Cuba på langs

/ Opplev gjestfriheten og sjarmen i annerledes-landet

Rullende gamle amerikanske biler, revolusjon, sigarer – Cuba er som klippet ut av en film fra 50-årene. Revolusjonen i 1959 preger fortsatt dagens samfunn, og historien er til å ta og føle på. Cuba er et annerledes-land, fullt av sjarm, historie og gjestfrihet. En reise hit er ulik enhver annen reise, og vil garantert gi deg minner for livet. Gode minner!

Turens høydepunkter:

 • Sjarmerende Havana – i Ernest Hemingways fotspor
 • Vi bor selvfølgelig på ærverdige Hotel Nacional i Havana – hvor ellers?
 • Cubas fantastiske natur – frodig og grønt
 • Baracoa – Cubas første hovedstad og spanjolenes første bosetting i landet
 • Nasjonalparker og en kaffeplantasje
 • Nydelige strender og slaraffenliv
 • Lær mer om Che Guevara og Fidel Castro
 • Sightseeing med gamle amerikanske biler
 • Verdens beste mojito?

Den som vil oppleve det autentiske Cuba bør reise nå – bli med! Landet ønsker oss velkommen til gammel kultur, feiende musikk, vakker natur, godt klima, innbydende strender… og håndrullede sigarer med duft av fortidens storhet, den gang Havanna var spanjolenes fremste by i den nye verden! 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 39 400,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 02.02.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 14 dager
 • Nyhet!

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 02.02.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 14 dager
 • Priser fra 39 400,-
 • Havanna Cuba
 • Havanna Cuba
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Avreise Norge og ankomst Cuba

Avreise med KLM fra Oslo Lufthavn tidlig på morgenen. Vi mellomlander i Amsterdam og setter kursen mot Havana, hvor vi ankommer sent på ettermiddagen.

Vel framme får vi transport til det ærverdige Hotel Nacional i Havana, som ligger vakkert og majestetisk til på et høydedrag over havnegaten «El Malecon». Dette hotellet var selve symbolet på det gamle Cuba før revolusjonen og har en helt spesiell atmosfære. Vi spiser en felles velkomstmiddag på hotellet vårt, før vi går tidlig til sengs etter en lang dag med reising.

Overnatting på Hotel Nacional.

Måltider inkludert: Enklere måltider på flyene, velkomstmiddag

Dag 2

Opplev Havana i veteranbil og til fots - og nyt en mojito

I dag skal vi oppdage fantastiske Havana! Etter en god frokost på hotellet blir vi hentet i gamle amerikanske biler, selve symbolet på Cuba. Med disse skal vi ut på sightseeing, og får blant annet se malecon (strandpromenaden), Vedado-området, Christopher Columbus’ gravsted og Revolusjonsplassen.

Så er det tid for det historiske senteret – gamlebyen – erklært et verdensarvsted av UNESCO. Vi lar bilene stå, og legger av gårde til fots innover i dette sjarmerende området.Vi passerer små og store torg, historiske bygninger og dagligliv. Dette blir vårt første innblikk i det cubanske livet – er det slik du så for deg? Etter ca. 3 timer til fots er det på tide å senke skuldrene, så vi finner veien til Bodeguita del Medio. Her pleide Ernest Hemingway å nyte en av favorittdrinkene sine – en Mojito. Her spiser vi lunsj, og den som ønsker kan selvfølgelig kjøpe seg en mojito for å kjøle seg ned.

Vi går tilbake til hotellet etter maten og har resten av dagen til fri disposisjon. På kvelden spiser vi felles middag på hotellet.

Overnatting på Hotel Nacional.

