Cruise gjennom historiske Panamakanalen med Holland America Line

/ Med Aruba, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala og Mexico

Dette er en reise for deg som ønsker kvalitet, tradisjon og «det lille ekstra». Seil på klassisk og elegant skip gjennom den gamle Panamakanalen, en reise veldig mange av oss har på ønskelista – og med god grunn! Selve Panama-kanalen er en opplevelse i seg selv, og bare kos deg resten av reiseruten:

Vi starter i Florida og får med oss et par dager i Miami, så mønstrer vi på skipet MS Rotterdam og seiler innom Holland America Lines private resort på Bahamas – Half Moon Cay. Videre fortsetter vi til Aruba, før vi passerer gjennom den gamle og historiske Panamakanalen. Deretter setter vi kurs mot Costa Rica, Nicaragua og Guatemala før vi ankommer Mexicos vakre strender i Huatulco og Puerto Vallarta før vi avslutter i San Diego og flyr hjem til Norge fra Los Angeles.

Du kan oppleve:

 • 2 netter i Miami med heldagsutflukt
 • 16 netters cruise med Holland America Line
 • Fargerike Oranjestad på Aruba
 • Rederiets private resort på Bahamas med drømmestrender
 • Seile gjennom den verdenskjente Panamakanalen
 • Speide etter apekatter og dovendyr i Costa Rica
 • Mayakultur og kolonistil i Guatemala
 • Utforsk de fantastiske strendene rundt Huatulco i Mexico
 • Heldagsutflukt i San Diego

Og dessuten:

 • 5-retters middager på Rosenthal-porselen hver dag
 • Lite og elegant skip med skipsdekk i teak, kun 1400 passasjerer
 • Mye å oppleve om bord som kino, kasino, dansekurs, vinsmaking og fotokurs
Last ned reiseprogram
 • Pris fra 46 990,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 02.01.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 19 dager
Reiseleder
Gerd Ellingsæter Rossbach

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 02.01.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 19 dager
 • Priser fra 46 990,-
Panamakanalen
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Avreise Norge, ankomst Miami

Vi reiser fra Oslo om morgenen, og kommer til Miami om ettermiddagen. Her møter vi guiden vår som tar oss med til hotellet. Pakk ut, slapp av, sjekk ut nærområdet eller ta en forfriskende dukkert i bassenget.

Vi bor på Surfcomber Hotel som ligger kun fire kvartaler unna verdenskjente Ocean Drive med sine mange barer og restauranter. Like i nærheten av hotellet finner du et stort utvalg av butikker med internasjonale merker, så her er det nok å ta seg til!

De som ønsker kan bli med vår reiseleder for en felles middag.

Dag 2

Miami

I dag skal vi få oppleve Miami! Guiden tar oss med på en byrundtur hvor vi blant annet skal besøke Lille Havana med hovedgaten Calle Ocho, Art Deco-distriktet på South Beach, luksusområdet Coconut Grove og mye annet spennende. Program og tid avhenger av trafikken i Miami, som tidvis kan være en utfordring.

Miami har i de siste årene utviklet seg til å bli en pulserende storby med høy kjendisfaktor og vakre strender.

Miami ble grunnlagt på slutten av 1800-tallet og er i dag Floridas mest berømte badested. Miami Beach er en egen øy adskilt fra resten av Miami av en bukt, med flere broer over til fastlandet. De fleste kjendiser med litt selvrespekt frekventerer Miami minst en gang i løpet av året, hvor de slapper av på byens mange luksushoteller og sørger for å bli sett på byens hotte klubber. I butikkene på Lincoln Road Mall og langs Ocean Drive er det lett å la seg rive med – shoppingen her slår det meste.

Miami er også MYE mer enn glatte kjendiser og dyre hoteller. Byen i seg selv er ekstremt internasjonal og har en stor andel latinamerikanere og eksilcubanere. Det merkes i byens rike og varierte restaurantbilde og kulturliv.

Miami Beach med Ocean Drive. Hold øynene åpne for kjendiser.
Dag 3

Avreise Fort Lauderdale

Avreise kl. 16.00

Etter en rolig morgen sjekker vi ut fra hotellet og kjører til Fort Lauderdales cruisehavn, Port Everglades, hvor Ms Rotterdam venter. Vel om bord nyter vi en sen lunsj og finner oss til rette i lugaren som skal være vårt hjem de neste 12 dagene.
Klokken 16.00 kaster skipet loss og eventyret begynner.

