Armenia – en historisk skjønnhet

/ Landet med eldgammel historie og åpne armer

Der Europa møter Asia ligger det et nydelig, lite land med røtter dypt inn i historien. Det var her – på fjellet Ararat – at Noah skal ha strandet med arken etter Bibelens syndeflod. Og visste du at den armenske vinproduksjonen skal være den eldste i verden?

I Armenia finner du urgamle kirker og klostre, godt bevart gjennom århundrene mellom mektige fjell. Her er det grønne fjellsider og stille sjøer, byer med historisk sus og varme kilder – og ikke minst er det nydelig mat. Det tradisjonelle flatbrødet lavash er en så viktig del av kulturen at det står på Unescos kulturarvliste, så her snakker vi mattradisjoner!

Turens høydepunkter:

 • Hovedstaden Jerevan – en av verdens eldste byer
 • Smak på brandy hos brandyprodusenten Ararat
 • Klosteret Khor Virap – med majestetiske Ararat som bakteppe
 • Areni Cave – verdens eldste vingård?
 • Old Bridge og ArmAs vingårder – det blir selvfølgelig tid til vinsmaking
 • Jermuk – byen med over 40 varme kilder!
 • Selim-passet – delen av Silkeveien som knyttet Europa sammen med Østen
 • Khndzoresk – Armenias svar på Kappadokia med sine fascinerende huleboliger, og Armenias Stonehenge – Karahunge
 • Verdens lengste taubane med én seksjon – Wings of Tatev
 • Sevan – en av verdens høystliggende innsjøer
 • Geghard – et kloster hugget inn i fjell, oppført på UNESCOs verdensarvliste

Men noe av det aller fineste med lille Armenia er folket. Her regnes hver gjest som en gave, og du vil nok oppleve armenerne som varme, nysgjerrige og gjestfrie. Bli med til landet der det er både hjerterom, husrom, historisk sus og herlige naturopplevelser.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 16 590,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 17.04.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 8 dager
 • Alle måltider inkludert
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 17.04.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 8 dager
 • Priser fra 16 590,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Avreise fra Oslo og ankomst Armenia

Avreise fra Oslo rundt lunsjtider med Aeroflot, og mellomlanding i Moskva før vi ankommer Jerevan like over midnatt. Vi blir fraktet rett til hotellet vårt, slik at vi kommer oss fortest mulig i seng og får hvilt ut til eventyrene som venter oss de neste dagene.

Måltider inkludert: Enklere måltider på flyene

Velkommen til Jerevan!
Dag 2

Jerevan, panoramautsikt og brandy

Jerevan er hovedstaden i Armenia og er den 12. hovedstaden i landets historie. Byen er også en av de eldste byene i verden, og ble redesignet tidlig på 1900-tallet, da nydelige parker og torg ble opprettet i den historiske delen av byen. Vi starter sightseeing-turen vår i Victory Park, som ligger på en høyde nord for byen. Her skal vi se den ruvende statuen av Mother Armenia på nært hold, og nyte panoramautsikten over Jerevan, inkludert fjellet Ararat (der Noahs Ark landet i følge Bibelen). Neste stopp på programmet er museumet Matenadaran, som huser en unik samling av gamle manuskripter som dekker temaer som filosofi, jus, matematikk, medisin og geografi.

Vi fortsetter videre til Jerevan Cascade, en lang trapp over flere nivåer med fontener og med en fantastisk skulpturplass med verk av verdensberømte kunstnere som Botero, Chadwick og Flanagan. Videre går turen til Republic Square, med praktfulle bygninger og en syngende fontene, og deretter til Northern Avenue før vi drar til Freedom Square og Jerevans operahus.

Litt shopping skal det også bli tid til, og vi drar videre til loppemarkedet Vernissage. Dette er et stort marked som kun er åpent i helgene, hvor vi kan handle håndlagde suvenirer, tepper, sølv og smykker.

Rundturen avsluttes hos den populære brandy-produsenten Ararat, hvor vi skal høre om produksjonen og få smake tre typer brandy.

Felles lunsj og middag i løpet av dagen. Overnatting i Jerevan.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Vi skal besøke brandy-produsenten Ararat og få smake tre typer brandy.
Dag 3

Armensk historie, besøk på en vingård og helbredende mineralvann

Vi starter dagen ved klosteret Khor Virap, kanskje et av de mest kjente symbolene på Armenia og blant de mest besøkte stedene i landet. Her begynte kristningen av Armenia, og det er i dag et kjent pilegrimssted. Historien til Khor Virap (som tidligere var både et kloster og et statlig fengsel) stammer fra 180 f.Kr., da den armenske kongen Artash  den første grunnla hovedstaden; byen Artashat. Her ble også Gregor Lysbringeren, som la grunnlaget for den kristne kirke i Storarmenia, fengslet i 13 år for å forkynne kristendommen på slutten av det tredje århundret.

