
Reiseglede
Publisert: 17. juli 2020
Ciao Roma! – En by jeg er glad i
– Amatør! Jeg ser meg i speilet, tenker på Roma, og sier: – Amatør. Det behøver ikke bety uproff. Min latinlærer fortalte at rotordet er amare, som betyr å elske. Amatør er en som elsker, det treffer godt mitt forhold til Roma. Og jeg vet at mange deler følelsen.
Når verden forhåpentligvis er på vei til å bli seg selv, kan vi begynne å drømme igjen – og kanskje planlegge neste tur så smått. Roma er «den evige stad», den ligger der og venter på oss. Finn fram gode sko, Roma oppleves best til fots. Ta gjerne med en god guidebok, og bok som går litt dypere. Jeg har stort utbytte av Trond Berg Eriksen: "Roma – Verdensteater og kulturreservat". Bli gjerne med en reiseleder som kan peke retninger og forklare sammen med gode guider.

Pantheon, et av Romas mest kjente byggverk. Getty Images
Det spesielle ikonet
Et sted jeg alltid vender tilbake til, er kirken S. Maria in Portico in Campitelli. Ikke noe dårlig navn, stort og blomstrende, passende for en kirke fra barokken. Dem er det mange av, det kreves et navn for å peke seg ut. Og denne kirken, bygget på 1660-tallet, er ved et besøk. En flott fasade, et flott kirkerom – og en stor skatt: Et ikon utført i emalje-arbeide, med en forgylt sølvramme. Motivet er Jesus-barnet i mors armer, flankert av apostlene Peter og Paulus.
Historien er at ca. år 525 viste engler seg for en from og godhjertet kvinne, Galla, mens hun satt i Octavians søyleganger, portico, her i nærheten. Det sies at englene bar bildet av mor og barn i en strålekrans. Det skal etter legenden være malt av evangelisten Lukas. Kunsthistorikere daterer det nok «litt» nærmere vår tid, tusen år eller så. Bildet ble brakt i prosesjoner flere ganger, for å beskytte Roma, mot pest gjentatte ganger og mot truende tyrkere.
Jeg besøker ofte kirken på julekvelden, på vei til midnattsmesse i en annen kirke. Men besøket i S. Maria in Portico er en god innledning til julenatt: Organisten øver, kirken fylles langsomt, ikonet står høyt over alteret i lys fra skarpe lyskastere. Kopier av ikonet er innfelt i mange husfasader rundt om, Guds mor kalles her «Romas trygge havn».
Er jeg her på dagtid, spiser jeg gjerne lunsj på restauranten på hjørnet, Vecchia Roma, Gamle Roma. Dype tepper, lyd av små fontener demper stemmer, stor buffet med forretter, bra meny. Jeg hadde glede av dampet torsk på en saus av kikerter. Ikke galt! Strøket er ikke overrent av besøkende, jeg var eneste ikke-italiener forrige gang.
På den andre siden av kirken ligger et tidligere sakristi, omskapt til et vakkert lite konsertlokale, Sala Baldini. Hit kommer vel ikke de store verdensstjernene, men det er et fint sted for gode konserter med klassisk musikk.
Rundt et hjørne eller to finner jeg Palazzo Mattei, en del av en klynge av palasser bygget av Mattei-familien på 1600-tallet. Ukjente størrelser for meg, men de var mektige i generasjoner, forstår jeg. Og hadde åpenbart penger. I dag er palasset fylt av kontorer og utenlandske kulturinstitutter, men gårdsplassen, med skulpturer og relieffer, er et drømmeland.
Skilpaddefontenen – et frieri
Rundt et par hjørner til, forbi Lovatelli-plassen, som ikke har rette vinkler, ikke er flat, ikke har en eneste blomsterkrukke, men er et fint byrom, kommer vi til plassen med Skilpaddefonten. Den er et lite mirakel av en fontene, reist av en av gutta fra den samme Mattei-familien.
Nei, ikke helt sånn, sier legenden. En ødeland av en prins ville gifte seg med datteren til en Mattei, men den grumme fader sa nei, gutten var ikke et godt kort. I fortvilelse solgte prinsen sine aller siste eiendommer, og i løpet av en natt brukte han pengene på å bygge fontenen. Da sa pikens far: – Min sønn, du har fått bygget den vakreste fontene i Roma. Min eneste datter er din!
På kanten av fontenen sitter noen små skilpadder i bronse, muligens et verk av barokkens stjernearkitekt, Gian Lorenzo Bernini (han fortjener en egen vandring i Roma, med sideblikk til rivalen Francesco Boromini. Her er det mye moro!).
En stor marmorskål flyter over av friskt vann fra Jomfru-akvadukten, som har gitt vann i Roma siden keiser Augustus’ tid. Skålen bæres av fire fyrrige unge menn som helt klart har glemt igjen fikenbladet hjemme. Sånt skjer! Et fint sted midt i det mørke, tidligere jødiske ghetto-området.

