Reisebrev fra Filippinene

Gunnar-SkjoldenAv Gunnar Skjolden / gunnar@escape.no

Det fjerneste Østen, Filippinene, ut mot Stillehavet

En gruppe fra Escape Travel var der i påsken og er kommet hjem med sterke inntrykk. Filippinene er Asia, men også noe annet. Mer enn tre hundre år som spansk koloni og femti år under USA har satt dype spor. «Tre hundre år i kloster og femti år i Hollywood». Filippinerne skaper fiesta ut av det meste, og turister blir involvert i det som skjer. «More fun in the Philippines» er deres turistslagord, og så blir til og med landfredag en opplevelse av lokale tradisjoner. Vi så Filippinene fra risterrassene i nord via hovedstaden Manila til et deilig strandhotell på Panglao ved Cebu i sør.

Turdeltaker Liv Valstrand har stilt noen bilder til disposisjon. Hun var så heldig å komme opp på pressetribunen under korsfestelsestablået i San Pedro Cutud i byen San Fernando i Papagena. Vi andre så nok vel så mye til hverandres paraplyer mot solen, men en storskjerm var til god hjelp.

Bloggbilde_Filippinene1_2

Risterrassene i Ifugao-regionen på nord-Luzon er mer enn 2000 år gamle og står på UNESCOs verdensarv-liste.

Bloggbilde_Filippinene2_2

Filippinene opplever en sterk flukt fra landsbygda mot de store byene. Eldre folk kler seg i tradisjonelle antrekk for å bli fotografert når turister kommer forbi.

Bloggbilde_Filippinene3_2

De som angrer på noe, gjør bot ved å dekke ansiktet og piske seg til blods – så blodet skvetter! På underlig vis glir de inn i gatebildet, i 35C.

Bloggbilde_Filippinene4_2

Korsfestelsesscenen ble spilt første gang i 1962, da en lokal «klok mann» lot seg korsfeste etter en drøm om at det ville gi ham kraft til å bli en fullbefaren healer. Senere er dette gjentatt i et par generasjoner i grenda San Pedro Cutud, og samler tusener som ser på dette med forundring.

Bloggbilde_Filippinene5_2

Ved midnatt påskeaften samles alle i kirken i Lucban (og de fleste andre kirker, vil vi tro) til våkenatt for den døde Kristus, innen alle lys tennes, brassbandet spiller opp på kirkebakken, og statuer av den oppstandene og hans mor bæres i prosesjon i byen – denne gangen i stille regn.

Kirken påskeaften.

Bloggbilde_Filippinene7_2

… og påskemorgen feires med fyrverkeri! It is more fun in the Philippines!

Vi skreddersyr din reise i Asia.
Du kan også velge å delta på en gruppetur med reiseleder