Yak

DEN STORE REISEN GJENNOM GÅTEFULLE TIBET

/ Farger, klostre og natur hos et folk med hjertet utenpå

Bli med oss på en eventyrlig reise gjennom natur og kultur i Tibet. Det venter fantastiske opplevelser på «Verdens tak»!

Her er noe av det du kan oppleve:

 • Storbyen Kathmandu med menneskemylder og kaos, blandet med stille oaser og spiritualitet, templer og fargerike markeder.
 • Potala-palasset i Lhasa – Tibets hovedstad. Vinterresidensen til Dalai Lamaene er et av de mest fantastiske byggverkene i Asia og har ca. 1000 rom!
 • Klosterbesøk – hør chantingen til nonnene i Tsamkung og den livlige debatten til munkene i Sera-klosteret.
 • Møte det fantastiske folket i Tibet – her er det en enorm gjestfrihet. Det er folket som gjør det å reise i Tibet til en så stor glede!
 • Nyt utsikten fra fjellpasset Gyawu La der du i klarvær kan se fem av verdens høyeste fjell.
 • Se et rosafarget Mount Everest i soloppgang! Vi overnatter på Mount Everest Basecamp i Himalaya, i telt laget av hår fra jakoksen.
 • Tre dages vandring sammen med pilgrimer rundt det hellige Kailash-fjellet med spektakulære vannfall, grønne enger og bratte klipper.
 • Manasarovar, den hellige, turkise innsjøen som ligger høyest verden.
 • Mulighet for å se ville jakokser, tibetanske antiloper, mongolske gaseller og ville esler i Ngari-regionen, på toppen av verdens tak.
 • Husene og fjellgrottene i det eldgamle, forlatte kongedømmet Guge – et av underverkene i vestre Tibet.

Vi håper du ble fristet. Les mer om Tibet under, og ta en titt på reiseprogrammet:

Last ned reiseprogram
 • GO BEYOND BORDERS
Reiseleder
Kristi Eline Alfredsen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 02.06.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 25 dager

Bli nysgjerrig på Tibet:

Det fantastiske folket

Naturen er selvsagt god grunn nok til å dra til Tibet, men menneskene du møter der er det også en opplevelse å bli kjent med. Entusiastiske og fromme lever det tibetanske folket mellom høye, hellige fjell og med hellig vann, som er en uunnværlig del av det fargerike platået de bor på. Hele fire av de store elvene i Asia starter faktisk  i Tibet: Ganges, Indus, Mekong og Irrawaddy.

Tibetanernes unike folkedrakter i vakre farger og dekorert med turkiser og koraller, setter en flott ramme rundt besøket, og bare vent til du får se dem svinge seg i folkedans med stor intensitet og innlevelse. På hesteryggen og i bueskyting demonstrerer de modighet og presisjon. De røde kinnene som karakteriserer gjeterne, viser et folk fulle av frisk og overveldende sjarm, kraft og styrke. Tibet er hellig – og mystisk.

Det hellige fjellet

En av opplevelsene på turen vår, er vandringen rund Mt. Kailash (6638 moh). Det helligste fjellet for tibetanske buddhister er ansett å være verdens navle. Uvitende om sin hellighet og i vakker symmetri, er denne fjerne og bemerkelsesverdige toppen plassert lengst vest i Tibet. For mange er fjellet et bilde på den første, opprinnelige stupa, eller Chörten, som tibetanerne kaller den – og kronen dens er en isbre som danner en perfekt kjegle.

Mt. Kailash er hellig for fire forskjellige religioner og mer enn en milliard mennesker. Kosmologien og opprinnelsesmytene i hinduisme, jainisme og buddhisme refererer til Mt. Kailash som det mystiske Mt. Meru, Axis Mundi, senteret og fødeplassen til hele universet – forbindelsen mellom himmel og jord. Mt. Kailash er dypt innebygd i mytene fra det eldgamle Asia som stedet med selve den kosmiske urkraften.

Er du klar for et besøk hit?

 

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - søndag 2. juni 2019

Oslo - Istanbul og videre til Kathmandu

Vi starter vår eventyrlige pilegrimsreise med utgangspunkt i Oslo. Vi flyr med Turkish Airlines fra Gardermoen midt på dagen og bytter fly i Istanbul for videre reise til Kathmandu i Nepal. (Mat på flyet)

Dag 2 - mandag 3. juni 2019

Kathmandu

Flyet lander i Kathmandu tidlig morgen, hvor guide og buss venter på oss, og tar oss med på våre første besøk på en spennende reise. Kathmandu blir vår dør inn til Tibet, og vi må ordne alt det praktiske med visum og innreisetillatelse til Tibet herifra. Den kinesiske ambassaden i Norge utsteder visum til Kina, men de kan ikke utstede innreisetillatelse til Tibet. Derfor må vi beklageligvis utføre hele prosessen i Kathmandu. Og byråkratiet, der som her, har sin egen dynamikk. Vi må være minst 3 hele dager i Nepal før de garanterer at alt er på plass. Så derfor blir oppholdet her fram til torsdag 6. juni, før vi flyr videre til Lhasa. Vi skal besøke severdigheter i Nepal, men rekkefølge på disse må vi tilpasse til visumprosessen. (Frokost og middag)