Skilpaddefontenen bæres av menn som har glemt fikenbladet hjemme. Sånt skjer! Getty Images
Walk-in juleopplevelse
Sulten? Vi går over trikkesporene i Via Arenula og inn i handlegaten Via dei Giubbonari. Der ligger familien Rosciolis lille og trange restaurant og delikatesseforretning. Alltid «trangt om saligheten», men for en salighet og glede av oster, skinke, vin (de sier at de har 2800 viner), lekre retter og små godbiter. Rundt hjørnet ligger deres bakeri, som skal ha røtter tilbake til 1820-tallet. Verd å utforske.
Litt bort i gaten ligger lille, uanselige Santa Barbara dei Librai, «bokfolkenes kirke». Den ligger på en skjev plass, har en lang historie, ble gjeninnviet i 1982, og er mye brukt av afrikanske innvandrere.
Er du i Roma i julen, og er så heldig å komme inn i kirken, har den en veldig fin julekrybbe: En tro kopi i liten målestokk av plassen utenfor, med alle dens ugreie vinkler, og krybben i stallen midt på plassen – Jesus-barnet er liksom «hjemme hos oss». Det er det sannelig også i Søppelmennenes julekrybbe, midt inne i et boligkvarter ikke langt fra Petersplassen. En «walk in»-juleopplevelse, åpen hele året. Verd å google, verd å lete etter.

Lille, uanselige Santa Barbara dei Librai, «bokfolkenes kirke».
Det er så mange monumenter som skulle nevnes – vi går og går. Alltid forbi den lille stenelefanten skapt av Bernini (Bernini igjen), med skjelmsk smil og en egyptisk obelisk på ryggen, rundt et par hjørner fra det gamle tempel Pantheon, som tar pusten fra alle besøkende til alle tider.
I nærheten ligger via del Pie di Marmo, marmorfot-gaten, med en drøyt meter’n lang fot med gresk sandal på, det eneste som er igjen av en kjempestatue fra et tempel fra før Kristi tid. Rundt Pantheon er det, som så mange steder i Roma, isbarer for førsteklasses italiensk gelati. Stopp opp, nyt, - og gå aldri glipp av en cafe espresso!

Kaffepause!

Skal målet være å smake på alle?
En utopi og en svensk dronning
Mange nordmenn har bodd i Roma, arbeidet i Roma, elsket Roma. Men apropos manglende fikenblader – har man hørt om Hendrik Christian Andersen? Han var født i Bergen i 1872, men familien utvandret til USA mens han var spedbarn. Sist på 1800-tallet dro han til Europa for å studere kunst, og slo seg ned for å arbeide i Roma.
Hans store prosjekt var en utopi, «Verdensbyen», som skulle være en gigantisk møteplass for vitenskap, teknikk, religion, kunst og politikk – innen pasifistiske rammer, organisasjonen Verdens samvittighet. Det var nok for stort. Mussolini lovet ham land for prosjektet, men det ble brukt til verdensutstillingen EUR. Den norske H. C. Andersens hjem og atelier er i dag et museum, og mange av hans skisser, planer, gipsutkast til kolossalstatuer er utstilt her – absolutt uten fikenblader. Museet ligger noen kvartaler utenfor Piazza del Popolo.
Tilbake til Piazza del Popolo – her er byporten hvor dronning Kristina av Sverige red inn i byen. For en PR-seier, datter av en ihuga protestant, kong Gustav 2. Adolf, konverterte til den katolske tro og dro til Roma, 29 år gammel. Hun kom fram i desember 1655, red inn Porta Flaminia på en hvit hest, flankert av sveitsergarden – og skapte hevede øyenbryn, for sine politiske ambisjoner og for sitt privatliv.
Hun bodde en periode i Farnesepalasset, med utsikt til Tibern, sies det. Palasset rommer i dag den franske ambassade, adgang forbudt uten innbydelse, men finner man riktig vinkel når lysene er tent der inne, kan man se brokker av dekorasjoner i takhvelvingen og nyte renessansefasadene og de generøse fontenene utenfor, utformet som gigantiske badekar.