Før middag inviterer reiselederen til velkomstmøte og en drink i en av skipets hyggelige barer.

MS Rotterdam venter på oss i Fort Lauderdale
Dag 4

Half Moon Cay, Bahamas

Ankomst kl. 08.00 , avreise kl. 17.00

Karibia er full av tropiske paradis, men få er som Half Moon Cay. Dette er Holland America Lines private resort på Bahamas, og den høyest rangerte private resort 17 år på rad av cruisemagasinet Porthole Cruise Magazine.

Svømming, snorkling, dykking, dyphavsfiske, paraseiling og hesteridning er bare noen av aktivitetene du kan fordype deg i her. Her finnes også et marked hvor innbyggerne fra øyene rundt kommer for å selge suvenirer og lokale produkter.

 

Vakre Half Moon Cay på Bahamas
Dag 5- 6

Til sjøs

I dag skal vi nyte skipet og alt det har å tilby. Du velger om du vil ha frokost på den private balkongen din, i buffeten eller á la carte-restauranten.

Bruk gjerne også dagen til å finne ut av alle aktivitetene som faktisk tilbys ombord. Her kan du være med på alt fra spinningtimer til kor og dansekurs. Her blir det ikke lett å finne et kjedelig øyeblikk! Men om du bare vil slappe av og hvile øynene på horisonten eller lese ei god bok, er det selvsagt opp til deg.

Godt å slappe av på skipet mellom alle opplevelsene.
Dag 7

Oranjestad, Aruba

Ankomst kl. 08.00, avreise kl. 16.00

Karibien venter! Aruba er ikke større enn at man kan se det meste på en dag. På tross av det lille arealet – øya er 3 mil lang og 1 mil bred – er naturen variert. Fra vakre viker med palmer, turkisblått vann og Karibias mykeste hvite sand til et forunderlig røft landskap med forrevne klipper og skjulte kalksteinsgrotter på nordkysten.

Midt på øya finner du et ørkenlandskap med store kaktusplanter og steinformasjoner som ser ut som en rasende gud har skapt dem en gang i fortiden. Øya var opprinnelig bebodd av Caquetio-folket, men da den spanske oppdagelsesreisende Alonso de Ojeda kom til øya omtrent i 1499, ble alle innbyggerne tvangsflyttet til Santo Domingo, der de ble satt til å jobbe i kobbergruvene.

I forbindelse med åttiårskrigen mellom Spania og Nederland tok Nederland makten over øya i 1636, og i forbindelse med Napoleonskrigene var øya under engelsk styre i 1805. Øya kom tilbake under nederlandsk kontroll i 1816.

Vi legger til kai i øyas hovedstad, Oranjestad, en ren og blankpusset liten by med bare 20 000 innbyggere. Legg merke til den sterke nederlandske innflytelsen på arkitekturen. Aruba er ikke som andre karibiske øye, men er i en kategori helt for seg selv.

Fargerike bygninger i Oranjestad på Aruba
Dag 8

Til Sjøs

Skipet Rotterdam har et stort og rikholdig aktivitetstilbud ombord. Her er mulighetene uendelige, selv for deg med lopper i blodet. Skipet er også flott utsmykket med vakker originalkunst, så her kan du gå rundt på din egen oppdagelsesferd. Få med deg lunsj i en av de mange restaurantene, eller se noen av de flotte showene som finnes om bord.

Avslappende dager til sjøs
Dag 9

Gjennomseiling Panamakanalen, Panama

Innseiling kl. 05.00, utseiling kl. 19.00

I dag skal vi oppleve et av reisens absolutte høydepunkter: turen gjennom Panamakanalen, som ble innviet i 1914.

Det ambisiøse prosjektet å forbinde de to verdenshavene stilte ingeniørene overfor en krevende oppgave, og samtidig ble det en økonomisk og politisk utfordring. Tanken på å anlegge en kanal går tilbake til oppdagelsen av Panamas stillehavskyst, som den spanske erobreren Balboa gjorde i 1513. Med denne oppdagelsen begynte kjøpmenn og regjeringer å fantasere om en passasje som kunne gjøre det mulig for skip å komme over fra Atlanterhavet til Stillehavet uten å måtte gå den 20 000 kilometer lange og farefulle veien rundt spissen av Sør-Amerika.

