Hver morgen drar Komodo Dragons til highland for å varme opp kroppen sin som gir dem energi for dagen. Og jeg møtte dette øyeblikket og tok dette skuddet med vakker bakgrunn.

Bali

Publisert: 17. juli 2020

Jeg har sovet med en drage – under senga!

Det er helt sant. Det er ikke slikt som skjer når du ferierer i Norge. Men i Indonesia – da kan det skje.

Det er fremdeles tid for å bli hjemme. Sommer i Norge! Vi har et vakkert land, mye å oppleve her. Men mens vi sitter i solveggen eller slanger oss på bryggekanten, tenker vi vel også litt ut i verden. Nå kan vi reise rundt i Europa, og etter hvert må vi håpe på at vi kan reise litt lenger av sted, om vi vil. – Jeg vil!

Imellomtiden må jeg mimre litt, tenke på noen av de fantastiske stedene jeg har fått oppleve.

Jeg har sovet med en drage – under senga.

Lokal mann henger opp fiskegarnet i solnedgangen

Lokal mann henger opp fiskegarnet i solnedgangen

Reisen til blomsterøya

Reisen var lang og besværlig. Jeg hadde base på Bali, det er 25 år siden, Indonesia var noe annet enn det er nå – utviklingen har vært stor. Jeg hadde besøk av Danson, som hadde vært guide for en gruppe jeg var reiseleder for i Øst-Malaysia. Vi ville reise sammen. Han var av lys i huden, av folkegruppen kadazan, så ut som en mongol, og var for mange like «eksotisk» som meg. Øst i Indonesia var vi sjeldne fugler begge to!

Vi gjorde det tungvint, vi var på tur. Båt fra Bali, raskeste transport, en bemo-pickup over Lombok, båt til øya Sumbawa. Vi merket at det er ugreie farvann. Det er mange kryssende strømmer og turbulent vann i stredene vest og øst for Lombok. Stredene er smale og dype, de markerer det biologene kaller Wallace-linjen grensen mellom sørøst-asiatisk natur, både flora og dyreliv, og en sone mellom Asia og Australia. Arter som finnes på Java og Bali, finnes slett ikke øst for Lombok og omkringliggende farvann.

Bortsett fra litt skvulp merket vi lite annet enn at sola tok godt på havet. Sumbawa på langs, fra vest til øst. Landskapet er tørrere her enn på Bali og Java, karrigere, folk forekom meg å være røffere, litt mer rett på. Mange har utvandret til andre øyer eller til utlandet for å finne arbeid.

Vi overnattet i Bima, en liten by helt øst, lydbildet sterkt preget av at så godt som alle i byen er muslimer. Neste formiddag reiste vi med lokalbåt til Flores. Navnet er portugisisk, skapt av sjøfolk og misjonærer da de utforsket «krydderøyene» på 1500-tallet. De opplevde at Flores var frodig og ga den navnet blomsterøy.

Soloppgang på toppen av vulkanen Kelimutu ved Flores, Indonesia. På fronten kan du se den vakre vannfargede kratersjøen i vulkanen

Vulkanen Kelimutu i soloppgangen

Vulkansjøene

Midtveis mellom øst og vest på Flores ligger byen Ende, og herfra drar man midt i mørke natten med pickup’er til et høydepunkt på Flores, fjellet Kelimutu. Når skyene utpå morra’n må vike for solen, ser vi inn mellom vulkanformasjonene tre sjøer. Alt etter hvordan lyset faller, ser vi at en sjø er turkis-farvet, en er himmelblå, en er svart. «Sjøene med tre farger» - det er virkelig sant! Og urimelig vakkert, når morgenkulda slipper taket, på 1700 meteres høyde, det biter i tropene også, det.

Med meg som tolk

Minibusser i Indonesia har ofte gode slagord på bakvinduet. «Gud velsigne deg», «Allah, vær meg nådig», «Full music» - ja, gjett om! Men på vei tilbake til Ende oppdaget jeg en litt mer snedig en: «Jeg vil vente på deg til du blir enke». Den unge sjåførens drøm?