Piazza del Popolo. Herifra stråler tre hovedgater inn mot det historiske sentrum.
Modeller fra livets grøfter
Fra Piazza del Popolo stråler tre hovedgater inn mot det historiske sentrum. Alle fører mot viktige hovedpunkter for oss besøkende: Spanske trapp og Fontana di Trevi, Via del Corso med kirken som har et alter viet Olav den Hellige, og videre opp mot Vittorio Emanuele-monumentet, Forum og Colosseum, den tredje mot keiser Augustus’ mausoleum og hans fredsalter.
På den ovale Piazza del Popolo, som har rene, elegante linjer tegnet av Napoleons arkitekt Guiseppe Valadier for to hundre år siden, er det heldigvis kafeer! Og flere kirker. Min favoritt er Romas etter sigende første renessansekirke, Santa Maria del Popolo.
Her lå augustinerklosteret der Martin Luther bodde en tid i 1510 og lot seg skremme av kirkefyrstenes vellevnet og kirkens forfall. Hjem til Wittenberg for kamp! Men kirken i dag er verd et besøk, særlig fordi et av kapellene har to malerier av helten blant malere, Michelangelo Merisi da Caravaggio. Caravaggio døde om bord(?) i et skip på vei til Napoli i 1610, etter et stormfullt liv, med fyll og slåsskamp – og en duell som han vant ved å ta livet av motparten, og dermed dom og fredløshet. Han kjente livets grøfter, og hentet sine modeller der.
Disse gutta har jord under neglene, og kvinnene var ikke alltid byens beste døtre. Sosialrealisme. Farvene, dramatikken, og en mesterlig omgang med lys. I denne kirken har han to verker, Peters korsfestelse og episoden der Paulus faller av hesten etter et kraftig møte med Kristus og omvender seg til kristendommen og blir apostel. Legg et par euro i automaten og det blir lys, gjerne et par ganger.

Santa Maria del Popolo-kirken.
200.000 bøker
Augustinerklosteret ved Santa Maria del Popolo hadde et stort bibliotek. Rundt år 1600 overførte bibliotekaren og biskopen, Angelo Rocca, samlingen sin, 20.000 bind, til et bibliotek. Det går for å være et av Italias aller første offentlige biblioteker, oppkalt etter stifteren, Biblioteca Angelica. I dag har de om lag 200.00 bind – en stor samling i en bygning fra motreformasjonens tid. De har også globuser og kart fra de store oppdagelsenes tid, tilbake på 1500-tallet.
På bildene ser det ut som tatt ut fra filmen om Da Vinci-koden. Jeg har ikke vært der ennå, det står på listen over «må se»-steder, bak en beskjeden dør i augustinerkvarteret nær Piazza Navona. Der er jo alle Roma-besøkende.
Fortsett så gjerne Caravaggio-safarien. Han har mange verker i Romas gallerier og kirker, bl.a. annet i cappuchinernes Santa Maria della Consezione nær Via Veneto. I krypten voktes hensovede munkers knokler. - Jeg har aldri sett makan, sa Marquis de Sade. I museet henger Caravaggios St. Frans av Assisi i bønn.
Hopp om bord i buss 63 oppover i bakken, forbi den amerikanske ambassade, til holdeplass Buenos Aires. Gå et kvartal eller halvannet og finn Coppedè-kvarteret, en slags italiensk «art nouveau» eller jugend, en bydel med om lag 40 bygninger, skapt av arkitekten Gino Coppedè tidlig på 1900-tallet.
Her er innflytelse fra gresk arkitektur, innslag av barokk, litt inspirasjon fra gotisk stil og en smak av middelalderarkitektur. Skriv gjerne ut noe fra google, ta med et kart, og utforsk. Bygningene er i bruk og kan ikke uten videre besøkes, men er dører åpne, kan man jo hilse pent på portneren og kikke inn i vestibylene. Noen portnere er vennlige og finner seg i det. Gino Coppedè nevnes sammen med spanske Antoni Gaudi. Jeg vet ikke det, men moro er det i alle fall.

