen før lunsj og ny safari om ettermiddagen. På kvelden samles vi til avskjedsmiddag ettersom dette er siste kvelden vi er sammen i Sør-Afrika. Etter mange innholdsrike dager, sitter praten løst. Med nyvunnet kunnskap om sør-afrikansk vin, skåler vi for Sør-Afrika og flere gode reiser! (F/L/M)

Dag 13

Lørdag 20. januar - Safari, vingårdsbesøk og avreise til Norge

De aller ivrigste kan igjen få med seg en morgensafari i dag. Den er inkludert. Etter frokost er det utsjekking og avreise med kurs for flyplassen i Cape Town. På veien dit tar vi turen innom det naturskjønne og litt øde området Tulbagh hvor vi spiser lunsj med tilhørende vinsmakning på Rijks Wine Cellar. Herfra går turen direkte til flyplassen hvor Lufthansa letter kl 18:25 med kurs for Europa. (F/L)

Dag 14

Søndag 21. Januar- Ankomst Norge

Ankomst Frankfurt kl 05:25. Avreise Frankfurt kl 10:05 med ankomst Oslo kl 12:10

(F=frokost/L=lunsj/M=middag)

Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti

Foredragsholdere og vineksperter

Geir Salvesen er journalist, forfatter og vinekspert med bakgrunn som Aftenpostens vinspaltist gjennom 26 år. Han har forfattet 15 bøker om vin og mat og har besøkt de fleste vinområdene i verden.

Les Salvesens artikkel om vin i Sør-Afrika her

Gunnhild Bjørnsti er reisejournalist, foredragsholder, blogger og vinskribent for magasinet Tara.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo – Cape Town t/r
 • Flyskatter og avgifter (kr 4 279,- pr. mai 2017)
 • Transport ifølge det oppsatte program i Sør-Afrika
 • Gode hoteller i dobbeltrom
 • Frokost alle dager, 8 lunsjer og 3 middager
 • Inngangspenger og besøk som er nevnt i programmet
 • Engelsktalende lokale guider hvor det er påkrevd
 • Billetter og smaksprøver på oppsatte vingårder
 • Reiseleder og foredragsholder Geir Salvesen

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Enkeltromstillegg, kr 8 330,- pr. person
 • Tips til guide, sjåfør, hoteller og restauranter
 • Måltider som ikke er beskrevet og drikke til de fleste inkluderte måltider

ANNEN VIKTIG INFORMASJON

BOSTEDER
Franschhoek: Le Franschhoek Hotel www.lefranschhoek.co.za
Cape Town: Winchester Mansions www.winchester.co.za

(Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis evt. før avreise).

FORBHOLD
Det tas forbehold om prisendringer på grunn av forhold som ligger utenfor vår kontroll. Dette gjelder i første rekke valutaendringer og økning av skatter og avgifter. Prisen som er oppgitt i programmet er beregnet på turen blir fulltegnet med 30 betalende deltagere og to reiseledere.

TELEFON OG ELEKTRISITET
Norske mobiltelefoner virker i Sør Afrika og strømstyrken er 220 volt som her hjemme. Stikkontakter er imidlertid av en annen type v. Sørafrikanske stikkontakter har tre pinner. Overgang/adapter kan kjøpes i de fleste spesialforretning for el-utstyr.

TIDSFORSKJELL
Det er 1 times forskjell til Norge, dvs. at Sør-Afrika ligger 1 time før oss.

VAKSINER/MEDISINER
Kontakt ditt lokale helsekontor om hvilke vaksiner du trenger, det kan endre seg fra tid til annen og det er helsemyndighetene som er faginstans på dette.

KLÆR
I Sør-Afrika er det for oss nordmenn alltid et behagelig klima. Lette sommerklær anbefales. Ta med en vindtett jakke for båt- og fjellturer, og en lett genser kveldsbruk. Gode sko anbefales og husk badetøy. Sporty antrekk til dagbruk, men man skifter til normalt pent tøy til middag.

MAT OG DRIKKE
I Sør-Afrika trenger du ikke være spesielt forsiktig med hva du drikker eller spiser, men anbefales ikke å drikke vann fra springen.  Mat og drikke er rimelig. Man får vanligvis en god middag med vin for ca kr 200,- på gode restauranter. Sør-Afrika er kjent for gode kvalitetsviner.

SHOPPING
Det meste er ganske rimelig i Sør-Afrika, og man kan gjøre en god handel på nesten alt. Gull og edelstener er noe man fordelaktig kan kjøpe, ellers er både klær, sko og skinnvarer (strutseskinn) rimelig. Vi besøker flere markeder, og kunsthåndverk av beste kvalitet kan kjøpes til en gunstig pris.

VALUTA
I dag kan vi få kjøpt sør-afrikanske rand i Norge, men til en meget dårlig kurs. Det er derfor bedre å veksle fra norske kroner til rand på flyplassen i Johannesburg. 1 rand (ZAR) tilsvarer 0,62 NOK (pr. april 2017). Det er også tilgang på minibanker underveis, og betalingskort kan brukes på alle hoteller, restauranter og de fleste butikker.

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger ikke visum til Sør-Afrika, kun gyldig pass. Passet må ha minimum to ledige sider ved siden av hverandre og være gyldig minimum seks måneder etter hjemkomst. Sør-Afrika aksepterer kun maskinlesbare pass, og derfor kan ikke nødpass benyttes. Det må medbringes bekreftelse for gyldig reiseforsikring.

BARN UNDER 18 ÅR
Dersom man reiser med barn under 18 år, kreves det en fødselsattest med apostille for barnet med informasjon om barnet og begge foreldre. Apostillestempel fås hos Fylkesmannen. Mer informasjon om dette finnes på nettstedet http://www.dha.gov.za/

TRANSPORT
Vi bruker gode turistbusser på transportetappene og firehjulsdrevne «jeeps» på safariene. Det betyr at gruppen deles opp i mindre grupper på safari. Her fungerer sjåførene som guider, såkalte «driverguides».

TIPS
Det er inkludert tips for håndtering av bagasje på flyplasser og hoteller. Utover dette forventes det tips til guider, sjåfører og lokale hjelpere. Dette vil utgjøre ca kr 550,- pr. person. Dette samles inn og administreres av reiseleder. Hvis man ønsker å legge noe igjen på hotellrommene, anbefaler vi 15,- ZAR pr. deltager pr. natt. Når man er ute på restauranter på egenhånd forventes det tips på 10-15 prosent avhengig av kvaliteten på servicen, da tips utgjør hoveddelen av servitørenes lønn.

SIKKERHET
Sør-Afrika er et populært, vakkert og mangfoldig turistland. De fleste reiser til utlandet, også til Sør-Afrika, går trygt og uten spesielle problemer. Imidlertid kan reisende her som andre steder, bli utsatt for ubehagelige overraskelser, vold og annen kriminalitet. Vår reiseleder vil fortløpende informere om fornuftig adferd og forholdsregler underveis i forhold til sikkerhet på de stedene vi besøker.