Taktshang, Bhutan

Bhutan – tordendragens land

/ Det siste Shangri-La

  • Unik reise langs Himalayas sydvendte skråninger, hele veien fra øst til vest, i tidlig vårblomstring
  • Bhutans røkelsesfylte templer, med lyden av trommer og dype tempellurer
  • «Brutto nasjonal lykke»: Nærkontakt med hverdagsliv og fest
  • Høydepunktet: Den store tempelfesten i Paro, der «halve Bhutan» er samlet, i sin fineste pynt
  • Bonus: Glimt av Kolkata og en dag i eksotiske Guwahati i Assam, et ukjent eventyr

Bhutan, Tordendragens rike, ligger godt gjemt i hjertet av Himalaya. Det grenser mot Tibet i nord, Sikkim i vest og India i sør. Her er snødekte fjelltopper i nord – der isbreene smelter og lager store elver som strømmer nedover fjellsidene og vanner de grønne, frodige dalførene og passerer gjennom tropisk jungel ved den indiske grensen.

Bhutan er verdens eneste buddhistiske kongedømme – et land fullt av kontraster. Landet er på størrelse med Sveits, men langt mer sparsommelig befolket. Det har en helt egen sjarme – magi, vil mange si. Fjellene er vakre, fjerne, opphøyede – i den grad man ser dem, skogen er tettvokst, og folket vennlig. Luften er krystallklar, arkitekturen egenartet, religionen særegen, kunsten fremragende. Her er ingen tiggere, svært lite tyveri, så og si ingen vold og kriminalitet. Landet har aldri vært kolonisert, og folket er svært stolte av kulturen sin.

Tidspunktet for turen faller sammen med den store årlige religiøse festivalen, Paro Tsechu. Høytiden foregår over flere dager, med det avsluttende klimaks når verdens største thanka (religiøst billedteppe) rulles ned langs veggen av Paros gamle kloster i det solen står opp. Festivalen samler folk fra alle deler av landet. Det er en enestående opplevelse vi får dele med bhutaneserne, midt i mengden, med mulighet for å møte folk fra alle kanter av landet, se de farverike folkedraktene og oppleve festen på nært hold. Religiøse festivaler i Bhutan er høytid, men også fest og moro, med sang, musikk og dans. Er vi heldige, får vi oppleve nasjonalsporten, bueskyting, på nært hold. Bhutan har deltatt i denne grenen i de olympiske leker.

Kongen av Bhutan er mer opptatt av ”brutto nasjonal lykke” enn av den evige kamp for materiell velstand og bruttonasjonalprodukt, og vokter landets politiske, økonomiske og kulturelle selvstendighet med ørneblikk og nidkjærhet,  Himalaya, snøens bolig, virker ganske fjern i de skogkledte skråningene i Bhutan, men vi kommer over pass der utsikten er fin i klart vær.

Vi er blant de få som får oppleve dette. Bhutan har klare grenser for hvor mange turister som slipper inn – og det koster. De tar seg betalt! Innkvarteringen er grei: Vi bor på gode lodger og små hoteller. Maten er nærmest hjemmelaget. Hyggefaktoren er høy. Og fjellfolkene gjør et dypt inntrykk.

Adkomst er ikke så enkelt. Vi har valgt å gjøre Bhutan på langs fra øst til vest, så vi ikke trenger å tenke på flyvær i fjellene. Vi vil fly ut via Kolkata og hjem via Delhi. Det gir litt tid til akklimatisering på vei ut, og en kjapp pust i bakken på vei hjem. Litt komplisert, men det beste vi kunne finne.

For mange er dette en reise til Shangri-La, et nærmest mytisk land gjemt dypt inn blant fjellene. Det er vår, og rhododendrontrær og magnolia står i blomst. I liene ligger tepper av vårprimula. Tempelklokker klinger. Eventyret kan begynne…

 

 

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Geir Toverud

Avreiser

Ingen tilgjengelige avganger