Det var mange som gikk inn for prosjektet, blant dem Benjamin Franklin og dikteren Goethe. Det franske selskapet La Societé internationale du Canal interocéanique begynte på anleggsarbeidet i 1880, og de neste to tiårene var preget av stadige ingeniørutfordringer, i tillegg til utallige jordskred og epidemier som tok livet av nesten 22 000 arbeidere. Franskmennene besluttet derfor å selge rettighetene til prosjektet til den amerikanske regjeringen under president Theodore Roosevelt. Prisen var 40 millioner dollar.

Da amerikanerne overtok byggeprosjektet i 1904, sto de overfor byggingen av den største demningen og de største slusene og jernportene man overhodet kunne forestille seg i den tiden. Videre var det store miljøproblemer man måtte hanskes med. En hær av arbeidere fra flere land jobbet med det store byggeprosjektet, og mange mistet livet.

Den 15. august 1914 ble Panamakanalen offisielt innviet, og S/S «Ancon» gikk som det første gjennom dette menneskeskapte vidunderet. I dag er kanalen fremdeles av stor betydning for skipsfarten og verdenshandelen, men nå tilhører den Panama. På grunn av de moderne handelsskipene og containerfartøyene, som stadig blir større, blir det arbeidet med å utvide kanalen og slusene, slik at bredere skip enn vanlig kan gå gjennom den. Maksimal bredde er i dag 32,3 meter.

Rotterdam på vei gjennom Panamakanalen.
Dag 10

Til sjøs

Ta frokosten på balkongen, kom litt lengre i den spennende boken din, meld deg på en av turene bak kulissene ombord, Hør på et foredrag eller ta en tur i bassenget!

Sjødag = nytedag

Frokost på din egen balkong? Ikke noe problem!
Dag 11

Puerto Caldera (Puntarenas), Costa Rica

Ankomst kl. 08.00, avreise kl. 16.00

Costa Rica betyr rett og slett «den rike kysten», og landet lever opp til navnet sitt! Her er den grønneste regnskog, der spredte, naturskjønne strender brer seg mellom den frodige vegetasjonen. Passer du på å se opp, kan du få øye på apekatter og dovendyr som henger i trekronene og tar livet mer eller mindre med ro.

Costa Rica har hatt fokus på økovennlig turisme i lange tider og var forut for sin tid. Ikke så merkelig når du vet hva dette lille landet har å forvalte av natur og dyreliv.

Se opp, så titter kanskje et dovendyr ned på deg!
Dag 12

Corinto, Nicaragua

Ankomst kl. 09.00, avreise kl. 17.00

Corinto er en viktig handelshavn in Nicaragua. Selve byen i seg selv er ganske enkel og overkommelig, men de fleste som ankommer her reiser videre på utflukter til enten Leon eller Managua som ligger ca. 1 times kjøretur unna.

Kolonibyen Leon har mye å by på av både kultur og storbyfølelse. Denne byen var en gang hovedstaden i landet, og gamlebyen står nå på UNESCOs verdensarvliste. Byens katedral er også den største i Mellom-Amerika, og arkitekturen er en blanding av barokk, nyklassisk og gotisk stil og inneholder gravkamrene til noen av Nicaraguas mest fremtredende personer, herav den store søramerikanske forfatteren og poeten Rubén Darío.

Den hvite katedralen i Leon, Nicaragua.
Dag 13

Puerto Quetzal, Guatemala

Ankomst kl. 07.00, avreise kl. 17.00

Vi ankommer Guatemala og Puerto Quetzal, den største havnebyen ved Stillehavet, om morgenen. I Guatemala kan mayaenes fantastiske historie spores flere steder i form av majestetiske ruiner. Vulkaner, innsjøer og fjell sørger for naturlig skjønnhet i sterke fargekontraster. Den vulkanske jorden gir god grobunn for vekster, og kaffe er landets store eksportartikkel. Pastellfargede, koloniale bygninger gjør miksen komplett.

Innsjøen Atitlan er den dypeste i Sentral-Amerika, og den er omringet av tre vulkaner. Et optimalt fotomotiv!

Det er også mulig med et besøk i byen La Antigua som er oppført på UNESCOs verdensarvliste og er sterkt preget av spansk koloniarkitektur. Her er det også et vell av vakre kirker fra kolonitiden.

