Atlantic Puffin from Iceland
Atlantic Puffin from Iceland

Kirsti MacDonald Jareg

 

Kirsti MacDonald Jareg Foto Sverre Aurstad

Forfatteren Kirsti MacDonald Jareg har både norsk og skotsk opphav, og kjenner Skottland fra barndommen av. Hennes første reiseskildring, Øyene i vest. Hebridene, Orknøyene og Shetland, er en frodig veiviser og følgesvenn for øyhoppere i Skottland. Den røde tråden er møtene med mennesker, hverdagsliv, historie og kultur i brytning mellom tradisjon og modernitet.

«Jeg er besatt av øyer – noen kaller denne tilstanden for islomani. Forholdet mitt til skotske øygrupper går langt tilbake i tid, til tidlige barneår da familien min ferierte hos slekt på den skotske øygruppen Hebridene. Jeg er halvt skotsk og halvt norsk, derfor var det en selvfølge å feriere annen hvert år i Skottland.

Siden tok jeg turen til de to andre skotske øygruppene Orknøyene og Shetland – igjen og igjen. Jeg var på jakt etter historier til boken min fra de skotske øyene. Og tro meg; hver øy har sin egen fortelling. Shetland og Orknøyene virker kanskje fjernt fra oss i dag, men lå slett ikke øde til den gang de var en del av Norge. Her gikk trafikken og handelen livlig – noen kjærlighetshistorier ble det òg.

Forbindelsen er fortsatt sterk og hjertelig – en nordmann vil føle seg hjemme på disse forblåste, grønne øyene vest for Norge. Vi skal besøke mange steder, hver med sin historie som jeg gleder meg til å dele med dere. Og mest av alt gleder meg til at  dere føler dere velkomne på øyene i vest – for er det ikke nettopp dette som gjør en reise til noe helt spesielt?»

Juni 2021
August 2021