Pasjonsspillet i Oberammergau 2020 med Wien, Salzburg og München - og Gunnar Skjolden

Pasjonsspillet i Oberammergau

Muligheten til å se dette pasjonsspillet kommer bare hvert 10. år, så dette er virkelig unikt. Bakgrunnen for skuespillet er både dramatisk og spesiell (les mer om det under), og tradisjonen har holdt seg levende i over 400 år! Det ble spilt første gang i 1634, og blir du med oss til Oberammergau i 2020, kan du få se den 42. oppsetningen. Snakk om historisk sus.

Hva er historien bak?

Trettiårskrigen (1618-1648) førte til uår, hungersnød og epidemier. Befolkningen i store deler av de tysktalende smårikene ble bortimot halvert. Da byllepesten kom til Oberammergau tidlig i 1634, brøt panikken ut. Innbyggerne gjorde et løfte til Gud: Så lenge landsbyen slapp unna pesten, skulle de fremføre et påskespill hvert tiende år. Historien forteller at pesten brått snudde. Bare to liv gikk tapt og de som var syke ble friske igjen.

Innbyggerne holdt løftet sitt. Allerede samme år ble pasjonsspillet satt opp utenfor landsbykirken. Siden har det vært spilt 41 ganger, frem til forestillingen i 2020. Over 2000 skuespillere, sangere, musikere og teknikere er i sving. Det er et krav at de skal være født og oppvokst i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år. Alt forberedes grundig, fra skuespillernes hår- og skjeggvekst til regi og sceniske løsninger. 16. mai 2020 åpnes sesongen. Oberammergau ønsker velkommen til fest og farger, folkeliv, men først og fremst til møtet med kristendommens sentrale fortelling, i en gedigen scenisk versjon.

I tillegg til pasjonsspillet i Oberammergau, inviterer vi til musikalske og kulturelle opplevelser i nærområdene i Østerrike og Tyskland. I Wien og Salzburg satser vi på konsertopplevelser, i tillegg til møtet med byene. Programmet i Oberammergau er først og fremst knyttet til spillet, men byen er også et spennende sted å besøke, ikke minst på grunn av kunsthåndverk, treskjæring og tradisjonen med fasademaling på husene med motiver fra eventyr og folklore. Og vi avslutter i München, byen som i manges øyne er Tysklands egentlige hovedstad.

Høydepunkter

Reiseleder Gunnar Skjolden har opplevd pasjonsspillet i Oberammergau før:

– Jeg opplevde pasjonsspillene i Oberammergau som førstereisgutt med koffert (!) på tog i Europa i 1970. Det var før interrail var oppfunnet! Hadde aldri vært utenfor Norges grenser, Europa var en opplevelse, og pasjonsspillet gjorde et sterkt inntrykk. Hjem til siste år på videregående og skrev særoppgave om pasjonsspilltradisjonene. Senere så jeg spill i Erl og Thiersee i Tyrol også, det ble en interesse for en ung student. Så kom jeg tilbake med en gruppe i år 2010, førti år senere – fremdeles en stor opplevelse. Kanskje enda større, for jeg er blitt voksen og oppfatter ting på en mer moden måte. Når ser jeg fram til å vise vei til en oppdatert forestilling anno 2020. Jeg kan love at Oberammergau setter seg fast i bevisstheten. Det skal bli så bra!

Pasjonsspillet i Oberammergau 1 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 2 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 3 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 4 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 5 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 6 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 7 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 8 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 9 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 10 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 11 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 12 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 13 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 14 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 15 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 16 av 25

Pasjonsspillet i Oberammergau 17 av 25

Athena-statue i nærheten av Parlamentbygningen i Wien 18 av 25

Schönbrunn- palasset 19 av 25

Wien er kjent for sine mange vakre slott 20 av 25

Wien i morgendis 21 av 25

Den historiske byen Salzburg 22 av 25

Salzburg 23 av 25

Hestedrosje i Salzburg 24 av 25

Bergwelt im Frühling, Alpene 25 av 25

Program

8 frokoster, 4 lunsjer og 4 middager inkludert