Middag
Formiddagsfly med Lufthansa til Frankfurt og straks videre til Baku. Vi når en sen middag før vi kommer oss i seng på vårt hotell, midt i byen.
Måltider inkludert: Enklere måltid på fly og middag i Baku

Utsikt over Baku sentrum
Tre land, stor rundreise Vårblomstring i Kaukasus
Bli med til en ukjent, fascinerende del av verden – av Europa! Med en smak av Asia. For ligger ikke Georgias hovedstad, Tbilisi, akkurat der hvor kontinenter og kulturer møtes?
Felles for både Aserbajdsjan, Georgia og Armenia er de enormt storslagne landskapene. Våren skal være kommet, det er blomster og gress og lauvsprett og fuglesang. Vi møter gjestfrie mennesker med som er glade i god mat og drikke – det georgiske kjøkken er legendarisk. Dette kan ikke bli annet en opplevelse av en tur. Velkommen!
«Hvis jeg bodde i Kaukasus, ville jeg ha skrevet eventyr der.» Anton Tsjekov, 1888
15 frokoster, 15 lunsjer og 15 middager inkludert
Middag
Formiddagsfly med Lufthansa til Frankfurt og straks videre til Baku. Vi når en sen middag før vi kommer oss i seng på vårt hotell, midt i byen.
Måltider inkludert: Enklere måltid på fly og middag i Baku
Utsikt over Baku sentrum
Frokost, lunsj, middag
– Jorden er fugtig og fet av olje, sandet er å gå i som såpe og her hersker en hård lukt av nafta og petroleum som gir os fremmede hodepine. Naftaområdet er inddelt i bassiner, sjøer, med volder av sand omkring; men det nytter ikke godt å stænge for oljen, den trækker seg ind i voldene og gjør dem fete og fuktige. Den rå nafta var kjendt av oldtidens jøder og grækere og her ute på halvøen Apsjeron har den været brukt av befolkningen til brændsel og til belysning i meget land tid. Men det er først i de siste tredve år at man har tilvirket petroleum av den. Nu er her en by av boretårne så langt øiet kan se, verdens utriveligste og utroligste by av sorte, fete, råt tømrede boretårne. Men herinde huserer maskinerne nat og dag; arbeiderne roper til hverandre for å overdøve larmen, tårnene ryster av de uhyre bor som svinges ned i jorden.
Fra: Knut Hamsun: I Æventyrland. Oplevet og drømt i Kaukasien
Vi begynner dagen med en snartur til to oppsiktsvekkende fenomener: det gamle ild-templet Ateshgah, æret fra Zaratustras tid, eller iallfall fra 1800-tallet da indiske pilegrimer oppdaget stedet, og så til de brennende skråningene av Yanardagh, der jordgass lekker og holder flammer levende.
En drøy times kjøring tar oss til Gobustan, der fortidens frodige vegetasjon sørget for jaktterreng for steinaldermenneskene som bodde i grotter her. Klimaet har endret seg, Kaspihavets kyst er blitt forvandlet til ørken, og forfedrenes huler er falt sammen – og avslører tusentalls ”helleristninger” i form av innskrifter og piktogrammer, fra steinalder, jernalder og romersk tid.
Tilbake i Baku kikker vi nærmere på byen, en oase av vakre fasader og avenyer kranset av alleer, alt skapt av rikdommen etter at oljeeventyret begynte sist på 1800-tallet – og den nye boomen i vår tid. Bak bymurene en middelaldersk gamleby, utenfor ligger en århundregammel oljeboom-by, og utenfor disse ligger moderne høyhus i stål og betong og glass.
I hjertet av gamlebyen ligger shirvanshahenes palass, mye av det grunnlagt på 1400-tallet, i stor grad restaurert i vår tid. Vi utforsker bymurer og porter rundt gamlebyen, som står på UNESCOs verdensarvliste, og vi ser det formidable Jomfrutårnet. Det er en festning fra 1100-tallet, men fundamentet skal skrive seg fra 2500 år tilbake. Mange historier forklarer Jomfrutårnets navn. Middag med underholdning.
