Varlaam-klosteret, på en klippe i Meteora

Aleksander den store, Makedonia – Thessaloniki

Vi kan ikke tilby en tur i tidsmaskin, men med arkeolog Knut Ødegårds kunnskap og formidlingsevne – godt hjulpet av vår egen fantasi – kommer historien til liv.

Aleksander den store har til alle tider fascinert historieinteresserte. Bli med og opplev hvem makedonerne var og hvordan de kom til å herske over et rike som strakte seg helt til India! Thessaloniki er ikke bare den nest største byen i Hellas, den er en fargerik og levende storby som blir vår base for å gå i Aleksanders fotspor, og vi bor på et av byens beste hoteller. Thessaloniki ligger i hjertet av noen av Hellas’ aller beste vindistrikter og er kjent for sitt gode kjøkken, så her blir det opplevelser som appellerer til alle sanser!

Høydepunkter på turen:

 • Pella, makedonernes hovedstad. Hvordan gikk dette området fra å være et stammesamfunn til å bli den viktigste makten i Hellas?
 • Sensasjonelle utgravninger i Vergina, der arkeologene har funnet de makedonske kongegravene med en overflod av gull og praktfulle gjenstander
 • Dion, hvor makedonerne dyrket himmelguden Zeus
 • De fantastiske klostrene på klippetoppene i Meteora
 • Mange gode og hyggelige felles måltider

Knut Ødegård er dr. philos. i klassisk arkeologi og ansatt ved Universitetet i Oslo. Han har vært stipendiat i klassisk arkeologi ved Det norske institutt i Roma 1990-94 og har forsket og undervist i antikkens historie og arkeologi ved Universitetet i Oslo siden 1994. Han var bestyrer for Det norske institutt i Athen 2003-2007 og har ledet en rekke arkeologiske prosjekter i Hellas de siste 20 år blant annet i Tegea på Peloponnes og på Naxos. Han er en aktiv formidler av antikkens kultur i radio, dagspressen og gjennom foredragsvirksomhet over hele landet. Han har gitt ut boken «Antikken», om den gresk-romerske antikken som var Europas første storhetstid og en inspirasjon for ettertiden.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 16 990,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 18.05.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
 • NYHET!
 • For den historieinteresserte
Reiseleder og historiker
Knut Ødegård

Avreiser

 • Avreisedato 18.05.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 16 990,-
 • Vin vindruer
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst Thessaloniki

Det er avreise på formiddagen med Turkish Airlines via Istanbul. Vi ankommer Thessaloniki  ut på kvelden og  sjekker inn på vårt flotte hotell, Mediterranean Palace, som ligger midt i byen.

(Inkluderte måltider: mat og drikke om bord)

Solnedgang over Thessaloniki
Dag 2

Bli kjent med det antikke Thessaloniki

I antikken lå Thessaloniki på hovedveien via Egnatia mellom Roma og Konstantinopel og den er kjent for sine viktige monumenter fra senantikken, da romerske keisere ofte var i byen. I dag skal vi gjøre oss kjent med noen av de flotte kirkene, det som var sentrum i den antikke byen, men også noen av de mange vitnesbyrd fra da byen var et viktig sentrum i det osmanske riket, som de karakteristiske tyrkiske badene med sine kupler. Etter en runde i byen avslutter vi med lunsj og om ettermiddagen kan du fortsette å gjøre deg kjent med byen, museene, eller butikkene på egen hånd. På kvelden møtes vi til et godt måltid i en av byens mange hyggelige restauranter.

(Inkluderte måltider: frokost, lunsj og middag)

Statue av Aleksander den store i Thessaloniki
Dag 3

Galerius´palass og St.Georg-rotunden - ettermiddagsbesøk i Gerovassiliou vinhus med smaking

Via Egnatia går fortsatt tvers gjennom Thessaloniki. I dag går vi langs denne veien til vi kommer til den østlige delen av gamlebyen. Der skal vi se på restene av keiser Galerius’ palass fra begynnelsen av 300-tallet e.Kr. Denne keiseren fikk reist en stor triumfbue over hovedveien med relieffer som viser seierrike kriger mot romernes fiender. Like ved ligger en av byens store severdigheter, St. Georg-rotunden, kanskje opprinnelig tenkt som et mausoleum for den samme keiser Galerius, men allerede på 300-tallet gjort om til en kirke med rester av praktfulle mosaikker.

Etter en felles lunsj, møter vi bussen som tar oss til det kjente vinhuset og vinmuseet Gerovassiliou. Der vi får et innblikk i vinproduksjonen i Nord-Hellas og får smake på noen av deres prisvinnende viner. Vi er tilbake i Thessaloniki på ettermiddagen, og nyter en god middag sammen på kvelden, på en restaurant i nærheten av hotellet.

(Inkluderte måltider: frokost, lunsj og middag)

Galerius-buen i Thessaloniki
Dag 4

Utflukt til Pella og de makedonske kongegravene i Vergina

Vi tar turen ut av Thessaloniki for å se utgravningene og museet i Pella. Dette var regnet som makedonernes hovedstad og her holdt Filip II og hans sønn Aleksander den store sitt hoff. Her lå kongepalasset og særlig på 300- og 200-tallet vokste det en stor by fram nedenfor høydedraget der palasset lå. Det moderne museet gir et flott inntrykk av hvordan Makedonia utviklet seg fra et enkelt stammesamfunn til å bli det viktigste sentrum i Hellas.

