Alta og Finnmark – et vintereventyr!

/Nordlys, samisk kultur, spennende mat og hundespann i vinterlandskapet

Finnes det noe mer eksotisk og vakkert enn Nord-Norge? Tvilsomt. Bli med oss og opplev denne fantastiske landsdelen, samiske tradisjoner, nordlysjakt, nydelig mat, huskytur og snøscooter. Dálveniehku Álttás – en vinterdrøm i Alta. Velkommen!

De lokale og nære ting ivaretas på høyeste nivå, og det er bare å glede seg til at kong vinter holder hoff. Is, snø, hyggelig reisefølge og mange, virkelig høykvalitets-måltider tuftet på råvarer fra området er viktige ingredienser for å gi deg de aller beste minnene. Er du eventyrlysten, liker aktiviteter både ute og inne og ikke er redd for dunjakka, er dette turen for deg. Vi skal selvfølgelig jakte på det kanskje vakreste naturfenomen i verden – aurora borealis – nordlyset. Finner vi det (og sjansen sies å være stor på denne tiden), blir det uforglemmelig. Punktum.

Turens høydepunkter:

 • Finnmark på lokalt, ekte og vinterlig vis!
 • Nordlysjakt på vinterhimmelen i regi av familiedrevne Pæskatun
 • Besøk i ishotellet Sorrisniva – et virkelig eventyrslott
 • Frisk tur med snøscooter (tillegg) innover Finnmarksvidda
 • Nydelige måltider tuftet på lokale råvarer fra elv, skog og vidde
 • Samiske tradisjoner i Maze – med reindrift, joik, mat og fortellinger
 • Det nye landemerket Nordlyskatedralen med utstillingen Borealis Alta. Europas nordligste katedral!
 • Hundesledetur med huskyer over vidda
Last ned reiseprogram
 • Pris fra 20 990,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 06.03.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 5 dager

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 06.03.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 5 dager
 • Priser fra 20 990,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst Alta og nordlysjakt

Avgang fra Oslo med SAS tidlig ettermiddag. Vi mellomlander i Tromsø før vi tar Widerøe videre til Alta. Ved ankomst sjekker vi inn på hotellet hvor vi skal bo hele oppholdet – Scandic Alta, men setter kursen ut igjen ganske fort. Jakten på nordlyset venter!

Det er en aurora vi leter etter, nærmere bestemt aurora borealis. Himmelens eget naturlige fyrverkeri! Våre guider fra det familiedrevne Pæskatun er våre lys i mørket. Vi begynner med å forlate byens kunstige lys, og ved Pæskatun skiferbrudd får vi utdelt ekstra klær til kvelden. Vi begynner her, da vi også har tilgang på varme bygninger og en presentasjon om nordlyset om det skulle drøye. Er det overskyet, vet våre verter råd. Vi hiver oss i bussen og jakter på bedre vær. Og vær trygg på at disse, om noen, vet hvor det er best å være.

Er vi heldige så får vi himmelens sirkus over hodene våre, er vi ikke fullt så heldig får vi en fantastisk tur i polarnatten. Vær forberedt på at vi ikke er tilbake på hotellet før cirka midnatt. En matbit og noe varmt å drikke blir servert underveis. Om og når nordlyset flakker over himmelen, faller en ærbødig stillhet over oss. Det er så enormt, så altoppslukende, så utenomjordisk – og nesten religiøst. Vi føles oss så underlig små i dette store universet. Men egentlig er vi bare noen kilometer utenfor Alta.

Måltider inkludert: Middag (lett servering i form av suppe og brød/flatbrød)

Velkommen til Alta - vi drar på leting etter nordlyset
Dag 2

Alta Museum, Nordlyskatedralen, hundekjøring og middag hos Trasti & Trine

Etter frokost er det snart tid for aktivitet – turen går med guide til Alta Museum som ligger ca. 10 min fra sentrum. Senterets museumsdel innendørs er åpen hele året, og i den permanente utstillingen finner vi blant annet flere løse lokker/steiner med helleristninger og hellemalerier. Dette gjør at man får en liten smakebit av det ekte, selv når de vakre helleristningene ute ligger trygt bevart under snøen. Museets permanente utstillinger er inndelt i ulike temaer, blant annet bergkunsten i Alta, samisk før-kristen religion, nordlys og sportsfiske i Altaelva.