Berømte gjørmevulkaner med naturgass i Gobustan, Aserbajdsjan
De brennende skråningene av Yanardagh
Frokost, lunsj, middag
Vi forlater Baku og Kaspiske hav, og ørkenen blir akutt, helt livløs, ”… som om Vårherre led av en total bakrus”. Her ligger sølevulkaner, i levende påminnelser om at jordskorpen som vi lever på er ganske tynn. Langsomt viker ørkenen for fjellområder og dype skoger, alleer av trær deler engene og følger veien. Er været godt, kommer snødekte tinder til syne.
I Maraza ser vi Diri Babas mausoleum, graven til en sufihelgen fra 1300-tallet, og når så fram til Shamakha, karavane- og handelsby gjennom uminnelige tider. Vi ser Yeddi Gumbas, «de sju graver», byens store moske, grunnlagt AD 743, gjenreist etter ødeleggelser i 1918, og ganske nyoppusset. I Sheki besøker vi den lokals shahs sommerpalass med veggmalerier og glassmosaikker. En verden vi aldri har hørt om! Spennende marked er det også i Sheki.
Tradisjonelle, orientalske tøyskjerf til salgs i gamlebyen Sheki, Aserbajdsjan
Frokost, lunsj, middag
Områdene ved grensen mot Georgia er et naturreservat, Lagodekhi, med dype daler, mørke skoger, høye fosser og glitrende breer i det fjerne. Vi ser vel ikke all verden før vi er ved grensen og forretter de nødvendige formaliteter. Med ett er vi inne i en annen verden, vi er i et av Georgias viktigste vindistrikter. Vi besøker en gammel vinkjeller og får sikkert anledning til å smake på mosten sammen med lunsj fra ”mors” eget kjøkken, hjemmelaget og hjemmetappet! Vi ser festningsbyen Signagi, bygget av armenske håndverkere og handelsmenn for drøyt 200 år siden. Byen er nyrestaurert, er støvet ved å legge seg? Vi besøker også St. Ninos grav, viet minnet om den unge kvinnen fra Kappadokia som i AD 337 kom til disse fjerne egner og kristnet georgierne.
Vakre Signagi i Kakheti-regionen, Georgia
Frokost, lunsj, middag
Tbilisis historie strekker seg hundrevis av år før Kristus, men grunnlegges formelt av en mytisk konge på 300-tallet e. Kr. Okkupert av persere og arabere blir byen hovedstad for et samlet Georgia i 1122, ødelegges av mongoler, svartedauen og Timor og igjen av perserne, flere ganger. Russerne annekterte Georgia i 1800 og gikk i gang med å bygge en by etter tzarens lest.
Få bygninger er eldre enn 200 år – og likevel har Tbilisi en gamleby som er vel verd å utforske og hygge seg med, til fots. Vi begynner med Metekhi-kirken, gjenreist igjen og igjen etter planene fra den opprinnelige, bygget sist på 1200-tallet. Synagogen er ”bare” 100 år gammel, Sioni-katedralen i hovedsak fra 1200-tallet, på murer fra 600 år tidligere. Vi kjører opp til Moder Georgia-statuen og vandrer ned til Narikala-festningen, et gammelt symbol på Tbilisis strålende forsvar. Byens navn har noe med varm å gjøre, vi besøker svovelbadene, ser det nyåpnede nasjonalmuseet og ender dagen med en spasertur på Rustaveli-avenyen.
Vakker panoramautsikt over Narikala-festningen og Tbilisi ved solnedgang
Frokost, lunsj, middag
– Jeg har hele tiden hatt feber og har drukket piva, mildt russisk øl, for å slukke min tørst; men da piva syntes å hidse gikk jeg over til kaukasisk vin. Denne vin smaker som en viss sort italiensk landvin og den hjalp meg herlig et øieblik. Et øieblik. Så ble det altid galt igjen. Hva jeg burde ha drukket var te. Det er ikke for intet at de indfødte har med sig temaskiner endog i toget og søler med tedrikking hele dagen. Her gik jeg til den motsatte yderlighet og drak vand. Vand fra floden Kur. Og det var det galeste av alt.For den som engang har drukket av floden Kur, vil altid længes tilbake til Kaukasien
Fra: Knut Hamsun: I Æventyrland. Oplevet og drømt i Kaukasien.
Vi forlater Tbilisi og kjører to-tre mil langs elven Kura Mtkvari til Mtskheta, det mystikk-fylte sentrum for georgisk kultur og kirkeliv. Byen har vært Georgias åndelige hjerte siden AD 327. Her er to viktige kirker som begge står på UNESCOs verdensarvliste: Jvari, Det hellige kors, bygget på en høyde utenfor byen, på stedet der St. Nino reiste et trekors da hun kristnet landet, og Svetitskhoveli-katedralen, som etter sigende vokter Jesu kappe.
