«Arabia Felix» Det lykkelige Arabia – Vår i Oman

– Gull, røkels’, myrra ofret de, det ofret de… Med julesangen i bakhodet kan vi levende forestille oss at de hellige tre konger fra Østerland hadde kjøpt gullet i basarene i Dubai og røkelsen, frankinsens, i Muskat. Røkelse er den tørkede sevjen av ørkenbusken boswellia sacra, som vokser i innlandet av Oman. Det sies at da den romerske keiser Neros elskede Poppea døde, kjøpte han opp og lot brenne mer enn et års produksjon av frankinsens fra Arabia.

Dette sier oss noe om at det nordøstlige hjørnet av Arabia ikke er verdens ende, men til alle tider har vært et sentrum for handel med varer og ideer. Herfra dro menn av qawasim-stammen med imamer som overbeviste persere og indere om at Allah er den ene gud, og at Muhammed er hans profet – og tente en ild i inderes hjerter, som førte troen videre til Sørøst-Asia. I dag er det inderne som kommer hit, i mange byer og emirater utgjør asiater den største del av arbeidsstokken. Og møter afrikanske impulser – for de gamle sjøfarere dro gjerne til Mogadishu og Lamu og Zanzibar, for å handle, og herje… Engang var det afrikanske slaver som var det sorte gull. Her ligger idag oljekilder som for en stor del holder verden gående med energi, og den som kontrollerer Hormuz-stredet, kontrollerer en stor del av verdenshandelen.

De forente arabiske emirater har en dramatisk og spennende historie, om tøffe stammeledere og sheiker i kamp mot hverandre, om sultaner i kamp mot islams ”faderhus” i Saudi Arabia og mot sultaner fra det fjerne Istanbul. Og de moderne emirater ble skapt i kampen mot britisk ønske om å sikre og stabilisere kyster og skipsleder – før oljefunnene gjorde det viktigere enn noensinne å ha innflytelse.

Men la oss skyve historien litt tilbake og oppleve deler av Arabia som er i stor endring, men fremdeles har bevart mye av det gamle. Vi flyr via Doha, en by av høyhus, heisekraner og shoppingpalasser. Stort nærmere gater av gull kommer vi ikke i denne verden. Oman, derimot, skynder seg langsomt. Her sitter regionale stammers stolthet fremdeles dypt, beduinene viser fortsatt tradisjonell gjestfrihet – kaffekjelen er aldri langt unna. Her er en utrolig variert natur. ”The empty Quarter”, Det store intet, på grensen mot Emiratene, har sin egen tomme fasinasjon. Så Hajar-fjellene i innlandet med strålende festningsbyer og enorme sanddyner, og kysten med klipper som skjæres av wadier, elveløp med ferskvann som gir en overveldende frodighet i kontrast til de karrige fjellene – og er utmerket badevann, for dem som ikke synes havet og strendene er tilstrekkelig. Pittoreske små havner med båtbyggerier for tradisjonelle dhower og fiskeleier, mørke, dype souq’er, basargater med all Østens gods og gull, glitrende rent vann for den som vil svømme eller fiske, sanddyner å bakse i, nærkontakt med de store havskilpaddene om og når de kommer opp fra havet for å legge egg.

– Og vi har bare en uke til å oppleve alt dette! Arabia Felix – Det lykkelige Arabia. Det blir en innholdsrik og spennende senvintertur. Velkommen!

Last ned reiseprogram

Avreiser

Ingen tilgjengelige avganger