To damer foran elvecruiseskip.

Elvecruise på Donau

Publisert: 24. april 2024

Flytende storbyferie – solfylt ferd gjennom syv land

Elvecruiset vårt på Donau gjennom syv land og fem hovedsteder går mellom Wien og Bucuresti, og har i årevis vært blant våre aller mest populære. Vi har laget en guide til hva du kan oppleve på cruiset.

Kunstferdige kaker i Wien, historie og prakt i Budapest, gatekunst og folkeliv i Beograd – på 10 dager får du storbyferie krydret med hyggelige småbyer, stille morgenstemning og middag på hvite duker. Sara, Gro og Birgit fra markedsavdelingen her i Escape fikk være med på reisen med skipet MS Vivienne, og vi kom hjem proppfulle av opplevelser og nye bekjentskaper.

Kart over elvecruise på Donau

Her er reiseruten – du får oppleve mye av Europa på denne reisen!

Hvilke land og hovedsteder skal vi innom?

Land: Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Serbia, Bulgaria, Romania
Hovedsteder: Wien, Bratislava, Budapest, Beograd, Bucuresti

«I stedet for at du skal reise på langweekend til en bare én by, kan du oppleve flere byer sammenhengende og seile gjennom store deler av Europa på ti dager. Det synes jeg er det mest fantastiske.» Per-Asle Pedersen, fornøyd gjest på Donau-cruise

🍰 WIEN / Østerrike

🍰 Byen du ikke reiser sulten fra

På dette elvecruiset kan du enten reise fra Wien til Bucuresti – eller omvendt. Vårt cruise starter i Wien, og første kveld og hele neste dag ligger skipet i Wien før elvecruiset i det hele tatt er i gang. Du har med andre ord god tid til å utforske en av Europas mest klassiske hovedsteder. Århundrer som hovedsete for habsburgerne – et av Europas mektigste fyrstehus – har selvsagt satt sitt preg på arkitektur og kultur. Det er storslått!

Wien har sine spiselige spesialiteter det vanskelig å ikke la seg friste av:

Ekte wienerschnitzel

Kokken om bord på skipet får ha oss unnskyldt – det ble lunsj i byen denne dagen. Vi måtte jo bare prøve wienerschnitzel i Wien! Stedet vi fikk anbefalt heter Figlmüller, og de har forsynt wienerne med schitzler siden 1905, så det lovet godt.

... og det ble godt! Schnitzelen som kom på bordet var så stor at vi nesten vil anbefale Figlmüller å skaffe seg større tallerkener... Gyllen, sprø og god – den lunsjen satt i magen helt til middag.

Interiør på kafe.

Ærverdige lokaler på tradisjnsrike Demel.

Kakedisk i Wien.

Det mangler ikke på utvalget...

Kaker og kaffe på klassisk vis

Er det noe sted i verden du skal gå på kafé, så er det vel i Wien! Her har de en flere århundrer lang tradisjon, og kakene her er riktig så raffinerte. Vi hadde planer om en saftig Sacher-torte, Wiens klassiske kake, men vi må medgi at da wienerschnitzelen var fortært, var det faktisk fullt i dessertmagen også.

Så det ble beundringsfulle blikk i kakedisken på Demel, en av Wiens ærverdige kafeer med over 200 års historie – og en kaffekopp. Men vi tok igjen kakespisinga senere på turen, det mangler ikke på muligheter!

Travel bygate.

Kohlmarkt - en av Wiens mest kjente og mest livlige gater.

De hvite Lippizanerhestene på Den spanske rideskole i Wien.

En ekte Lippizanerhest!

Hvite hester (uten prinser på)

Midt i Wien sentrum (Michaelerplatz 1) ligger Den spanske rideskolen. Den ble grunnlagt i 1572, og er det fremste senteret for klassisk ridekunst i verden. Her kan du se spektakulære rideforestillinger med de hvite Lippizaner-hestene, som opprinnelig ble importert fra Spania (derav navnet på skolen). Det ble ingen rideforestilling på oss, men da vi vandret forbi rideskolen på vei tilbake til skipet, så vi de berømte hestene titte ut fra boksene sine. Vakre!