Coppedè-kvarteret er en bydel med om lag 40 bygninger, skapt av arkitekten Gino Coppedè tidlig på 1900-tallet.
Byens grønne lunge
Buss 63 tilbake til Via Boncompagni og gå ut gjennom de gamle bymurene til Villa Borghese-parken. Dette er en av Romas store, grønne lunger. Det gjør godt å spasere her, gå seg litt vill på stier og plener – og sikte seg frem mot utsiktspunktet Monte Pincio. Bjørnstjerne Bjørnson var her, så utsikten over Piazza del Popolo, Peterskirken i det fjerne. Han var betatt, som vi, og opptatt av det unge, gamle Italia som var i ferd med å gjenreises. Han skriver:
Stille det bliver, æn dunklere blå / himmelen våker og vænter; — opunder / fortid som drømmer, og fremtid som stunder, / usikre bluss i det rugende grå! / Men — de vil samle sig, Roma fremstige / lystændt en nat for Italiens rige: Klokkerne kimer, kanonerne slå…
Det er godt å ha med en utskrift av Bjørnsons «Fra Monte Pincio» og lese høyt når man er der oppe. Det er med Bjørnson som med Snorres kongesagaer og Salmenes bok – bør leses høyt!

Utsikten over Roma fra Monte Pincio. Kanskje sto Bjørnson nettopp her?
Det underjordiske Roma
Ikke glemt – Roma under jorden. Enkelte kirker er bygget på eldre kirker, bygget på tufter av førkristne templer, man kan virkelig dukke ned i historien.
I San Clemente-kirken går man ned i haller som var en del av herskapshuset til Titus Flavius Clemens, en av de første romerske senatorene som ble kristen. Kristentro var forbudt, så huset ble brukt til hemmelige gudstjenester.
Om lag hundre år senere ble deler av det gjort om til et tempel for Mitras, en persisk guddom som romerske soldater var så fascinert av. Med Konstantin den stores toleranse for kristendommen ble huset omskapt til kirke, og historien fortsetter, lag på lag.
Det kan være smart å finne en bok om det underjordiske Roma. Det er jo også katakombene, det er Crypta Balbi, underjordiske «hus» fra romersk tid på flere nivåer. Crypta Balbi ligger nær Largo Torre di Argentina, der de har et pensjonat for hjemløse katter.

Roma under jorden. For en verden!
Nonnenes restaurant
Klar for middag? En av mine favoritter er L’eau Vive, som drives av en søsterorden som bruker inntektene til sitt humanitære arbeide. Restauranten ligger i et palass bygget av en pave på 1500-tallet. Her er høye, lyse takhvelvinger med fresker, her er hvite duker og pent dekketøy. Pasta er mulig, men gå heller for fransk mat i kveld! Løksuppen er legendarisk, jeg har hatt stor glede av deres andebryst, servert som tallerkenrett med passende tilbehør.
Søstrene kommer fra mange land, Sør-Amerika, Kamerun, fjellområdene i Vietnam. Av og til underholder de med folkedanser. Et høydepunkt: Hver kveld ved ni-tiden slukkes lysene, en av dem leder an med sin gitar og de andre følger og synger sitt Ave Maria til den melodien som pilegrimene bruker når de besøker helligdommen i Lourdes i Sør-Frankrike. Et godt sted, et sted for høst- og vinterkvelder! Ligger ved Sant’ Eustachio-kirken, rundt to hjørner fra Pantheon – hvor det er fint å gå forbi i kveldslys.
Og når tiden kommer for å pakke og dra hjem – noe snadder i kofferten. Det er mange vinbutikker og enoteker, der man kan både smake og kjøpe. Det er mange gode oste- og skinkebutikker. Min favoritt ligger litt dumt til, Volpetti ligger på Via Marmorata i det gamle slakterdistriktet Testaccio, nå mer kjent for nattklubber. Metro til Piramide, eller en god gåtur fra Trastevere-distriktet. Volpetti har solgt godsaker i snart 50 år. Det er verd turen – for en verden av gode smaker! Kikk på hjemmesiden deres og få reiselyst!