Turen går videre til Areni Cave, et arkeologisk sted hvor funnet av en vinpresse samt spor etter frø, stengler og jordsammensetningen som gir rødvin sin signaturfarge, førte til at en rekke forskere konkluderte med at området ble brukt som en vingård for rundt 6000 år siden. Areni Cave er nå anerkjent som den eldste vingården i verden, og den eldste lærskoen ble også funnet i Areni Cave (3.500 f.Kr.).

Neste stopp er klosteret Noravank, et mesterverk fra middelalderen. Klosterets navn betyr «nytt kloster» («Nor» = nytt, «vank» = kloster). Klosteret står majestetisk til ved elven Arpa, og plasseringen i et juv gjør utsikten enda mer imponerende. I dag må du huske kameraet!

Videre fra Noravank drar vi til Old Bridge, en familiedrevet vingård i Yeghagnadzor. Vingården ligger på høyre side av elven Arpa, ved siden av den lille landsbyen Arpi, i en høyde på 1250-1300 meter over havet. Areni-vinrankene ble nøye utvalgt for å dyrkes akkurat i dette området.

Dagen avsluttes i Jermuk, en av de mest populære spa-byene i Armenia grunnet det helbredende mineralvannet og det milde klimaet. Byen har mer enn 40 varme kilder! I Jermuk skal vi besøke Gallery of Water for smaksprøver av det som påstås å være helbredende mineralvann og se den mest populære attraksjonen – Jermuk Waterfall.

Felles lunsj og middag i løpet av dagen. Overnatting i Jermuk.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Byen Jermuk har mer enn 40 varme kilder og vannet i Jermuk Waterfall sies å ha helbredende krefter.
Dag 4

Armenias Kappadokia og verdens lengste taubane

Har du sett Kappadokia i Tyrkia? I dag skal vi besøke Khndzoresk, som armenerne sier er deres svar på nettopp tyrkernes Kappadokia. Khndzoresk er også en av de største landsbyene i Øst-Armenia, og det gamle Khndzoresk som er en blanding av menneskeskapte og naturlige huleboliger var bebodd fram til 1950-tallet.

Tatev kloster er neste post på programmet, og vi gjør oss klare for en luftig opplevelse. Til klosteret kommer man seg nemlig ved hjelp av verdens lengste taubane bygget i bare en seksjon, den er på imponerende 5,7 km! Klosteret er et historisk monument fra 900-tallet og en perle av armensk arkitektur. Tatev er et av de eldste åndelige sentre og var det største universitetet i middelalderens Armenia. På 1300- og 1400-tallet var klosteret blant de viktigste armenske universitetene i middelalderen – University of Tatev bidro til fremskritt på områder som vitenskap, religion og filosofi, reproduksjon av bøker og utvikling av miniatyrmaleri.

Felles lunsj og middag i løpet av dagen. Dagen avsluttes i Goris hvor vi også overnatter.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Til Tatev kloster kommer vi oss ved hjelp av verdens lengste taubane bygget i bare en seksjon, på imponerende 5,7 km!
Dag 5

Armenias Stonehenge, Silkeveien og en av verdens høystliggende innsjøer

«Armenias Stonehenge»  er første stopp i dag. Karahunge (Zorats Karer) er et forhistorisk monumentet bestående av reiste steiner, gravstøtter og menhirs (“men” betyr “stein” og “hir” betyr ”lang” på det bretonske språket). Monumentet består av totalt 223 steiner! Ifølge den mest utbredte teorien fungerte Karahunge som et astronomisk observatorium for flere århundrer siden, noen påstår til og med at dette er det eldste observatoriet i verden!

På vei fra Sevan til Jerevan stopper vi for å nyte utsikten over en av de vakreste naturlige severdighetene i Armenia: Selim-passet. Dette passet var en gang den delen Silkeveien som knyttet Europa sammen med Østen. Det gamle caravanserai (et hvilested for kjøpmenn på Silkeveien) står der fortsatt i dag, og vi skal avlegge det et besøk. Utsikten over den frodige dalen nedenfor er rett og slett utrolig!

Vi skal også besøke Noradouz – en stor kirkegård og som er viden kjent takket være alle khachkars, som for det meste stammer fra 1300- og 1700-tallet. En khachkar er en armensk tverrstein; et utskåret minnesmerke preget av et kors, og ofte med tilleggsmotiver som rosetter, border og botaniske motiver. Khachkars er karakteristisk for middelaldersk kristen armensk kunst.

På vei til Jerevan kjører vi også forbi en av verdens høyestliggende innsjøer – Sevan. Innsjøen ligger på hele 1900 meter over havet, og er blant Armenias mest kjente attraksjoner. Utsikten er fantastisk!

