Oppdag North Coast 500

Rundreise i Skottland – den ultimate roadtrip

Den siste solstrålen ved Neist Point Lighthouse. Neist Point er et av de mest kjente fyrene i Skottland og kan bli funnet på den vestligste spissen av Skye nær townshipen Glendale. Jeg besøkte dette stedet, ikke bare på grunn av den vakre naturen, men også fordi det er et utmerket sted å observere hvaler og delfiner. Isle of Skye, Glendale, Skottland

Kom tett på Skottlands ville og dramatiske natur på denne reisen rundt nordkysten, en rundreise som starter og slutter ved Inverness Castle. Dette er en allsidig tur som passer for dere som er interessert i kultur, historie og natur – og som vil bli bedre kjent med våre naboer i vest.

Ruten er også kjent som NC500 og går fra Inverness, videre langs vestkysten og helt ut på nordtuppen av Skottland før ferden går sørover igjen (se kart under). Opplev pittoreske landsbyer og eldgamle slott, forrevne klipper og grotter, grønne heder og hyggelige byer. Og så skottene selv, da – trivelige folk som gjerne vil vise fram landet sitt!

Distanse: 516 mil
Varighet:
minst 5 - 7 dager anbefales
Transport:
Du kan kjøre, sykle eller til og med gå denne ruten!

North Coast 500 er så mye mer enn bare en kjørerute; alt handler om reisen og opplevelsene du vil nyte underveis.

Høydepunkter

Turen starter i Inverness

Turen starter i Inverness, hovedstaden i det skotske høylandet. Inverness er lett tilgjengelig fra andre deler av Storbritannia og Europa, takket være den internasjonale flyplassen som ligger bare 20 minutter unna byen.

Når du ankommer Inverness, vil du umiddelbart bli imponert over den vakre og historiske byen som ligger ved bredden av elven Ness. Her kan du utforske severdigheter som Inverness Castle, St. Andrew's Cathedral, eller ta en spasertur langs elven til Ness Islands.

Det finnes mye man kan utforske og oppdage rundt byen. Hva med å utforske om det berømte Loch Ness-monsteret er en myte, eller om det faktisk er et sjøuhyre som plasker nedi den store innsjøen Loch Ness? Det sies at sjøuhyret Nessie (oppkalt etter innsjøen) er en hybrid mellom drage og dinosaur.

Inverness

Inverness er hovedstaden i det skotske høylandet.

Inverness har virkelig alle elementene for en minneverdig storbyferie. Oppdag den blomstrende kulinariske byen og utforsk det viktorianske markedet eller Eastgate kjøpesenter for litt shopping, se en av de mange arrangementene på Eden Court, eller ta deg tid til å beundre kunstutstillinger i byens gallerirom.

Bare å ta en tur gjennom sentrum er også ganske hyggelig; her kan du se Inverness Castle og St Andrew's Cathedral, og spaser deretter langs bredden av elven Ness, kryss hengebroen og slapp av på Ness-øyene.

En av de mest imponerende funksjonene på Castle Urquhart er utsikten over Loch Ness, og besøkende kan nyte panoramautsikt over innsjøen og omgivelsene fra toppen av slottet.

En av de mest imponerende funksjonene på Castle Urquhart er utsikten over Loch Ness, og besøkende kan nyte panoramautsikt over innsjøen og omgivelsene fra toppen av slottet. Ramon Vloon

Castle Urquhart er en av de mest populære turistattraksjonene langs Loch Ness i det skotske høylandet.

Castle Urquhart er en av de mest populære turistattraksjonene langs Loch Ness i det skotske høylandet. Robin Canfield

Pittoreske landsbyer på rekke og rad

En av de fantastiske opplevelsene på rundturen langs NC500 er å passere gjennom en rekke pittoreske landsbyer og småbyer som ligger langs ruten. Disse landsbyene ligger ofte skjult fra hovedveien, og mange av dem har bevart sin tradisjonelle sjarm og karakter.

Ta en pause fra kjøringen og utforsk disse flotte skotske stedene. Det er også mange aktiviteter som fiske, båtliv og turgåing i områdene rundt landsbyene.

Uansett hvor du reiser langs ruten, vil du oppdage en rekke vakre landsbyer og småbyer som er vel verdt et besøk. Disse pittoreske stedene gir deg en ekte følelse av det skotske høylandet, og er en viktig del av opplevelsen på turen langs NC500.

Bo på unike overnattingsteder

Under turen er det mange muligheter for overnatting, enten du ønsker å bo på luksuriøse hoteller, tradisjonelle gjestehus eller campingplasser.

Et av de mest populære alternativene for overnatting langs NC500, er å bo på et av de mange tradisjonelle gjestehusene og bed & breakfast-stedene som ligger langs ruten. Disse stedene tilbyr ofte koselige rom med hjemmekoselige detaljer og en varm velkomst fra vertene. Mange av dem har også vakker utsikt over det skotske høylandet og havet, og serverer deilig hjemmelaget mat.