Middag i Labuhan Bajo, en liten fiskerby som siden jeg var der, er blitt et brohode for turister. Det var på restaurant der at jeg virkelig fikk vise hva jeg var god for. Kelnerne oppdaget fort at jeg snakket pidgin-indonesisk. Vi kunne kommunisere!

Men Danson, reisekameraten som så ut som en mongol, ham hadde de ingen tro på. Så de snakket indonesisk til meg og ba meg oversette til engelsk for ham – selv om han altså har indonesisk/malay som morsmål. Skinnet bedrar.

Komodo-dragen er på bakken. Indonesia. Komodo nasjonalpark. En utmerket illustrasjon.

Lyst å ha en slik under senga?

Sove med drager

Neste morgen reiste vi med båt til Komodo – endelig, Komodo! Sol og vakkert vær, og farvannene med små øyer med mye gress og få trær ser nesten ut som en skjærgård. Litt varmere enn Lofoten, men usigelig vakkert.

Vi ble innkvartert i en liten bambushytte på stolper, gulv av rått hugde treplanker med sprekker mellom. Da vi var gått til ro, hørte vi dem. Tasse, tasse, slurp, slurp. Komodovaranene «viser tunge» hele tiden, manøvrerer og lukter med sin lange tunge.

Vi var fulle av sol og sjøluft og falt i søvn. Under oss lusket øglene, opptil tre meter lange, opptil hundre kilo tunge. Ute i skogen gjemmer deg seg for mulig bytte og styrter fram til angrep i 20 km/t. Fortere enn jeg løper, fortere enn favorittbyttet hjort løper. Angriper de, rister de byttet til det nærmest oppløses i armer og ben, biter med hvasse tenner og sprøyter en cocktail inn i sårene med stoffer som gir blodtrykkfall og er antikoagulerende.

Vi sov, med varaner under gulvet. De var mer interessert i skyller fra kjøkkenhytta enn i oss.

Hollenderne, kolonimakten, oppdaget dem først rundt 1920, «øgler som puster ild», sa de. Det var nok synet av den lange, kløvede tungen som gjorde inntrykk.

Neste morgen gikk vi en tur – med guide. Med kjepp. Holdt oss av vei når disse «slagskipene» av noen øgler kom vaggende. Vi var visst ikke mulig bytte. Om de ikke så oss, de ser ikke så godt, sies det at de har bedre luktesans enn noen hund. - Jeg syntes vi var faretruende nær av og til, men jeg kom meg jo hjem, så jeg må ha overlevd! Og glemmer dem aldri, glemmer aldri lyden av vislende varantunger under gulvet.

Landskap under havoverflaten på Hawaii med en stim av tropiske fisker som svømmer innover

Tropisk undervannslandskap med fisk og koraller

Verden under vann

Det er blitt lettere å komme til Komodo nå. Det går turistbåter med ukesturer fra Bali til Komodo. Det går fly fra Bali til Labuhan Bajo, det er blitt mye bedre innkvartering. Det er trolig flere som snakker engelsk.

Ulempen er at bedre fasiliteter gir flere besøkende. Jeg er redd Komodo og naboøya Rinca, som også har varaner, ikke er så jomfruelig som da Danson og jeg var der, i 1996. Det har vært snakk om å lukke øyene for en periode for å rehabilitere dem. Man bør undersøke før man reiser. Men varan-«befolkningen» sies å være rimelig stabil, i underkant av to tusen.

Glem ikke å dykke! Jeg svømmer som en frosk, så jeg gikk glipp av fabelaktige korallrev med et yrende liv, jeg gikk glipp av å svømme med haier og store rokker. Jeg skjærer tenner, men jeg vet at mange firmaer på øyene tilbyr dykketurer, flere nå enn den gang.