Videre går turen til selveste Nordlyskatedralen. Og ja, det er Europas nordligste katedral. Med den helt spesielle, spiralformede konstruksjonen, har den allerede blitt et landemerke – norsktegnet av arkitekt Kolbjørn Jensen og med arbeider fra den danske kunstneren Peter Brandes. Nede i katedralen er Borealis Alta – en interaktiv utstilling om nordlyset og dette fenomenets magi. Både forskning og betydning for Altas historie trekkes inn. Samt hvorfor det oppstår, vitenskapelig sett.

Gjør deg så klar for neste punkt på programmet – nå skal vi opp i tempo! Sledetur med hunder venter, med dyktige, sterke, arbeidsomme og supersøte huskyer i tet. Gled deg!

Lyden av ivrige og forventningsfulle hunder fyller luften når vi ankommer. De står klare foran sledene og venter bare på å få komme i gang. Porten åpnes og hundene rykker til. Så blir det stille. Vidunderlig stille. Lyden av hundepoter og sledemeier er det eneste som bryter stillheten. Du har full kontroll over situasjonen og hundene har kontroll på oppgavene sine. Dette blir en opplevelse du sent vil glemme.

Vi får selvfølgelig litt opplæring før vi går inn i hundegården og blir litt kjent med de ivrige Alaska-huskyene. De har sine egne hus med navneskilt på, må vite. Når seletøyet er på, vil hundene på tur. Vi skal kjøre gjennom skog, i åpent landskap og langs Altaelva. Når isen har lagt seg kan vi også kjøre på selve elva. Vi kjører to og to sammen på en slede, vi stopper halvveis og dere kan bytte plass om dere vil. Etter en stund kommer vi tilbake til hundegården, og vi kan hjelpe til med å få hundene tilbake dit de hører hjemme.

Så samles vi rundt bålet med noe varmt å drikke og en kakebit. De som har vært med oss på tur har trent hundene i hele høst og vinter, samt kjørt noen løp. Alt fra verdens lengste – Idotarod – til kortere løp. Dette forteller de gjerne om, i tillegg til hvordan de trener, forer og steller alle vennene sine i hundegården.

Etterpå skal det spises. 3-retters middag venter hos Trasti & Trine, her skapes mat fra det som regnes som noen av de aller beste råvarer i dette området. Råvarene har vokst og levd på vidda, i sjøen og i skogene og byr derfor på en unik, ærlig smak med fokus på det nordnorske særpreget. For kokken Johnny er ild, stein, tre og røyk viktig.

Måltider inkludert: Frokost og middag

Ivrige hunder tar oss med på tur!
Dag 3

Samiske opplevelser

I dag skal det handle om reindrift, samisk historie, joik, samisk kultur og samiske skikker. Og kanskje mest spennende for noen – samisk mystikk. Her er det mer mellom himmel og jord, etter manges mening.

Dagen starter med litt egentid i Alta. Oppdag byen og nyt en god lunsj, før vi møtes for å sette kursen mot den samiske bygda Maze – ca. en times kjøretur fra Alta. Samene, som er urfolket i Norge og Lappland, har en levende og fargerik kultur både fra fortid og nåtid. Denne turen gir oss muligheten til å lære mer om hvordan de levde i gamle dager, men også nå i dag.

I Maze blir vi tatt godt imot av en lokal reindriftsfamilie, og etter en kort introduksjon får vi møte noen av deres spreke reinsdyr som tar oss med på en kort sledetur. Etter sledeturen ønskes vi velkommen inn i en stor tradisjonell lavvo, hvor vi tar plass på reinskinn rundt bålet. Her vil det fortelles om deres tradisjoner og måte å leve på, og hvordan deres hverdag er som reindriftsutøvere. Et utvalg av joik skal vi også få være tilskuere til, mens vi nyter den tradisjonelle retten bidos til middag.

Etter middag tar vi farvel med Maze og drar tilbake til Alta og hotellet vårt.