Kathmandu i Nepal
Dag 3 og 4 - tirsdag 4. juni 2019 onsdag 5. juni 2019

Kathmandu

Begge disse dagene legger vi opp programmet og informerer om rekkefølge og tider underveis. Med forbehold om at alt går etter planen, legger vi opp til å besøke følgende steder: (Frokost og middag begge dager)

Pashupathinath

Det helligste templet i Nepal for hinduene. Pashupathinath er en inkarnasjon av den hinduistiske guden Shiva, som er dyrenes herre. Til dette Shivatempelet kommer sadduerne på pilegrimsreise. Her skjer det alltid noe religiøst og da den hellige elven Bagmati løper ut ved templet, finner kremasjoner sted her. Tempelet ble bygget på 500-tallet og er et av de åtte severdighetene i Kathmandu-dalen, som er på UNESCOs liste.

Boudhanath

Dette er en av de største og unike stupaene (en stupa er en kuppelformet bygning, opprinnelig et gravmonument) i verden og er på UNESCO-listen. Stupaen, hvor Buddhas vaktsomme øyne kikker ut i alle fire verdenshjørner, ligger midt på den gamle handelsruten mellom øst og vest. Tibetanske reisende har hvilt her og bedt sine bønner i mange århundrer. Da flykninger fra Tibet kom til Nepal i 1950-årene, valgte mange å slå seg ned i området rundt denne vakre stupaen. I dag møter vi et yrende liv av fargerike mennesker når vi besøker stedet.

Patan City

Ligger like på andre siden av Bagmati-elven for Kathmandu. Byen er også kjent som Lalitpur. Begge navn kommer fra «Lalitapattan» på sanskrit. Her kommer vi til en spennende plass full av templer, statuer og palasser. Mye av dette ble ødelagt i det store jordskjelvet 25. april 2015, men er forsøkt bygget opp igjen. Det blir spennende å se hvordan de har bygget opp igjen disse meget avanserte bygningene. Patan er et shoppingeldorado for syngeboller, buddhaer etc.

Thamel

Thamel er det store markedsområdet i Kathmandu der varer har vekslet eier i snart 50 år. Det startet i hippidagene da mange kunstnere kom til Nepal og tilbrakte uker i Thamel. Her finner du trange gater hvor du blir tilbudt alt fra frukt til sportsutstyr, musikk, smykker, kunst, klær og mye, mye mer. Området har også mange restauranter og puber der nye vennskap stiftes.

Swayambhunath

Det er et av de viktigste buddhistiske stupaene i Nepal og ligger på en høyde med flott utsikt over Kathmandudalen. Stupaen er ifølge den buddhistiske historien ganske spesiell. Den sies å være selvoppstått og symboliserer det buddhistiske univers. Buddhas øyne er malt på stupaen og symboliserer den altseende.

Norbulinka
Dag 5 - torsdag 6. juni 2019

Fly Kathmandu - Lhasa

Etter en god frokost reiser vi til flyplassen og setter nesen mot «The Land of Snow» og «Gudenes by» – til vakre og gåtefulle Tibet og hovedstaden Lhasa med sin mer enn 1000 år gamle kulturelle og spirituelle historie. På Gongar flyplass (3.600 moh) blir vi møtt av vår gode og hjelpsomme guide. Vi kjører inn til Lhasa og sjekker inn på vårt eventyrlige hotell i den gamle delen av byen. (Frokost og middag)

Dag 6 - fredag 7. juni

Lhasa, i århundrer den hellige byen for Lamaismen

Syngende nonner og kunstverket det tok tusen år å skape

Etter frokost besøker vi nonneklosteret Tsamkung, som ligger i den gamle bydelen av Lhasa. Dette lille, fargefulle klosteret har en mer livlig atmosfære enn vi finner i de andre klostrene i Lhasa. Strålende nonner oppmuntrer oss til å vandre gjennom eiendommen deres, lytte til chantingen de utfører og å se dem lage ornamentale smørblomster, om vi er riktig heldige. Det er en enkel utendørs restaurant i klosteret, som er populær for lunsj, der nonnene serverer et rimelig måltid, nudler og momos (dumplings).

Deretter utforsker vi Sangye Tongku-steinutskjæringene, et gjemt hjørnet av Lhasa. Der finner vi over 5000 malte utskjæringer i stein, sentrert på en stor Aksobhya Buddha. Det tok tusen år å skape dette utrolige kunstverket som ligger på baksiden av Chagpori høyden. Denne plassen er en av Lhasa’s ekte perler, hvor vi får litt forståelse av hvordan innviede, tibetanske buddhister praktiserer sitt daglige ritual.

Etter lunsj besøker vi klosteret Drepung, bygd i 1416, som en gang var verdens største med 10 000 munker. Den femte Dalai Lama bodde her før han flyttet til Potala-palasset. Klosteret ligger ved foten av Lhasa’s høyeste fjell, Gyepel Utse. Her utforsker vi den tibetanske klosterkirken, hvor vi opplever en laid-back atmosfære, kanskje som helt tilbake i middelalderen?