Vi kjører videre opp langs Aragvi-elven, begynnelsen på den legendariske «military highway», og besøker Anauri-festningen, et hertugsete med røtter tilbake til 1200-tallet og brukt i 600 år. Det er et flott kompleks av borg og kirke i et fint landskap. Herfra stiger veien brått, vi skal over Gudauri-passet, drøyt 2000 moh., i hjertet av Kaukasus. Fra Stepantsminda kjører vi med firehjulsdrevne biler opp til Trefoldighetskirken Gergeti. Stedet er stemningsfullt, og vi håper på klarvær og fri sikt mot Kazbegi-breen.
Svetitskhoveli-katedralen i Mtskheta.
Svovelbadene i Tbilisi.
Frokost, lunsj, middag
Ned til vårblomstringen igjen! Vi besøker grottebyen Uplistsikhe, en viktig handelsstasjon på Silkeveien i århundrene rundt Kristi tid. Fin beliggenhet på bredden av elven Mtkvari. Og så Gori, der Josif Jughashvili ble født, med et interessant museum viet hans liv som Josef Stalin. Herfra svinger veien seg over enger og gjennom skog til kurbyen Borjomi og langs elven fram til Akhaltsikhe. Vi må besøke byens Rabati-festning før vi tørner inn, bygget på gamle tufter, som den står i dag et vitnesbyrd om sterk ottomansk innflytelse.
Beitedyr på engene i Georgia
Frokost, lunsj, middag
En flott kjøreetappe fører oss virkelig ut i ødemarka. Veien følger det øvre løpet av Mtkvari-elven, gjennom trange kløfter og inn i vakre daler, grønne landskaper mellom tørre og ville klipper. Gamle kirker og festninger vitner om tidligere tiders trafikk og behov for å markere eierskap.
Byen Vardzia stammer fra 1100-tallet, ikke bygget, men hugget inn i klippene, som grotter i tretten etasjer, med Maria Himmelfartskirke som sentrum. Det skal ha vært om lag 3000 grotter her, med boliger, små kirker, restauranter – og 25 vinkjellere. Vardzia er et høydepunkt på turen. Herfra tilbake til Borjomi og så opp gjennom praktfulle skoger til tidlig vår igjen. Bakuriani er også et vintersportssted, ligger på oppunder 2000 moh., men hotellet er lunt og har både sauna og innendørs basseng.
Grottebyen Vardzia med sine eldgamle bosteder
Frokost, lunsj, middag
På formiddagen skal vi på tur med lilleputtoget Kukushka, nærmest en antikvitet! Sporet bukter seg gjennom skogen, en jernbaneglede! Så kjører vi inn i Vest-Georgia og Imerti-provinsen. Her hører vi den gamle greske historien om Jason og argonautene og den gylne skinnfell – det var her det hele skjedde! Her er to katedraler som begge står på verdensarvlisten. Dette er Georgias nest største by, og byen har også et farverikt marked. Vårt pensjonat byr på hjemmelaget mat og gjestfrihet.
Jernporten er hovedinngang til gravkammeret der David IV av Georgia ligger gravlagt i Gelatiklosteret, Kutaisi
Frokost, lunsj
På formiddagen kjører vi tilbake mot Tbilisi, men gjør et hyggelig stopp på vinslottet Mukhrani, der den franske arven etter hertug Ivane Mukhranbatoni føres videre med stolthet og stil. Her får vi smake fire forskjellige vinsorter, før vi kjører videre til neste vingård. I nærheten ligger Iagos vinkjeller, der Georgias gamle vintradisjoner føres videre på økologisk vis. Her får vi også lunsj, med nydelige hjemmelagde retter – og selvfølgelig får vi smake på vinen! Vi har ettermiddagen og kvelden fri til å fordøye og samle de siste inntrykkene av Georgia.
Kutaisi, Georgia. Bybilde på en vakker høstkveld
Frokost, lunsj, middag
Vi kjører til Armenias grense, skifter buss og besetning ved Sadakhlo / Bagrataschen, og så er vi i Armenia! Litt sør for grenseposten ligger Haghpat-klosteret som det har ligget siden 976, høyt oppe på pynten over Debet-dalen. Her er kirker og kapeller, gravkamre, klokketårn og dristige broer. Praktfull beliggenhet og et flott sted.