Måltider inkludert: Frokost og middag

Vi møter samisk tradisjon i Maze
Dag 4

Ishotellet i Sorrisniva, snøscootersafari (om du vil) og middag på Stakeriet

Vi tar en rolig morgen på hotellet og kan nyte en lang frokost, før vi drar til Sorrisniva. Hvert år i november forvandles deler av området på Sorrisniva til et ishotell, og fra desember til april ønskes gjester velkommen inn i denne annerledes verdenen. Ishotellet er bygd opp fra bunnen av hvert år av lokale kunstnere, og det er et nytt tema hvert år. Her inne finner du hovedgalleriet med isskulpturer og snøfigurer i veggene, soverom, et kapell, suiter og en isbar. Spesielt to-roms suitene er verdt et besøk – de er imponerende. I isbaren får du mulighet til å kjøpe deg en drink – kan en Igloo Blue friste? Den serveres i håndlagde isglass!

Lunsj spiser vi på den trivelige restauranten Laksestuen. Menyen er satt sammen av de beste ingrediensene Nord-Norge tilbyr – gode lokale ingredienser.

I dag har man også muligheten til å dra på snøscootertur – et virkelig eventyr. Dette er ikke inkludert og må forhåndsbestilles separat (kr. 1790,-). For de som ønsker å bli med på dette starter dagen litt tidligere, og man drar til ishotellet før resten av gruppen. Turen starter like utenfor ishotellet, og etter en grundig sikkerhetsinstruksjon drar vi ut i det hvite landskapet. Turen gir deg muligheten til å oppleve det arktiske lyset og naturen fra snøscooteren, mens man kjører gjennom skog og dal opp til Finnmarksvidda. Sol og lysforhold varierer gjennom vintersesongen og gir et nydelig lys på horisonten.

Til middag venter et 3-retters måltid hos Stakeriet. Deres visjon er å skape en opplevelse for våre gjester – ikke bare med mat og drikke, men også gjennom historiefortelling. Derfor er konseptet rundt Stakeriet forankret rundt Altaelva og Altaskifer. Her vil man få en forståelse av hva Altaelva og utvinning av skifer har betydd for stedets historie og kultur. Navnet Stakeriet kommer fra elvestakeren – føreren i elva. Elvestakeren guidet engelske lorder og rikfolk som ønsket å fiske den svært kjente Altalaksen, helt fra 1800-tallet og frem til den dag i dag. Menyen her er selvfølgelig lokalt forankret.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Ishotellet byr på ny design og arkitektur hvert år
Dag 5

Tid på egenhånd og hjemreise

Etter frokost har du litt tid til å tusle rundt i Alta på egenhånd, før vi må sette kursen mot flyplassen. Avgang fra Alta tidlig ettermiddag med SAS, direkte til Oslo.

Takk for turen!

Måltider inkludert: Frokost

Takk for turen!

Reisebetingelser

Dette er inkludert:

 • Flybilletter t/r Oslo-Alta med SAS og Widerøe
 • 4 hotellovernattinger
 • Måltider iht. program (4 frokoster, 1 lunsj og 4 middager)
 • Aktiviteter og transport iht. program
 • Lokale guider
 • Reiseleder fra Escape Travel

Dette er ikke inkludert:

 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Måltider utover det som er nevnt i programmet
 • Drikkevarer
 • Snøscootertur (må forhåndsbestilles, kr 1 790,-)

Hotell
Vi bor på Scandic Alta under hele oppholdet, sentralt plassert i Alta sentrum.

Krav til deltakere
Vi skal bevege oss litt til fots på denne turen, samt delta på hundekjøring. Normalt god helse er derfor en forutsetning for å delta.

Smittevern
Antall deltakere vil bli hensyntatt ut fra myndighetenes pålegg på tidspunkt for gjennomføring. Dersom lovlig gruppestørrelse blir mindre enn antall påmeldte, vil påmeldingsdato være avgjørende. Under gjennomføringen av turen vil vi følge myndighetens retningslinjer for å unngå smitte av koronavirus.

Forbehold
Prisen er basert på minimum 15 deltakere. Skulle det bli færre deltakere, forbeholder vi oss retten til å annullere turen eller øke prisen noe. Beskjed om dette vil bli gitt innen 4 uker før avreise. Vi tar forbehold om eventuelle skrivefeil, endringer i program samt justering av pris som følge av økning i skatter og avgifter og uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. Dersom dette skulle bli nødvendig, vil faktura bli tilsendt senest 20 dager før avreise. Vi gjør oppmerksom på at dagsprogrammet kan endres etter værforhold.

Når du melder deg på denne reisen, bekrefter du at du har lest og akseptert betingelsene som fremkommer over, i programmet samt våre generelle reisebetingelser.