De mest kjente attraksjonene i La Antigua er:

 • La Merced Church – en barokkirke fra 1767
 • Palacio de los Capitanes fra 1549 – palasset var hovedkvarteret for hele Mellom-Amerika i kolonitiden, frem til hovedstaden ble flyttet i 1776
 • Convento de Las Capuchinas – en av de vakreste eksemplene på klostrene fra 1700-tallet i Guatemala
 • Catedral de San José
 • Arkitekturkomplekset La Recolección fra 1717 – en tidligere kirke og kloster for ordenen Ordo Fratrum Recollectorum
 • Ruinene til kirken San José el Viejo
 • San Francisco Church

En annen stor attraksjon er mayakulturen som stadig preger store deler av Guatemala. Det er mulig å stifte et nærmere bekjentskap med denne tidligere mystiske sivilisasjonen, med et besøk ved Iximche-ruinene. Iximche var engang hovedstaden i kongeriket Kaqchikel.

Guatemalas fantastiske natur er den tredje største attraksjonen, og en tur til landets imponerende høyland med blant annet den høytliggende innsjøen Lake Atitland kan virkelig anbefales. Benytt deg av rederiets organiserte utflukter her.

Kl. 18.00 forlater vi Guatemala og fortsetter videre langs Mellom-Amerikas kyst, inntil skipet når frem til Mexico.

Hovedgaten i La Antigua i Guatemala. Fargerikt!
Dag 14

Huatulco, Mexico

Ankomst kl. 13.00, avreise kl. 17.00

Nå blir det sand mellom tærne, krystallklart hav og sol og bad.

«Nu vil æ færra te Mexico,» synger Lynni Treekrem, og det gjør hun ikke så dumt i. Mexico er en mellomamerikansk gryterett av kultur, farger, god mat, historie, natur og solrike strender.

Mexico er en favoritt blant amerikanere. Ikke så rart, siden landet ligger rett over grensen i sør. Men Mexico trekker også turister fra vår del av verden, også veldig populært blant nordmenn.

Bahias de Huatulco er Mexicos største naturreservat. Det består av 35 km kystlinje med ti bukter og flere enn 35 strender. Området er ikke særlig utbygget, og det er strenge regler for ny utbygging. Likevel, det er absolutt mulig for turister å reise hit, selv om mange av strendene er litt vanskelige å komme til. Playa Arrocito ved Tangolunda Bay trekkes frem som en ekstra fin perle. Det gjør også  La Entrega, med kritthvit sand, rolig vann og fint for både bading og snorkling.

Fantasiske strender i huatulco
Dag 15

Dag til sjøs

Lyden av bølgeskvulp og en behagelig gynging har gitt oss en god natts søvn, og vi våkner opp til en ny sjødag ombord. Les en god bok på dekk, nyt en lang lunsj i restauranten eller skjem deg bort i skipets spa.

På sjødager serveres det også en deilig lunsj i skipets hovedrestaurant.

Det er livemusikk på dekk, du kan spille bingo i teateret, gå på forelesninger eller delta på quiz. Vil du være mer aktiv, kan du bli med på dansekurs i forskjellige dansestiler, eller det blir arrangert turer bak kulissene for den som er interessert i cruiselivet.

Unn deg en tur i spaet. Ferie betyr jo også avslapping ...
Dag 16

Puerto Vallarta, Mexico

Ankomst kl. 10.00, avreise kl. 20.00

Puerto Vallarta ligger i Banderasbukta, Mexicos største naturlige bukt, som er 5,5 mil lang og 3,5 mil bred. Den har siden 1950-årene vært en populær ferieby både for meksikanere og amerikanere. Her er det hyggelig med brolagte gater og mange små kafeer og restauranter, men samtidig har byen et moderne preg.

Langs elva Cuale ligger det to store markeder der man kan kjøpe håndverksprodukter og suvenirer, og byen har også et arkeologisk museum med en betydelig samling av førkolombiansk kunst.

Det er strendene som lokker de fleste, men det er mer å se. Los Arcos er selve symbolet for byen, buene som vokter et utendørs amfiteater. Templo de Guadalupe er tydelig i bybildet med sine tårn og kupler.

Puerto Vallarta
Dag 17-18

Til sjøs

Etter et ganske langt og innholdsrikt landprogram med mange inntrykk og opplevelser, kan det være deilig å slappe av med et par dager ombord.