Herfra kjører vi til Yerevan, hvor det skal bli godt å bo fast nesten en uke, med dagsturer fra byen – og litt kortere dager.
Fjellet Ararat og byen Yerevan
Frokost, lunsj, middag
Vi skal bedrive litt klassisk arkeologi og ser Garni, et i stor grad gjenreist hellenistisk tempel, viet solguden Helios. Etter at Armenia lot seg kristne, ble stedet sommerresidens for kongefamilien. Templet lå på en høyde som et akropolis, og murene ble bestyrket med 14 tårn
Geghard-klostet har fått navn etter den lanse som en romersk soldat stakk i Jesu side mens han hang på korset. Lansen ble oppbevart her i Geghard i generasjoner før den ble flyttet til Echmiadzin.
Endelig besøker vi Tsitsernakaberd, det armenske folkemord-museum og – minnesmerke, som dokumenterer og minnes massakrene i 1896 og 1909 og deportasjonene og massemordene i 1915. De døde minnes med en evig flamme.
Garni-tempelet, Armenia
Geghard -klosteret, Armenia
Frokost, lunsj, middag
Vi kjører først noen kilometer utenfor Yerevan og besøker Echmiadzin, base for armenernes Catholicos, patriarken for alle armenske kristne. Echmiadzin var hovedstad i Armenia i perioden 180 til 340. På denne tid så St. Gregor Opplyseren en lysstråle falle til jorden, et signal til å bygge en kirke, Armenias første moderkirke, nettopp her, på tuftene av et gammelt hedensk tempel. Blant kirkens relikvier er lansen som en romersk soldat stakk i Jesu side da han var korsfestet.
Et monument utenfor kirken markerer at pave Johannes Paul II feiret den hellige messe her under et besøk i 2001.
Tilbake i Yerevan gjør vi en runde for å få et overblikk over byen. En av de eldste byer i verden: Grunnlagt i 782 f. Kr. som en utpost for urartu-riket som hadde sitt kjerneområde ved Van-sjøen i nåværende Tyrkia. Urartu-kongen bygde festningen der Heazdab-elven strømmer ut av en kløft i fjellene og vanner slettene ved foten av Ararat-fjellet. Byen lå hvor flere viktige handelsruter krysset hverandre, og var hovedstad for muslimske khaner og persiske guvernører til den ble annektert av russerne i 1828, og ble omdannet til en tilnærmet europeisk storby, en utvikling som fortsatte under Stalin. Idag har Yerevan en drøy million innbyggere, en moderne by med fin balanse mellom den pulserende urbane livsstil og sans for historien og de gamle røtter. Til tross for sovjetisk byplanlegging har den en viss italiensk sjarme, sies det, med mange friluftskafeer under trærne som kranser brede bulevarder.
Armenerne må kunne kalles et ”bokens folk”, og en unik samling antikke manuskripter oppbevares i Matenadaran-museet. Det står som en moderne katedral ved enden av en av byens avenyer og bevarer mer enn 17.000 armenske manuskripter og 100.000 dokumenter fra middelalder til moderne tid. Noen av dem utstilles.
Endelig besøker vi et brenneri og får lære om brandyproduksjonen, med smaksprøver. Brandyen er brent på saft av hvite druer fra Ararat-dalen sammen med rent kildevann. Det fortelles at Winston Churchill så til de grader fikk smaken på armensk brandy da han skålte med Stalin under Yalta-konferansen i 1945, at han bestilte flere kasser hvert år.
Gateskilt i Yerevan
Hjemmelagde armenske godbiter.
Frokost, lunsj, middag
Vi skal utforske det nordlige Armenia. En times kjøring fra Yerevan fører oss opp til det ville høylandet i Gegharkunik, der vi ser det enorme blå ”øye” som kalles Sevan-sjøen. Sjøen ligger om lag 1900 meter over havet, og vi får se om det er vinter eller vår når vi kommer dit. Sovjeterne senket overflaten 20 m da de utnyttet vannet til et kraftverk, dette avdekket gamle festninger, hus og andre funn fra tidligere tider. Senere er vannstanden hevet litt, det gir renere vann og mer fisk.