Felles lunsj og middag i løpet av dagen. Overnatting i Jerevan.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

En av verdens høyestliggende innsjøer - Sevan. Innsjøen ligger på 1900 meter over havet.
Dag 6

Et hedensk tempel, et kloster hugget i fjell og en dyster historie

Garni-tempelet er det eneste hedenske tempelet som overlevde i Kaukasus, visstnok fordi det ble ansett som et gravkammer og ikke et tempel. Garni-tempelet ble bygget i det 1. århundre etter Kristus av den armenske kongen Trdat den første, og er viet til solguden Mithras. Komplekset har en rekke bygninger, inkludert et kongelig palass, et romersk bad og en kirke. Garni-templet ble ødelagt av et jordskjelv i 1679, og ble rekonstruert på 1970-tallet og består nå av både originalt og utskiftede murverk.

Videre går turen til Geghard, et utrolig middelaldersk armensk kloster delvis hugget ut av et fjell. Klosteret står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Selv om klosteret har eksistert siden før det 4. århundre, ble hovedkatedralen bygget i 1215. De eksisterende byggene stammer fra 1100- og 1300-tallet, tiden for den blomstrende nasjonale kulturen i Armenia, spesielt innenfor arkitektur.

Tilbake i Jerevan skal vi besøke minnesmerket og museet for folkemordet i Armenia. Folkemordet, også kjent som den armenske deportasjonen, Armenia-massakren eller det armenske holocaust, tok sted under Det osmanske riket fra 1915 til 1917. Drapene og deportasjonene skjedde i ly av første verdenskrig, og anslagene over antallet døde varierer fra 400 000 til litt over 1,5 millioner.

Felles lunsj og middag i løpet av dagen. Overnatting i Jerevan.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Geghard kloster er delvis hugget ut av et fjell, og står oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Dag 7

Litt utenfor Jerevan finner vi regionen Aragatsotn, som er oppkalt etter den høyeste fjelltoppen i Armenia – Aragats (4090m). Området har mange historiske og arkitektoniske monumenter, og vi skal besøke imponerende Amberd festning og slott som stammer fra 1100- til 1300-tallet og tilhørte Pahlavouni-fyrstene.

Neste stopp på programmet er noe helt annet enn historiske monumenter, nå skal vi inn i kosmetikkens verden. Ved Nairian kosmetikk skal vi se hvordan de fremstiller organisk kosmetikk basert på lokale urter og roseblader. Vi skal også få smake flere typer urtete og får servert et lettere måltid til teen.

Dagen fortsetter med smaking av en annen type drikke, vi skal videre til ArmAs vingård, som ble stiftet i 2007. Her skal vi få høre om produksjonen, og få smake på noen av vinene. Dagens lunsj serveres her på vingården.

Avslutningsmiddag i Jerevan på kvelden, hva har vært turens høydepunkter?

Overnatting i Jerevan.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Besøk på ArmAs vingård, hvor vi skal få smake på vinene og nyte en bedre lunsj.
Dag 8

Hjemreise - Takk for turen!

Formiddagen fri til egen disposisjon, før vi får transport ut til flyplassen før lunsj. Tips til aktiviteter i byen og steder å besøke kan både reiseleder og hotell bistå med, så her skal det ikke mangle alternativer. Kanskje skal dere på utkikk etter noen siste suvenirer?

Avgang fra Jerevan med Aeroflot på ettermiddagen, og mellomlanding i Moskva på veien før vi ankommer Oslo senere samme kveld.

Takk for turen!

Måltider inkludert: Frokost og enklere måltider på flyene

Siste mulighet til å nyte det søte godteriet Jerevan har å by på. Takk for turen!

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise tur/retur Oslo – Jerevan med Aeroflot
 • 7 hotellovernattinger
 • Alle måltider fom. frokost første hele dag tom. frokost siste dag (frokost, lunsj og middag)
 • Vann og armensk kaffe/te til måltidene
 • En flaske vann i bussen per dag
 • Inngangsbilletter, aktiviteter og transport iflg. programmet
 • Brandy-smaking, to vinsmakinger og en tesmaking
 • Norsk reiseleder og lokal guide

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Tips til lokal guide og sjåfør
 • Drikke og måltider utover det som er beskrevet over
 • Reise- og avbestillingsforsikring

HOTELLER

Jerevan: Ani Plaza Hotel (du kan lese mer om hoteller her)

Jermuk: Grand Resort Jermuk (du kan lese mer om hotellet her)

Goris: Hotel Khoreayi Dzor

Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller ved evt. overbooking eller andre problemer som kan oppstå utenfor Escape Travel sin kontroll.

 

ANNEN NYTTIG INFORMASJON:

Visum
Norske borgere trenger ikke visum til Armenia, men vær oppmerksom på at passet må være gyldig i seks måneder etter planlagt utreisedato.

Valuta
Det kan være greit å ta med litt lokal valuta i kontanter, men de fleste bankkort kan benyttes og det er grei tilgang på minibanker på store deler av turen. Valutaen i Armenia er dram (AMD). 

Vaksiner
Ingen vaksinasjon er påkrevet for å reise til Armenia. For råd og anbefalinger ift. vaksiner anbefaler vi deg å kontakte din reiseklinikk eller lege.

Strøm
Armenia har 230 volt strøm. Adapter er ikke nødvendig.