Det ultimate elvecruiset med Geir Salvesen

/ Seil på Rhinen, Main og Donau fra Amsterdam til Svartehavet

Dette elvecruiset er spekket med flotte opplevelser, god mat og vin. Ser du på kartet under, er det en imponerende reiserute vi skal ta – på tvers gjennom Europa. Bli med til spennende storbyer, koselige landsbyer og blomstrende, nyvåken natur langs elvene. Mai er en fantastisk fin tid å reise på, og med våre vineksperter om bord blir det også garantert edle dråper som passer til enhver anledning.

 • Europa på tvers – vi seiler gjennom åtte land et 20-talls byer og landsbyer
 • 28 utflukter (21 inkludert i prisen)
 • Main-Donau kanalen og 64 sluser
 • Båttur inn i Donau-deltaet ved Svartehavet
 • «Tett-på-opplevelser» som klassisk konsert, lokale øl-/vinsmakinger og lokale restaurantbesøk
 • Seilas gjennom Jernporten på grensen mellom Serbia og Romania
 • Informative og smakfulle foredrag med vår reiseleder og ekteparet Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti


Ekteparet Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti er med som foredragsholdere fra Köln til Wien.
Geir er journalist, forfatter og vinekspert med bakgrunn som Aftenpostens vinspaltist gjennom 26 år. Han har forfattet 15 bøker om vin og mat og har besøkt de fleste vinområdene i verden. Gunnhild er reisejournalist, foredragsholder, blogger og vinskribent for magasinet Tara.

I løpet av seilasen vil Geir Salvesen, Gunnhild Bjørnsti og vår kunnskapsrike reiseleder holde ulike foredrag som kan bidra til ytterligere kunnskap om steder vi passerer, om lokale viner og dets historie. Vi har lagt stor vekt på utfluktsprogrammet. De store klassiske og kjente stedene må selvsagt oppleves, men i tillegg har vi fylt på med mange severdigheter og godbiter du normalt ikke kommer til på egenhånd. Skulle du ønske å ta inn ytterligere inntrykk, tilbys det også noen valgfrie opplevelser underveis.

Bli med på et innholdsrikt og opplevelsesfylt elvecruise gjennom Europa. En komplett reise, og uten tvil det ultimate elvecruiset!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 45 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 02.05.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 24 dager
Foredragsholder
Geir Salvesen
Foredragsholder
Gunnhild Bjørnsti
Reiseleder
Ulf Brynildsen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 02.05.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 24 dager
 • Priser fra 45 980,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1, torsdag 2. mai

Norge - Amsterdam

Vi flyr med KLM direkte fra Norge til Amsterdam. Herfra kjører vi til vårt hyggelig skip MS River Navigator, som skal være vårt hjem de neste tre ukene. Vi går om bord, sjekker inn og gjør oss kjent med skipet. Før middag møtes vi til en velkomstdrink i skipets lounge. Skipet ligger sentralt (rett bak jernbanestasjonen) i Amsterdam om natten.

 

Kanalbyen Amsterdam er sjarmerende med sine broer – og mange sykler!
Dag 2, 3. mai

Amsterdam

Denne sjarmerende hovedstaden – har noe for enhver smak; blomstermarked, museer, kunstgallerier, spennende butikker, kafeer, vakker arkitektur og Anne Franks hus. Amsterdam blir med rette omtalt som en by full av nyanser og kontraster. Her møtes hav og land, og bohemene vandrer side om side med høykonservative besteborgere. Nederlands hovedstad er også landets største by og historien kan spores tilbake til 1200-tallet, da dette var et mindre fiskersamfunn ved elven Amstels bredder, som også ga navnet til byen.

Etter frokost kan du være med på en inkludert byrundtur i Amsterdam. Turen inkluderer kanalcruise på noen av byens mange kanaler, med god utsikt til broene, husbåtene de spesielle husene.

Vel tilbake om bord, og mens kapteinen og hans mannskap starter opp cruiset med kurs for Tyskland, nyter vi en god lunsj i skipets restaurant.
Vi seiler på Rhinen, og om ettermiddagen vil reiseleder holde foredrag om nedre Rhinen og Ruhr området.

Dag 3, 4. mai

Köln

Köln er parfymens fødeplass, med verdens første eau de cologne. Cologne er det engelske og franske navnet til Köln. Vi ankommer den  historiske byen på formiddagen og spiser lunsj om bord. For å bli bedre kjent  med Köln inviteres dere med på en inkludert vandring rundt om i byen. Köln har mer enn 2000 år gammel historie og er sentrert rundt elven Rhinen, som deler byen i to. Vi spaserer gjennom det gamle sentrum, Altstadt, med vakre gamle hus og sjarmerende gater. Vi fortsetter mot byens landemerke, den berømte Kölnerdomen med de to 157 m høye tårnene som du kan se fra omtrent alle steder du måtte befinne deg i byen! Byggingen startet i 1248, og det tok mer enn 600 år å fullføre denne imponerende bygningen, som først sto ferdig i 1880.
Vi vil også invitere på ølsmaking av byens lokale øl, Kölsch! Vi går til et bryggerhus hvor vi får høre historien bak bryggeriet og selvsagt få smake på ølet.

