Fantastiske Sør-Amerika!Av Magnus McKeown  magnus@escape.no

Chile og Argentina – konstrastfulle naboer

Den ene er langstrakt og ytterst smal med Stillehavet som nærmeste nabo. Den andre brer seg ut mellom to verdenshav og er kontinentets nest største land. Begge er de dominert av de mektige, snødekte Andesfjellene og inviterer til bords med mat og vin i verdensklasse. Fra de tørreste ørkenområder til frodige vinmarker og dype fjorder med klarblått vann, til blomstrende, moderne metropoler med alt du ønsker deg av underholdningstilbud. Chile og Argentina sjarmerer og bergtar deg på hver sin måte, begge er vertskap som omfavner deg med en hjertelig tilstedeværelse. Ja takk begge deler!

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-042

Santiago

Chiles hovedstad ligger godt plassert. Nesten uansett hvor du er i byen, ser og føler du Andesfjellenes majestetiske nærvær. Byen selv består av flere ulike nabolag som alle har sitt særpreg og variasjoner. Selve sentrum er en studie i vakre bygninger fra kolonitiden. Det er stort, det er flott og Plaza de Armas er kjernen i det hele. Ta turen opp til Cerro Santa Lucia for å få et flott overblikk over by og fjell.

Det som er ekstra spennende med å være i en storby, er å oppdage de ulike bydelene. Det er her folk bor, lever, spiser og det er her hverdagslivet leves. Barrio Brasil er ungdommelig, kunstnerisk og bohemsk. Lastarria er smalere gater, koselige kafeer og boutiquehoteller mens Bellavista er der man fester mest og lengst inn i de lyse timer. I tillegg består Bellavista av pastellfargede, slitte men vakre murhus, noe som bidrar til en koselig atmosfære. Lengst unna sentrum i stigende rekkefølge, kommer pene Providencia og stilige Las Condes og Vitacura. Her er det større avstander, et mer moderne uttrykk. Brede avenyer kantet av førsteklasses hoteller og tilsvarende restauranter.

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-Santiago_by_night_01

Vina del Mar og Valparaiso

Havnebyen Valparaiso er en av Chiles aller vakreste der bebyggelsen klatrer oppover fjellsiden. Smale gater, smug og trapper, blandes med usedvanlig fargerike husfasader med mange gamle, vakre dører. Alt her er yndede fotomotiver. For å komme oppover i byen, brukes kabelbane/heiser som drar en sakte men sikkert oppover – og for en stemning det er her! Byen er vernet av UNESCO og er med sin gamle trehusbebyggelse et postkortvakkert syn. Chiles største forfatter og vinner av Nobelprisen, Pablo Neruda, hadde flere hus i landet. Ett av disse ligger i Valparaiso og er i dag museum. Som byen og ikke minst Neruda selv, er huset skikkelig fargerikt. Dette er malt i en sterk blåfarge som nesten, men bare nesten, matcher himmelen.

Som en skikkelig kontrast til det spennende kaoset og forvirringen, i det å finne frem i Valparaisos labyrinter, finner vi ordning og reda i Vina del Mar. Dette er Santiagoboernes foretrukne feriested for å unnslippe stresset i byen. Frisk sjøluft, lekre strender, avenyer kantet med palmer og pene parker, er hva som trekker besøkende hit i hopetall.

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-Valparaiso4

Patagonia og Torres del Paine

Helt nede i sør deler Chile og Argentina et fantastisk naturområde som en av de siste utpostene før Antarktis. Her dominerer fjord, fjell og isbreer og det er et urørt landområde som gir tid for ettertanke. Nasjonalparken Torres del Paine er værbitt til tider men for en fargeprakt naturen har etterlatt seg her! Turkisblå, glitrende innsjøer i perfekt fargekontrast til de snøkledde, taggete fjellene. Røft men utrolig vakkert! På de grønne områdene som bryter inn i fjellandskapet, gresser de lokale guanacoene fornøyd i vei. De bryr seg ikke om været. Likheten til lamaen er slående og den er faktisk en slektning av kamelen!

