Krakow – en verden av i går?

Lasse180x180
Av Lasse Borch / lasse@escape.no

Som ung historiestuderende, en tid med masser av…. ja tid, fikk jeg en bok stukket i hånden av en medstudent, med beskjed om å lese den. Det var den østerrikske jøden og forfatteren Stefan Zweigs bok «Verden av i går» En europeisk kulturhistorie og skildring i en og samme bok. Manuskriptet lå på nattbordet da Zweig begikk selvmord i 1942. Her satt man på Wienercafèerne i forrige århundreskifte. Man møtte kultureliten som Gustav Mahler, Auguste Rodin, pedagogen Rudolf Steiner, zionisten Teodor Herzl og mange andre.

Blogg_Krakow_3

Jeg fikk lyst til å reise tilbake i tiden til den nostalgiverden boken portretterer. Jeg kom til å tenke på Krakow, da jeg gjenleste «Verden av i går». Når du lytter til klezmermusikken på restaurant i det jødiske kvarteret, når du ser Auschwitz ufattelige industrialiserte umenneskelighet, når du passerer betongen på vei til den velbevarte middelalderby.

Blogg_Krakow_Auschwitz4

Kinoene viser Schindlers liste og andre europeiske filmer. Du syns du har sett det før. De minus 15 om vinteren, hvor folk i alt fra dyrepels til billige polske vinterjakker, skynder seg gjennom mørket, det fantastiske vårværet, hvor kafèene fylles og kelnerne serverer kaffen – ved bordene naturligvis.

Blogg_Krakow_2

Kulissene er perfekte til historiske filmer – stedene, kirkene, bevertningen på restauranter og kafèer, bakgårder, kirkene, det jødiske kvarter som i sannhet er en imponerende kulisse. Men det er ikke Hollywoodstemning, souvenirboder eller turister som preger det historiske Krakow. Det er innbyggerne. De passer liksom inn i kulissene: Korrekte, høflige studenter, pensjonistene med barnebarna, det arbeidende folk. De føler seg spesielt verdige ved å bo i denne perlen, kongebyen og det polske rikes hovedstad, før Polen forsvant fra Europakartet i 1796, for å gjenoppstå i 1918 med det litt vulgære Warszawa som hovedstad. Her finnes slottet, her finnes byen, her finnes historien og tragediene. En kulisse og en levende by på et og samme sted. Det er Krakow i all sin enkelhet.

Blogg_krakow_1

Polen er ikke vakkert. I det store landet er det ikke mange perler. Krigen tok mye fra Polen, og kommunismens arkitektoniske ublide hånd kanskje enda mer. Men Krakow består, og er på et vis større enn selve Polen.

Opplev hele spekteret – Nostalgien, skjønnheten, betongen, musikken, nostalgien og den ufattelige tragedien.

Blogg_Krakow_Fotolia_34771912

SE ALLE SPENNENDE STORBYTURER