🎨 BRATISLAVA / Slovakia

Bratislavas hvite slott.

Bratislavas hvite slott.

Rosa blomster på tre.

Det blomstrer i Bratislava!

🎨 Malerisk og sjarmerende

– For en velstelt og nydelig gamleby! Å rusle i land i Bratislava for første gang var en hyggelig overraskelse. Dette er en av Europas yngste hovedsteder, Slovakias største by ble hovedstad i 1993 etter oppløsningen av Tsjekkoslovakia.

Skipet legger til rett nedenfor Bratislava slott der det ligger majestetisk og hvitt på en høyde over byen. Ta en rusletur opp – det tar ikke stort mer enn 10 minutter, og slottet og med sine velfriserte hekker og blomster rundt gir virkelig eventyr-assosiasjoner.

Gamlebyen i Bratislava er liten og kompakt, med trivelige gater og massevis av uteserveringer på godværsdager. Her danner løvtrær en grønn tunnel i en av gågatene, og små butikker med fine og morsomme ting ligger på rekke og rad.

Vinbar i Bratislava.

Vinbar i Bratislava med et kreativt ordspill til navn.

Dame fotograferer gutt og statue.

Bratislava er statuenes by, og dette er kanskje den mest populære. Her var det kø for å fotografere!

Visste du at....

🏛️ Bratislava het Pressburg fram til 1919 og i et par hundre år fram til 1783 var byen faktisk hovedstad i Ungarn.

🎵 Mozart spilte en av sine aller første konserter her - i 1762. Da var han bare seks år! Det står et lite skilt på et hus i Venturska-gaten (en av gågatene i gamlebyen) om at det var nettopp her denne historiske begivenheten fant sted.

📚 Byen er full av originale og morsomme statuer, og faktisk har H.C. Andersen sin egen statue i Bratislava! Hva gjør den danske eventyrfortelleren her? Vel, den slovakiske billedhuggeren Tibor Bártfay fikk en eventyrbok i gave som 7-åring, og eventyrene fulgte ham hele livet. Til H.C Andsersens 200-årsjubileum ville han hylle dikteren med en statue i byen sin. For øvrig skal også H.C. Andersen ha besøkt Bratislava én gang - i 1841. Kanskje fikk han litt eventyrlig inspirasjon her?

👑 BUDAPEST / Ungarn

Budapest.

Parlamentet i Budapest er praktfullt. Og bare vent til det mørkner...

👑 Storslått og velsmakende

Skipet legger til i Budapest rundt lunsjtider og reiser ikke videre før neste kveld – så faktisk har du halvannen dag til rådighet i det som kanskje er den aller vakreste byen langs Donau. Det er jo nesten en fullverdig storbyferie i seg selv!

Dame på klassisk kafe

Paris Court i Budapest er så staselig at du nærmest spiser med andakt.

Nærbilde av matrett.

Villsvinraviolien var absoluitt å anbefale!

– Oi. Tør vi gå inn her...?

Budapest har også noen virkelig tradisjonsrike spisesteder, og et av dem er Paris Court som er en del av luksushotellet Parisi Udvard Hotel. Da bygget sto ferdig i 1913 var butikker i første etasje, bank i etasjene over og leiligheter på toppen. De siste årene er det blitt et nyrestaurert Hyatt-hotell, og FOR et sted!

Selv om vi hadde sett bilder på forhånd, er det ingenting mot virkeligheten. Det er som å komme inn i en katedral! Litt i tvil om vi ville passe inn i dette elegante interiøret i våre nokså hverdagslige klær, tok vi likevel steget inn i dette aller helligste. Og vi ble tatt godt imot, det satt ganske alminnelige mennesker rundt oss også og spiste ualminnelig god mat. Terningkast 6 på både mat og interiør!

