Budapest! Kor- og korpsskredderens musikalske drømAv Terje Tjelle terje@escape.no

Eksotiske og spennende Budapest er en destinasjon som har betydd mye for meg som reiseleder og kor- og korpsskredder gjennom mange år.
Siden jeg er av den typen som er «litt over gjennomsnittet» interessert i å oppdage den fantastiske verden vi har der ute, er det mange flotte og spennende destinasjoner jeg har besøkt gjennom årenes løp, men så er det kun noen få steder jeg MÅ tilbake til.
Hva er så grunnen til at Budapest er en av disse stedene?

Blogg_Musikk_Budapes 1

Budapest byr på så mye vakker og flott arkitektur, historie – både gammel og ny, teater, opera, musikk, Donau, gastronomiske opplevelser, stemninger og farger, spa- og terminalbad, uteliv og jeg vet ikke hva…
Alt dette til sammen gjør at en del av mitt reisehjerte ligger igjen i denne fantastiske flotte byen.
Man kan jo ikke besøke byen uten å ta en tur opp på Slottshøyden og se Fiskerbastionen. En gang i tiden var dette et livlig fiskemarked, i dag et fantastisk utkikkspunkt over hele hele Pest-siden. Rett ved Fiskebastionen ligger den vakre Matthiaskirken, nyoppusset og restaurert for millioner. Her får man virkelig følelsen av at Ungarn en gang i sin tid var mellom-Europas kanskje viktigste by der den lå på begge sidene av Donau. Buda på sørsiden og Pest på nordsiden.

Blogg_Musikk_Budapes 2

Står man oppe på Fiskerbastionen og skuer utover Budapest, da mest mot Pestsiden, er det et ganske så flott syn som møter deg. Her med Donau som snirkler seg som en slange gjennom byen, og verdens nest største parlamentsbygning vakker plassert ved elvebredden. Det er faktisk kun parlamentsbygningen i London som er større.

Blogg_Musikk_Budapes 3

I sentrum av Budapest finner man gågata, som begynner ved de store markedshallene, hvor man kan få kjøpt ungarsk paprikapølse samt krydder i alle farger og smaker som finnes. Og selvfølgelig PAPRIKA… Her er det hvit, grønn og rød paprika… Enkelt hevder også at ungarns flagg har fått fargene etter paprikaen de dyrker…
Gågata slutter på plassen Vørøsmarty med dikterstatuen.

Blogg_Musikk_Budapes 4

Og her er det absolutt på sin plass med et besøk på gamle og fasjonable Gerbeaud. Bare synet av alle de lekre kakene i glassdisken kan få en stakkars kakemoms til å gå bananas… eh… jeg mener sjokolados…

Blogg_Musikk_Budapes 5

Jeg MÅ alltid besøke kunstnerbyen Szentendre hver gang jeg er i Budapest. Her er bylivet litt roligere, mange flere småbutikker og marsipanmuseet verdt et besøk. Utrolig hva de klarer å lage i marsipan.

Blogg_Musikk_Budapes 6

Og av alle ting; sist jeg var i Szentendre sto det en norsk kor og sang på den lille markedsplassen midt i byen. Ingenting er som å høre norsk folkemusikk en søndag formiddag midt i Europas hjerte…

Blogg_Musikk_Budapest 7

Jeg skjønner at de aller fleste arkitekthøyskolene har som en del av pensum å besøke denne byen og studere de forskjellige epokers arkitektur. For oss er vanlige folk som kanskje ikke har en slik bakgrunn, men som allikevel synes det er fint å se vakre og spennende bygninger så er dette et lite Mekka…
Kirker er det mange av. Mange er staselige sett utenfra, men en skal være klar over at en forholdsvis grå og kjedelig kirke på utsiden kan inneholde en skatt av interiør og gull og glitter når man trår inn over dørterskelen.

Blogg_Musikk_Budapest 8

Og for ikke å glemme den fantastiske gamle operaen de har i Budapest. Her MÅ du bare unne deg et besøk… Bare trappa inne i bygningen opp til salen er som en eventyrtrapp hentet fra hvilken som helst Disneyfilm.

blogg_budapest_musikk_8

OG for ikke å glemme alle de deilige, velsmakende, stemningsfulle og spennende restaurantene denne byen kan by på. Finner du ikke noe godt i denne byen vil jeg understreke at det er DIN SMAK det er noe galt med… Her er det noe for enhver, og prisene er også til å leve med for oss her oppe i nord.
Hyggelige, gamle og gode Grand Cafe er verdt et besøk for lunsj, eller kanskje for en bedre middag.

Blogg_Musikk_Budapest 9

Eller kanskje den mer opplevelsesrike middelalderrestauranten Sir Lancelot kan friste. Her får man kun mat fra den tiden, servert på store trefat. Du spør etter kniv og gaffel? Å nei du, det fantes nok ikke i middelalderen, så her får man bruke hendene. Restauranten byr på musikk og underholdning fra middelalderen, og oppfører du deg skikkelig, skal du ikke se bort fra at du blir slått til ridder av det runde bord. Undertegnede kan skrive under på at det var opplevelsesrikt…

Blogg_Musikk_Budapest 10

Er du i byen for å feire et jubileum, eller bare rett og slett har lyst til å flotte deg litt på en mer eksklusiv restaurant, ja da skal du ta turen til den meget fasjonable Gundel restaurant. Fascinerende å se hvordan disse klarer å få alle sine gjester til føle seg som konge eller dronning for en kveld.
Maten? Helt fantastisk… Deres spesialitet er and, gås og villsvin… ikke akkurat hverdagskost hjemme hos oss nordboere.

Blogg_Musikk_Budapest 11

Jeg kan jo ikke fortelle om Budapest uten at jeg tar med meg jaktslottet Bagolvyar. Da tenker du at her må man reise langt ut på landet utenfor byen for å oppleve den slags restauranter? Å nei du, midt i sentrum finner du denne meget spesielle restauranten som er med å sette farge på Budapest på sin måte.

Blogg_Musikk_Budapest 12

Er det rart man blir fortapt i en så vakker og spennende by som Budapest .

Gjennom 30 år nå har vi i Escape Travel (tidligere Sabra Musikkreiser) tatt med utallige kor og korps til denne destinasjonen. Jeg deler gjerne mine erfaringer med flere grupper som ønsker å besøke Budapest .

Vi synges!

SE KOR OG KORPSREISER