Kortur til Litauen

Vilnius

Katedralplassen sett fra Gediminas Avenue, hovedgaten til Vilnius, Litauen, et populært sted for shopping og spisesteder

Vilnius

Vilnius, Litauens hovedstad, har ca. 600.000 innbyggere, men likevel kan besøkende også få kjenne på en småbyfølelse. Samtidig er Vilnius er verdensby som utover litauerne selv består av mange russere, polakker, jøder, folk fra Vest-Europa og fra USA som jobber i byen. Denne kombinasjonen er kanskje noe av det som gjør at stadig flere turister tiltrekkes av byen.

Det moderne Vilnius er en fascinerende blanding av gammelt og nytt, med arkitektonisk innflytelse fra så forskjellig hold som italiensk barokk og sovjet-russisk byggestil. De fleste bygningene er fra periodene rett etter fire store bybranner på 1600- og 1700-tallet, da de tidligere trehusene ble erstattet av steinbygninger. Etter andre verdenskrig var det flere planer om å rive deler av gamlebyen, noe som heldigvis ikke ble utført. I 1994 ble gamlebyen, som er den største i Øst-Europa, satt på UNESCOs verdensarvliste. I dag er den en av Europas mest autentiske eksisterende gamlebyer.

I de mange smale og svingete gatene er det fascinerende og vakre bygninger, alt fra boliger til kirker. Spesielt må nevnes universitetskomplekset, Pilies (Vilnius’ eldste gate), og de mange kirkene i byen. For 100 år siden ble det sagt at uansett hvor man snudde seg i Vilnius, kunne man se minst fire kirker. Ennå i dag utgjør de mange spir, kupler og kors en vesentlig del av byens silhuett.

Vilnius har mye å tilby innen kultur. Byen har blant annet flere profesjonelle teatergrupper, mange symfoni- og kammerorkester og mange kor. Gjennom året arrangeres også en rekke festivaler. Byens natteliv har i løpet av de siste årene utviklet seg kraftig.I gamlebyen er det ingen offentlige transportmidler, og til tross for privatbiler og taxier er området et fredelig område å utforske til fots.

Dersom tiden tillater en utflukt, er den tidligere hovedstaden Trakai, tre mil fra Vilnius, et opplagt førstevalg.

Program for turen

Vi skreddersyr korturen sammen med dere! I Vilnius kan dere få treffe et lokalt kor, synge ute på torg eller inne i kirker. Gjennom året har Vilnius ulike festivaler som kan være fine arenaer å opptre på. Vilnius er en levende og kulturrik by, og norske kor er varmt velkomne!