Vi avslutter dagen med et besøke i det aller helligste – Jokhang «House of Buddha» tempelet fra 700-tallet – det spirituelle senteret i landet, som er på verdensarvlisten og ligger i kort gangavstand til hotellet. I februar 2018 oppsto det en stor brann i tempelet, og i «hjertet av tibetansk buddhisme» gikk mange verdier tapt. Tempelet er blitt reparert og blir igjen flittig besøkt av tibetanerne. (Frokost, lunsj, middag)

Potala palasset i Lhasa
Dag 7 - lørdag 8. juni 2019

Lhasa «The Sunshine City»

Palasset med 1000 rom og debatterende munker

I dag står et av de mest fantastiske byggverk i Asia på programmet – en av de mest karismatiske bygningene som noen gang er bygd i Tibet – det magiske Potala-palasset – Dalai Lamaenes vinterresidens, hvor de eldste bygningene her er fra 700-tallet.

Vi vandrer opp den lange trappen til hovedinngangen i høytidelig spenning om hva som venter innenfor den enorme døren. Palasset er bygget av den store femte Dalai Lama i 1647 og huser ca. 1000 rom fordelt på 13 etasjer. Her finner vi gravplassene til de forskjellige Dalai Lamaene, der den femte er den mest storslåtte med 3721 kilo gull og belagt med edelstener. Vi kommer også opp på toppen av palasset hvor den nåværende Dalai Lama hadde sin leilighet. Fra taket kan vi se hele Lhasa og fjellene som omgir dalen. Dette blir en imponerende opplevelse!

Når vi kommer ned fra Potala er det tid for lunsj. Deretter går turen til Sera-klosteret, som er et av de største klostrene i Tibet. Her bor 400 munker og vi besøker bønnerommene deres, samt de store Buddhaene som er skåret ut i klippene i fjellet bak klosteret. Det mest spesielle vi skal se er munkenes debattering av den buddhistiske filosofien, som foregår i en gård i klosterkomplekset. Selve debatten består i at en munk vil komme med en påstand som han så skal forsvare overfor en annen munk, ofte etterfulgt med klapp i hendene og rop. Det er en meget underholdende opplevelse både for munkene som deltar og for oss som iakttar. (Frokost, lunsj, middag)

Dag 8 - Søndag 9. juni 2019

Lhasa - Gandan klosteret - Lhasa

Kloster og Dalai Lamas sommerpalass

Ganden-klosteret ligger 55 km øst for Lhasa, i åsen opp mot Mt. Wangkur. Det ble grunnlagt i 1409 av Tsongkapa, grunnleggeren av Gelug-ordren. Derfra er det en flott utsikt til breddene av Kyichu-elven og Phenyul-dalen. Klosteret er et av de «tre store» Gelug-klostrene i Tibet.

Om ettermiddagen reiser vi til Dalai Lamas sommerpalass, Norbulinka, bygd i 1740 og som kom på UNESCOs liste som en forlengelse av Potala-palasset. Denne parken var stedet Dalai Lama nøt mest å være i, og herfra flyktet han fra Tibet i 1959, da de kinesiske troppene invaderte palasset. Norbulinka-palasset imponerer med storslåtte veggmalerier fra hele Tibets historie frem til 1954. (Frokost, lunsj, middag)

Dag 9 - mandag 10. juni 2019

Fridag i Lhasa

Gjør deg klar for Himalaya

Vi har dagen til fri disposisjon. Til å puste inn alle inntrykk hittil, ta en kaffe på torget, snakke med tibetanerne og delta i det yrende folkelivet – tid til å være og til å nyte. Dagen er god å ha også for litt shopping av kjeks, nøtter og lignende som kan være fint å ha på vår vakre reise gjennom Himalaya i dagene som kommer.

Det er langt mellom butikkene når vi starter vår kjøretur. Etter fire/fem dager med akklimatisering gjør vi oss klare for vår spennende reise over mange fjellpass, gjennom interessante steder, flere kora-opplevelser, dyreliv, imponerende natur og utrolige møter med et vakkert folk – den store reisen gjennom vakre og gåtefulle Tibet. (Frokost)

Dag 10 - tirsdag 11. juni 2019

Lhasa - Yamdrok - Gyantse - Shigatse

Hellig sjø og mektig natur

Vi forlater Lhasa og kjører blant annet langs bredden av Yarlong Tsangpo (Brahmaputra)-elven, som har rent der i millioner av år, og som vi vil treffe igjen mange dager på vår reise.

Vi tar veien via den store, hellige innsjøen Yamdrok (4.488 moh), der det isdekte fjellet Mt. Nojin Kangtsang, 7.191 moh., ses i det fjerne. Ifølge den lokale mytologien er sjøen transformasjonen av en gudinne. Vi kjører over Simig-passet og får et blikk av den voldsomme Nanla-dammen og den største kraftstasjonen i Tibet. Langs veien  stopper vi ved isbreene på Karo-passet (5.010 moh). På veien kan vi nyte mer av den utrolige fascinerende og vakre naturen Tibet byr på.