Skorsteinskake til dessert

En ungarsk spesialitet er chimney cake – eller skorsteinskake. Du ser utsalgene overalt, og dette er lett og luftig briochedeig som vikles rundt sylindere og stekes. Den rulles i sukker på utsiden, og kan fylles med nydelig fyll etter hva du ønsker. Gro ønsket seg pistasjekrem som fyll, og det angret hun ikke på...


Historisk t-bane

Den gule t-banelinjen i Budapest er byens eldste, og stammer fra slutten av 1800-tallet. Du ser det historiske preget allerede på t-banenedgangen. Stasjonene er fine i klassiske fliser, og selve toget er selvsagt gult. Linjen har bare 11 stopp, og du kan ta den til den flotte Byparken, stoppet heter Hősök Tere.

Byparken – et par grønne timer

Byparken i Budapest er stor, grønn, blomstrende – og for den som er interessert i arkitektur kiler det i magen! Du blir møtt av et slott middelaldersk stil, Vajdahunyad-slottet ble opprinneling bygget av tre og papp i forbindelse med Verdensutstillingen i 1896, men ble etterpå bygget opp i stein.

Musikkens hus (bildet) er også verdt et besøk. Her får du musikkens historie, og den moderne arkitekturen er en opplevelse i seg selv.

Kattekafé – «a purrfect place»

Ja, dette ordspillet står på skiltet til kattekafeen i Budapest – og er du glad i katter (som vi er) så er du nok enig! Her kan du kjøpe deg kaffe mens kafeens 10 katter vandrer rundt, sover i stolen ved siden av deg eller poserer verdensvant for instagrambildet ditt. Denne flotte maine coon-gutten heter passende nok Aslan – akkurat som løven i boken om Narnia.

Markedshallen i Budapest

Av Budapests mathaller er City Centre Market Hall den største og mest populære. Den ligger rett ved Donaus bredd, på Pest-siden av byen ved den grønne Liberty Bridge. Ta en rusletur blant bodene, her er det all slags fristende mat, det er håndverk og suvenirer – ikke lett å gå helt tomhendt herfra....

Farvel, Budapest!

Utseilingen fra Budapest er et høydepunkt i seg selv. Med strålende opplyste bygninger på begge sider av elven og med An den schönen blauen Donau på høyttaleranlegget kan det vel knapt bli mer staselig.

🕊️ VUKOVAR / Kroatia

🕊️ Alvor og fremtidshåp

Neste stopp er Vukovar i Kroatia, og i denne lille byen ved elvebredden er det den nære historien som er viktig. Kanskje husker du Vukovar fra dramatiske nyhetssendinger i 1991, da byen ble beleiret og beskutt av Serbia i 87 døgn?

Vukovar var tidligere en staselig by, med flotte bygninger fra den habsburgske perioden, men da byen falt i november 1991 var den totalt ødelagt, og over 1000 sivile ble drept. Navnene står skrevet på et minnesmerke ved klosteret, rekker med navn...

Gatebilde med pastellfargede hus.

Velstelt og trivelig i Vukovars hovedgate.

Elegante husdetaljer.

Detalj i Vukovar.

Du ser fremdeles forlatte hus med kulehull i, som dystre minnesmerker. Men byen er også blitt veldig fint restaurert. Gågaten er velstelt og hyggelig, med noen flott restaurerte bygninger – og husk å se opp, du kan få se storkereir med storker på takene!

Kanskje føles den nære historien enda mer relevant nå enn for bare et par år siden. Vi fikk se en film om det som skjedde her for bare litt over 30 år siden, og det gir assosiasjoner til det som skjer også i dag. Men å se at byen har reist seg igjen, om enn med sår og arr – det gir fremtidshåp.

⛱️ NOVI SAD / Serbia

Kaffekopp i soloppgang.

God morgen, Novi Sad!

Dame med oransje blomsterbukett.

En blid blomsterselgerske på lørdagsmarkedet.

⛱️ Byen som har alt

Nå går vi kanskje ut og lover mye, men Novi Sad i Serbia var turens kanskje største overraskelse. Vi vet jo at Wien og Budapest er flotte, men hva vet vel de fleste av oss om Novi Sad? Ikke mye...