Utpå ettermiddagen kan vi ønske Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti velkommen om bord!
Før middag vil våre to vinforedragsholdere presentere seg og gi en kort gjennomgang av alt de har lagt opp til rundt vindelen av cruiset. Det blir også litt informasjons om tysk vin, og et «turbokurs» i profesjonell vinsmaking. Her får vi lære mye om oss selv og hvordan våre sanser egentlig virker.

Skipet kaster loss sent om kvelden, med kurs for Rüdesheim.

 

Ølsmaking
Dag 4, 5. mai

Rüdesheim

God morgen! Etter Koblenz kalles strekningen «den romantiske Rhinen» og nå må du ut på dekk og få med deg alle de vakre og spektakulære slottene vi passerer. Her renner elven gjennom Rhinkløften med Lorelei-klippen 120 meter over elven. Kløften er ganske dyp, og området er kjent for slottene og vingårdene som ligger her. Området er på UNESCOs Verdensarvliste med mer enn 40 slott og festninger fra middelalderen og mange vakre vinlandsbyer. Lorelei ble personifisert tilbake i middelalderen som en fortryllende og forførende kvinne. Romantiske eventyr og sagn har bygd myten om hvordan hun ledet sjøfolk i ulykke, fordi hun bedåret dem med vakker sang og avledet deres oppmerksomhet fra de farlige klippene…!

Om ettermiddagen ankommer vi den kjente vinbyen Rüdesheim. Byen er en del av Øvre Mellomrhindalen som i 2002 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste.

I Rüdesheim går vi i land, og sammen med reiselederen og våre vinkjennere Geir og Gunnhild tar vi kabelbanen til toppen av byen. Herfra er det god utsikt til byen og vinmarkene. Theresa Breuer, som lager tyske Rieslingviner i toppklasse, møter oss blant vinrankene, peker og forklarer – og inviterer oss til å smake på vinen hennes. Så spaserer vi ned til hennes vineri som ligger sentralt i Rüdesheim, og får smake på flere av vinene. Deretter blir vi hentet av Johannes Leitz og kjørt til hans anerkjente vinhus, som har en lang vinhistorie og egne smaksprøver å by på. Geir og Gunnhild loser oss gjennom en hyggelig ettermiddag i vinens tegn, der besøk og vinsmakinger er inkludert.

Vi skal være i Rüdesheim utover ettermiddagen og får med oss de velkjente bindingsverkshusene og ikke minst den verdenskjente gaten «Drosselgasse». Gaten ligger i hjerte av gamlebyen og er en turistmagnet grunnet sin sjarm, vinhus og restauranter. Vi rusler tilbake til skipet i god tid før middag.

Etter middag er det mulig å ta seg en spasertur i denne trivelige byen. Sent om kvelden fortsetter cruiset mot Mainz.

Lorelei-klippen
Dag 5, 6. mai

Mainz og Frankfurt

I løpet av natten har skipet seilt fra Rüdesheim til Mainz. Etter en bedre frokost passer det fint med en inkludert bytur til fots. Vi spaserer gjennom de sjarmerende gatene i gamle Mainz, som også er hjembyen til Johannes von Gutenberg, mannen som utviklet boktrykkerkunsten.

Resten av formiddagen er på egen hånd og til egne opplevelser. Kanskje litt shopping, eller et glass med noe godt i fra en av byens fortausrestauranter …? Vel om bord igjen severes det en deilig lunsj.

Du kan velge å bli om bord mens vi seiler på elven Main til Frankfurt, eller bli med reiselederen på en valgfri utflukt til Frankfurt (pristillegg) og gå om bord igjen der.

Valgfri utflukt:  Frankfurt er den største finansmetropolen i kontinental-Europa og en av Europas viktigste kulturbyer. Dette er også den største byen langs den 527 km lange elven Main, som er en av de viktigste sideelvene til Rhinen. Det er en halvtimes busstur fra Mainz til Frankfurt, hvor det blir en guidet byrundtur. Turen vil gi deg et levende innblikk i utviklingen av Frankfurt fra en middelaldersk handelsby til den økonomiske hovedstaden byen er i dag. Oppdag også det historiske sentrum, hvor handelsmenn møttes i middelalderen.

Frankfurt i morgensol.
Dag 6, 7. mai

Wertheim

Velkommen til Wertheim, den romantiske middelalderbyen, som ligger langs elven Main, i et vakkert naturområde. Etter lunsj om bord, tar vi deg med på en inkludert spasertur i denne pittoreske gamle byen med sjarmerende, flotte bindingsverkshus og trange smug. Den historiske byen kan også vise frem sine imponerende slottsruiner, noen av de største i Sør-Tyskland.
Etter spaserturen blir det en inkludert tur med buss til Dertingen, der vi ankommer etter en liten halvtime. Sammen med Geir og reiselederen spaserer vi gjennom vinmarkene i den idylliske landsbyen, og får smake på noen av vinene som produseres her.

