Påskeøya, vingårder og Valparaíso

/ Fjerne mysterier og livlige byer i Chile

Steinstatuene på Påskeøya er et av verdens store, uløste mysterier. Hvem laget dem og hvorfor står de her? Nå kan du få stirre inn i de tause steinansiktene selv, og se om du fornemmer noen svar…

Gled deg til:

 • Beundre steinstatuene – moaiene – på Påskeøya
 • Forfriskende ettermiddag på Anakena-stranden med palmeskog og kritthvit sand
 • Utflukt til den gamle steinbyen Orongo, senteret for fuglemannkulten og vulkanen Rano Kau
 • Bli kjent med Chiles elegante hovedstad, Santiago
 • Vinsmaking på vingården Santa Rita i Chile som gjennom årene har vunnet en mengde prestisjetunge priser
 • Utforske byen Valparaíso ved Stillehavskysten, en sjarmerende «shabby» havneby med sine fargerike hus og «klatrende» trikker à la Fløibanen
 • Besøke Viña del Mar, Chiles mest populære badested

Påskeøya ligger 3510 km fra fastlandet og gjemmer på hemmeligheter som ingen har kunnet forklare. Takket være Thor Heyerdahl har vi fått høre litt om denne fjerne øya, med sine flere hundre «moai’ene» med steinansikter som vitner om svunnen storhet. Hadde de bare kunnet snakke, hadde vi helt sikkert fått høre utrolige ting!

Chile er et langstrakt land med 4300 km kystlinje og ligger som en smal stripe mellom Stillehavet og Andesfjellene. Hovedstaden Santiago de Chile er en elegant metropol med et rikt kulturtilbud. Her finner du staselige minner fra kolonitiden og moderne arkitektur side om side. Chile er også kjent for sine gode viner, og vingårdsbesøk med vinsmaking hører selvsagt med!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 38 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 19.11.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 12 dager
 • Perfekt kombinasjon av Chile og Påskeøya!
 • På anbefaling fra tidligere gjester, har vi lagt inn en ekstra fridag på Påskeøya!
Reiseleder
Odd A. Stenvåg

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 19.11.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 12 dager
 • Priser fra 38 980,-
 • iStock_000014851723_Large
 • Colorful Valparaiso
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Torsdag 19. november 2020: Fra Norge til Santiago de Chile

På denne turen flyr vi om ettermiddagen* med Iberia fra Gardermoen via Madrid og videre til Chiles hovedstad Santiago de Chile.

* Eksakte flytider fremkommer når turen er bestilt. Vi gjør oppmerksom på at tidene kan endres frem mot avreise. Ta kontakt med oss dersom du/dere ønsker tilslutning fra andre flyplasser enn Gardermoen.

Dag 2

Fredag 20. november 2020: Ankomst til Santiago de Chile

Etter en natt på flyet og en mellomlanding i Buenos Aires er vi framme i Chile om morgenen lokal tid. Her venter vår lokale guide med bussen som skal ta oss inn til sentrum. Vi starter vårt besøk med en kort sightseeing i de moderne bydelene Providencia og Las Condes som ligger i skråningen opp mot Andesfjellene. Deretter legger vi tilrette for lunsj før vi sjekker inn på Hotel Providencia. Etter flyturen og tidsforskjell på 4 timer, er det godt å gå tidlig til ro. Men hvis noen har lyst, tilbyr reiseleder en tur til fots i nabolaget med mulighet til å kjøpe seg litt å spise. (Mat på flyet)

Motiv fra sentrum i Santiago de Chile
Dag 3

Lørdag 21. november 2020: Santiago og vingårdsbesøk

Chile er kjent for sine mange vingårder og godt klima for vinproduksjon. Og det er mye god vin å drikke i landet. Langs Maipo-elven i dalføret med samme navn ligger kilometervis med frodige vinmarker. Vi skal besøke vingården Santa Rita som ligger i Alto Jahuel, ble grunnlagt i 1880 og som gjennom årene har vunnet en mengde prestisjetunge priser. Her blir det omvisning, vinsmaking og lunsj. Lunsjen på Santa Rita blir i utgangspunktet vår avskjedslunsj. Om ettermiddagen og kvelden har vi ikke felles program, men de som har lyst blir med reiseleder på en av byens bedre restauranter for å nyte nok et deilig chilensk måltid! (Frokost og lunsj)