Vel fremme i Gyantse besøker vi hovedattraksjonen i byen, den 35 meter høye Gyantse Kumbum-stupaen, en av de høyeste og største i Tibet. Byggingen av Gyantse-stupaen begynte i 1427. Vi fortsetter vår ferd langs Nyang Qu-elven til Shigatse (90 km) som er den nest største byen i sentrale Tibet og sete for Panchen Lamaene. Overnatter på hotell. (Frokost, lunsj, middag)

Dag 11 - onsdag 12. juni 2019

Shigatse

Kloster, kunstnere og steinskrifthoggere

I dag besøker vi det mest innflytelsesrike klosteret i regionen, det store Tashilunpo-klosteret. Klosteret er også sete for Panchen-lamaen, som er den nest øverste lama i tibetansk buddhismes Gelug-tradisjon. Han er den som finner den neste reinkarnasjon av Dalai Lama, som så finner den neste reinkarnasjon av Panchen lama. Blant annet besøker vi det imponerende Jampa-kapellet med en 26 meter høy fascinerende statue. Deretter går vi rundt klosteret, passerer Tsa-Tsa-kunstnere og stenskrifthoggere mens vi har en flott utsikt til byen nedenfor. En inspirerende opplevelse. Resten av dagen er til fri disposisjon. (Frokost, lunsj, middag)

Kvinne i Tibet
Dag 12 - torsdag 13. juni 2019

Shigatse - Sakya

Ubeskrivelig natur og uvanlig kloster

Vi starter dagen med å besøke Narthang-klosteret, som ligger 2 mil utenfor Shigatse. Narthang var det fjerde største klosteret i Tsang-regionen og det var først berømt for skrift læring og klosterdisiplin. Etter det 14. århundre fikk det stor anerkjennelse som det eldste av de tre store sentrene for trykking i Tibet. De to andre var Potala og Derge.

Vi kjører i Tibets ubeskrivelige natur, og overraskende møter med mennesker kan lett forekomme på en dag som denne. Etter hvert ankommer vi Sakya og besøker det helt annerledes klosteret der – hovedsetet for Sakya-skolen i den tibetanske buddhismen. Her finner vi et enormt antall bøker med tibetanske skrifter, astronomi, geografi, historie, medisin og litteratur. Klosteret ble bygget i 1073 og styrte Tibet gjennom det 13. og 14. århundre, etter fallet av det tibetanske imperiet (700 – 900). Det utmerker seg med sin mer mongolsklignende arkitektur, unikt i Tibet. Vi sjekker inn på hotell. (Frokost, lunsj, middag)

Innsjøen Yamdrok
Dag 13 - fredag 14. juni 2016

Sakya - Mount Everest Base Camp

Tibetansk kultur på nært hold

Dette bli en spennende dag – et av høydepunktene for reisen! Målet vårt er Mount Everest Base Camp (5200 moh). På veien dit nyter vi fantastiske, hvite, snødekte fjell som skaper imponerende isbreer, vakre innsjøer og mektige elver.

Fra Gyawu La (passet), får vi en formidabel utsikt over Himalaya, om været er på vår side. Der ser vi fem av verdens høyeste fjell, inkludert Mt. Everest (8.844 moh) – det høyeste av dem alle. De ligger på rekke og rad med sine snødekte topper og ligner en hvit slange som glitrer i solskinn.

Vi kjører gjennom det vakre landskapet der jakoksene beiter og bøndene arbeider på marken og ender dagen på base campen, der vi får en varm velkomst. Vi overnatter i et av de store, tykke teltene der, som er laget av hår fra jakoksen og hvor de fyrer med kukaker. Her får vi oppleve den tibetanske kulturen helt på nært hold. (Frokost, lunsj, middag)

Dag 14 - lørdag 15. juni 2019

Mt. Everest Base Camp - Tingri - Saga (4450 moh)

Mount Everest i soloppgang!

Tidlig morgen er den sikreste tiden for å få et uforglemmelig syn – soloppgangen som gjør toppen av Mt. Everest helt rosa. Vi har full utsikt til storslåtte Mt. Everest, som står som en snødekt pyramide midt imot oss.

Etter frokost fortsetter vi vår reise fra Mt. Everest Base camp, på «the Friendship Highway», via Tingri fylke. På veien får vi utsikt til Shishapangma (8012 moh), verdens 14. høyeste fjell, og lavest av alle verdens fjell over 8000 moh. Det ligger nær Nepal, men fullt forankret i Tibet. Vi kjører langs den turkise, glitrende, innsjøen Pelkutso med overveldende utsikt til massive, snødekte pagode lignende fjell. Denne dagen tilbyr oss et fantastisk landskap. Sent på ettermiddagen ankommer vi byen Saga, som på tibetansk betyr «Lykkeland». Overnatter på hotell. (Frokost, lunsj, middag)

Dag 15 - søndag 16. juni 2019

Saga - Darchen (4600 moh)

Inngangsporten til det hellige fjellet

Etter frokost fortsetter vår reise mot Darchen. Langt i sør kan vi se snødekte fjelltopper med mange steinete topper og sanddyner. Langs veien kan vi møte nomader og andre landstrykere antrukket i vakre tradisjonelle klær – med et stort smil og med en stor toleranse og åpenhet i hjertet, til tross for tiår med politisk uro og motgang. Det er folket som gjør det å reise i Tibet til en så stor glede!

