Hvordan bli betatt av Sør-Afrika?


180x180Leif-Eriksen_1
Av Leif Eriksen leif@escape.no

Sør-Afrika er et land som tar pusten fra deg. Naturen… Dyrelivet…. Menneskene….Landet har mektig natur med flotte fjell og hav, store byer og mindre landsbyer, mat og vin i særklasse.

Det er et enormt land med store kontraster. Sør-Afrika har så mye å tilby at du får det lett under huden, ja inn i blodet, og du blir lett frelst. Første gang jeg reiste dit med en gruppe, hadde jeg aldri trodd jeg skulle bli så bergtatt, og jeg hadde aldri trodd jeg skulle komme tilbake så mange ganger. Jeg har kommet ut av tellingen, men det er ikke en gang for mye. Jeg føler meg alltid hjemme og velkommen.

Blogg_boeffel_SoerAfrika

Dyrelivet
Rundt 1880 var landet fattig og fullt av ville dyr. Men så oppdaget man gull i nærheten av Johannesburg og da endret alt seg. Nå ble alle ville dyr jaktet på til mat. Da var det at president Paul Kruger fant ut at dersom de neste generasjonene skulle få oppleve dette rike dyrelivet, måtte noe gjøres. Han etablerte Krugerparken som i dag er på størrelse med Israel eller Wales. Parken er en av de store turistattraksjonene i landet for safari og har et fantastisk rikt dyreliv. For mange er safari det aller største ved landet. «The big five»: løve, leopard, elefant, neshorn og afrikansk bøffel er hva du vil se. Men det er mye annet spennende som rører seg i parken. På safari gjelder det å ikke sove i timen, men alltid følge med – du vet aldri hva som dukker opp rundt neste sving!

Blogg_soer_afrika_7

Hvor skal du reise?
Sør-Afrika er stort og det er utallige muligheter. Jeg nevner noen:
Ved å fly til Johannesburg er veien kort til Soweto. Denne bydelen med hele 4 millioner innbyggere er godt kjent fra apartheidtiden. Her finnes en gate hvor hele to Nobelprisvinnere har bodd, både Desmond Tutu og Nelson Mandela. Herrene Lutulu og De`Klerk har for øvrig fått Nobels fredspris.

Blogg_Soer_Afrika_3

I Cape Town finnes et lite torg med statue av alle de fire prisvinnerne som treffende nok heter Nobel Square.
Garden Route er populært og med rette. Her kjører du langs havet fra Durban og ned mot Cape Town.

Cape Town er for mange verdens vakreste beliggende by. Det er Sør Afrikas eldste, grunnlagt i 1652, og er utgangspunkt for mange supre opplevelser. Reis til Robben Island, fangeøya som er eneste øy utenfor kysten, og hvor Nelson Mandela satt i 19 av sine 27 år i fengsel. Vel fremme blir du guidet rundt av tidligere fanger. Det å sitte ned å se på folkelivet, er noe du alltid må gjøre i alle byer. I Cape Town kan Waterfront være stedet. Her yrer det av all slags liv: butikker, restauranter, gatemusikanter, utendørsteater, konserter, museer, markeder og et flott akvarium. Dette er ikke stedet for å møte de lokale, her råder de besøkende i størst grad. Table Mountain, bare navnet maner frem vakker utsikt og postkortmotiv. Fjellet er som er som en naturlig kulisse bak byen. Med gondolen suser du 1000 meter rett opp og får en praktfull utsikt. Du kan også ta turen til fots. Vær obs på at det kan være stengt på grunn av mye vind eller dårlig vær.
Det er forresten også et meget populært sted for romantikk og frierier! Bare pass på – vær og vind kan gjøre at det er stengt…

Blogg_Soer_Afrika_4

Med utgangspunkt Johannesburg, er det heller ikke så langt til Pretoria. Byen er en av Sør-Afrikas tre hovedsteder. Pretoria er den parlamentariske, Cape Town er den administrative og Bloomfontain er den juridiske.  Johannesburg ligger på 1780 moh. noe som gjør det er tørr fin luft, og aldri kvelende varmt. Du kjører lett gjennom naturskjønne områder opp i Drakensbergfjellene, også kalt «The Panoromic Route», opp mot 2000 moh. før du ender i Krugerparken. I Drakensbergfjellene er naturen helt utrolig, og det er mange steder hvor du virkelig kan senke skuldrene og nyte utsikten. Norge er også et vakkert fjelland, men fjellene er ikke grønne over 3000 moh. Det skjer noe med deg i slike omgivelser.