Måltider inkludert: Frokost og middag

Vi skal oppdage Havana, blant annet med veteranbiler!
Dag 3

Nasjonalpark, krokodiller og en lagune

På tide å se mer av Cuba! Etter frokost pakker vi sammen og sjekker ut fra hotellet – og setter kursen mot Cienfuegos. Veien går gjennom nasjonalparken Cienaga de Zapata, nå får vi endelig se hvor vakker naturen på Cuba er. Her skal vi besøke et krokodille-reservat, som bel etablert for å sikre overlevelsen av den cubanske krokodillen. Vi får høre mer om den spektakulære skapningen, før vi i båter skal ta oss ut til en Taíno landsby. Dette er en replika av en historisk landsby, beliggende på små øyer som henger sammen med broer. Det sies at for flere hundre år siden, da spanjolene kom, kastet Taíno-stammen en stor skatt ut i lagunen her, for å hindre at spanjolene fikk tak i den. Derfor heter lagunen nettopp Treasure Lagoon.

Vi spiser lunsj på en lokal restaurant før vi setter kursen mot Cienfuegos. Vel framme får vi litt tid til å slappe av, før vi spiser en felles middag på hotellet.

Overnatting på Hotel La Unión.

Måltider inkludert: Frokost og middag

Dag 4

Oppdag Cienfuegos og pittoreske Trinidad

Etter frokost blir det tid til å oppdage Cienfuegos. Vi skal en tur i parken Marti, med utsikt over Triumfbuen som ble bygd i det attende århundre. Videre skal vi se Concepcion-katedralen, og vi skal besøke det lokale kunstnerforbundet som stiller ut verker av lokale kunstnere. Vi besøker huset til byens grunnlegger, og tar siden en kort pause på Meson El Palatino – en lokal kafe. Vandreturen vår fortsetter til boulevarden Paseo del Prado, anerkjent som den lengste i Cuba. Vi spiser lunsj på en lokal restaurant før vi fortsetter mot Trinidad.

Trinidad er en nydelig by – her ligger gamle, fargerike bygninger på rekke og rad, omkranset av frodig grønt. Veien er stort sett brostein, så her går livet litt saktere. Vi tar en gåtur gjennom hovedgatene så fort vi er framme – denne byen må oppdages. Her kan vi beundre sjarmerende bygg og flotte torg. Vi besøker Plaza Mayor, kirken, Potter’s House, et håndtverksmarked og baren Canchánchara. Her kan de som ønsker smake på byens egen drink.

Vi sjekker siden inn på hotellet vårt, beliggende ved kysten like utenfor Trinidad, og har resten av dagen til fri disposisjon. Felles middag på kvelden på hotellet.

Overnatting på Hotel Brisas Trinidad del Mar.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Vakre Trinidad!
Dag 5

Fjellene i Topes de Collantes og en kaffeplantasje

Ny dag – nye muligheter! Vi drar videre fra Trinidad, og skal til Santa Clara. Veien går gjennom nasjonalparken Topes de Collantes – et jungelkledt fjellandskap. Vi stopper midtveis for å lære mer om historien og viktigheten av nasjonalparken. Et besøk på en kaffeplantasje blir det også tid til, for en detaljert forklaring av produksjonsprosessen – og en smaksprøve. Caburní-fossen må vi også få med oss, vi tar derfor en guidet tur inn til vannfallet. På veien får vi både se og lære om den fantastiske floraen og faunaen i området. Det blir tid til et bad ved fossen, før vi går tilbake og finner en lokal restaurant å spise lunsj på.

Vi fortsetter til Santa Clara, og sjekker inn på hotellet vårt her. Felles middag på kvelden.

Overnatting på Hotel La Granjita eller Los Caneyes i Santa Clara.

Måltider inkludert: Frokost og middag

Fantastisk utsikt fra Topes de Collantes
Dag 6

Santa Clara og den cubanske revolusjonen

Etter frokost starter vi dagen med å oppdage Santa Clara. Dette er en viktig by med tanke på den cubanske revolusjonen, og i dag skal vi få høre mer om både Che Guevara og Fidel Castro. Turen vår starter ved Tren Blindado (spansk for pansret tog). Dette er et nasjonalmonument, et minnesmerke og et museum for den cubanske revolusjonen. Monumentet ble laget til minne om hendelsene i desember 1958, under slaget om Santa Clara. Dette skal vi selvfølgelig få lære mer om på stedet. Videre går turen til Che Guevaras minnesmerke like utenfor byen.

Vi fortsetter til Cayo Guillermo, forbi den koselige byen Remedios. Vel framme på hotellet – og ved en nydelig strand – får vi tid til å slappe litt av, før vi møtes til en felles middag på kvelden.