Sent på ettermiddagen ser vi de første glimt av den hellige innsjøen Manasarovar og hellige Mt. Kailash, som ligger der som en lysende perle og venter på besøk. Etter hvert ankommer vi Darchen, base campen for trekkingen og pilegrimenes inngangsport til Mt. Kailash.

Pilegrimsvandringen starter og slutter i Darchen. Vi forbereder oss for trekkingen de neste tre dagene. Hele turen er ca. 55 km. Tiden som brukes på denne trekkingen er selvfølgelig avhengig av hvem som går. En rask, lokal, tibetansk gutt kan fullføre hele koraen/vandringen på 10 timer…  Vi har tre dager, som er normal tid for en vanlig turist, men vi må være litt trent og akklimatisert. Derfor har vi brukt såpass lang tid i Tibet før vi starter vandringen. Overnatter på hotell. (Frokost, lunsj, middag)

Dag 16 - mandag 17. juni 2019

Trekking Kora (3 dager, totalt ca. 55 km) I dag: Vandring til Drira Phuk (4.910 moh.)

Starten på pilgrimsvandringen

I dag er det den 15. i den 4. måneden i den tibetanske kalenderen – starten på Saga Dewa Festivalen. Dette er den helligste måneden i året i den tibetanske kalenderen, da Buddhas fødsel, opplysning og død minnes, og i dag er det den viktigste dagen i koraen vi skal vandre.

Friske og opplagte møter vi guiden vår og eventuelle bærere, som skal være med oss de neste tre, spennende dagene. Noen ønsker kanskje å bære sekken selv, mens andre ønsker hjelp til dette. Det er også mulig å leie egen hest med fører for disse tre dagene (der ikke inkludert i prisen). Denne morgenen samles vi med de lokale og setter ned bønneflagg sammen med flere besøkende, fra hele verden, som ønsker å delta på denne spesielle pilegrimsvandringen – med fullmånen.

Med godt humør og stort mot legger vi i vei. Himmelen er blåere, luften renere og fjellene høyere enn hva vi er vant med. I rolig tempo vandrer vi Lha Chu-dalen med flotte, grønne enger, vakre fjellklipper og rennende bekker – og med Mt. Kailash høyt over oss. Vi følger Lhachu-elven som går inn i en smal canyon med bratte klipper og spektakulære vannfall fra isbreene i Kailash-området. Vi fortsetter oppover dalen og vi får den nordre delen av Mt. Kailash i syne før vi når Dira-phuk klosteret fra det 13. århundret.

De enorme fjellene er noen steder alpine, andre fjell bukler seg langs dalen som bølgene i en marmorkake. Det beste vi kan gjøre er å puste med magen, nyte naturen, søke roen – og styrken til vår ferd rundt hellige Mt. Kailash. Vi overnatter på gjestehus med sovesal. (Frokost, lunsj, middag)

Dag 17 - tirsdag 18. juni 2019

Vandring Drira Phuk - Zutrul Phuk

Vandring til miraklenes grotte

I dag har vi den tøffeste og mest krevende dagen, men også den mest hellige dagen på vår pilegrimsvandring. Vi krysser Dolma-passet på 5630 moh. Blant syngende fugler og brusende elver puster vi med magen og tar tiden til hjelp, mens vi vandrer i den storslåtte og magiske naturen som Himalaya byr på.

Sent på ettermiddagen ankommer vi Zutrul Phuk – miraklenes grotte, hvor den store asketen, Milarepa (1052 – 1135) skal ha utført store mirakler. Han har hatt stor innflytelse på buddhismen i Tibet. Overnatter på gjestehus med sovesal. (Frokost, lunsj, middag)

Dag 18 - onsdag 19. juni 2019

Vandring Zutrul Phuk - Darchen

Hellig, turkis innsjø

Etter ca. tre timers vandring er vi tilbake til utgangspunktet for vår pilegrimsvandring. Deretter kjører vi til Manasarovar, den hellige, turkise innsjøen som ligger høyest i verden, full av fisk og svaner, omringet av hellige Mt. Kailash, Mt. Gurula-Mandala og Rashekshi-innsjøen. Området er rikt på gruver med gull og andre mineraler, varme kilder som kan nytes og hundrevis av forskjellige ville dyr. Vi fortsetter til den mest innflytelsesrike byen i vestre Tibet, Darchen (4500 moh) og overnatter på hotell. (Frokost, lunsj, middag)

Dag 19 - torsdag 20. juni 2019

Darchen - Tsanda

Varm kilde og klosterbesøk

Etter frokost kjører vi til Tsanda, 3800 moh. Veien dit er svingete og går opp og ned langs fantastiske eroderte kløfter og raviner. Vi er langt vest i Tibet og nær grensen til Kashmir. Tsanda er grensebyen før Ladakh.

I dag har vi mulighet for å nyte en varm kilde i hjerte av Himalaya samt Gurugyam-klosteret, som er et av de få klostrene i Tibet i dag som tilhører den opprinnelige tibetanske Bon buddhismen. På veien tar vi også en avstikker (40 km) for å besøke Dungkar-klosteret. De vakre veggmaleriene her er kanskje de eldste i Ngari-regionen, og noen av dem har 1100 år gammel historie. De ble tilskrevet Kong Yeshe-O, den 42. kongen av Tibet.