Bygdekino hos bajo

Vi kom tilbake til Labuhan Bajo. Skulle med båt til øya Sumba, syd for her, en øy med åpne landskaper, ville hester og fabelaktige ikat-tekstiler. Samt en by med det velklingende navn Waikabubak. Bare navnet stimulerer reiselyst for meg. Verd et reisebrev – en annen gang! Labuhan Bajo, labuhan er havn på indonesisk, bajo er «sjø-sigøynere» som lever langs kystene i østlige Indonesia og seilte helt til Australia i små trebåter.

Jeg har møtt dem på Sulawesi i Indonesia, en «bonus» når vi har vært på tur til torajaenes rike i det indre av øya – en sterk og særpreget bondekultur der alt er orientert mot død og en verdig begravelse, gjerne med offer av 21 vannbøfler. Vi bidro en gang med å ofre en liten gris som vi kjøpte for noe få penger og dermed ble en del av seremoniene.

Men på kysten bor bajo, og jeg var deres gjest på den lille øya Selayar, sør for Sulawesi. Jeg arbeidet for CARE Norge den gangen, vi skulle snakke om lokale utviklingsprosjekter og lage en film for «Smørøyet» på NRK om barns oppvekstvilkår. Jeg var veldig interessert i landsbysjefens fortellinger. Han hadde gjort militærtjeneste for indoneserne i kamper på Øst-Timor. Men filmmannen vår holdt stø kurs: Det var barnas liv som var i fokus.

Vi fikk fine inntrykk av en sterk og stolt befolkning. De fortalte at når et barn blir født, om han er gutt, tar pappa ham i armene og svømmer under kjølen på fiskebåten familien eier. Hvis babyen overlever, skal han nok bli en god fisker! De hadde mange historier og fortalte gjerne. Det ble TV-program.

Et par år senere fikk jeg anledning til å komme tilbake til landsbyen vår på Selayar. Helt uanmeldt dukket jeg opp med VHS-kassett og videospiller. Sjefens TV-apparat kom fram, og så hadde vi «bygdekino», igjen og igjen hele kvelden. Moro å se seg selv på TV, moro at denne «orang bule», hvite mann, kom tilbake og var sammen med dem, helt alene. De kunne helt usjenert ta på ham, føle huden hans, håret, le litt godmodig, og fortelle sine historier om et liv som halvnomader langs kystene i Øst-Indonesia.

blomster

Indonesia er fargerikt!

På besøk hos bugineserne

Et annet kystfolk i disse farvannene er bugineserne, som har sitt hjemmeområde på kystene langs Sør-Sulawesi, med byen Makassar som sentrum. (Hørt om anti-makassar? Det var de små, fine serviettene man hadde på ryggen av lenestoler i gamle dager, for at ikke hårolje skulle renne og ødelegge stolen, finnes fremdeles i litt simplere utgave på fly-og togseter).

Bugineserne er strenge muslimer, verken alkohol eller griser i deres byer. De bygger noen fantastiske treskip, makassarskonnerter, på «verft» langs kysten av Sulawesi. I uminnelige tider har de seilt mellom øyene, fra Sulawesi, til Borneo, til Molukkene, til Java, med tømmer og ris og kokosfibre. Jeg har sett fine rekker av makassarskonnerter i havnen i Makassar. Har alltid ønsket å seile med dem, til Balikpapan eller til Surabaya. Men så var det det med å komme opp den smale bjelken som er landgang, og sitte på ripe i åpen sjø for å gjøre morgenstellet. Det ble aldri til det.

Men jeg møtte dem igjen da jeg var i Surabaya på Øst-Java i våres. Jeg visste at de hadde en havn for disse båtene, men å finne dem… Jeg hyret en ojek, en motorsykkeltaxi. Han som kjørte, var en gammel gubbe med få tenner. Han visst hvor vi skulle, sa han. Men forsto han?

