Det hele startet med trettiårskrigen (1618-1648) som tilsynelatende var en religionskrig mellom protestantiske og katolske land, men i realiteten en rivalisering mellom Tyskland og Frankrike. Krigen førte til uår, hungersnød og epidemier. Befolkningen i store deler av de tysktalende smårikene ble bortimot halvert.
Da byllepesten kom til Oberammergau tidlig i 1634, brøt panikken ut. Innbyggerne gjorde et løfte til Gud: Så lenge landsbyen slapp unna pesten, skulle de fremføre et påskespill hvert tiende år. Historien forteller at pesten brått snudde. Bare to liv gikk tapt, og de som var syke ble friske igjen.
Innbyggerne holdt løftet sitt. Allerede samme år ble pasjonsspillet satt opp utenfor landsbykirken. Siden har det vært spilt 41 ganger, frem til forestillingen i 2020. Over 2000 skuespillere, sangere, musikere og teknikere er i sving. Det er et krav at de skal være født og oppvokst i Oberammergau, eller ha bodd der i minst 20 år. Alt forberedes grundig, fra skuespillernes hår- og skjeggvekst til regi og sceniske løsninger. 16. mai 2020 åpnes sesongen. Oberammergau ønsker velkommen til fest, farger og folkeliv, men først og fremst til møtet med kristendommens sentrale fortelling, i en gedigen scenisk versjon.
Gjennom historien har pasjonsspillet også vært omdiskutert, ikke minst i forbindelse med 2. verdenskrig og jødeforfølgelsen i Nazi-tyskland. Mange, inklusive den katolske kirke, har pekt på at spillet nørte opp under antisemittismen i Tyskland. Underveis er flere sekvenser i spillet justert for å møte denne kritikken. Våre reiseledere vil også ta opp de kontroversielle sider ved spillet underveis på turen, ikke minst i forbindelse med besøket til konsentrasjonsleiren i Terezín.