Dag 4

Søndag 22. november 2020: Fly fra Santiago til Påskeøya

Etter frokost drar vi til flyplassen hvor vi går om bord i flyet som på drøye fem timer tar oss til Påskeøya. Det blir servert et enkelt måltid på flyet. Det er to timers tidsforskjell fra fastlandet og vi er framme tidlig ettermiddag lokal tid.  Vi sjekker inn på Hotel Otai som ligger sentralt i hovedstaden Hanga Roa. Vi tar oss god tid til å installere oss på rommene. Litt sen ettermiddag tar reiseleder oss med på en vandretur i sentrum for å bli kjent i Hanga Roa som må betegnes som en landsby. De første europeiske oppdagelsesreisende nektet å tro sine egne øyne da de kom til Påskeøya: «Vi kan ikke fatte hvordan disse øyboerne, som ikke har noen forstand på mekanikkens lover, har reist disse veldige blokkene», skrev kaptein Cook i 1774. Påskeøya, eller Rapa Nui som den heter, er og blir gåtefull. De hadde de et skriftspråk som ingen kan forstå og en overraskende komplisert og diffus historie. I dag bor det cirka 2500 mennesker på den isolerte øya. Moai’ene eller steinstatuene er spredt langs store deler av kysten og er godt kjent for oss nordmenn gjennom Thor Heyerdahl. De største statuene er 22 meter høye og hvordan de ble laget, fraktet over øya og veltet overende, er fortsatt ubesvarte spørsmål. Rapa Nui med sine gjestfrie øyboere og en vulkan i hvert hjørne er en unik opplevelse, og det mest perifere reisemål man kan tenke seg. Middagen kan inntas på en av byens restauranter. Reiseleder legger til rette. (Frokost)

Dag 5

Mandag 23. november 2020: Utflukt til Ranu Raraku, Ahu Tongariki og Anakena-stranden

Etter frokost begynner vi på vår utforsking av øya. Første stopp blir ruinene av Akahanga-templet. Dette er ikke restaurert og vi får et inntrykk av hvordan templene var rasert og moai’ene veltet og mange ødelagt, da de første europeerne kom til øya. Herfra går turen til vulkanen Ranu Raraku, der det finnes om lag 300 statuer, mange av dem halvferdige. Vi er i selve Moai-fabrikken, og besøket her tar nesten pusten fra oss! Man må klype seg i armen og spørre: «Er det virkelig mulig?»… Vi tar også en tur til kanten av krateret. Det er ingen krevende vandring, men godt å ha gode sko. Her ser vi den lille kratersjøen og moai’er som ligger i ulike posisjoner i terrenget og som aldri kom fram til sitt bestemmelsessted. Fra vulkanen ser vi ned til Ahu Tongariki som ligger i en vakker bukt ut mot havet. Her venter 15 majestetiske statuer på vårt besøk. De er i forskjellige størrelser, med ulikt utseende og form og den største av dem er nesten 9 meter høy! De ønsker oss taust og traust velkommen inn i eventyret! Vi får servert dagens lunsj, før vi avslutter dagens opplevelser på Anakena-stranden, hvor det blir tid til en forfriskende svømmetur. Dette er et virkelig idyllisk sted med palmeskog, gress og kritthvit sand, og hvor man faktisk også finner noen av steinstatuene. Med sine røde hatter vokter de stranden i stram givakt. Om kvelden inviterer reiseleder de som har lyst til å bli med på en restaurant for å spise sammen, eller kanskje gå på et av showene som lokalbefolkningen tilbyr med tradisjonell sang og dans. (Frokost og lunsj)

Dag 6

Tirsdag 24. november 2020: Utflukt til Orongo, Rano Kau og Ahu Vinapu

Høydepunktet i dag er Orongo med vulkanen Rano Kau. Vulkanen hever seg 310 meter over Stillehavet, med et mektig krater på 1,6 km i diameter og en 11 meter dyp kratersjø inni. Ved kanten av krateret ligger seremonibyen Orongo. Byen var senteret for fuglemannkulturen, som begynte da Rapa Nui sluttet å lage moai’er. Her får vi også se typiske hus som de innfødte bygde i stein. På formiddagen skal vi også besøke Ahu Vinapu. Dette er en av de mange moai-plattformene på Påskeøya, men her er steinarbeidet slående likt det vi finner hos inkaene i Peru. Var det en forbindelse mellom disse to kulturene? Det er det ingen som har kunnet svare sikkert på… Vi får servert dagens lunsj, før vi legger ut på en ny ekspedisjon. Nå går turen til Ahu Akivi hvor sju stolte moai’er venter oss. De aller fleste statuene står langs sjøen, men disse står midt inne på øya, langt fra havet, og er omgitt av en spesiell mystikk som guiden vil innvie oss i på stedet. Dagens siste besøk blir på «hattefabrikken» hvor de hogde ut de typiske hattene i rød lavastein. Stedet heter Puna Pau. Herfra returnerer vi til hotellet etter nok en dag med store og bortimot uvirkelige opplevelser! Kvelden fri. (Frokost og lunsj)