Etter hvert fortsetter vi vår reise i vakker og unik natur i vestre Tibet og ankommer Tsanda. Vi bor på et enkelt gjestehus nær Thoding-klosteret, som er det viktigste klosteret fra det 10. århundre – tiden da den andre kunngjøringen av Buddhismen skjedde i Tibet. Vi overnatter på hotell. (Frokost, lunsj, middag)

Dag 20 - fredag 21. juni 2019

Tsanda «Det eldgamle Guge-kongedømmet» - Darchen

Ville dyr og eldgammelt kongedømme i fjellet

Vi er i Ngari-regionen, kjent som toppen av verdens tak. Området har mange innsjøer, men mindre mennesker og er paradiset for ville jakokser, tibetanske antiloper, mongolske gaseller og ville esler. I den vestre delen av Ngari kommer vi til det eldgamle kongedømmet Guge og Tsaparang-citadelet, 20 km fra Tsanda.

Mer enn 400 hus og 800 grotter ligger i en 300 meter høy fjellskråning. Det er det nest største bygg komplekset i Tibet – etter Potala-palasset. Denne mystiske plassen er ca. 1200 år gammel og er et av underverkene i vestre Tibet. Når vi hører sutra-chantingen fra klostrene i fjellene og langs elvene, eller spaserer i ruinene av det eldgamle kongedømmet Guge, er det lett å føle seg langt tilbake i tiden.

Senere på dagen reiser vi tilbake til Darchen i en uforglemmelig natur. Vest-Tibet er fjellene, elvene og  innsjøenes hjem. Vi er i et område på vår vakre planet hvor de hvitkledde fjelltoppene er høyere, de grønne slettene er større og de funklende stjernene er klarere. Dyr beiter i kald vind og varm sol, og nomader og bønner tilber naturen. Noen kaller det Shambhala, andre kaller det Himalaya, og noen kaller det «The Land of Snow». Overnatter på hotell. (Frokost, lunsj, middag)

Dag 21 - lørdag 22. juni 2019

Darchen - Lake Manasarover - Saga

Etter frokost starter vi turen tilbake til Saga. På veien passerer vi igjen den hellige innsjøen Manasarovar og nyter et av verdens vakreste landskap. Alt og intet kan skje langs veien. Tilfeldige, spennende møter kan lett forekomme. Overnatter på hotell. (Frokost, lunsj, middag)

Dag 22 - søndag 23. juni 2019

Saga - Kyirong

Vi kjører til Kyirong. Turen i dag starter på ca. 4600 moh. og ender på 2400 moh. Vi tar farvel med Himalayas mektige fjell, for denne gang, og kjører sørover langs Kyirong Tsangpo-elven til Zongka. Underveis passerer vi den betydningsfulle, tibetanske, yogi Milerapas eremitt-grotte i Drag Kar Taso (3600 moh). Ferden fortsetter nedover og etter hvert ankommer vi den lille byen, Kyirong. Overnatter på hotell. (Frokost, lunsj, middag)

Dag 23 - mandag 24. juni 2019

Kyirong - Kathmandu

Farvel til våre tibetanske venner og tilbake til Kathmandu 

Etter frokost kjører vi til grensestasjonen mellom Tibet og Nepal, 30 km syd for byen Kyirong, i dalen med samme navn. Isolert under skyhøye Himalaya-fjell, er denne gjemte kløften også veien til Kyirong Zangbo-elven som går sammen med Trishuli-elven når vi kommer til grensen til Nepal.

Denne vakre dalen har flott utsikt til Mt. Langbo Kangri i vest og til spektakulære Mt. Shishapangma i øst. På grensen tar vi farvel med våre tibetanske venner, krysser grensen til Nepal og fortsetter, med buss, til Kathmandu – en ren transportstrekning.

Før det store jordskjelvet i 2015, var hovedgrensestasjonen Tibet – Nepal i byen Zhangmu (Dram på tibetansk). Byen ble dessverre skrekkelig ødelagt i jordskjelvet. Den kinesiske regjeringen har derfor flyttet den internasjonale grensestasjonen ca. 100 km vestover i landet, til Kyirong. Denne grensestasjonen har eksistert siden 1960-årene. Inntil nylig var denne grensestasjonen åpen bare for de med pass fra Kina og Nepal. Nå fungerer grensestasjonen Kyirong som hovedporten mellom Tibet og Nepal og er åpen også for utenlandske reisende.