Mmmm... delikatesser finnes det nok av i Roma.
Apropos reiselyst. Italia holder på å åpne. Norge også. Snart vil det bli mulig å reise igjen. Vi drømmer, og gleder oss. Roma har overlevd utallige kriser – det går over denne gangen også. I Roma er vi alle elskere!
Ciao, Roma!
Se alle Escape-turene til Italia her
Mai 2024

Trevi i Umbria – Italias grønne hjerte
Avreise 23.05.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 14.590,-
Trevi er et lite stykke paradis i Italia, og den livsbejaende italienske væremåten passer som hånd i hanske her. Nydelige råvarer, italiensk kjøkkenkunst, og gode viner er bare begynnelsen på eventyret i Trevi.
-
Gunnar Skjolden
Reiseleder
En tur i samarbeid med Aftenposten // Alt inkludert // Trevi er en favoritt blant gjestene våre

Piemonte – vin, sjokolade og trøfler
Avreise 27.05.2024 / 6 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 20.490,-
Her må du åpne alle sanser, for dette blir en nytelsesreise! I Piemonte har du ikke bare havnet midt i en vinelskers drøm – det lokale kjøkkenet regnes også som et av Italias beste. Og omgivelsene: bugnende, grønne åser og pittoreske landsbyer med navn du sikkert kjenner fra før – i hvert fall fra hyllene på Vinmonopolet.
-
Liliana Poli
Reiseleder
Markedsdag i Asti // Flere vingårdsbesøk med vinsmaking // Direkte flyrute
Juni 2024

Lett vandring i Trevi
Avreise 13.06.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 13.790,-
Unn deg noen dager i Trevi med vandring i vakre omgivelser med vinmarker, olivenlunder og middelalderbyer som klamrer seg fast på bakketoppene
-
May Liss Kristiansen
Reiseleder
Vin inkludert til måltidene // Helpensjon

Vandring rundt Mont Blanc
Avreise 13.06.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 29.590,-
Bli med på tur til Europas mest kjente alpine løypenett hvor vi går med guide gjennom tre land rundt det høyeste fjellet i Alpene. Vi starter i Les Contamines på nordsiden av Mont Blanc. Så vandrer vi videre og over til Italia, deretter inn i den vakre Ferret-dalen til vi krysser grensen til Sveits. Runden ender i Chamonix, alpinismens hovedstad. Gjør deg klar for lange, deilige dager på vandring fra sted til sted, som forsterkes av ekte hotellovernatting og bagasjetransport slik at vi ikke trenger å frakte mer enn det som kreves for dagen.
Liten gruppe, maks 14 // Sertifisert engelsktalende vandringsguide // Bagasjetransport mellom bostedene

E5 gjennom Alpene
Avreise 14.06.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn
Få ledige
Priser fra 29.990,-
Bli med oss på en fottur gjennom de tyske, østerrikske og italienske alpene – vi følger deler av den mest spektakulære og kjente vandreruten i Europa «E5», hvor vi krysser alpene fra vakre Bayern gjennom mektige og delvis bredekte fjell i Tyrol til Merano i Nord-Italia.
-
Gunnar Sevåg
Reiseleder
Gjennom tre land // Lunsj på trivelige fjellhytter // Halvpensjon

