Istanbul og Kappadokia

Vil du ha tilbud på en skreddersydd reise?
Eli-Ann Nerhagen

Så utrolig nær – og så utrolig eksotisk og spennende: Istanbul er byen med de mange navn. Navn med historisk sus. En gang Konstantinopel, en gang Bysants, en gang Myklagard. Dette er porten til Orienten – en spennende duft av en fremmed verden. Dette er byen som forener to verdener der den ligger i knutepunktet mellom Europa og Asia. Istanbul er en opplevelse du ikke må gå glipp av!

For å komme til Kappadokia flyr dere en times tid til Kayseri og kjører deretter ca. en time. Det er det vel verdt, for dette er en unik opplevelse. Kappadokia var et oldtidsrike og er kjent for sine spesielle klippeboliger og underjordiske byer. Det er som tatt ut av en eventyrbok! Her kan dere gli over det unike landskapet i luftballonger i soloppgangen – en uforglemmelig opplevelse.

Da Sigurd Jorsalfar kom til Konstantinopel i 1111, kom han til en verdensmetropol. Allerede den gang. Istanbul er historisk, fremmedartet og mystisk. Halvøya på den europeiske siden av Bosporus-stredet har alltid vært et strategisk sted, et knutepunkt som det har vært viktig å bevare kontrollen over. Byen ble grunnlagt allerede år 600 før Kristus under navnet Bysants og ble starten på en by som skulle prege folk og store riker i årtusener, og som fremdeles gjør det.

Byen er helt klart farget av dette mangfoldet av folkeslag som alle har satt sitt preg på den. Her blir du nærmest overveldet av alle orientens lyder, lukter og sanseseinntrykk. Her er det livlige basarer og markeder med et uendelig utvalg av varer av alle slag, flotte bygninger, moskeer, magedans og eksotiske matretter. Beliggenheten ved Marmarahavet og Bosporus-stredet gjør byen til noe helt spesielt. Bosporus, – det 3 mil lange sundet som skiller Europa og Asia, og som er en naturlig vannvei som forbinder Svartehavet med Marmarahavet. Intens båttrafikk, flott natur og rikmannsstrøk langs kystene.

Enkelte ting bør simpelthen sees: Hagia Sophia-kirken fra 536 e.Kr. med kristen og islamsk kunst i skjønn forening, Den blå moské, hippodromen, verdens største overdekkede basar med 4000 butikker av ymse slag, en av byens gamle cisterner, et vannreservoar fra bysantinsk tid, båttur på Bosporus-stredet. Noen som vil i hammam, tyrkisk bad? Et av de fineste gamle badene ligger bare noen minutters fra en av Istanbuls mest myldrende gater, Isticlal Cadessi. Aldri et stille øyeblikk…

 • Basarer med lamper i Istanbul
 • Istanbul Tyrkia
 • Istanbul Tyrkia
 • lokum Tyrkia

Program

DAG 1: Fly til Istanbul

Velkommen til Istanbul! Dere blir møtt på flyplassen og kjørt til hotellet på Taksim-plassen, som er i sentrum av den nye byen. Det blir deilig middag før dere tar kvelden.

DAG 2: Fulldagstur rundt i Istanbul

Dere starter dagen med en omvisning på Sultan Ahmed-torget, som ligger i hjertet av «Gamlebyen» hvor det bysantinske og det osmanske imperiet ble styrt fra. Dere går til Hippodrome-plassen, som var episentret for de sportslige hendelsene og politiske aktiviteter i Konstantinopel i romerske og bysantiske perioder. Vi vil se og snakke om historiene til Theodosius, den serpentine kolonne og den tyske fontenen av Wilhelm II. Deretter går vi inn i det tyrkiske islamske kunstmuseet, som ligger i 1500-tallet i İbrahim Pasha-palasset. Utstillinger inkluderer århundregamle håndverk med eksempler som tekstiler, fliser, manuskripter, kalligrafi og snekring.

Så tar dere en kort spasertur til Den blå moskeen, kjent med sine blå Iznik-fliser og med sine unike seks minareter, bygget tidlig på 1700-tallet. Deretter besøker dere Hagia Sophia, en av de største marmorene av kunst og arkitekturhistorie, bygget som patriarkatkatedralen i det 6. århundre av keiseren Justinian. Lunsj i en lokal restaurant.

Etter lunsj vil neste stopp være Topkapı Palace kompleks med vakkert dekorerte hager og imponerende eksempler på tyrkisk arkitektur som ligger i det osmanske riket og deres hittil usette samlinger av keiserlige skatter kinesiske porselen, våpen, kalligrafi og hellige relikvier i over fire århundrer. Dagens endelige destinasjon vil være de smale smugene i Grand Covered Bazaar for å utforske labyrinten av 4000 butikker for en autentisk orientalsk shoppingopplevelse.

Dag 3: Fulldagstur i Istanbul

Vi starter vår tur med panoramautsikt langs de gamle bymurene fra det 5. århundre, og er kjent som et av de største eksemplene på et forsvarssystem som noensinne er bygget for å forsvare en by. Så en kort kjøretur til Chora-museet, en liten kirke som ble dekorert med de vakreste bibelske mosaikkpanelene og freskomaleriene i det 14. århundre.