Novi Sad er ikke storslått som de mer berømte byene langs Donau, men det Serbias nest største by kunne tilby oss denne solfylte lørdagen, gjorde at det ble en av favorittbyene på ruten.

Det lokale lørdagsmarkedet

Kommer du til Novi Sad på en lørdag, vandrer du rett inn i lørdagsmarkedet, bare fem minutter fra skipet. Lange rekker med grønnsaker, frukt, blomster, nattkjoler – ja, her finner du det meste. Kjeksselgersken hentet datter som igjen hentet sin datter for å svare på våre spørsmål på engelsk. Og vi fikk både svar – og kjeks.

Trivelig bysentrum

Forbi lørdagsmarkedet rusler du opp i livlige shoppinggater. Her ligger butikker og restauranter på rekke og rad, med store uteserveringer.

... og tid for en iskaffe

Solfylte lørdager er det ofte liv og røre i enhver by, og i Novi Sad var det selv tidlig på dagen folk i gatene og god stemning. Novi Sad har forresten fått tilnavnet "Serbias Athen" på grunn av sin rike kulturelle arv, og byen er kjent for å by på mye inne kunst, musikk og underholdning.

Novi Sad har også egen bystrand!

Krysser du broen med buene (vi tok taxi – det tok fem minutter) står du pluselig på en herlig sandstrand ved Donaus bredd. Her koser lokalbefolkningen seg i sola, og en vennlig hund løp rett inn i videoen vår. Blir bygatene varme, er dette et forfriskende tips!

Kreativ salatbar i Novi Sad. 1 av 4

Når du går i land fra skipet, kan du plutselig få et par isblå tigerøyne i nakken. 2 av 4

Imponerende veggmaleri I Novi Sad. 3 av 4

Mange flotte veggmalerier i Novi Sad - gå på jakt! 4 av 4

Gatekunstens by

At det er mye kunst og kreativitet i Novi Sad, trenger du ikke gå inn i gallerier eller museer for å se. Digre veggmalerier dekker bygninger, og morsomme påfunn finner du også i butikker og restauranter. Klikk deg gjennom den lille bildekarusellen over, og se noen eksempler.

På den andre siden av Donau

Fra skipet kan du se over til festningen som ligger på den andre siden av elven. Det tar ikke mer enn 15-20 minutter å gå over broen til den andre siden, og nedenfor festningen venter det en litt annen verden. Mens bysentrum er livlig, er dette mer som en stille oase. Her kan du rusle rundt i hyggelige brosteinsbelagte gater med fine håndverksbutikker.

Vi rundet et hjørne og gikk rett på den nydeligste lille restaurant, rundt et annet hjørne fant vi en liten park med praktfullt dekorert kapell med blomstrende roser rundt. En fin kontrast til den mer travle byen på den andre siden.

Bilde av et fort med steintapp og murer

Ta trappene opp til festningen...

Nærbilde av katt.

... kanskje møter du en kjælen katt på veien.

Utekfe med utsikt til elv.

Vel opp på festnjngen kan du drikke kaffe med flott utsikt over Donau.

Måltid i solnedgang.

... eller nyte et nydelig måltid i solnedgangen over Novi Sad.

Utsikt over by om kvelden,.

Takk for nå, Novi Sad! Dette var rene drømmedagen, og det frister virkelig å komme tilbake.

🏰 BEOGRAD / Serbia

Gågate med flotte bygg og folkeliv.

Staselig bygg i gågata i Beograd.

🏰 Kontrastenes by

En like solfylt søndag kom vil til Serbias hovedstad, og med sine 1,3 millioner innbyggere er dette en storby vi fikk en liten smak av.

Kun 10 minutters gange rett opp fra skipet står du i Beograds gågate, og her ligger gamle stasbygg på rekke og rad – og innimellom finner du grå bygg fra kommunisttiden som skaper påfallende kontraster.

Husrekke i storby.