Vi forlater Pella og gjør et stopp i Veroia for å fordøye inntrykkene og spise lunsj. Deretter fortsetter ferden til Vergina, der de makedonske kongene i antikken også hadde et palass og et viktig sentrum. Her skal vi først og fremst se et av det siste århundres store arkeologiske oppdagelser, de makedonske kongegravene. Mange mener at Aleksanders far, Filip II, var gravlagt i en av dem. Den gigantiske gravhaugen er gjort om til et fantastisk museum, der kongenes makt og innflytelse lar seg måle i de utrolige gullsmykkene, våpnene og gravgodset.

Vi er tilbake i Thessaloniki sent på ettermiddagen, og kvelden er din til til å utforske byen på egen hånd.

(Inkluderte måltider: frokost og lunsj)

En gullkrans funnet i de makedonske kongegravene i Vergina
Dag 5

Dion og Meteora

Vi pakker kofferten og tar veien i retning Hellas’ største fjell, Olympos, gudenes bolig. I Dion skal vi igjen tilbake i tid, til Aleksander og makedonernes viktigste helligdom. Her dyrket makedonerne himmelguden Zeus som holdt til på toppen av Olympos som ligger som et bakteppe for helligdommen. Store religiøse fester ble holdt ved de mange altre og helligdommer her, og det var også her Aleksander samlet hæren sin før felttoget mot Perserriket ble satt i gang i 334. I Dion skal vi se det hellige området, museet og den antikke byen som vokste fram rundt helligdommen

Lunsjen serveres i en lokal taverna i Dion eller Leptokaria på tur til Meteora.  Om ettermiddagen sjekker vi inn på Hotel Grand Meteora som ligger ved foten av Meteora og i hjertet av Thessalian-sletten. Vi møtes om kvelden til en hyggelig middag.

(Inkluderte måltider: frokost, lunsj og middag)

Dag 6

Klippene i Meteora

Vi reiser fra hotellet og begir oss inn i det merkelige fjellandskapet. Årtusenlang erosjon har gjort at høye klipper av hardere stein har blitt stående igjen som søyler i landskapet. Og på disse søylene søkte munker tilflukt i middelalderen og bygde klostre som ble viktige sentra for bønn og lærdom i en urolig periode på Balkan. Vi skal se på de to største klostrene, Varlaam og Det store Meteoron-klosteret.

Vi spiser lunsj før vi forlater Meteora og om ettermiddagen er vi tilbake på kjente trakter i Thessaloniki. Middag i kveld er på egen hånd.

(Inkluderte måltider: frokost og lunsj)

 

Meteora-klosteret
Dag 7

Grip dagen - den er din! Fridag i Thessaloniki

En fridag hvor du kan gjøre det du vil i Thessaloniki! Museer, kirker eller kanskje en visitt i Kemal Atatürks hus? Den tyrkiske landsfaderen ble nemlig født i Thessaloniki i 1881. Du kan rusle gatelangs og se på livet, kanskje litt shopping frister. På kvelden møtes vi til avskjedsmiddag.

(Inkluderte måltider: frokost og middag)

White Tower i Thessaloniki
Dag 8

Hjemreise

Etter en tidlig frokost er det avreise til flyplassen. Vi flyr med Turkish Airlines via Istanbul og ankommer Oslo på ettermiddagen.

(Inkluderte måltider: frokost, mat og drikke om bord)

***

Vær oppmerksom på at sightseeingen  på denne turen foregår mye til fots, og at det er en del trapper opp og ned til klostrene i Meteora. Vi skal ikke løpe maraton, men du bør være i alminnelig god form, og ha med godt skotøy.

 

Reisebetingelser

Prisen inkluderer

 • Flyreise Oslo–Thessaloniki t/r med Turkish Airlines
 • Mat og drikke om bord
 • 7 netter på gode hoteller inkludert frokost
 • Hotellskatter (totalt 27 euro per rom)
 • 5 lunsjer
 • 4 middager
 • 1 vinsmaking
 • Busstransport og inngangsbilletter iht. program
 • Engelsktalende lokalguide
 • Reiseleder og guide Knut Ødegård

Prisen inkluderer ikke

 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Drikke til måltidene
 • Frivillig tips til lokale guider og bussjåfør

Hoteller:

Thessaloniki: Hotel Mediterranean Palace (off. kategori: 5*)
18.-22.mai og 23.-25.mai
Ligger i sentrum, nær sjøen og rett ved Ladadika, et hyggelig og livlig område med mange tradisjonelle tavernaer, restauranter og barer. Hotellet har 111 moderne og elegante rom og 7 suiter. Rommene er av god størrelse, er lydisolerte, og har air condition, safe, vannkoker til kaffe/te, TV og mini bar. Baderommene har badekar eller dusj, WC, badekåpe og tøfler, hårtørrer.  Det er gratis WiFi på hotellet.
Du kan lese mer her.

Kalampaka: Hotel Grand Meteora (off. kategori: 4*)
22-.23.mai
Grand Meteora ligger ca. 3 kilometer fra byen Kalambaka og 500 meter fra landsbyen Kastraki, med utsikt til Meteora-klippene. Innredningen er holdt i jordfarger og med mye treverk. Hotellet har en restaurant, bar og et lounge område med peis. Gratis WiFi. Alle rom har balkong/patio, air condition, TV, et kjøleskap og safe. Badene har WC, badekar med dusj og hårtørrer. Du kan lese mer her.