Her er mange monumenter, med Sevan-klosteret på toppen av en høyde som det fremste. Hvilken utsikt, før skyene kommer! En time lenger inn i fjellene ligger idylliske Dilijan, ”Armenias Sveits” – en lett overdrevet betegnelse på en av de fineste regioner i landet. Store ekeskoger, ”setervoller” og bindingsverkshus. Ganske nær, dypt inne i skogen, ligger Goshavank-klosteret, grunnlagt i 1188, ødelagt av Timur og hans hær, gjenreist og velholdt.
Naturskjønt landskap og klosteret Hayravank omkranser Sevansjøen.
Frokost, lunsj, middag
Khor Virap, bare en snau times kjøring fra Yerevan, ligger på en høyde over Araks-elven, med utsikt over beitemarker, storkereder og vingårder, ved foten av Ararat-fjellet. Armenias mest populære fotomotiv? Historien skriver seg helt tilbake til kristningen av Armenia, tidlig trehundretall, under St. Gregor Opplyseren. Kirken er et viktig pilegrimssted den dag i dag.
Vi fortsetter mot øst, til Vayots Dzor-regionen, et vilt fjellandskap klemt inn mellom en løsrevet del av Azerbaijan og Nagorno Karabakh, en verden av blomster, elveløp, fosser, huler og snø. Få druetyper trives i dette ekstreme klimaet, men areni-druen gir utmerket produksjon. Vi besøker landsbyen Areni med en vinfabrikk som gjerne byr på en smak. Like i nærheten ligger Nye Kloster, Noravank, berømt både for sin arkitektur og for beliggenheten i en glenne ved åpningen av en trang dal.
Khor Virap og Ararat-fjellet
Frokost, lunsj, middag
På sydskråningene av Aragats-fjellet, 2300 meter over havet, der Amberd og Arkashen-elvene løper sammen, ligger Amberd-festningen, som den har ligget siden tusentallet. Ikke en gang mongolene kunne innta den, sies det. En strålende utsikt over Ararat-sletten, festningen behersket gjennom alle tider viktige handelsveier og rike bygder. Et dynasti kalt pahlavouni residerte her, vi skal se deres bad og dere hemmelige rømningsvei.
Herfra fortsetter vi til Ashtarak i den dramatiske dalslukten Kasagh, hvor vi ser klosteret Hovhannavank. Her har det ligget, på kanten av kløften, siden 600-tallet, slått ned i gressbakken som en spiker som hindrer setervollen fra å rase ut i avgrunnen. Klosteret i seg selv er ved et besøk, med fine dekorasjoner og et relieff av Kristus på tronen.
Tid for et siste kafébesøk i Yerevan?
Hovhannavank kloster i Aragatsotn-provinsen, Armenia
En meget kort natt før hjemreise med Austrian Airways som har avgang mot Wien rundt soloppgang. Etter noen timer i transitt går flyet videre til Gardermoen, der vi lander ved lunsjtid.
Måltider inkludert: Enklere måltid på flyet
Ruiner av Zvartnos-tempelet i Yerevan
NB: Rekkefølgen i dag til dag-programmet kan bli justert etter lokale forhold, men alt skal være med!
Prisen er basert på kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. juli 2020 og minimum 15 deltakere i gruppen. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss retten til å heve prisen eller i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 30 dager før avreise. Vi tar også forbehold om nødvendige endringer av reiserute, tider, hoteller, etc, både før avreise og etter at turen har startet.
Hoteller:
28 – 30. april: Aksent Hotel 4*, Baku
30.april – 1. mai: Sheki Saray 4* , Sheki
1 – 3. mai: Sheraton Grand Tbilisi Metechi Palace, Tbilisi
3 – 4. mai: Hotel Marco Polo 3*, Gudauri
4 – 5. mai: Hotel Lomsia 3*, Akhaltsikhe
5 – 6. mai:Hotel Crystal 3*, Didveli Bakuriani
6 – 7. mai: Familiepensjonat, Kutaisi
7 – 8. mai: Hotel Ambassadori 4*, Tbilisi
8 – 14. mai: Grand Hotel 5*, Yerevan
Anton Tsjekov sitert etter John le Carre: Vårt eget spill, Oslo 1995
Nedenfor følger generelle reisevilkår for Escape Travel AS (heretter kalt ET). Disse vilkår gjelder for alle våre reiser med mindre det foreligger særskilte reisevilkår for den aktuelle turen. På reiser med særskilte vilkår vil dette fremkomme av turpresentasjonen eller i egen kontrakt. Der reisevilkårene fraviker Alminnelige vilkår for pakkereiser går ET sine reisevilkår foran da de Alminnelige vilkår er en bransjenorm som kan fravikes i visse tilfeller.