Orongo hvor den årlige kåringen av "fuglemannen" foregikk.
Dag 7

Onsdag 25. november 2020: Fridag på Påskeøya

I dag blir det tid på egenhånd på Rapa Nui, som øyen heter på det lokale språket. Det blir anledning til å vandre langs en av stiene på øya og utforske nye områder eller ganske enkelt å rusle rundt i Hanga Roa. Man kan også besøke øyas museum, ta en ny tur til Anakena-stranden eller en annen av øyas severdigheter. Det er mange muligheter og reiseleder er behjelpelig med å legge til rette for individuelle ønsker denne dagen. Strengt tatt kunne vi reist tilbake til fastlandet i dag, men evalueringer fra tidligere deltagere går samlet ut på at denne fridagen på Påskeøya blir satt stor pris på! Om kvelden samles vi til en felles middag. (Frokost og middag)

Dag 8

Torsdag 26. november 2020: Fra Påskeøya tilbake til Santiago

Formiddagen er fri til egne opplevelser. Vi flyr tilbake til fastlandet midt på dagen. På flyet serveres det et enkelt måltid. Vi lander tidlig kveld lokal tid og sjekker inn på vårt hotell i Santiago. Reiseleder legger til rette for middag for dem som har lyst til å spise sammen denne kvelden. (Frokost)

 

Et av Santiagos mange vakre parkanlegg
Dag 9

Fredag 27. november 2020: Valparaiso og Viña del Mar

I dag går turen fra Santiago og 12 mil mot vest til Stillehavskysten og de sjarmerende byene Valparaiso og Viña del Mar. Turen går gjennom den svært fruktbare Casablanca-dalen med bugnende vinmarker. Vi starter vår besøk på kysten med Valparaiso, Chiles største havneby. Her blir det byrundtur. Byen står på Unescos verdensarvliste, og er både spennende og sjarmerende. Den hører til blant verdens mest kuperte byer, og har mange «klatrende» trikker à la Fløibanen. Det er en fascinerende fasett av trapper, bratte gater og fargerike hus som klamrer seg til de bratte åskantene. Vi vandrer i pittoreske omgivelser øverst i byen og tar en av trikkene ned til torget og havnen (forbehold om at den er i drift). Neste stopp blir for lunsj, før vi besøker den nærliggende og sjarmerende byen Viña del Mar, også kalt Hagebyen. Dette er Chiles mest populære badested. I kveldingen er vi tilbake på vårt hotell i Santiago. (Frokost og lunsj) 

 

Motiv fra Valparaiso ved Stillehavet.
Dag 10

Lørdag 28. november 2020: Sightseeing i Santiago

I dag skal vi gjøre oss bedre kjent med Santiago. Byen ble grunnlagt i 1541 og er en har spennende blanding av koloniarkitektur og ultramoderne bygninger. Vi får se offisielle bygninger og travle handlegater. Hovedgaten, den brede Avenida O’Higgins, går tvers gjennom byen. Plaza de Armas er omgitt av praktbygninger og fra høyden «Cerro Cristóbal» får vi flott utsikt over byen. Det blir felles lunsj i etterkant av sightseeingen og ettermiddagen kan benyttes til å utforske byen på egenhånd. Reiseleder er behjelpelig med forslag til hva man kan se og gjøre, og foreslår spisested for kveldens middag. (Frokost og lunsj)

Santiago med de mektige Andesfjellene i bakgrunnen.
Dag 11

Søndag 29. november 2020: Avreise til Europa

Etter en god og lang frokost går turen til flyplassen hvor vi letter med Iberia tidlig ettermiddag med kurs for Madrid. (Frokost)

Dag 12

Mandag 30. november 2020: Amsterdam - Norge

Ankomst Madrid tidlig morgen og videre forbindelse til Oslo med ankomst Gardermoen om ettermiddagen. Og vi kan se tilbake på store opplevelser i Chile og fundere over hemmelighetene som fortsatt skjuler seg på Rapa Nui, – Påskeøya!

