Sulfurbadene i Tbilisi
Sulfurbadene i Tbilisi

Folkedanstur til Georgia

Vil du ha tilbud på en skreddersydd reise?
Jaye Smith

Georgia er et ukjent reisemål – en uoppdaget skatt – for nordmenn flest, lokalisert på den historiske silkeveien der øst møter vest. Her i hjertet av Kaukasus kan Georgia by på enestående opplevelser og gjestfrihet i fantastisk natur og trygge omgivelser. Vi gir deg en spesiell mulighet til å oppleve Georgia fra innsiden – tett på både mennesker og tradisjon. Landet har en gammel historie og myteomspunnet kultur, hvor folkedans, folkesang, poesi, vin, gjestfrihet og den georgisk ortodokse kirke er dypt forankret i den georgiske folkesjelen

Tbilisi er hovedstaden i Georgia. Byen som har ca. 1.2 mill. mennesker har vært hovedstad i nesten 1500 år, men i denne perioden har det vært flere perioder hvor landet har vært under andre folk og land. Byen ligger flott til langs de gamle handelsrutene mellom vest og øst og fikk derfor tidlig en meget viktig posisjon og fikk også ofte en sentral rolle i kampen mellom de ulike imperiene ned gjennom historien. Byen bærer preg av at det har vært ulike nasjoner som har styrt byen, særlig ser vi det på arkitekturen. Mye russisk i dag, men også sterke preg av Middelalder og neoklassisismen.

Religiøst er det også en blanding slik det er en blanding av folkegrupper, men den ortodokse kirken står sterkest.

Viktige attraksjoner for turister er f.eks. katedralene Sameba og Sioni, Frihetsplassen med Firhetsmonumentet, avenyen Rustaveri, Nasjonalmuseet, operaen og også festningen Narikala fra Middelalderen. Elva Kura har en stor og viktig rolle i byen.

Det er normalt 3 timers forskjell i tid mellom Norge og Georgia.

Vi bruker flyselskapene Baltic Air via Riva eller Turkish Airways til Tbilisi.

 • Georgia_Svaneti_Ushguli
 • Georgia mat vin
 • Tbilisi Georgia
 • Georgia khinkali mat
 • Kutaisi, Georgia. Gelati.

Dag 1
Frammøte flyplassen i Oslo.
Innsjekking.
Alle må ha gyldige pass.
Flyr Oslo – Riga – Tbilisi.
eller
Oslo – Istanbul – Tbilisi.

Dag 2
Lander tidlig på morgen.
Møtes på flyplassen av guide og buss.
Busstransfer fra flyplassen til sentrum Tbilisi.
Innsjekking i hotell.
Dere vil sove noen timer.
Frokost
Denne dagen dedikeres til nettopp den gamle historiske delen av Tbilisi. Vi vandrer i gamlebyen, føler på stemningen og gjør oss kjent med noen av de viktigste monumentene og områdene, som for eksempel Metekhi-kirken og Narikala-borgen. Ved foten av Narikala-borge og ved inngangen til Botanisk hage har vi en liten velkomst med forfriskninger i familiegalleriet «Nor-Ge» drevet av reiselederne. Vandringen fortsetter med panoramautsikt over byen og gjennom Betlemi-distriktet som er et av de eldste områdene i Tbilisi, og restaurert med støtte fra Norge og Riksantikvaren. Vi ser hvordan den gamle bydelen restaureres, hvordan gammelt møter nytt og hva som gjorde Tbilisi til et kultur- ohandelssenter på den historiske Silkeveien.

Etter lunsj besøker vi museet for tradisjonelle georgiske folkeinstrumenter, før vi vandrer 10 minutter til »Karvlasa» hvor man kan oppleve georgisk kunsthåndverk og folkloretradisjon samt  «Tbilisi History Musuem».Dere har et par timer til egen disposisjon før middag. Det blir velkomstmiddag i en koselig restaurant i gamlebyen. Dere blir kjent med det georgiske kjøkken og den spesielle georgiske bordtradisjonen. Dessuten får dere en introduksjon til den georgiske folkedrakttradisjonen såvel som den georgiske folkesangen.

Dag 3
Frokost
Etter frokost besøker vi Mtskheta, den historiske hovedstaden lokalisert utenfor Tbilisi. Her finnes Svetitskhoveli- kirken som er på Unescos verdensarvliste og tidligere var Georgias hovedkirke. Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at en bit av Jesu klede skal være begravet der kirken ble reist. Vi tar dere med inn i kirken og dermed inn i viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her opplever vi den viktige rollen som kirken spiller i georgieres liv, og hvilken betydning ritualene og relikviene har i hverdagslivet. Det er dessuten gudstjeneste (hvis dag 2 er 2. juli), og vi har mulighet til å oppleve den georgiske kirkesangen. Deretter vandrer vi i den gamle bydelen og opplever tradisjon, lokal koloritt og turistboder i skjønn forening.