1. Påmelding
Påmelding kan skje elektronisk via vår nettside, på e-post eller pr. telefon. Angreretten som ellers er til stede ved fjernsalg gjelder ikke ved kjøp av reisetjenester. Avtalen mellom partene anses inngått ved bekreftet bestilling og innebærer aksept av turens reisevilkår. Bestillingsbekreftelsen må kontrolleres grundig straks den mottas. Vennligst påse at navn på alle reisende stemmer overens med passet. Eventuelle feil skal rettes før betaling av depositum finner sted. Senere endring vil kunne medføre gebyr.
2. Depositum og sluttbetalingEtter bestilling av reisen vil den reisende få tilsendt en reisebekreftelse/ faktura. Depositumet må innbetales innen syv dager. Manglende betaling av depositum medfører ikke at avtalen bortfaller. For reiser innen Norge og Europa er depositumsbeløpet kr 2.500 pr. person. For reiser utenfor Europa er depositumsbeløpet kr 4.000 pr. person. Depositumet regnes som delbetaling av reisens pris. Sluttbeløpet forfaller til betaling 65 dager før avreise. Er det under 65 dager til avreise ved bestilling, sendes faktura på hele beløpet med kort betalingsfrist. Ved manglende betaling 2 dager etter forfall, står ET fritt til å annullere bestillingen. Reisedokumentene sendes på e-post cirka 2 uker før avreise.
Vilkår i dette punkt avviker fra normalen slik beskrevet i Alminnelige vilkår for pakkereiser. Dette som følge av garantier og forpliktelser til underleverandører.
3. Endringer og avvik ved reisen
Ved tilleggs-bestilling av flybilletter, det vil si bestilling av flyreiser utenom våre gruppe- og tilslutningsbilletter, skal disse betales innen 7 dager. Beløpet er ikke refunderbart. Ved bestilling av flybilletter utenom våre gruppebilletter og/eller ved kjøp av en reise uten transport til/fra startstedet, er det den reisendes ansvar å møte på avtalt sted og til avtalt tid for videre transport/program med gruppen. Eventuelle forsinkelser eller uteblivelse fra den reisendes side gir ikke rett til prisavslag eller erstatning for tapt arrangement, det være seg for hele eller deler av programmet.
ET har ikke ansvar for tap som følge av at den reisendes egne bestillinger av transport eller andre reisetjenester, ikke kan benyttes på grunn av oppståtte endringer i de programfestede tidspunktene for gruppens reise- eller flytider når endringene skyldes forhold arrangøren ikke kan lastes for. ET gjør oppmerksom på at de fleste flyselskaper kansellerer hjemreisen dersom utreisen ikke benyttes.
Enkelte endringer kan være mulig å gjøre etter at bestillingen er bekreftet, mot et gebyr. Dersom ET har mulighet til å etterkomme de nye ønsker, belastes dette med et endringsgebyr på kr. 500,- per person. I tillegg kommer eventuelle gebyrer som kreves av flyselskaper og/eller andre underleverandører. Vær oppmerksom på at når man reiser med rutefly, har de ulike flyselskapene en varierende siste frist for endringer.
Endring av en bekreftet reise til annet reisemål eller annen avreisedato er å regne som en avbestilling og gebyr gjeldende på avbestillingstidspunktet kommer til anvendelse, se punkt 4.
4. Avbestilling mot gebyr
Avbestilling skal skje skriftlig. Manglende innbetaling av depositum gjelder ikke som avbestilling. Ved avbestilling eller uteblivelse gjelder følgende gebyrer:
• Inntil 105 dager før avreise: kr 750 pr. person
• Fra og med 105 til 65 dager før avreise: Depositumsbeløpet
• Fra og med 65 til 36 dager før avreise: 50% av reisens pris
• Fra og med 36 dager og fram til avreisedato og ved manglende fremmøte avreisedagen: Ingen refusjon.
Vilkår i dette punkt avviker fra normalen slik beskrevet i Alminnelige vilkår for pakkereiser. Dette som følge av garantier og forpliktelser til underleverandører.