Etter å ha besøkt Chora drar dere mot et kjøpesenter fra 1700-tallet, kalt «The Egyptian Spice Bazaar» som fortsatt fungerer som et krydder- og tørket matmarked med mystiske lukter og aromaer, som sprer seg rundt fra hundrevis av butikker som selger krydder, frukt, grønnsaker, nøtter , blomster, fisk … Her har dere fritid for å rusle, titte og shoppe. Lunsj i en lokal restaurant.

Vi avslutter dagen med et avslappende Bosporus Cruise, gjennom vannveien som skiller de to kontinenter, Asia og Europa, med pittoresk utsikt over marmorpalasser, slott fra det 15. århundre og de antikke trehusene i den osmanske arkitekturen. Middag på en lokal restaurant. Overnatting i Istanbul.

Dag 4: Istanbul – Kayseri – Kappadokia

Frokost og en times flytur til Kayseri hvor dere kjører en time for å komme til Kappadokia. Etter en orienteringstur rundt de pittoreske områdene og noen fotostopp, kommer dere til Uchisar Rock-Carved Castle med utsikt over dalene og jordpyramidene i Kappadokia. Deretter drar dere videre til det åpne luftmuseet i Goreme-dalen for å besøke de steinhuggede kirker som er uthulet av vulkansk aske og som dateres tilbake til IV-XIII århundrer. Lunsj vil være på en lokal restaurant. Middag og overnatting i Kappadokia. Valgfritt: Magedansshow på Cave Restaurant.

Dag 5: Fulldagstur i Kappadokia
I dag begynner dere dagen med et besøk til en av de største underjordiske byene i Kappadokia: Kaymakli. Denne praktfulle, underjordiske byen går tilbake til 3000 f.Kr. og er åtte etasjes dyp. Tusenvis av tidlige kristne har bodd her og tok tilfluktssted i Kaymaklı for å overleve forfølgelse fra romerne. Deretter besøker dere et lokalt håndverkssenter for å se på prosessen med å lage håndlagde tyrkiske tepper og den vakreste og rike samlingen av de regionale teppene til Kappadokia. Så er det litt tid for shopping, ta det med ro og kos dere. Lunsj i en lokal restaurant.

Etter lunsj venter et besøk i Zelve Open Air Museum, en forlatt landsby hvor både muslimske og ortodokse kristne pleide å leve sammen gjennom dype daler, fantastiske fjellformasjoner formet av både natur og folk i regionen. Stopp for en kort spasertur og fotografering. I Pashabag  kommer til å se godt bevarte formasjoner som heter «fairy chimney» – eller «alveskorsteiner» så hold kameraet klart!

I kveld kan dere bli for å se live-oppførelsen til Whirling Dervishes, en mystisk og liturgisk forestilling som er forankret i lære fra 1300-tallets filosof Mevlana Celaleddin Rumi. Middag og overnatting i Kappadokia.

DAG 6: Fulldagstur i Kappadokia
I dag kan dere våkne tidlig for å bli med på en valgfri aktivitet; en varmluftsballongtur før frokosten, som er uten tvil den beste måten å nyte utsikten. Å se det varme lyset bre seg over klippebyene – det kan ikke beskrives, det må oppleves …

Deretter tar dere en kort tur i Red Valley, hvor mange blir forbauset over utsikten over de nydelige fjellformasjonene i rødtoner. Etter turen kjører dere til Mustafa Pasha (Sinasos), en nydelig landsby med hundrevis av årgamle steinhus. Nyt lunsj i en lokal restaurant som er etablert i et av de vakre gamle husene her på Sinasos. For å avslutte dagen tar dere den siste turen rundt Kappadokia til Pigeon Valley hvor lokalbefolkningen hadde skåret fuglehus på klippene for å samle sine dråper for å bruke som gjødsel på sine marker. Middag og overnatting i Kappadokia.

 

Dag 7: Fly hjemEtter noen uforglemmelige minner fra både Istanbul og Kappadokia er det i dagtid for å reise hjem. Kjør til Kayseri Airport og sjekk inn der. Takk for turen😊

Pakkepris pr person i delt dobbeltrom med avreise fra Oslo:

Ved to reisende  fra 24 495,-

Ved fire reisende fra 20 895,-

 

 

 

Følgende er inkludert:

 • Flyreise med Turkish Airlines fra Oslo
 • Flyskatter og avgifter pr 26.3.19
 • Tre overnattinger på førsteklasses hotell i Istanbul
 • Tre overnattinger på Yunak Cave hotel i  Kappadokia
 • Engelsktalende guide i Istanbul og Kappadokia
 • Middag dag 1
 • Lunsj dag 2
 • Helpensjon i Kappadokia(frokost, lunsj og middag)
 • Inngangsbilletter til museer og severdigheter nevnt i programmet
 • Egen sjåfør på transportetappene
 • Tips til hotell og restauranter benyttet

Følgende er ikke inkludert:

 • Reise og avbestillingsforsikring
 • Visum til Tyrkia (søkes elektronisk)
 • Drikke til maten
  Tips til guide/sjåfør
 • Valgfrie utflukter nevnt i programmet (optional)