Fjelltur i Dolomittene
Avreise 16.06.2024 / 7 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 31.950,-
Gjør deg klar for en en storslagen fottur i Italia, med Val Badia og fjellene som omkranser velkjente Cortina. Med sine steile fjellvegger, taggete topper og frodige daler kan en aktiv ferie i Dolomittene lett bli årets vakreste uke!
-
Mila Zaharinova
Reiseleder
Mye inkludert! // OL-byen Cortina // Naturens kunstverk; Tre Cime di Lavaredo & Cinque Torri
August 2024

E5 gjennom Alpene
Avreise 25.08.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 29.200,-
Bli med oss på en fottur gjennom de tyske, østerrikske og italienske alpene – vi følger deler av den mest spektakulære og kjente vandreruten i Europa «E5», hvor vi krysser alpene fra vakre Bayern gjennom mektige og delvis bredekte fjell i Tyrol til Merano i Nord-Italia.
Gjennom tre land // Lunsj på trivelige fjellhytter // Halvpensjon

Cruise i Hellas, Italia og Spania
Avreise 26.08.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 16.135,-
Om bord renoverte Voyager of the Seas får du et stort utvalg innen mat, underholdning og aktiviteter. Her er det noe for alle enten du reiser med kjæresten, vennegjengen, familien eller alene. Seilingen tar deg fra Pireus (Athen) via pittoreske Mykonos, evigvakre Santorini og herlige Palermo, før reisen avsluttes i Barcelona. Her får du 7 herlig netter og dager med det beste til vanns og lands!
Cruise og flybilletter // 7 netter med helpensjon // Tips inkludert // Godt utvalg av fasiliteter om bord // Flotte destinasjoner
September 2024

Elvecruise i Italia
Avreise 09.09.2024 / 7 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 21.480,-
Venezia, Verona, Cremona og Padova er bare noen av perlene på denne snoren av et herlig cruise. Vi seiler på Canalbianco, som følger elven Po innover fra overgangen mellom Adriaterhavet og Veneziabukten, er livsnerven i Nord-Italia. Det er her cruiset går, og du vil kunne glede deg over det beste landet kan by på.
-
Ulf Brynildsen
Reiseleder
Vin, øl, drinker og mineralvann inkludert // Delikat, franskinspirert mat med lokale innslag ombord

Trevi i Umbria – Italias grønne hjerte
Avreise 12.09.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 13.980,-
Trevi er et lite stykke paradis i Italia, og den livsbejaende italienske væremåten passer som hånd i hanske her. Nydelige råvarer, italiensk kjøkkenkunst, og gode viner er bare begynnelsen på eventyret i Trevi.
En tur i samarbeid med Aftenposten // Alt inkludert // Trevi er en favoritt blant gjestene våre

Fottur i Cinque Terre
Avreise 15.09.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 16.590,-
Fra sør til nord heter byene Riomaggiore, Manarola, Cornigila, Vernazza og Monterosso. Det går fine turstier mellom de fem byene, enten langs havet eller lenger opp i terrenget, og her skal vi tilbringe noen fantastiske dager. Det blir olivenlunder, vinranker, sitrontrær, landsbyliv og hyggelige restauranter.
-
Lene V Sørlie
Reiseleder
En av våre mest populære vandreturer

Fjelltur i Dolomittene
Avreise 16.09.2024 / 7 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 31.950,-
Gjør deg klar for en en storslagen fottur i Italia, med Val Badia og fjellene som omkranser velkjente Cortina. Med sine steile fjellvegger, taggete topper og frodige daler kan en aktiv ferie i Dolomittene lett bli årets vakreste uke!
-
Mila Zaharinova
Reiseleder
Mye inkludert! // OL-byen Cortina // Naturens kunstverk; Tre Cime di Lavaredo & Cinque Torri

Italienske bobler, slovenske alper – og en sommerby ved havet
Avreise 18.09.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 19.980,-
I Italia får vi med oss kanalbyen Treviso, og vi nyter oss gjennom Prosecco-området. Så skal vi utforske Slovenia med både alpelandskap, kyst, pittoreske landsbyer og en rik kulturarv. Her ligger Piran, en av Adriaterhavets vakreste småbyer. Og visste du forresten at Ljubljana er en av Europas minste hovedsteder?
-
Sonja Kotur Lovrekovic
Reiseleder
Historiske byer som oser av atmosfære // Bølgeskvulp og lukten av saltvann // Direktefly fra/til Oslo