5. Avbestilling/kansellering ved ekstraordinære omstendigheter
Reisebransjen og ET følger Utenriksdepartementets reiseråd. Den reisende har som hovedregel rett til å avbestille sin reise dersom det på reisemålet eller i umiddelbar nærhet av dette de siste 14 dager eller kortere før reisen tar til, konstateres krigshandlinger, naturkatastrofer, farlige smittsomme sykdommer eller andre begivenheter som kan likestilles, og det er rimelig grunn til å anta at disse forhold også vil være på avreisedagen. Ved avbestilling av foran nevnte årsaker, refunderes tilgodebeløpet. Reisen kan imidlertid ikke avbestilles av foran nevnte årsaker hvis begivenheten som legges til grunn for avbestillingen var eller burde vært kjent ved bestilling.
En reise kan kanselleres/endres uten erstatningsplikt* av ET dersom:
5.1 Det ikke er påmeldt et tilstrekkelig antall deltakere på turen, se punkt 8. ET skal gi den reisende beskjed om eventuell kansellering av turen senest 20 dager før avreise.
5.2 Det inntreffer uunngåelige og ekstraordinære omstendigheter utenfor ETs kontroll. Eksempler kan være: Fare for krig, naturkatastrofer, farlige smittsomme sykdommer, arbeidskonflikter eller lignende.
5.3 Forhold på reisemålet/langs reiseruten som gjør det risikabelt eller urimelig å gjennomføre turen, og som ET med rimelighet ikke kunne forutse. For pkt. 5.2 og 5.3 vektlegges ved vurdering blant annet Utenriksdepartementets reiseråd og lokale myndigheters uttalelser.
Om ET kansellerer en reise og fristen for betaling av sluttbeløpet er forfalt, er manglende sluttbetaling på kanselleringstidspunktet å anse som avbestilling fra kundens side, og gebyrer som ved en ordinær avbestilling vil gjelde.
*Erstatningsplikt må ikke forveksles med kundens rett til refusjon av sitt tilgodehavende om ET kansellerer en reise.
6. Reise- og avbestillingsforsikring
ET anbefaler alle reisende å ha gyldig reiseforsikring som også bør dekke eventuell hjemtransport, samt Europeisk Helsetrygdekort ved reiser i Europa. ET anbefaler å tegne en avbestillingsforsikring dersom dette ikke er inkludert i reiseforsikringen. Den reisende er selv ansvarlig for å tegne de nødvendige forsikringer. ET har ikke ansvar i situasjoner og forhold den reisende kunne ha forsikret seg mot og som ikke skyldes arrangøren eller noen han har ansvar for.
7. Pass og visum
Det er den reisendes ansvar å ved avreise kunne fremvise gyldig legitimasjon og eventuelt visum som er nødvendig på reisen, både for seg selv og den/de man bestiller for. Utenfor fastlands-Norge anbefaler ET pass som gyldig legitimasjon. Enkelte av våre samarbeidspartnere anser pass som den eneste gyldige formen for legitimasjon, også i Europa. Vær oppmerksom på at det i en del tilfeller kreves at passet er gyldig i minst 6 måneder etter hjemreisedato. Dette kan også gjelde for reiser i Europa. Visumkrav til aktuelle reisemål er oppgitt i turens program på vår nettside. Hvis den reisende ikke reiser med norsk pass, må man selv sjekke visumregler for sitt statsborgerskap til det aktuelle reisemålet.
8. Forbehold
Hvis ikke annet er oppgitt i programmet, er en gruppereise basert på minimum 20 betalende deltakere. Ved færre deltakere kan ET kansellere reisen, øke prisen eller tilby turen uten norsk reiseleder. Dette skal meddeles den reisende senest 20 dager før avreise.
Det tas forbehold om endring av pris grunnet forhold utenfor ETs kontroll. Slike forhold er valutaendringer, endringer i transportpriser og økning i offentlige skatter og avgifter. ET forbeholder seg retten til å fakturere et pristillegg som følge av eventuelle endringer. Dette forhold går begge veier, og den reisende har rett til prisreduksjon dersom kostnadene reduseres. Et eventuelt pristillegg vil bli varslet senest 20 dager før avreise. Utgjør tillegget mer enn 8 prosent av reisens pris, har den reisende anledning til å heve avtalen.