Rangert 4 stjerner

Shieldaig Lodge Hotel

Shieldaig Lodge Hotel i Garloch er et historisk landsted og hotell som ligger på vestkysten av Skottland. Det har vært en populær destinasjon for feriereisende siden sent på 1900-tallet og har imponerende utsikt over innsjøen Wester Ross.

Det er omgitt av fantastisk landskap og tilbyr gjestene den perfekte muligheten til å komme seg ut og utforske området. Enten det er fiske, turgåing, sykling eller fugletitting, er det nok av aktiviteter å nyte. Hotellet tilbyr også utstyr til utendørsaktiviteter som kajakkpadling, kanopadling og seiling.

Shieldaig Lodge Hotel har et utvalg møterom for firmareisende og hotellrom med eget bad, både enkeltrom, dobbeltrom og familierom. De tilbyr også selvbetjente leiligheter med fullt utstyrt kjøkken, komfortable soverom og private balkonger.

Hotellets restaurant, The Galley, serverer en rekke tradisjonelle skotske retter samt internasjonal mat. Restauranten har også en daglig spesialmeny som viser de beste lokale råvarene. Gjestene kan nyte et avslappende måltid i den uformelle og komfortable spisesalen eller på terrassen med utsikt over innsjøen.

Det ligger perfekt langs NC500-ruten, og er et idyllisk stoppested.

Rangert 4 stjerner

Elliot Houses - Balnakeil

Et luksuriøst feriehus i Durness, med fantastisk utsikt over havet og fjellene. Det A-listede herskapshuset fra 18. århundre kan huse opptil 17 voksne og har blitt fullstendig restaurert for å tilby en unik og luksuriøs opplevelse. Beliggenheten er magisk med en 1,5 km lang hvit sandstrand rett utenfor døren.

Inne finner du tremøbler, oppvarmede skiferfliser og en tidløs innredning i jordfarger som harmonerer med omgivelsene. Kjøkkenet er godt utstyrt, og er det perfekte stedet for sosialt samvær mens man tilbereder og nyter måltider.

Elliot Houses tilbyr luksuriøse ferieboliger i idylliske omgivelser.

Rangert 3 stjerner

Dornoch Castle Hotel

Dette hotellet er et 500 år gammelt ombygd skotsk slott. Dornoch Castle Hotel ligger i den vakre, historiske byen Dornoch og ligger rett overfor den inspirerende Dornoch-katedralen fra 1100-tallet

Det kan skilte med tidstypiske detaljer over hele eiendommen, samt god mat og frodige, inngjerdede hager. Alle de lyse rommene har bad og er velutstyrte som standard. Mange rom har utsikt over hotellets hage, Dornoch Firth eller Dornoch-katedralen.

Den prisbelønte Garden Restaurant har originale steinvegger fra 1400-tallet. Den tilbyr tradisjonelle skotske retter tilberedt med lokale råvarer, inkludert lokal sjømat, Aberdeen Angus-biff og vilt fra høylandet.

Slottet ligger en 15-minutters spasertur fra kysten og 10 minutters gange unna finner du Royal Dornoch Golf Club. Puber og restauranter ligger bare en kort spasertur unna.

Historiske slott og ruiner

Under ruten NC500 vil du oppleve en rekke historiske slott og ruiner som gir et glimt inn i Skottlands rike historie og kultur. Castle Urquhar og Dunrobin Castle fra 1200-tallet er for eksempel blitt brukt som hjem for adelsfamilier i århundrer. Det mangler ikke på historiske landemerker langs ruten!

Andre imponerende slott og ruiner langs ruten inkluderer Cawdor Castle, som ble bygget i 1370 og har en imponerende hage og kapell, og Ardvreck Castle, som stammer fra 1500-tallet og ligger på bredden av Loch Assynt. Mange av disse slottene og ruinene er åpne for publikum og gir en fascinerende innsikt i Skottlands fortid.

Uansett om du er interessert i arkitektur, historie eller bare vil oppleve noen av de mest imponerende bygningene i Skottland, vil du finne noe å fascinere og underholde deg langs ruten NC500.

Storbritannias mest spektakulære naturskjønnheter

I tillegg til historiske slott og ruiner, vil du også bli overrasket over de vakre og unike landskapene som omgir deg.

Opplev alt fra Isle of Skye, hvor du vil bli møtt av de spektakulære klippene i Quiraing og fjellene i Cuillin til den fantastiske Smoo Cave, som tidligere var hjemmet til steinaldermennesker. Utforsk den unike grotten og dens fascinerende historie.

Besøk de vakre strendene og innsjøene i Northern Highlands, inkludert Loch Ness og Glen Affric. Nyt en båttur på innsjøen, eller vandre langs stiene for å oppleve den fantastiske naturen og landskapet.