Lett vandring i Trevi
Avreise 19.09.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 13.490,-
Unn deg noen dager i Trevi med vandring i vakre omgivelser med vinmarker, olivenlunder og middelalderbyer som klamrer seg fast på bakketoppene
Vin inkludert til måltidene // Helpensjon

Solfylte Amalfikysten med Capri og Napoli
Avreise 20.09.2024 / 8 dager
Under planlegging
Fargerik Italia-reise med rustikke byer, myteomspunne Capri, oldtidsbyen Pompeii og herlig kaotiske Napoli på programmet. Amalfikysten er noe av det vakreste Italia har å by på!
En av verdens vakreste kyststrekninger // Direktefly fra/til Oslo

Cruise rundt solfylte Italia og Montenegro med Azamara
Avreise 28.09.2024 / 13 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 46.300,-
Den franske riviera, solmettede byer langs Italias vestkyst, historierike Sicilia, Europas sørligste fjord og den pittoreske middelalderbyen Kotor i Montenegro – en fantastisk reiserute! Høst i Middelhavet betyr behagelige temperaturer som minner om norsk sommer, kanskje den fineste årstiden å oppleve de populære byene vi skal innom. Du kan også glede deg til livet om bord i boutiqueskipet Azamara Quest, som er kjent for sin ypperlige service, mat og personlige touch. Bli med på «flash packing» rundt Italias kyst!
Oktober 2024

Puglia – sjarm og skjønnhet i Sør-Italia
Avreise 05.10.2024 / 6 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 21.390,-
Selv om du har vært i Italia før, har du ikke opplevd maken til Puglia. Forunderlige opplevelser som Alberobello, byen med de særegne trulli-husene, grottebyen Matera og Lecce, barokkens by. Og ikke minst stappfull av italiensk sjarm, mat og drikke.
-
Stefan Maurbakken
Reiseleder
Legendariske byer // En stor fusjon av kulturer

Venezia – trange smug og gylne masker
Avreise 05.10.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 16.580,-
Magisk, mystisk og helt unik – er det en by som virkelig kan leve opp til forventningene, så er det Venezia! Vår lokalguide tar oss også med på spennende vandringer utenfor turisttråkket, og vi skal utforske flere av øyene i lagunen og komme tett på det venetianske dagliglivet. Det blir også tid til å vandre på egen hånd, over broer og kanaler med glidende gondoler, i trange smug med gylne masker i butikkvinduene – Venezia slutter aldri å fascinere.
-
Sonja Kotur Lovrekovic
Reiseleder

Fottur i Cinque Terre
Avreise 06.10.2024 / 5 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 16.590,-
Fra sør til nord heter byene Riomaggiore, Manarola, Cornigila, Vernazza og Monterosso. Det går fine turstier mellom de fem byene, enten langs havet eller lenger opp i terrenget, og her skal vi tilbringe noen fantastiske dager. Det blir olivenlunder, vinranker, sitrontrær, landsbyliv og hyggelige restauranter.
-
Lene V Sørlie
Reiseleder
En av våre mest populære vandreturer

Piemonte – vin, sjokolade og trøfler
Avreise 07.10.2024 / 6 dager / fra Oslo Lufthavn
Ledige plasser
Priser fra 20.490,-
Her må du åpne alle sanser, for dette blir en nytelsesreise! I Piemonte har du ikke bare havnet midt i en vinelskers drøm – det lokale kjøkkenet regnes også som et av Italias beste. Og omgivelsene: bugnende, grønne åser og pittoreske landsbyer med navn du sikkert kjenner fra før – i hvert fall fra hyllene på Vinmonopolet.
-
Liliana Poli
Reiseleder
Markedsdag i Asti // Flere vingårdsbesøk med vinsmaking // Direkte flyrute
Henter avreiser...