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia

Blogg_Sor_Amerika-Torres-del-paine_guanaco

Buenos Aires

Kjært barn har alltid mange navn. Ett av navnene til Argentinas hovedstad er «Sør-Amerikas Paris». De brede avenyene og den europeiske stilen mange steder, har bidratt til dette tilnavnet. Og hvilken by! Med rosa presidentpalass settes tonen for et ekstra fargerikt bybilde der pasjon og hjertet leder an. Tangoens lidenskapelige, sensuelle og dramatiske uttrykk treffer deg rett i hjerterota. Musikken har sjel og du føler deg hensatt til en annen verden. Det danses på gata, på fortauene og i barer og tangoklubber over hele byen. Aller helst i stemningsfulle San Telmo der de smale gatene snirkler seg rundt klesvask ute til tørk mellom murhusene og over gatebildet.

Ikke så langt fra San Telmos gamle bydel, ligger fargeklatten Boca. Bydelen som fostret Maradona, noe av det nærmeste man kommer guddommelighet på disse kanter. Fattigstrøket, der arbeiderne alltid har slitt og svettet, og der fotball er religion og fullt alvor. Ekstremt levende og kulørt – sterk tilhørighet til nabolaget med sterke følelser.

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-caminito-(1)

De mer moderne og elegante bydelene Recoleta og Palermo trekker fashionistas, feinschmeckere og fint folk. I Recoleta, på byens mest besøkte og berømte kirkegård, hviler landets tidligere førstedame, Evita. Gravstedet hennes besøkes av horder av mennesker hver dag – høyt elsket og dyrket som en heltinne og reddende engel av noen, av andre dypt mislikt.

Palermo er ungt, hipt og har boutiques der lokale og internasjonale designere viser seg frem. Både restaurant- og utelivet er sprell levende og samtidig har det en liten touch av bohemsk stil. Pastellfargede fasader pynter opp blant palmer og magnoliatrær. Det hviler en rolig stemning over denne bydelen, men om natten våkner alt til liv og det festes langt inn i morgentimene.

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-DSC01971

Førsteklasses mat og drikke

Middagen spises ofte ikke før etter kl. 22 og du er alltid garantert å få helt nydelig mat til en meget rimelig penge i Buenos Aires. Det er ingen tvil om at arven fra de italienske immigrantene har etterlatt seg velsmakende spor. Her er både pasta, pizza og gelato helt på høyden med det du får på Italias egne serveringssteder.

Grilling er en vitenskap, det er få som er så gode på dette som argentinerne. En asado der familie og venner, smått og stort, er invitert, er grilling på høyt nivå. Okse og lam er mest utbredt, men her kan du få nesten alle deler av dyret på grillen…Du kommer til å spise den beste, møreste og mest velsmakende biffen du noen gang har smakt når du er i Argentina. Kanskje akkompagnert av en lokal rød Malbec? Noen ting er bare en perfekt kombinasjon.

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-FOTO---149

Mendoza

Apropos vin – Mendoza produserer mesteparten av landets viner. Kjølig vinter og varm sommer med lite nedbør – vinmarkene ligger beskyttet av Andesfjellene og kommer ut som edle dråper hyllet av vinkjennere og vinelskere. Fra kolonitiden er det ikke så mye som gjenstår i byen, etter at et jordskjelv la mesteparten av Mendozas bygninger i ruiner. Atmosfæren er moderne, tilbakelent, plazaene er mange og ytterst trivelige og det er ingen mangel på kafeer og steder å bedrive menneske-titting. Den store parken San Martin har et utrolig mangfold av trær og dyrearter.

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-RR-Chile-Argentina_Okt06_Tove-022
Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-Viñedos----Mendoza-(Sectur-Mendoza)

Iguazu

En foss er ikke bare en foss. Punktum. Det er lite som kan illustrere dette som de mektige fossefallene mellom Argentina, Brasil og Paraguay. I frodige, tropiske omgivelser fosser vannet ned som få andre steder i verden. Nesten tre kilometer med vann buldrer og brøyter seg vei nedover så vannspruten står. Regn med en dusj eller flere. Fugler opptrer som akrobater som stuper inn gjennom fossenes vannmasser mens knallfargede sommerfugler danser i varm dis. Dette er stort på mange måter. Det aller råeste oppleves ved «garganta del diablo», djevelens hals. Vann og naturkrefter får en annen dimensjon etter et besøk ved Iguazu.

Blogg_Sor_Amerika-Patagonia-692

SE REISER TIL SØR-AMERIKA