Arkitektur fra forskjellige epoker i Beograd.

Nærbilde av suvenirer

En kjøleskapsmagnet som suvenir, kanskje?

Kakestopp på Hotel Moskva

Går du gågaten til ende, havner du ved berømte Hotel Moskva. Siden dette fasjonable hotellet åpnet i 1908 har det vært bosted for utallige prominente gjester – her har diplomatiske strategier blitt lagt, politiske forhandlinger foregått, Nobelprisvinnere og kongelige har bodd her – ja, om disse veggene kunne snakke...

Eksteriør av hotell.

Ærverdige Hotel Moskva i Beograd.

Nærbilde av kake og kaffekopp.

Lekker kake på Hotel Moskva i Beograd.

Vi hørte ikke noe fra veggene, men så gikk vi også rett bort til kakedisken. Vi valgte ut våre godbiter, og satte oss andektig ned i det grandiose lokalet. Her er det rød plysj og digre lysekroner, og etter en liten stund kommer kelneren i stram uniform og serverer godsakene ved bordet.

Elegant og klassisk interiør på Hotel Moskva.

Elegant og klassisk interiør på Hotel Moskva.

Dame sitter i rød sofa og spiser kake på kafe.

Gro er klar for å smake på godsakene.

Den uanstendige statuen

Fra Kalemegdan-parken ved festningen har du utsikt over byen – og Victor-monumentet som er et av Beograds landemerker. Lokalguiden vår fortalte at bestemoren hennes syntes denne statuen var usømmelig forfra - vi nøyde oss med å se den bakfra...

Tram-spotting

Skramlende trikker i full fart rundt svingen – vi lot oss sjarmere litt av Beograds kollektivtrafikk.

Nærbilde av snapsglass.

Den lokale drammen slivovitsa.

Blomster og grønne trær

Idylliske omgivelser.

Lunsj i det grønne

For et sted å spise lunsj! Litt utenfor sentrum ligger en nydelig restaurant ved vannet. Her ble det servert en smakfull serbisk buffet med lokal musikk til – omgitt av blomster og sol gjennom grønt løvverk mens en påfugl (!) skvaldret i trærne.

Liten stemningsrapport i bildekarusellen 👇

Tremannsband spiller serbisk musikk. 1 av 5

Våre dyktige reiseledere Cathrine Asbjørnrød og Wenche Hvattum sørger for at alle gjester har det bra på turen. 2 av 5

Innbydende serbisk buffet. 3 av 5

Og oppe i treet satt det en påfugl! 4 av 5

Nydelig sommerstemning! 5 av 5

❓ Visste du at...

Beograd har hatt 15 forskjellige navn? Dette er en av Europas eldste byer, og det er funnet spor etter bosetting fra 5000 år f.v.t.

Opp gjennom årtusenene har byen hatt mange forskjellige navn, som for eksempel Snigidun (keltisk), Singidumun (romersk), Alba Graeca (latinsk), Nándorfehérvár (ungarsk), Weissenburg (tysk), Castelbianco (italiensk) og Dar Al Jihad (ottomansk). Dagens navn Beograd betyr "den hvite byen", som noen av de tidligere navnene også er inne på.

⛰️ JERNPORTEN / Romania

Wienerbrød i morgenlys.

Morgenstemning om bord i MS Vivienne.

Dame står i vinden og fotograferer borg ved elvebrdden.

Det blåste friskt i det vi la til ved Golubac-festningen i Romania denne morgenen! Festningen med sine ni tårn er fra 1300-tallet, og er et majestetisk skue.

Seile, nyte ....

– Denne dagen gleder jeg meg til! Det sa en av morgenfuglene som nyter morgenkaffe i loungen. På dag ni av elvecruiset vårt på Donau skal vi seile gjennom Jernporten – kløften hvor Donau bryter gjennom fjellene mellom Romania og Serbia.

Dame ser ut av vinduet på elveccruiseskip.

Nydelig utsikt fra salongen også.

Bare bein på soldekk på elvecruiseskip.