Reisende som har bestilt dobbeltrom/lugar eller del i twin-rom må betale enkeltromstillegg dersom den andre part frafaller eller det ikke melder seg en ytterligere person av samme kjønn å dele rommet med. Om dette er aktuelt, kontaktes den reisende og tilleggsfaktura sendes i forkant av reisen. Dette er ingen gyldig grunn til å trekke seg fra reisen.
Informasjon om flytider og flyselskap er foreløpige inntil flybilletten er utstedt. Det tas forbehold om mulige trykkfeil i programmet eller på nettsiden. Vesentlige endringer som skjer etter bestilling skal meddeles den reisende skriftlig.
Reisen kan bli påvirket av forhold utenfor ETs kontroll som for eksempel vær, fremkommelighet, arbeidskonflikter og lignende. Dersom slike forhold skaper hindringer for gjennomføring av reisen, vil ET foreta nødvendige justeringer i eksempelvis reiserute og innhold, bytte av transportmiddel og overnattingssted. ET vil bestrebe seg på å erstatte de deler av reiseinnholdet som blir påvirket av endringen med likeverdige alternativer.
9. Den reisendes plikter
Den reisende må kunne håndtere sin egen bagasje og kunne reise uten assistanse. Spesielle behov på flyreisen og underveis på turen må det opplyses om ved påmelding. Vi gjør oppmerksom på at reiseleder ikke kan yte særskilt assistanse til noen av deltakerne under reisen.
Det er deltakers ansvar å være i god nok form, fysisk og psykisk, og ha en god nok helse til å kunne delta på reisen. Det er deltakers ansvar å sjekke med sin lege dersom man er usikker på om man kan delta. For enkelte reiser kan ET kreve at den reisende før avreise, fremlegger bekreftelse fra lege om at man er helsemessig skikket til å gjennomføre reisen. Dette vil i så fall framkomme av reisens program. Om deltaker ikke får slik bekreftelse fra lege og dermed ikke kan delta på reisen, gjelder samme gebyrer som ved en ordinær avbestilling, se punkt 4.
Den reisende plikter å rette seg etter de regler som er gitt av offentlige myndigheter og ETs representanter, og må ikke opptre til sjenanse for medreisende eller andre. Dersom den reisende grovt tilsidesetter sine plikter, kan han nektes å delta eller utelukkes fra resten av reisen, uten at han kan kreve erstatning eller prisavslag fra arrangøren. Ved utelukkelse etter at reisen er påbegynt, kan den reisende pålegges selv å bære omkostningene ved endret hjemreise.
Den reisende kan gjøres erstatningsansvarlig hvis han med vilje eller uaktsomhet påfører arrangøren tap blant annet ved ikke å overholde de bestemmelser som er nevnt ovenfor.
10. Den reisendes reklamasjonsplikt ved mangler
Den reisende plikter å gi beskjed uten ugrunnet opphold dersom hun/han oppdager en mangel ved reisen. Oppdages mangelen etter at reisen har startet, må den reisende reklamere på stedet til ETs reiseleder eller til ETs kontor i Oslo, slik at disse blir gitt en mulighet til å rette opp mangelen. Hvis et problem ikke kan løses tilfredsstillende på stedet, kan det klages skriftlig til ET senest to uker etter hjemkomst. Hvis klagen ikke løses tilfredsstillende for den reisende eller ET, kan saken henvises til Reklamasjonsnemnda for pakkereiser.
11. Generelle vilkårDet vises til Pakkereiseloven av 15.06.2018, samt Alminnelige vilkår for pakkereiser av 01.07.2018 og særskilt deres formuleringer om at «Opplysninger som er gitt i kataloger eller brosjyrer eller annet informasjonsmateriell som arrangøren har utarbeidet eller viser til, regnes som en del av avtalen».
12. Medlem av Reisegarantifondet – din trygghet
ET er medlem av det norske Reisegarantifondet og har stilt den til enhver tid nødvendige garanti.
ALMINNELIGE VILKÅR FOR PAKKEREISER – klikk her
Reisevilkår oppdatert 17. april 2023
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies). Informasjonskapsler benyttes til å samle informasjon anonymt, for eksempel til web- og brukerstatistikk. Informasjonen vi innhenter benyttes for å forbedre brukeropplevelsen på nettsidene våre, til webutvikling samt til markedsføring.