Overnatting på Hotel Iberostar Daiquirí.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Statuen av den cubanske revolusjonshelten Che Guevara
Dag 7

Strand og slaraffenliv ved Cayo Guillermo

Etter mange travle dager skal vi få tid til å «lande» her i Cayo Guillermo. Vi bor på et flott hotell like ved stranden, så her har du alle muligheter til å senke skuldrene og slappe av. hele dagen er fri til egen disposisjon.

Overnatting på Hotel Iberostar Daiquirí.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Vi nyter en lat dag på stranden ved Cayo Guillermo
Dag 8

Camaguey og Santiago de Cuba

I dag skal vi mot storbyen igjen – Santiago de Cuba. På veien stopper vi i Camaguey – og skal på en rundtur i byen. Cubas tredje største by har en interessant historie – den ble nemlig flyttet til sin nåværende plass 13 år etter at den ble grunnlagt på nordkysten i 1515. Dette skyldtes angrep fra karibiske pirater. Til tross for dette fortsatte angrepene, og det sies at det nåværende forvirrende gateoppsettet er et resultat av dette – bevisst designet for å desorientere og lure uønskede besøkende.

Camagueys historiske sentrum er det største i Cuba, og er på UNESCOs liste. Her er det ikke mindre enn 15 kirker! Det som trolig kjennetegner Camaguey mer enn noe annet, er dens uavhengighet og kjærlighet til kunst og kultur. Her bor utallige diktere, artister og musikere, og det er hjemmet til flere høyt anerkjente kunst- og danseskoler.

Etter lunsj på en lokal restaurant fortsetter vi til Santiago de Cuba.

Overnatting på Hotel Iberostar Casa Granda.

Måltider inkludert: Frokost og middag

Dag 9

Santiago de Cuba, rom, sigarer og El Cobre

I Santiago de Cuba er det mye å se, og vi skal selvfølgelig ut og oppdage både byen og El Cobre. Vi starter med en gåtur gjennom byens gater, som viser oss både dagligliv og interessante steder, før vi setter kursen mot Loma de San Juan og panoramautsikten her. Vi skal se Plaza de la Revolución, gamle boligstrøk, og Cuartel Moncada. Militærbrakkene ved Moncada er kjent på grunn av datoen 26. juli 1953, da mer enn 100 revolusjonære ledet av den da lite kjente Fidel Castro stormet Batistas tropper på det som den gang var Cubas nest viktigste militære baser. Videre går turen til Santa Ifigenia kirkegård, før vi reiser ut av byen mot El Cobre og Basilica de la Virgen de la Caridad del Cobre. Hit kommer pilegrimmer fra hele Cuba, dette er landets helligste pilegrimssted.

Videre skal vi besøke baren til romprodusenten Ron Caney og Casa del Habano, hvor du finner alle Cubas mest kjente sigarer for salg. Kanskje blir det med en suvenir hjem? Vi drar så til El Morro Castle, et stort fort som ligger ved innseilingen til Santiago de Cuba. Stedet er på UNESCOs verdensarvliste, og gir oss flott utsikt inn mot byen. Rundturen vår ender opp ved Cespedes park, hvor vi får tid til å slappe av før vi drar tilbake på hotellet. Lunsj spiser vi på en lokal restaurant i løpet av dagen.

Overnatting på Hotel Iberostar Casa Granda.

Måltider inkludert: Frokost og middag

I dag skal vi oppdage Santiago de Cuba
Dag 10

Gjennom fjellene til Baracoa - første bosetting på Cuba

Vi sjekker ut fra hotellet vårt og setter kursen mot Baracoa. Veien hit er ikke av de beste, men landskapet er fint og turen spennende. Baracoa ligger øde til, omgitt av fjell og hav. Hit kom Columbus allerede den 27. november 1492. Byen ble den aller første spanske bosetningen på Cuba, og var landets første hovedstad.

Her blir det tid til litt sightseeing – vi skal besøke Columbus-monumentet og vandre gatene i gamlebyen. Lunsj spiser vi på Fuerte de la Punta – flott beliggende med utsikt utover havnen.