Med sol på dekk på vei gjennom Jernporten.

Fram til nå har Donau ligget bred og mektig, med grønt landskap langs bredden. Denne dagen blir landskapet litt mer dramatisk. Og dagen starter friskt, når vi om morgenen legger til ved Golubac-festningen med sine mange tårn. Festningen fra 1400-tallet er strategisk plassert der hvor elven smalner inn mot Jernporten, og her har det vært utkjempet slag i århundrer, særlig mellom det osmanske riket og det ungarske kongedømmet.

Liten kirke ved bredden av elven

Vi seiler gjennom Jernporten.

Ansikt hogget inn i fjellet.

... og et av høydepunktene er selvsagt Decebals ansikt i fjellet.

Ansiktet i fjellet

Hvem er så dette ansiktet som dukker opp i fjellsiden? Steinportrettet skal være Decebal, den siste kongen av Dakia – et rike som lå der det. moderne Romania og Moldova ligger i dag. Han sloss mot romerne i det første århundret for å bevare landets selvstendighet.

Dette er faktisk et ganske nytt kunstverk, det sto ferdig i 2004, og den gamle kongen er blitt litt av en turistattraksjon!

Par sitter på soldekk på elvecruiseskip.

Jonas og Margareta fra Borås var svært så fornøyde med panoramautsikten fra soldekk.

En herlig seilingsdag var dette! Med soldekket fullt av gjester som kunne nyte ferden gjennom Donaus mer dramatiske natur – på det smaleste er elven bare 150 meter. Sånne dager kan vi leve lenge på!

Mennesker sitter på solsenger på soldekk av elvecruiseskip.

En glad gjeng med nordmøringer! Steinar, Tor-Jan, Turid og Liv nyter seilingen gjennom Jernporten.

Spennende med sluse

Før i tiden var Jernporten en av de vanskeligste og farligste stedene å ferdens på Donau. Men etter at det ble bygget sluser og demninger ble det betydelige tryggere. Og denne ettermiddagen skal vi passere gjennom en av slusene, og da er det folksomt på dekk! Det er matservering og god stemning, mens vi ble senket 36 meter ned i slusen.

Folk på dekk mens skipet er i sluse.

Stor interesser for slusepassering om bord i MS Vivienne.

Kapteinen passer på mens vi passerer gjennom slusen.

Kapteinen passer på mens vi passerer gjennom slusen.

Om bord i MS Vivienne.

Nest siste kveld er det kapteinens festmiddag om bord – velkommen!

🪨 VIDIN / Bulgaria

Hyggelig, skakt og skjevt

Vidin er verken en stor eller kjent by, men her kan du virkelig se bulgarsk dagligliv. Denne mellomstore byen med 44.000 innbyggere ligger nordvest i Bulgaria, ikke langt fra grensen til Romania.

Gågata ligger rett opp fra skipet, og den var både trivelig og velstelt. Vi tok også en tur ut i sidegatene hvor bygningene er mer rufsete. Ser du sjarmen i det litt skakke, skjeve og slitte, anbefaler vi en rusletur i Vidins gater. I dag fikk vi en smak av et Øst-Europa utenfor allfarvei. Vi hadde nok aldri funnet veien til Vidin om vi ikke hadde seilt på et elvecruise!

Mann i rød skjorte utenfor gul buss.

Andreja er cruisemanager om bordi MS Vivienne, og han ønsker velkommen på dagens utflukt. Ferden bærer ut på den bulgarske landsbygda i en banangul buss.

Folk går opp mot fjellformasjoner.

Belogradchik i Bulgaria.

Belogradchick – fascinerende fjellfestning

Dagens utflukt går til Belogradchik – en gruppe med merkelige steinformasjoner i de vestlige Balkanfjellene. Her bygde romerne en festning, og opp gjennom århundrene er festningen blitt brukt av ulike makter, etter hvem som har styrt. Bysantinere, ottomanerne, og også i krig med Serbia i 1885 ble Belogradchik brukt.

Belogradchik-festningen.