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER:

 • Fly med Iberia Oslo/Santiago/Oslo
 • Fly t/r Santiago/Påskeøya med LATAM
 • Flyskatter per 15. februar 2020
 • 9 netter på hoteller i god turistklasse med frokost
 • 5 lunsjer og 1 middag
 • Utflukter og inngangsbilletter som beskrevet i programmet
 • Transport i Chile
 • Nasjonalparkavgift til Påskeøya
 • Engelsktalende guide på utfluktene
 • Norsk reiseleder fra Escape Travel på rundturen

PRISEN INKLUDERER IKKE:

 • Drikkevarer til inkluderte måltider
 • Tips til lokale guider, beregnet til EUR 75,- pr. person
 • Avbestillings- og reiseforsikring

Visum
Norske statsborgere behøver ikke visum til Chile. NB: Husk passet  skal være gyldig minimum 6 måneder etter hjemreisen! Vi anbefaler å ta fotokopi av passet og oppbevare denne atskilt fra passet.

Helse og vaksine
Ingen vaksiner er påkrevd for innreise til Chile. Men det er likevel fornuftig å være hensiktsmessig vaksinert.  Ta kontakt med ditt lokale helsekontor i god tid for spørsmål vedrørende vaksine. Ta med et lite reiseapotek i tillegg til evt. faste medisiner. Vi anbefaler tabletter mot reisesyke og hodepine, yoghurttabletter (regulerer fordøyelsen), kulltabletter og Imodium (mot diaré), solkrem med høy faktor og leppepomade. Ta gjerne med en vekkerklokke. Håndhygiene er viktig. Vi anbefaler å ta med desinfeksjonsspray eller gel som fås på apotek.

Valuta
Det kan være greit å ta med litt US-dollar eller Euro i kontanter. Pass på å få fine sedler i banken. Det er vanskelig å få veksle sedler med små rifter eller «krøller». Men de fleste bankkort er gangbare og det er god tilgang på minibanker. Chilensk valuta heter pesos (CLP) og 100 CLP = 1,30 NOK (pr. febr. 19). Husk å oppheve evt. regionsperre på bankkortet ditt før avreise. 

Bosteder
Vi bor på gode hoteller i turistklasse.

Santiago de Chile 20.-22. og 26.-29. november 2020
Almacruz Hotel & Centro de Convenciones

Påskeøya 22.-26. november 2020
Hotel Otai

Forbehold om evt. bytte til tilsvarende hoteller. 

Shopping
Chile er ikke et land man reiser til for å shoppe, men det finnes rikt utvalg av klær og sko til hyggelige priser i Santiago. På Påskeøya er det først og fremst typiske suvenirartikler som selges, men mye av dette er av middelmådig kvalitet.

Klima og klær
November er forsommer på den sørlige halvkule. Vanligvis er det godt og varmt vær på fastlandet og man kan gå i lette bomullsklær. Det er ikke noen kleskode for restaurantbesøk og middager. Vanlig pent fritidstøy er OK. På Påskeøya er været mer varierende og avhengig av høy- og lavtrykk i havområdene omkring. Vi anbefaler derfor å ha med regntøy for sikkerhets skyld. Husk gode tursko med godt grep (gjerne joggesko). Mer info kommer med avreisedokument.

Mat
På inkluderte måltider kan du trygt spise det du får servert bortsett fra råkostsalater og majones/remulade. Unngå å kjøpe mat på «gaten». Ellers gjelder de samme forsiktighetsregler som i Syd-Europa: Drikk bare vann fra flaske, all frukt må vaskes og skrelles, og prøv å unngå mat som ikke er kokt eller stekt. Det er inkludert halvpensjon noen dager. Reiseleder vil være behjelpelig med å foreslå restauranter og tilby felles bespisning til måltider som ikke er inkludert.

Tipsing
Det er vanlig at hver deltager gir tips til lokale guider og sjåfører. Reiseleder hjelper til ved å samle inn og fordele tips underveis på turen slik at den enkelte ikke trenger å tenke mer på dette. Slik tips utgjør EUR 75,- pr. person. Fint om alle å ha dette beløpet klart i sedler av ulik størrelse ved reisens start. Evt. tips til hotellbetjening og servitører på restauranter er ikke inkludert i dette beløpet.

 

Odd A. Stenvåg

Reiseleder

Reiseleder

Odd A. Stenvåg har hovedfag i historie, er en dyktig pedagog og har undervist på alle nivå fra barneskole til høyskole. Han har vært rektor på flere skoler, deriblant nesten 20 år på Møre Folkehøgskule hvor han bygde opp en stor avdeling med reisekurs for voksne. I denne sammenheng har han reist med grupper til mange land over hele verden. Hans styrke er å ta vare på den enkelte reisande og legge forholdene til rette for at alle skal være fornøyde. Vi får gode tilbakemeldinger på gjester som reiser med Odd. Han skaper gode relasjoner og trives i rollen som reiseleder og kunnskapsformidler.