Vi kjørte en time rundt og rundt i havneområdet. Alle ville vise oss kontainerhavn og kystrutebåter, men phinisi, som båtene heter på Sulawesi, var totalt ukjent. Min indonesisk, enn si min javansk, er heller ikke all verden. Men etter ti forsøk, nå aller siste, fant vi riktig port i havneområdet. – Der lå de, en lang rekke phinisier, makassarskonnert, stolte, bredbukede seilskip med to eller tre master og et formidabelt baugspyd. Godt å se igjen «venner» fra østlige farvann.

Tukang ojek, den tannløse gubben med motorsykkel, kjørte meg tilbake til sentrum. Surabaya, kjent fra indonesernes kamper mot japanere, nederlendere og deres allierte, er verd et besøk. Fin hollandsk kolonistil her og der, et museum med en whisky-klasse ubåt man kan komme inn i og få klaus. Og så kan man nynne på Bertolt Brecht og Kurt Weills musikal-melodi Surabaya Johnny. – Det er mye.

Blir du med?

Har jeg ikke sagt det før – Indonesia er en verden å utforske, når vi kan reise igjen. Alene, det er to hundre og sytti millioner indonesere som gjerne hjelper og viser vei, eller i en gruppe. Jeg blir gjerne med som reiseleder. Her kan jeg virkelig spille ut at jeg vil være «lærer på veien».

Jeg har erfaring: Jeg har sovet med en drage (under senga).

Reisekalender

Oktober 2024

Unik rundreise!
Magiske Machu Piccu kan ta pusten fra noen og enhver.

Den store rundreisen i Sør-Amerika

Avreise 15.10.2024 / 25 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 98.500,-

Magiske Machu Picchu, Andesfjellene, Iguazú-fossene og Copacabana – opplev en unik rundreise i Sør-Amerika hvor høydepunktene står i kø! Kanskje er det bare en gang i livet du får utforske hele seks land i Sør-Amerika på én og samme reise, og vi gleder oss til å ta deg med på det som garantert blir et minne for livet.

  • Heidi Q Carlsen

    Heidi Quesada Carlsen
    Reiseleder

Seks land - én reise // Høydepunktene står i kø // Gode hoteller

Nyhet!
Tiger's Nest Kloster (Taktshang) i kongedømmet Bhutan

Fra Indias fargerike mylder til lykkelandet Bhutan

Avreise 16.10.2024 / 12 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 49.990,-

En superkombinasjon! Bhutan er en nasjonalskatt og ligner ikke noe annet. Det lille landet som måler landets tilstand i bruttonasjonallykke, og det eneste buddhistiske kongedømmet i verden. India er en annen verden og noe for seg selv. Her finner vi et mylder av folk og farger som preger det indiske samfunnet.

  • Portrett av kvinne

    Gunhild Vaardal-Lunde
    Reiseleder

Mye inkludert // Maks 20 deltakere // Natur, historie og kultur // Lykkelandet Bhutan

Sjekk prisen!
Utsikt over Sebatana Lodge

5* safari i Sebatana Lodge i Sør-Afrika

Avreise 17.10.2024 / 10 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 20.390,-

Velkommen til Sebatana Lodge som ligger i Waterberg, et stykke utenfor Johannesburg. Du bor i en bekvem og moderne bungalow på 5-stjerners Sebatana Rhino Lodge, med alt fra svømmebasseng og jacuzzi til restaurant med førsteklasses helpensjon. Sebatana Lodge ligger midt i den sør-afrikanske bushen, i et malariafritt område – og med fantastiske muligheter for minnerike safariopplevelser.

Reise på egen hånd
Uten reiseleder

Malariafritt område // Nattfly begge veier // Helpensjon på lodgen

Kvinnelig fjellgorilla med baby.

Uganda og Rwanda - møt fjellgorillaene!

Avreise 19.10.2024 / 13 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 72.700,-

Bli med oss på en opplevelse av de sjeldne - en tur inn i Bwindi nasjonalpark på leting etter fjellgorillaene! I Uganda og Rwanda skal vi i tillegg få oppleve både storbyer og spektakulær natur, gjestfrie folk og et spennende kjøkken, og det blir safari i flere nasjonalparker gjennom variert landskap, både i bil, til fots og i båt. I Kigali skal vi også høre mer om Rwandas dystre historie, noe som kan virke som en fjern fortid med tanke på det Rwanda som i dag møter oss.