Det var romerne som først så muligheter for en festning her.

Vi vandrer opp trapper, inn bak muren og WOW – et underlige landskap kommer til syne. Du kan klatre stadig høyere opp, langs bratte trapper – noen av dem er hogd ut i fjellet til stadig nye platåer før du er helt på toppen. Og der blåser det friskt denne dagen! Men utsikten er fantastisk.

Sånn passe fornøyd ble veldig fornøyd

– Dette var en uventet spesiell opplevelse, sier Gro da vi er på vei ned igjen. Og dette hørte vi fra flere som var med på utflukten også. Kanskje ser det ikke så spennende ut med en gang du kommer ut av bussen, men etter hvert som vi vandrer innover og oppover blir det stadig mer underlig og spesielt. Det var dette som gikk igjen i kommentarene på bussen hjem – at dette var en unik opplevelse!

To damer tar selfie med fjellformasjoner i bakgrunnen.

Vi synes i hvert fall Belogradchik gjør seg som selfie-bakgrunn!

Mann serverer kaker.

Vel tilbake på skipet er det ettermiddagskaffe og kaker.

Om bord i MS Vivienne.

🏢 BUCURESTI / Romania

Bucuresti

God morgen, Romania!

Grafi jeremiah ititqah3uu unsplash

På vår siste reisedag våkner vi opp i Romania, og det er tid for å ta farvel med de fantastiske ansatte på MS Vivienne som har gjort alt for at vi skal ha et fint elvecruise. Og det har vi virkelig hatt! Så mange inntrykk, så mange opplevelser – og så mye sol og godvær.

På denne siste dagen har imidlertid været snudd litt, og det er overskyet med noen regndråper. Men det tåler vi, etter den reisen vi har hatt!

Gule åkre og flatt landskap.

Bussturen inn til Bucuresti går gjennom gule rapsåkre og uendelige jorder.

Bucuresti

Romanias bensinstasjonskjede har et navn som kanskje blir litt morsommere på norsk.

Ferden går med buss mot Bucuresti, gjennom solgule rapsåkre og uendelige jorder, kun avbrutt av små landsbyer langs veien. Fra bussvinduet kan du se folk kjøre med hest og kjerre og gjetere som er ute med saueflokkene sine – noen ganger føles det som om vi er satt tilbake i tid.

Bucuresti

Det skyer over når vi når Romanias hovedstad, og kanskje er det riktig med litt dunkel stemning over Ceaușescus enorme palass.

Bucuresti

En vakker rygg utenfor Nasjonalmuseet.

Bucurestis grå kommunistblokker i gråvær blir – ja rett og slett grått. Kombinert med Romanias voldsomme historie som vi får høre om fra lokalguiden, føles det egentlig ganske passende … Ceaușescus enorme palass, revolusjonsplassen med sin dramatiske fortid – her er det historie så det holder!

9000 hus ble revet, 27 kirker og synagoger jevnet med jorden og 40.000 mennesker tvangsflyttet - for å bygge en gal manns visjon om et "Folkets hus". Her er det 1100 rom, 12 etasjer og 20 km katakomber.

Busskur med tekst og bilder.

Lokale helter kommer i mange former. I dette busskuret i Bucuresti har de historien til folkehelten Vlad Tepes, bedre kjent som Dracula. Han er også kjent som "Vlad Spidderen", det sier vel litt om hva han drev med.

Ekteriør av boligblokk.

Blokkene i Bucuresti er i ferd med å få litt farge.

For et eventyr det har vært!

Etter 11 dager underveis er vi mette av opplevelser og inntrykk. Det er bare gode grunner til at dette elvecruiset er en bestselger.

Det er jo både storbyferie, opplevelsesferie og avslappende ferie på én gang. Du som allerede har tatt dette cruiset, kjenner deg sikkert igjen. Du som ennå ikke har vært med oss gjennom syv land og fem hovedsteder på Donau, håper du lar deg friste!

Se alle våre elvecruise

Januar 2026

Februar 2026