Vi begir oss nå på vei mot San Diego. Dersom du er av den litt mer rastløse typen, kan skipets velutstyrte treningssenter få ut litt lopper av blodet. Her kan du være med på yoga- eller spinningtimer, eller ta treningen i eget tempo.

Treningsenteret er gratis om man vil benytte dette.
dag 19

San Diego, California, USA Avreise fra Los Angeles

Ankomst kl. 07.00

Tidlig i soloppgangen seiler vi inn til San Diego! Her avslutter vi også vår reise og sier farvel til de ansatte som har tatt så godt vare på oss, og skipet som har vert vårt hjem de siste 16 dagene. Men før vi setter kursen hjemover, skal vi ha en utflukt i San Diego.

San Diego er USA sin åttende største by, og Californias nest største by etter Los Angeles. Byen ligger helt sørvest på det kontinentale USA, noen mil nord for den meksikanske grensen. Den sørlige beliggenheten gir byen et fantastisk klima med rundt 20 grader året rundt!

San Diego tar i mot over 32 millioner turister hvert år, og de fleste velger å besøke Balboa Park, San Diego Zoo, Sea World, samt noen av de fantastiske strendene.

Dette er en by med behagelig atmosfære, med hyggelig og svært avslappet stemning.

Vi avslutter vår utflukt i Los Angeles hvor vi sjekker inn på flyplassen og vender snutene våre mot Norge.

Dag 20

Ankomst Norge

Fulle av gode minner og sola både over og under huden takker vi for følget – og ønsker på gjensyn!

Vel hjemme i Norge, takker vi for skiftet!

Lugarkategorier

 • Vistasuite

  Størrelse: 27 m2 inkl. balkong

  Suitene er utstyrt med enten en dobbeltseng eller to enkeltsenger.

  Interiør: TV med DVD-spiller, telefon, minibar, eget bad med dusjkabinett og boblebad samt toalett, sminkebord/arbeidsbord med speil (med forstørrelsesglass), badekåpe, baderomsartikler fra Elemis, frisk frukt (på forespørsel), skopussing, putemeny, concierge service, friske blomster, gratis DVD-bibliotek, klimaanlegg og minisafe.

 • Vinduslugar

  Størrelse Ca. 18 m2 med vindu.

  De utvendige kahyttene er utstyrt med enten en dobbeltseng eller to enkeltsenger.

  Interiør: TV med DVD-spiller, telefon, minibar, eget bad med dusjkabinett, toalett, sminkebord/arbeidsbord med speil (med forstørrelsesglass), badekåpe, baderomsartikler fra Elemis, frisk frukt (på forespørsel), skopussing, klimaanlegg og minisafe.

 • Innvendig lugar

  Størrelse: 18 m2 uten vindu

  De innvendige kahyttene er utstyrt med enten en dobbeltseng eller to enkeltsenger.

  Interiør: TV med DVD-spiller, telefon, minibar, eget bad med dusjkabinett, toalett, sminkebord/arbeidsbord med speil (med forstørrelsesglass), badekåpe, baderomsartikler fra Elemis, frisk frukt (på forespørsel), skopussing, klimaanlegg og minisafe.

Reisebetingelser

Prisen inkluderer:

 • Fly Oslo – Miami/Los Angeles-Oslo
 • Baggasje
 • Transport fra flyplass til hotell
 • 2 netter på Washington Park Hotel i Miami
 • 6 timers utflukt i Miami (lunsj på egenhånd)
 • 6 timers utflukt i San Diego (lunsj på egenhånd)
 • Transport fra hotell til skip
 • 16 netters cruise i valgt lugar med Ms Rotterdam!
 • Samtlige skatter og avgifter
 • Forhåndsbetalt tips
 • Det meste av show og underholdning ombord
 • Erfaren reiseleder fra Escape med på hele reisen

Prisen inkluderer ikke:

 • Drikkevarer
 • Utflukter i regi av rederiet under cruiset
 • Oppgradering til Business og tilslutning fra andre steder i landet
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • ESTA til USA

PASS OG VISUM
Alle søke ESTA til USA. For ESTA tilkommer en kostnad på USD 14 pr. person. ESTA søker man senest 72 timer før avreise.

VIKTIG INFORMASJON

Cruise er meget tilpasset bevegelseshemmede. Vi vil allikevel informere at ilandstigning med småbåter kan forekomme, og man må da være i stand til å gå av og på en tenderbåt. Man må også være i stand til å gå av og på busser i forbindelse med utflukter.

Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av vær eller andre uforutsette hendelser.

Spesielle behov på flyreisen og underveis på turen, som allergier og andre behov, må det opplyses om ved påmelding.

Hele gruppen blir seatet sammen til middag. Ønsker man andre middagstider eller å spise alene er dette selvsagt mulig, men må opplyses om i god tid før avreise

Samtlige pass må ha 6 måneders gyldighet etter hjemkomst.

Med forbehold om endringer og skrivefeil.

AVVIKENDE REISEVILKÅR
Vi belaster et depositum på kr 3500 pr. person på våre gruppecruisereiser.

Holland America

Holland America Line er et av verdens største og mest anerkjente rederier. Rederiets historie strekker seg helt tilbake til 1873 da det ble grunnlagt som frakt- og passasjerlinjen «Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij».

Med sine karakteristiske mørkeblå skrog og klassiske linjer minner skipene om de tradisjonsrike linjeskipene som gikk mellom Europa og Amerika. Holland America Line tilbyr klassiske cruise med en følelse av luksus og tradisjon.

 • Antall skip: 15 (inkl. MS Nieuw Statendam, 2018)

Lugarene om bord er romslige og elegante med sengetøy av god kvalitet, badekåper og store myke håndklær i egyptisk bomull. Samtlige lugarer har flatskjerm-TV, DVD-spiller og fruktkurver som fylles på daglig dersom man ønsker det. Om bord på et skip fra Holland America Line får du virkelig følelsen av å være en gjest som settes pris på. Servicen er i ypperste klasse og rederiet vinner stadig internasjonale utmerkelser.

Rederiet er også kjent for sitt gode kjøkken. I hovedrestauranten serveres 5-retters middager på Rosenthal-porselen. Menyene er varierte og byr på klassiske internasjonale retter så vel som regionalt inspirerte retter. Man kan også nyte en intim middag på balkongen eller i Pinnacle Grill – rederiets mest eksklusive restaurant. Pinnacle Grill har blant annet blitt tildelt tittelen “Beste Spesialitetsrestaurant” innenfor cruiseindustrien av prestisjetunge Port Hole Magazine i USA. Gjennom hele dagen er snacks, småmat og drikke tilgjengelig på skipet.

Klesstilen om bord er avslappet på dagen, mens på kveldstid er det vanlig å kle seg pent. Treningsfasilitetene og spaene om bord er velutstyrte, bassengene tiltalende og underholdningen påkostet. De åpne dekkene og solsenger i teak bidrar til det klassiske cruisemiljøet og er meget populære på sjødagene. Det tilbys opplevelser og aktiviteter for alle; fra kino og kasino til dansekurs, vinsmaking og fotokurs.

Et cruise med Holland America Line anbefales både for erfarne og nye cruisere, enslige, par og familier med barn. Tidligere var gjennomsnittsalderen relativt høy, og på en del seilinger (gjerne de lengre seilingene) er snittalderen fortsatt høy, men det blir mer og mer vanlig med passasjerer i alle aldre om bord. De fleste passasjerene kommer fra Nord-Amerika, men andelen passasjerer fra Europa og andre land er økende.

Holland America Line tilbyr cruise for de som ønsker kvalitet, tradisjon og ”det lille ekstra” til en meget gunstig pris.

MS Rotterdam

 • Tonnasje: 59.885
 • Lengde: 238 m
 • Passasjerkapasitet: 1.404 (basert på to personer i hver lugar)
 • Mannskap: 600
 • Byggår/Renovert: 1997
 • Registreringsland: Nederland

Dette er det sjette skipet med navnet MS Rotterdam i Holland America Lines historie og bærer dermed skipshistorien og tradisjonene videre. Det første Rotterdam-skipet satte seil allerede i 1872.  Dagens Rotterdam er et mellomstort skip bygget for cruise på alle de syv hav. Hun er søster til MS Amsterdam. Skipene i Rotterdam-klassen er hurtigere enn andre cruiseskip og tilbyr derfor ofte lengre seilingsruter.

Om bord finnes blant annet en elegant hovedrestaurant, en stor kunst- og antikksamling, brede teakdekk og romslige lugarer – mange med privat balkong. Det er god plass om bord, og for de som ønsker å unne seg det aller beste så finnes det mange ulike suiter å velge i mellom.