  • Portrett av mann på tur.

    Fredrik Huth Jensen
    Reiseleder

Gorillasporing inkludert i prisen // Unikt program // Alle måltider inkludert // Hoteller og lodger av god kvalitet

Vinranker i høstfarger og elv i dalbunnen

Vintur til Dourodalen og Porto med Ingvild Tennfjord

Avreise 31.10.2024 / 4 dager

Utsolgt

Velkommen til en vinreise på «første klasse»! Ingvild Tennfjord loser deg rett inn i hjertet av Portugals vinproduksjon, du lærer også grunnleggende duft- og smaksteknikk. Hun forklarer deg historien og bakgrunnen til vinene, og det vil gi deg en annen forståelse av besøk hos produsenter i toppklasse.

  • Ingvild Tennfjord 4 Agnete Brun2018 utsnitt

    Ingvild Tennfjord
    Foredragsholder

Bo i hjertet av Dourodalen // Produsenter i toppklasse // Eksklusive smakinger

November 2024

Unik rundreise!
Magiske Machu Piccu kan ta pusten fra noen og enhver.

Den store rundreisen i Sør-Amerika

Avreise 01.11.2024 / 25 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 99.500,-

Magiske Machu Picchu, Andesfjellene, Iguazú-fossene og Copacabana – opplev en unik rundreise i Sør-Amerika hvor høydepunktene står i kø! Kanskje er det bare en gang i livet du får utforske hele seks land i Sør-Amerika på én og samme reise, og vi gleder oss til å ta deg med på det som garantert blir et minne for livet.

  • Man foran foss i turutstyr.

    Mats Eirik Linaae
    Reiseleder

Seks land - én reise // Høydepunktene står i kø // Gode hoteller

Eksotisk rundreise med spennende bosteder
Tuareg med kameler i den vestlige delen av Sahara-ørkenen i Marokko. Sahara-ørkenen er verdens største varme ørken.

Marokko med Marrakech - ørken, fjell og farger

Avreise 02.11.2024 / 8 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 21.690,-

Eventyret starter i Marrakech, som byr på alt fra den gamle medinaen, med sine utallige basarer til franskinspirerte boulevarder og hyggelige små kafeer. Så venter en kjøretur over Atlasfjellene gjennom små berberlandsbyer og ned til Sahara, hvor du kan ri på dromedar i solnedgangen og nyte stjernehimmelen. Ved Atlanterhavskysten skal vi utforske den lille hippiebyen Essaouira.

  • Img 9361 kopi

    Anne Marthe Barfod
    Reiseleder

Fra Atlasfjellene til Atlanterhavet med en svipptur til Sahara

En opplevelse for livet!
Llama på Machu Picchu i Peru

Rundreise – Peru med Amazonas

Avreise 06.11.2024 / 14 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 50.990,-

Frodig jungel med fugler i alle farger, inkaenes rike i Urubambadalen, inkahovedstaden Cuzco – og selvsagt Machu Picchu, inkaenes eldgamle by dypt inne i Andesfjellene som var glemt i århundrer.

  • Odd A Stenvag

    Odd A. Stenvåg
    Reiseleder

Opplev Machu Picchu i morgengry! // Spennende og fargerik kultur og historie // Amazonas - verdens fjerde største regnskog

Voksen kvinne som står utendørs i sollyset. Hun holder to skiver sitroner og dekker øynene mens hun smiler.

Langtidsferie på Kypros

Avreise 09.11.2024 / 22 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 28.990,-

Bli med til fantastiske Pafos, der vi har funnet frem til et herlig hotell. Flere utflukter er inkludert, og du vil også få mye tid til å dyrke ro og velvære med reisefølget eller dine nye venner. For dette er en tur der det er lett å stifte nye bekjentskaper!