Den første byen vi kommer til i Nepal er Rasuwagadhi. Avstanden derfra til Kathmandu er ca. 130 km. Vi kjører da mesteparten av veien på en røff grusvei. Selv i tørketiden kan denne strekningen ta opp mot 8 – 10 timer. Overnatter på hotell. (Frokost)

Dag 24 - tirsdag 25. juni 2019

Kathmandu

I dag kan vi nyte en sen frokost og disponere dagen etter eget ønske. Kathmandu er en summende, flerkulturell by hvor folk har kommet til markedet med varene sine i århundrer. Her kan du kjøpe Himalaya salt på et marked og gourmet ost på et annet. Et yrende folkeliv, fascinerende mennesker og spennende samtaler med lokalbefolkningen venter oss her om vi vandrer rundt med et åpent sinn. (Frokost)

Dag 25 - onsdag 26. juni 2019

Hjemreise

Vi reiser veldig tidlig til flyplassen og starter vår ferd hjemover, og lander i Oslo sen ettermiddag. (Frokost)

Reisebetingelser

Turprisen inkluderer:
 • Overnatting på nevnte hotell eller lignende, i twin rom
 • Frokost, lunsjer og middager som nevnt i programmet
 • Visum til Kina
 • Innreise tillatelse til Tibet
 • To flasker vann a 550 ml pr. person pr. dag
 • Te til frokost, lunsj og middag hver dag (3 dager) på koraen rundt Mt. Kailash
 • Lokal, meget god engelsktalende guide
 • To 3 liter sylindre med oksygen til bruk for gruppen – om behov
 • Inngangsbilletter til templer og monumenter nevnt i programmet
 • Spesielle avgifter for Base Camp Mt. Everest
 • Spesielle avgifter for å reise i vestre Tibet og Kora Mt. Kailash
 • All transport på landeveien for å gjennomføre programmet
Prisen inkluderer ikke:
 • Bærer for din bagasje på trekkingen – tre dager kora (vandring)
 • Eventuell hest med fører – tre dager kora (vandring)
 • Drikke til måltidene
 • Visum til Nepal. USD 25,- pr. stk. (NB: Kan endre uten forvarsel)
 • Reise- og avbestillingsforsikringer
 • Tips til guider, sjåfører og hjelpere underveis
Vi overnatter på følgende steder:
 • Kathmandu: 3.6. – 6.6., Hotel Shanker
 • Lhasa: 6.6. – 11.6., Dhoodgu hotel
 • Shigatse: 11.6. – 13.6., Manasarovar hotel
 • Sakya: 13.6. – 14.6., Sakya Yuanfu hotel
 • Mt. Everest Base Camp: 14.6. – 15.6., Stort, tykt hotell telt, laget av jakhår
 • Saga: 15.6. – 16.6., Saga hotel el lign
 • Tarchen: 16.6. – 17.6., Himalaya Gangripoche hotel
 • Vandringen: 17.6. – 19.6., Forskjellige Gjestehus med sovesal
 • Tarchen: 19.6. – 20.6., Himalaya Gangripoche hotel
 • Tsanda: 20.6. – 21.6., Tulin Castle hotel
 • Tarchen: 21.6. – 22.6., Himalaya Gangripoche hotel
 • Saga: 22.6 – 23.6., Saga hotel el lign
 • Kyirong: 23.6. – 24.6., Phuntsok Rabsel hotel eller Kyirong hotel
 • Kathmandu: 24.6. – 26.6., Hotel Shanker

 

KJEKT Å VITE FOR DEN STORE REISEN GJENNOM VAKRE OG GÅTEFULLE TIBET

Vaksiner:

Polio, stivkrampe og hepatitt A/B, og evt. kolera, drikkevaksine for magen. Sjekk med lege eller vaksinasjonskontor.

Visum:

Vi trenger visum til Nepal og Kina, samt innreisetillatelse til Tibet. De to siste er inkludert i prisen og koordineres av reiseleder etter ankomst til Nepal. Visum til Nepal kjøper vi på flyplassen i Kathmandu. Prisen på dette er USD 25,- (med forbehold) og hvis de ikke gir oss to innreiser på dette (vi spør pent om det!), må vi kjøpe nytt ved returen fra Tibet til Nepal.

Temperaturer og vær:

Lhasa, 10 – 23 grader C
Mt. Everest Base Camp, 5 – 17 grader C
Mt. Kailash, vandringen,  -3 – 11 grader C
Kathmandu, 19 – 29 grader C

Vi kan møte regn på turen, men fra og med juli måned frem til midten av september vil det være mer regn i Tibet enn når vi er der. Juni er en god tid for vandringen rundt Mt. Kailash. Før juni måned vil det være store sjanser for at Dolma passet er blokkert av snø og is. Det er juni som gjelder for den spektakulære opplevelsen – kora rundt det hellige fjellet Kailash.

Høyden:

Vårt høyeste punkt på reisen er 5.630 moh. Vår erfaring er at det trengs god krem for tørre lepper og halspastiller el. lign. for tørr gane. Først merkes dette når vi kommer til Lhasa – overgangen fra ca. havnivå til 3.600 moh. Å puste med maven og å drikke masse vann blir veldig viktig. På hele turen har vi med to 3 liters sylindre med oksygen til bruk for gruppen – om behov. I tillegg kan man selv kjøpe en liten, bærbar hermetisk boks med oksygen for å lindre eventuelle plager ved store høyder, spesielt når vi vandrer de tre dagene. En boks koster ca. USD 3,- i Lhasa og gir ca. 60 dype inhaleringer.

