Saint John (St. Jan på dansk) er den minste av de tre hovedøyene i De amerikanske jomfruøyer. Øya var tidligere en dansk-norsk koloni som en del av dansk Vestindia. Det bor i dag drøyt 4000 mennesker på øya.
Columbus oppdaget Jomfruøyene på sin andre reise til den nye verden i 1493. Han navnga øyene «las Once mil vírgenes», eller Jomfruøyene, til ære for Saint Ursula og hennes 11 000 jomfruer, som ifølge legenden var hennes martyrer.
Helt fra starten av var plantasjedriften i Karibien basert på
slavehold, i første omgang var det indianerne, karibene og
arawakindianerne som ble tatt til slaver, helt til begge stammene ble
totalt utryddet. Det danske Vestindisk-guineisk Kompagni koloniserte øya i 1718 og ga den navnet St. Jan. Sukkerplantasjer ble opprettet i stort antall, og da begynte også importen av slaver fra Afrika. I 1733 gjorde slavene på øya opprør, og dette er det lengste slaveopprøret i Karibiens historie.
Den danske kronen tok full kontroll over kolonien i 1754 sammen med St. Thomas og St. Croix. Slaveriet ble avskaffet på St. Johni 1848 for å unngå et blodbad, da opprør blant slavene ble stadig mer vanlige og voldelige.
1956 kjøpte den amerikanske mangemillionæren Laurance Rockefeller store områder på St. John. Det var hans drøm å skape en park for å bevare dens uberørte natur, så han opprettet St. John National Park, noe som førte til økt turisme og flere arbeidsplasser for befolkningen på St. John.
Innbyggerne på Jomfruøyene er nå amerikanske statsborgere, selv
om de ikke har adgang til å stemme ved presidentvalg. Jomfruøyene har
representanter i kongressen, men disse er uten stemmerett.
Strendene i St. John er like fantastiske som de er mangfoldige. Uansett hva du leter etter, vil du finne en du liker. Ta en tur til verdensberømte Trunk Bay. Nyt den bortgjemte Salt Pond Bay for litt mer privatliv. For en mer familieorientert atmosfære, sjekk ut Maho Bay, hvor vannet er rolig og grunt, perfekt for de minste. Liker du mer action så finner du det i Cinnamon Bay, hvor snorkling, vindsurfing, kajakkpadling og nærhet til landaktiviteter byr på mye å gjøre.