Kajakkferie i MiddelhavetAv Ingunn Fjæran ingunn@escape.no

Kajakkferie som matcher livsnyteres krav

Det er lite som slår følelsen av å føle seg i ett med elementene. Den eneste lyden som bryter stillheten, er når padleårene taktfast og rytmisk driver deg fremover langs vannet. Når det i tillegg er sommer, sol og vannet nærmest gjennomsiktig klart, er det perfeksjon og nytelse på høyt nivå. Mestringsfølelsen når du klarer din første eskimorulle, gir et adrenalinkick som varer lenge. Det er et faktum at kajakken stammer fra arktis og det kalde nord, men det er jammen mer behagelig å lære seg å beherske den på mer sydlige breddegrader:
I tillegg til å være i aktivitet, bli kjent med andre padlere og dele fremgangen dag for dag, supplerer du det med herlige matopplevelser, godt drikke og et passelig antall dukkerter. Har du padlet litt før eller er du helt fersk? Alt begynner uansett med opplæring i teknikk og sikkerhet. Nybegynnere som mer erfarne begynner i det små. Med lokalkjente og erfarne kajakkguider med, kan gruppen også deles opp etter nivå når det skal padles.

Bloggbilder_Kajakk_2

Kroatia:

I Kroatia enten begynner eller slutter turen i historiske og høyst sjarmerende omgivelser i Dubrovnik, der fergen tøffer over til naturskjønne Sipan. Med det glassklare Adriaterhavet som fristerinne, vet du at det kommer til å bli både snorkling og bading, og det ofte. Underveis er det lagt opp til padling de fleste dagene, men også tid på egen hånd for avslapning eller egne gjøremål.
I kajakken kommer du nært til omgivelsene – det er spennende grotter, vakre strender og øyer som lokker her ute. Når dagen er omme og solen sier takk for seg – nyter du kanskje solnedgangen fra hotellets uteområde, nippende til noe kaldt og leskende. Det blir mange ubeskrivelig vakre solnedganger under oppholdet.

Bloggbilde_Kajakk_Vakre solnedganger
Når turen fortsetter over til den frodige øya Lopud, der livet leves i sakte takt, venter flere gode opplevelser og flere turer i kajakken. På begge øyene er det lagt vekt på at alt skal være ekte og lokalt. Livsnytere bader i sol, sommer og gleder seg over Kroatias autentiske mat. Olivenolje er landets gull og smaker nydelig. Vinen lages lokalt og er en perfekt følgesvenn til måltidene som forberedes med kjærlighet og omtanke. Mat er viktig og råvarene enda viktigere. Gled deg til middagen på Lopud som er hjemme hos en helt vanlig familie. Lite og intimt, interiøret er definitivt mer shabby enn chic og du tror det ikke før du smaker hvor deilig maten smaker. Det er nesten surrealistisk om du er vant til fancy restauranter. Men store smaksopplevelser har ikke noe med interiør, duker og kandelabre å gjøre. Opplest og vedtatt. Her er det så enkelt og lokalt som det går an. Og store porsjoner – her er mer enn nok til alle!

Bloggbilder_Kajakk_1

Kefalonia:

På vestsiden av Hellas ligger Kefalonia som nok har den greske øyverdenens klareste vann. Med base på et familiedrevet hotell for kun voksent klientell, ligger alt til rette for at livsnytere skal kose seg en uke. Her er fine forhold for å padle, og det er nå engang slik at ikke alle perlene øya skjuler oppdages til fots. Men i kajakken kommer du til. Fra strender til grotter, fra klipper til steinformasjoner og mange obligatoriske innlagte badestopp, er det godt å være norsk på Kefalonia.

Bloggbilder_Kajakk

Postkortene lyver ikke, en av de mest fotograferte strendene av alle i Hellas er Myrtos Beach som ligger på en av padlerutene. En skal ikke kimse av postkortstrender og Kefalonia har flere gode kandidater. Ellers går dagene med til å padle sakte men sikkert ulike ruter der alle er like hyggelige å hvile øynene på. En av dagene besøkes en vingård etter en vandringstur blant olivenlunder og aromatiske urter. Etter vandring kommer vinsmaking.

Middag hos en lokal familie. Alt var hjemmelaget, kjøtt fra eget dyrehold og grønnsaker fra hagen.

En av dagene blir det også kokkekurs. På fru Vassos` kjøkken er alle råvarer ferske og kortreiste. Grekerne er pasjonert opptatt av både matlaging og det sosiale rundt forberedelsene. Heldige du som får være med å lære av fruen, kokkekurs i hennes hjem blir en lokal og sosial opplevelse. God appetitt – eller som det heter på disse kanter: kali orexi!

Se utvalget av opplevelsesrike kajakkturer