Tilbake i Tbilisi har vi en liten by-sightseeing før vi opplever georgisk folkesang tett på: Vi besøker byens viktigste senter for georgisk folkedans og folkesang. Her er vi til stede på øvelse med ett av danseensemblene og opplever hvordan de jobber med innstudering og fremføring. Vi får mulighet til å prate med noen av sangerne såvel som ensemblets leder. Og deretter blir det en liten happening hvor dere viser frem norsk folkesang?

Dag 4
Frokost
I dag skal dere besøke Sighnaghi (Kakheti-regionen).
Vi har tidlig avreise mot vinregionen Kakheti og kulturbyen Sighnaghi. Kakheti-regionen står alene for nesten 70% av all vinproduksjon i Georgia. Landet har produsert vin kontinuerlig i 8000 år, med en helt særegen tradisjon for produksjon og lagring av vin. Tidlig på formiddagen ankommer vi den lille maleriske byen Sighnaghi. Byen har tradisjonelt vært et kultursenter i Kakheti-området. Området var kjent som handelssenter for georgiere såvel som handelsfolk som kom over fjellene fra Dagestan.

Her møter vi folkesanggruppe som vi skal bli kjent med denne dagen. Sammen har vi seminar hvor vi introduserer/viser norsk og georgisk folkesang for hverandre. Dere får også en innføring i den georgiske folkesangens historie og tradisjon. Her kan vi videre velge om vi i tillegg ønsker en mer formell forestilling med publikum hvor begge gruppene deltar, eller om dere ønsker å holde happeningen på et mer uformelt nivå.

Det blir et par timer til fri disposisjon hvor dere kan rusle rundt i idylliske Sighnaghi og oppleve lokal stemning.

Deretter møtes vi tidlig på kvelden og vandrer til våre venner på Pheasant’s tears for omvisning og vinsmaking av 7 ulike viner. Her produserer Gela og John vinen etter de samme metoder og prinsipper som har vært i bruk i tusenvis av år i georgisk vinproduksjon. Det blir ekte georgisk supra (fest) i hele dets bredde med kalde og varme retter, viner, skåltradisjon, taler og folkesang. Og ikke minst: Folkedans. Vi har med oss våre venner fra tidligere og kan la sangen fortsette. Både folkedans, folkesang og taler har en sentral plass ved tradisjonelle georgiske festbord.

Dag 5
Frokost
I dag skal dere til Tbilis.
Program seinere, men det blir at dere denne dagen vil møte et lokalt kor.
Ankommer Tbilis.
Kvelden til egen disposisjon.

Dag 6
Frokost
Dere har dagen til fri disposisjon frem til tidlig ettermiddag. Vi vil selvsagt gi dere innspill og forslag til mulige aktiviteter, som for eksempel:
1) Oppleve markedet for gull og smykker og sentralmarkedet hvis man synes at genuint markedsliv er interessant.
2) Besøke den botaniske hagen i Tbilisi.
3) Oppleve folkeliv langs hovedgaten Rustaveli.
4) Besøke Dry Bridge og se på brukskunst, billedkunst og georgisk kunsthåndverk, etc.
5) Oppleve Georgias hovedkirke, den store Treenighetskirken.

På tidlig ettermiddag setter vi kursen mot det utendørs etnografiske museet som viser georgisk tradisjonell byggeskikk fra de ulike regionene. Vi vandrer gjennom musemsområdet, lærer også om tradisjonelt landsbyliv og sammenligner med hvordan livet fortoner seg i dagens Georgia. Så treffer vi igjen folkesangere fra den andre dagen i Tbilisi og har en siste happening utendørs etnografiske museet.

Til slutt ender vi opp ved restauranten Rachis Ubani hvor vi har vår avskjedsmiddag. Vi har en rolig kveld kun med oss, i tradisjonelle omgivelser og med flott utsikt over Tbilisi. Vi returnerer til hotellet i rimelig tid med mulighet for avslapping/noen timers søvn før avreise.

Dag 7
Frokost.
Buss møter.
Transfer til flyplassen i Tbilisi.
Innsjekking.

Tbilisi – Riga – Oslo

eller

Tbilisi – Istanbul – Oslo

NB: Alle tider er lokale tider

 

Prisen inkluderer:

 • Fly t/r
 • Overnatting i hotell,3*** turiststandard. Dobbeltrom. Enkeltrom mot tillegg
 • Frokost
 • Program som beskrevet.
 • Transfer fra/til flyplassen

Prisen inkluderer ikke:

 • Ev. private forsikringer
 • Ev. inngangspenger
 • Lunsj og middag

Prisforbehold:

 • Prisen er basert på 25 – 48 deltakere (en buss)
 • Prisen gjelder fra Oslo.
 • Det tas forbehold om pris- og valutaendringer

 

 

Send forespørsel