  • Lene sorli portrett

    Lene V Sørlie
    Reiseleder

Norsk reiseleder på hele turen // Nye utflukter // Halvpensjon

Nyhet!
Teplantasjer og Muthirappuzhayar-elven nær åsene i Munnar, Kerala, India

Kerala rundreise i sørlige India

Avreise 10.11.2024 / 12 dager / fra Oslo Lufthavn

Ledige plasser

Priser fra 40.790,-

Kerala er synonymt med kardemomme, nydelige krydder, innlandssjøer, elver, grønne te-plantasjer, lange fine sandstrender, tutende rickshawer, og et vennlig folkeslag. Dette er India "light" og en fryd for alle sanser.

  • Img 9767 kopi

    Gunnar Skjolden
    Reiseleder

Maks 20 deltakere på turen // Alle måltider inkludert // Hoteller med høy standard

Kvinne som tenker på Trevifontenen i Roma, Italia Folk reiser og nyter hovedstadene i Europa-konseptet

Keisernes Roma med Knut Ødegård

Avreise 14.11.2024 / 7 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 21.960,-

Ingen by bærer i seg så mye historie som Roma. Vi inviterer til tur i de romerske keisernes by sammen med arkeolog og historiker Knut Ødegård, som vil levendegjøre historien på våre vandringer gjennom byen. Vi tar også turen ut av den evige stad, til Romas antikke havneby Ostia.

  • Knut Odegard 1 e1526463842293

    Knut Ødegård
    Reiseleder

Fjellandsbyen Sao Vicente, Madeira, Portugal

Madeira – den flytende hagen i Atlanterhavet

Avreise 15.11.2024 / 11 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 23.580,-

På Madeira blomstrer det året rundt - her er det så grønt og frodig at øya med stolthet kan bære tilnavnet "Den flytende hagen i Atlanterhavet". Vi skal utforske øya sammen, med pittoreske landsbyer, den trivelige storbyen Funchal, dramatiske daler og svimlende utsikter. Du får også rikelig tid til å legge ut på eventyr på egen hånd – eller bare slappe av og nyte omgivelsene.

  • Cathrine Asbjoernrod 460x370 1

    Cathrine Asbjørnrød
    Reiseleder

Utflukter og avslapning i skjønn forening

Nyhet - sjekk prisen!
Den kinesiske mur i soloppgang.

Storbyferie i Beijing – Midtens Rike

Avreise 23.11.2024 / 7 dager / fra Oslo Lufthavn

Utsolgt

Priser fra 19.990,-

Stå på toppen av den kinesiske mur, og se den forsvinne over åsene i det fjerne. Opplev kontrasten fra det storslåtte keiserpalasset Den forbudte by, til hutongene – smale gater og smug hvor du havner midt i kinesernes dagligliv. Du kan drikke te i tradisjonelle tehus, handle julegaver på eksotiske markeder – eller kanskje delta i morgengymnastikken i parken sammen med de lokale?

  • Wenche halldin 2

    Wenche Halldin
    Reiseleder

Det meste inkludert // Opplev den kinesiske mur // Historie, kultur og mat

Ny rute
Vintage rosa oldtimer bil kjører gjennom gamle Havana Cuba

Cuba på langs

Avreise 24.11.2024 / 13 dager / fra Oslo Lufthavn

Få ledige

Priser fra 45.750,-

Vi skal ta pulsen på Havana, kjøre rundt i gamle amerikanske biler, drikke mojito og gå i Ernest Hemingways fotspor. Vi skal også på en spennende rundreise på denne annerledesøya i Karibien, hvor du får oppleve hverdagsliv og fest, natur og nasjonalparker – vi skal smake sjokolade og sigarer, rom og kaffe, og vi skal også nyte slaraffenliv på stranda. Gled deg til eventyret!

  • Img 9309 kopi

    Kirsti Asskildt
    Reiseleder

Visum inkludert // Variert rundreise - opplev Cubas høydepunkter

Desember 2024

Januar 2025

Februar 2025

Mars 2025