Mat og drikke:

Som vann gjelder kun flaskevann. Har du lyst på en gin/tonic, en aquavit el. lign., anbefaler viå kjøpe det med fra Gardermoen. Du har en kvote inn til Kina på 2 flasker alkohol a 0,75 liter. Men vi må også nevne at alkohol kan lett føre til utfordringer i form av at man er mer disponert for høydesyke. Vi anbefaler uansett å holde seg borte fra alkohol de to første dagene i høyden! Maten på turen er god, men til tider enkel. Vi anbefaler å ta med «rett i koppen», nøtter, knekkebrød el. lign. Det kan bli lenger mellom måltidene enn du setter pris på, og det er sjelden butikker langs veien. Hotellene vi overnatter på har ofte vannkoker på rommet.

Trekkingen / vandringen:

Om du skulle ønske å få andre til å bære sekken de tre dagene vi er på tur, er det mulig å leie en jak-okse med leder eller en hest med leder. Det er også mulig at en sherpa bærer sekken din. Disse utgiftene er ikke inkludert i prisen. Om det skulle oppstå store utfordringer i forbindelse med høyde, blir man kjørt til Kyirong, grensen til Nepal. For mindre utfordringer blir man kjørt til Tarchen, som har et mindre sykehus. Vi får to flasker med vann hver dag. Ut over det kjøper vi selv det vi trenger – og på grunn av at vi befinner oss avsidesliggende, er prisen dessverre dyrere enn ellers i landet. Gjestehusene der vi overnatter tilbyr en quilt og et teppe som sengetøy for natten. Det er en fordel å ha med egen sovepose for bedre komfort. Teppene vi får til benyttelse, renses/vaskes ikke mellom hver gang de brukes.

Pakking:

Vi trenger klær som passer for både varmt og kaldt vær. Vianbefaler å tenke plagg på plagg. Da kan du bruke en topp alene i varmen, men også lag på lag når det blir kaldere. Her følger forslag til pakkeliste:

 • Tynt ullundertøy, vind-/vanntett jakke og bukse
 • Tykkere jakke
 • liten lommelykt/hodelykt
 • fleece-teppe
 • sjal/tynn jakke/genser for kvelden i varmere strøk,
 • turbukse, knebukse
 • topper, T-skjorter
 • lite sitteunderlag,
 • solkrem, solbriller med gode polaroid glass. Solstrålene er sterke i Himalaya
 • badeklær (evt. for basseng på hotell og varme kilder)
 • antiseptisk middel for vask av hender (et «must»)
 • våtservietter (også for en «kattevask» på Base Camp og under vandringen)
 • sekk for vandringen
 • hansker, skjerf, hodeplagg for både sol og kulde
 • ørepropper for snorkende naboer?
 • et par ekstra ullsokker
 • en rull toalettpapir (alltid kjekt å ha litt papir i lommen)
 • batterier (hvis du trenger nye i løpet av turen)
 • fjellstøvler er nødvendig for vandringen
 • joggesko, tursandaler
 • flipp floppers kan være kjekt i forbindelse med de enkle overnattingsstedene
 • lakenpose for overnattingen på Base Camp og på trekkingen (vi får tepper når vi sover der.
 • Sovepose hvis du føler for det og/eller har lett for å fryse,
 • 75 % av kroppsvarmen går ut gjennom hodet. Du kan bli glad for en hettegenser eller lue. Det er kaldest mellom kl 0330 og kl 0430.
Strøm:

Det er samme som hos oss, 220V i Kina, Tibet og Nepal, men kontakten er annerledes, så det er nødvendig med adapter. De finnes å kjøpe i Lhasa for en billig penge.

Kultur:

På grunn av kulturelle forskjeller kan vi godt legge igjen korte skjørt og shorts. Shorts litt ned på låret er fint og knebukser er supert.

Penger:

Kinesiske Yuan – 1 yuan er for tiden kr 1,24
Tibetanske Sang – frem til 1951. I dag brukes Kinesiske Yuan
Nepalesiske Rupi – 1 rupi er for tiden kr 0,08

Vekslingsmuligheter av USD/Euro er tilgjengelig underveis på turen. Minibanker finner vi i Lhasa og Shigatse, men er dessverre ikke tilgjengelig i Kailash-regionen for utlendinger, kun for de med kinesisk bankkort. Det kan også være smart å ha litt lommepenger i USD/Euro. Pass på at du får «små og fine» sedler. Slitte og skadede sedler blir ikke akseptert. USD/Euro kan bruke mange steder. Det er kjekt å ha på slutten av reisen, slik at du slipper å sitte igjen med mange yuan/rupi. Sjekk at bankkortet ditt er åpent for bruk i Kina og Nepal.

Shopping:

I Tibet er det i Lhasa vi finner flest artikler – alt fra sportsklær til tibetanske smykker, røkelse, Mandala, Thangka, Buddha-figurer, syngeboller, tibetansk medisin, tepper, instrumenter, tea, tea kopper, krydder mm. Siste dag av reisen nyter vi tid i Kathmandu. Her tilbys alt fra luksus artikler til fargesprakende markeder med mange av de samme varene som vi finner i Tibet, men likevel forskjellige … bl.a. honning og mer cashmere ull/pashmina på det store markedet Thamel.

Forbehold:

Escape Travel tar forbehold om programendringer pga. uforutsette hendelser eller force majeure underveis. Oppgitte hoteller og overnattingssteder kan bli nyttet med tilsvarende. For øvrig gjelder våre reisebetingelser som du kan klikke deg inn på øverst på denne siden.