Terjes Polen – så mye mer enn Krakow og WarzawaAv Terje Tjelle terje@escape.no

Reiseopplevelser i Gdansk, Polen

I vårt naboland i sør er det utrolig mange flotte og vakre byer som de aller fleste av oss ikke har hørt om, og heller kanskje ikke klarer helt å uttale om du har hørt om de. Jeg har lyst til å dele noen reiseopplevelser jeg har hatt i Gdansk, som ligger helt nord i Polen oppe ved Østersjøen. Mange mener at Gdansk i dag er en del av triangelbyene Gdansk, Sopot og Gdynia, og dette stemmer i og for seg, men Gdansk er fortsatt en egen by, selv om bebyggelsen nå har vokst sammen mellom disse 3 nabobyene.

Og for å starte min reise i denne delen av Polen som Gdansk ligger i, MÅ jeg bare begynne med det splitter nye Solidaritetsmuseet. FOR EN OPPLEVELSE! Vi husker alle tv-bildene som rullet inn over sort-hvitt skjermene våre på 70-tallet, om opptøyene i Polen, som alle startet i Gdansk, og spredte seg utover, først i Polen, så til hele Europa.
Vi snakker selvfølgelig om Lech Walesa og hans kamp for å synliggjøre arbeiderbevegelsen gjennom fagforeninger. Retten til å streike, retten til å delta i avgjørelser, retten til å få mene noe på sin arbeidsplass… Mange rettigheter som vi i dag tar som en selvfølge, men som på den tiden absolutt ikke var på plass.
Allerede ved ankomsten til det flott og moderne museumsbygget blir man møtt med av en stor mur, som tydelig viser at det var et skille. Et skille mellom lederne og arbeiderne…

Blogg_Musikk_Polen

Et meget moderne museum, som både er interaktivt og opplevende, samt at man gjennom gjenstander fra 70- og 80-tallet gir et godt bilde av det som foregikk.
Og det er med en slags skrekkblandet fryd jeg går igjennom dette museet og lar det ene inntrykket etter det andre berøre meg… Og jeg skjønner at dette er en kamp som har vært utført av modige menn og kvinner, slik at vi i dag i vårt moderne samfunn tar som en selvfølge de rettighetene vi har i livene våre, både som medborgere og som arbeidstakere.

Blogg_Musikk_Polen_2

Siden jeg nevnte nabobyen Sopot tidligere i denne skildringen, tar vi en snartur dit først.
Sopot er en trivelig og flott badeby om sommeren, men en enorm kilometervis strandpromenade og med Nord-Europas lengste trepier.

Blogg_Musikk_Polen_3

Sopot byr også på litt crazy arkitektur. Midt i gågata finner vi det skeive huset. Og her vil jeg bare si en ting: En trenger ikke drikke alkohol for å føle seg litt surrete i hodet når man ser på dette huset. Og det er absolutt verdt et besøk innenfor dørene også.

Blogg_Musikk_Polen_4

I Gdansk finnes det mange microbryggerier for øl. Jeg skal ikke påstå at alle restauranter har dette, men det er forholdsvis mange som brygger sitt eget øl så å si i baren. Og ryktene sier at det smaker ganske godt mye av dette også!

Blogg_Musikk_Polen_5
Blogg_Musikk_Polen_6

Gdansk er også kjent som ravens by, hvor du kan kjøpe smykker og skulpturer i alle regnbuens farger og fasonger. Man kan til tide undre seg over om det er levedyktig med så utrolig mange ravbutikker i en og samme by, og tilfellet er at de har en egen ravgate også, hvor alle butikkene selger rav. Fascinerende må jeg si, særlig hvis du liker rav…

Blogg_Musikk_Polen_7

Og når man er i Polen, så er det selvfølgelig mange ortodokse kirker å besøke. Jeg blir alltid litt fasinert av denne røkelseslukta som møter meg når jeg går inn i en slik kirke. Og å være med på en messe er jo en opplevelse i seg selv. Kostymer, bekjennelser, sang og musikk, og masse ritualer som en kan bli helt stum av.

Blogg_Musikk_Polen_8

Det er helt klart at havnebyen Gdansk har mange restauranter med havets delikatesser på menyen. Og går du ut i nettopp havneområdet har du utallige restauranter å velge i, alt fra de som baserer seg på fine dining til de litt mer rorbuaktige. Her er det helt klart noe for enhver smak.

Blogg_Musikk_Polen_9
Blogg_Musikk_Polen_10

Og er ikke det ikke nok å sitte i en restaurant med maritimt preg, ja så kan du «dra tell sjøs». Ta deg en tur på en av de mange båtrestauranten hvor du får en sightseeing mens du nyter en bedre middag. I sommerhalvåret er det flere av disse båtene som også har med seg musikere, som gjør dette til en hyggelig kveld.

Blogg_Musikk_Polen_11

En kan ikke ha vært i Polen uten å ha lagt merke til maten. Og det kan kort forklares på denne måten; TUNG og MYE MAT. Dette er landet med de tusen suppene. Europas eksperter på supper kommer fra Polen. Men suppene i dette landet er ikke slik vi er vant til, gjerne tynne og gjennomsiktige. Sist jeg var i Gdansk spiste jeg rødbetersuppe, og den var så tykk at jeg kunne snu bollen på hodet uten at noe rant ut… Kraftig kost! Og nasjonalsuppa i Polen er tre skogssopp suppe. Bare nyyyyydelige.

Blogg_Musikk_Polen_12

Og porsjonene er jo ikke akkurat små heller da i dette landet. Svært ofte hadde det vært mer enn nok med kun en hovedrett…

Blogg_Musikk_Polen_13

Visste du at både Norwegian og SAS flyr deg direkte til Gdansk fra Norge, og det er altså ikke lenger enn knapt en time unna… Virkelig verdt et besøk.
Her er vi også heldige å får sende både korps og kor på tur. STORE opplevelser til en rimelig penge, og meget gode konsertmuligheter

VELKOMMEN TIL GDANSK!

SE KOR OG KORPSREISER