Ettermiddag til fri disposisjon, her er det mye å se og oppdage. Kanskje vil man ta seg et bad?

Overnatting på Hotel Porto Santo.

Måltider inkludert: Frokost og middag

Idylliske Baracoa, helt øst på Cuba
Dag 11

Fridag i nydelige Baracoa

En hel dag fri til å nyte både Baracoa og strendene her. Senk skuldrene og nyt livet – i dag skal vi bare kose oss! Eller kanskje du vil ut på en gåtur i området? Mulighetene er mange, og reiseleder er selvfølgelig behjelpelig med gode forslag.

Overnatting på Hotel Porto Santo.

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og middag

Baracoa har nydelige strender
Dag 12

Fra Baracoa til Havana

Etter frokost sjekker vi ut, og tar buss tilbake til Santiago de Cuba. Her drar vi rett til flyplassen, og reiser med fly tilbake til Havana.*

Resten av dagen blir fri til egen disposisjon i Havana.

Overnatting på Hotel Nacional.

Måltider inkludert: Frokost og middag

* Prisen inkluderer transport fra Santiago de Cuba til Havana, enten med fly eller buss. På grunn av Korona-situasjonen er flyruter enda usikre (per mai 2020 opereres denne ruten onsdag og lørdag, som tilsier at flyet vil gå denne dagen). Hvis fly ikke er en mulighet vil det bli transport med buss på denne strekningen.

Dag 13

Hemingways Havana og hjemreise

I dag skal vi følge i forfatter Ernest Hemingways fotspor. Vi starter dagen på Finca La Vigía-museet i San Francisco de Paula, tidligere Hemingways bolig. Huset ligger øst for Havana, og på veien hit får vi se havnen, Virgen del Camino-området og utkanten sørøst for byen. Vi tar en panoramatur rundt fiskeværet Cojimar, inkludert et besøk ved Hemingway-monumentet, den lokale strandpromenaden og fortet. Et stopp ved baren La Terraza blir det selvfølgelig tid til, her kan vi få smake på cocktailen Don Gregorio. Det blir omvisning på Hemingway-rommet på Ambos Mundos-hotellet, og besøk på restauranten El Floridita. På veggen her henger et skilt med et sitat av Hemingway: «My mojito in the Bodeguita del Medio and my daiquiri in the Floridita». Da må vi kanskje smake på en daiquiri her?

Vi spiser lunsj på en lokal restaurant, før vi (dessverre) må begynne å tenke på hjemreisen. Ferden går ut til flyplassen når lunsjen er fortært, for avreise med KLM tidlig kveld – med nattflyet til Amsterdam.

Takk for oss, fantastiske Cuba!

Måltider inkludert: Frokost, lunsj og enklere måltider på flyene

Dag 14

Ankomst Norge

Vi mellomlander i Amsterdam på morgenen, og flyr videre mot Oslo på ettermiddagen. Ankomst på Oslo Lufthavn tidlig kveld.

Takk for turen!

Måltider inkludert: Enklere måltider på flyene

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise tur/retur Oslo-Havana med KLM
 • 12 hotellovernattinger
 • Måltider som indikert i dag til dag-program
 • Turer, inngangsbilletter og ekskursjoner iflg. program
 • All transport iflg. program *
 • Engelsktalende lokal guide
 • Norsk reiseleder med fra Oslo
 • Alle skatter og avgifter
 • Visum til Cuba

* Prisen inkluderer transport fra Santiago de Cuba til Havana på dag 12, enten med fly eller buss. På grunn av Korona-situasjonen er flyruter enda usikre (per mai 2020 opereres denne ruten onsdag og lørdag, som tilsier at flyet vil gå denne dagen). Hvis fly ikke er en mulighet vil det bli transport med buss på denne strekningen.

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikke til inkluderte måltider
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Reise- og avbestillingsforsikring

Der måltider ikke er inkludert vil gode restauranter bli anbefalt av reiseleder eller lokal guide.

