Forfatter

Kirsti MacDonald Jareg

Portett forfatter
Klippen Old Man of Hoy på i skumringen på Orkenøyene.

Forfatteren Kirsti MacDonald Jareg har både norsk og skotsk opphav, og kjenner Skottland fra barndommen av. Hennes første reiseskildring, Øyene i vest. Hebridene, Orknøyene og Shetland, er en frodig veiviser og følgesvenn for øyhoppere i Skottland. Den røde tråden er møtene med mennesker, hverdagsliv, historie og kultur i brytning mellom tradisjon og modernitet.

«Jeg er besatt av øyer – noen kaller denne tilstanden for islomani. Forholdet mitt til skotske øygrupper går langt tilbake i tid, til tidlige barneår da familien min ferierte hos slekt på den skotske øygruppen Hebridene. Jeg er halvt skotsk og halvt norsk, derfor var det en selvfølge å feriere annen hvert år i Skottland.

Siden tok jeg turen til de to andre skotske øygruppene Orknøyene og Shetland – igjen og igjen. Jeg var på jakt etter historier til boken min fra de skotske øyene. Og tro meg; hver øy har sin egen fortelling. Shetland og Orknøyene virker kanskje fjernt fra oss i dag, men lå slett ikke øde til den gang de var en del av Norge. Her gikk trafikken og handelen livlig – noen kjærlighetshistorier ble det òg.

Forbindelsen er fortsatt sterk og hjertelig – en nordmann vil føle seg hjemme på disse forblåste, grønne øyene vest for Norge. Vi skal besøke mange steder, hver med sin historie som jeg gleder meg til å dele med dere. Og mest av alt gleder meg til at dere føler dere velkomne på øyene i vest – for er det ikke nettopp dette som gjør en reise til noe helt spesielt?»

Bli med Kirsti på tur

August 2022