Etter Krugerparken kan turen gå gjennom Swaziland, et fattig kongedømme, men med uberørt og vakker natur. Kongen har i dag 13 koner, tradisjonen tilsier han skal ha en for hvert år han regjerer. Hans far regjerte i 62 år og hadde 62 koner…

Blogg_soer_afrika_8

En dagstur rundt på Cape Peninsula, langs Atlanterhavet på vei utover og langs bukten hjemover, er en naturskjønn reise av de store. Kapp det gode håp er et spennende stopp langs ruten. Flotte strender innbyr til dukkerter, men synet kan bedra. Vannet her er iskaldt og ingen skjærgård skjermer.

Blogg_soer_afrika_6

Når skal du reise?
For oss nordmenn er det sommer i Sør Afrika hele året, regntiden som skal være vinter, er bedre enn en norsk sommer. Det er for øvrig alltid regntid i landet, enten i nord eller sør. Vinteren i nord er tørr med lite regn, mens det regner i sør (Cape Town). Når det er regntid i nord, er det sol og full sommer i sør.
Årstidene er omvendt fra i Norge, jeg selv synes november er en perfekt og herlig tid. Da er det vår og man ser det blir grønnere for hver dag med en fargerik blomsterprakt som pynter opp. Dette kommer spesielt til syne i Pretoria når jacarandatrærne blomster og hele byen er dekket i et lilla blomsterteppe sett fra oven. Sør-Afrika har også en ideell beliggenhet for oss nordmenn, rett syd og dermed ingen tidsforskjell!

Blogg_Soer_Afrika_1

Mat og vin
En tur i vindistriktet er et must. De ærverdige og vakre vingårdene ligger som perler på en snor. Hvite Cape Dutch hus, vakre hager eller nærmest parker rundt, med vinrankene klatrende oppover i de vakre fjellene. Stellenbosch og Franschoek er begge idylliske steder med ypperlig vin og matopplevelser av de store.
Prisene på restauranter i Sør-Afrika er svært gunstige. For en lokalkjent i Cape Town, er det ingen problem å finne restauranter med Michelinkvalitet, med prisnivå nesten er som Mc`Donalds her hjemme. En flaske nydelig vin koster det samme som ett glass her hjemme.

Sør-Afrikas utfordringer
Det er ANC som er det store partiet i landet, og som de fleste svarte tilhører. Formannen i dette partiet blir automatisk president om partiet vinner valget. De siste årene har Jacob Zuma vært president, han er lite populær og kritiseres av flere grunner. En er privat forbruk. Han beskyldes for å være korrupt, han er altfor glad i damer, har flere koner og elskerinner og 21 barn. De fleste lever godt i Sør Afrika, men det finnes også en skyggeside med stor fattigdom her som i mange andre av verdens land. Du finner mange skurlandsbyer, spesielt i nærheten av store industrianlegg. Der samler det seg mennesker fra hele Afrika i håp om jobb. Uten bolig og sikkerhetsnett, kommer flere og flere til i håp om et bedre liv. Ved nye ankomster, utvides bølgeblikkskuret litt til og litt til. Ikke langt fra flyplassen i Cape Town, ligger en skurlandsby som er helt enorm der flere hundre tusen har sitt hjem og hvor det er både skoler, kirker og spisesteder.

Velkommen til Sør-Afrika – og til opplevelser du aldri vil glemme!

Se alle reiser i Afrika

Blogg_Soer_Afrika