HOTELLER

Det er mange hoteller å velge i på Cuba. Vi har gjort et utvalg med tanke på god kombinasjon av beliggenhet og kvalitet i forhold til vårt program. I Havanna har vi valgt ærverdige Hotel Nacional som ligger vakkert og majestetisk på et høydedrag over havnegaten «El Malecon». Dette hotellet var selve symbolet på det gamle Cuba før revolusjonen og har en helt spesiell atmosfære.

Havana: Hotel Nacional (Du kan lese mer om hotellet her)

Cienfuegos: Hotel La Unión (Du kan lese mer om hotellet her)

Trinidad del Mar: Hotel Brisas (Du kan lese mer om hotellet her)

Santa Clara: Hotel La Granjita (Du kan lese mer om hotellet her)

Cayo Guillermo: Hotel Iberostar Daiquirí (Du kan lese mer om hotellet her)

Santiago de Cuba: Hotel Cubanacan Casa Granda (Du kan lese mer om hotellet her)

Baracoa: Hotel Porto Santo (Du kan lese mer om hotellet her)

Med forbehold om bytte til tilsvarende hoteller ved evt. overbooking eller andre problemer som kan oppstå utenfor Escape Travel sin kontroll.

 

ANNEN NYTTIG INFORMASJON:

PASS OG VISUM
(Gjelder norske statsborgere) Passet må være maskinlesbart og gyldig minst 6 måneder regnet fra dato for hjemkomst. Visum til Cuba er et såkalt «turistkort» som vi skaffer via konsulatet, og det er kun nødvendig å sende oss kopi av tittelsiden i passet. Visum består av to deler. Ene delen beholdes av passkontrollen ved innreise, den andre må oppbevares og innleveres ved utreise. Ved tap av gjenparten må det kjøpes nytt ved utreise (pris ca € 25,-).

VAKSINER
Kontakt din reiseklinikk eller lege for råd og anbefalinger ift. vaksiner.

TELEFON
Norske mobiltelefoner har god dekning på Cuba. For øvrig kan man få kjøpt telefonkort og ringe fra automater utendørs. Man kan også ringe fra hotellene, men det er dyre påslag og man kan risikere å måtte betale for ett minutt selv om man ikke får svar.

STRØM
Det vanlige på Cuba er 110 V, men noen hoteller har også uttak for 220 V. Som regel er støpslene kombinert for runde og flate plugger, men standarden er flate (som i USA) og for å være på sikre siden lønner det seg å ha med adapter. NB: Det får du ikke tak i på Cuba!

PENGER/VALUTA
All handel med turister foregår i såkalte konvertible pesos (CUC) som kjøpes på Cuba med Euro. Det er også mulig å veksle til seg ordinære cubanske pesos, men på en turistreise er det vanskelig å få brukt disse. Ta med nok kontanter i Euro (sedler). Minibanker finnes, men har høye gebyrer på kontantuttak. Det enkleste er å veksle i vekslingshus kalt CADECA. Det er mulig å betale med kort flere steder, men det legges gjerne 11 % på prisen. Amerikanske kredittkort avvises, de sikreste er Visa, Mastercard og Eurocard. 

KLÆR/KLIMA
Cuba har godt klima året rundt og regndagene er noenlunde jevnt fordelt gjennom året, dog mest regn fra mai til oktober. I november ligger gjennomsnittstemperaturene på 27ºC (dag), 21ºC (natt), 26ºC (badevann) og gjennomsnittlige regnværsdager 5-6 (ca 80 mm totalt). Ta med sommertøy og en paraply eller lett regnjakke. Husk gode sko!

LITTERATURLISTE
Mange har lyst til å lese seg litt opp på Cuba før avreise. Her følger noen boktitler som kan være aktuelle:

 • Vegard Bye: Dette er Cuba – alt annet er løgn! Spartacus 2014
 • Even Sandvik Underlid: Det nye Cuba. Reisefortellinger. Manifest.no 2012
 • Österlin/Gran: Cuba: En annen verden er mulig. Cubaforeningen i Norge, 2005
 • Øyvind Johansen: Cuba – folket under glassklokken. Cappelen 1999
 • Finn Gustavsen: Cuba lever! Cappelen 1995