Retur til skipet som seiler videre mens vi spiser en god middag om bord.

Dag 7, 8. mai

Würzburg

Om morgenen ankommer vi Würzburg, som ligger vakkert til langs Main i den tyske delstaten Bayern. Würzburg har en forholdsvis ny bykjerne, da 90% av byens sentrum ble bombet av britene under 2. verdenskrig. Mer enn 5000 mennesker omkom i luftangrepet.

Etter frokost om bord, inviterer vi til en inkludert busstur og besøker blant annet Würzburg Residence, et flott barokk-palass fra 18. århundre. Området har i løpet av årene fungert som bolig for biskopene i det fyrstelige bispedømmet Würzburg. Vi får en omvisning på slottet. På ferden videre passerer vi den eldste broen over Main «Alte Mainbrücke», den imponerende katedralen, samt den fjerde største romanske katedralen i Tyskland.
Vel tilbake om bord nyter vi en deilig lunsj mens skipet setter kurs for Bamberg og vakker natur glir forbi.

Om ettermiddagen vil vår reiseleder holde foredrag om Main og byggingen av kanalen. Vi får høre om viktigheten av elven som transportåre opp gjennom årene, og tar et historisk tilbakeblikk på de forskjellige kanalene.

Før middag skal vi smake på de karakteristiske Franken-vinene. Geir Salvesen har vært i land og skaffet gode, lokale viner. De er ofte laget av andre druetyper og flere av dem kommer i den karakteristiske «Bocksbeutel-formen».

Wurzburg med sine vakre fasader
Dag 8, 9. mai

Bamberg

Bamberg i Bayern er kjent for sin praktfulle, levende gamleby fra middelalderen, for sine særegne øl-tradisjoner, og sine fine museer. Byen er første gang nevnt i skriftlige kilder i år 902 og var i middelalderen omtalt som Frankens Roma, fordi den ble anlagt på syv høyder rundt en øy i elven Regnitz. Bamberg er spesielt kjent for sin flotte katedral Kaiserdom i sen-romansk og gotisk stil. Bamberg ble i år 1986 oppført på UNESCOs liste over Verdensarven.

Fra skipet kjører vi med buss til sentrum. Herfra starter vår 2-timers inkluderte tur i byen til fots over brostein, gjennom trange gater og forbi sjarmerende hus. Bambergs byprofil er dominert av er den enorme katedralen Kaiserdom med fire tårn, mens et annet kjent landemerke i byen er det gamle rådhuset midt i elven, mellom to broer – den eldste av disse, Obere Brücke, er fra 1400-tallet.
Vi fortsetter til «Lille Venezia», en liten koloni av pittoreske fisker-hus fra 1900-tallet, som ligger langs elven Regnitz. Her inviteres vi til øl-smaking av ulike lokale øl-sorter. Med god øl og ytterligere kunnskap «innabords» går vi fornøyde tilbake til skipet!

Etter en god lunsj om bord seiler vi inn på Main-Donau-kanalen, den menneskeskapte kanalen som med sine 14 sluser er grunnen til at det er mulig å lette anker i Amsterdam og ende opp ved Svartehavet. I tillegg til å koble Rhinen og Donau sammen, får den 171 kilometer lange kanalen oss opp i 406 meters høyde over elver og veier.

Før middag blir det foredrag med Gunnhild Bjørnsti. Vin, parfyme og duft. Hva skiller og hva forener velduftende væsker? Gunnhild tar med seg eksempler på parfymer med vidt forskjellig stil slik at alle kan lukte seg frem til toppnoter og bunnoter.

Dag 9, 10. mai

Nürnberg

I løpet av natten har skipet ankret opp i middelalderbyen Nürnberg, den nest største byen i Bayern. Byen er en av Tysklands og Bayerns viktigste historiske og kulturelle skattekister. Nürnberg er cirka tusen år gammel, og gamlebyen er omgitt av de samme bymurene som på 1500-tallet, kanskje før det også. Nürnberg har vært en viktig samlende Reichstagsstadt (Riksdagsby) for keiserne i Det tysk-romerske riket siden middelalderen, og var stedet for rettsoppgjøret etter Nazi-Tysklands sammenbrudd i 1945. Men først og fremst er Nürnberg en hyggelig, gammel, vel-bevart og levende by med flotte museer og historiske severdigheter.

Etter frokost starter vi på en inkludert byrundtur, hvor vi blant annet besøker det keiserlige slott, et kjent landemerke i Nürnberg. I middelalderen levde keisere fra det hellige romerske riket i dette slottet, hvor vi har en fantastisk utsikt over byen. Fra slottet fortsetter vi til sentrum, som er omgitt av den gamle bymuren fra middelalderen. Vi besøker kirken og går forbi det gamle rådhuset, bygget i renessansestil. Vi fortsetter over markedet med vakre fontener, før vi kommer til den gamle katolske kirken bygget i 1355-1362, og regnes som en av de viktigste kirkene i Nürnberg. Det blir også litt tid på egenhånd i denne sjarmerende byen med sin hyggelige atmosfære.

Dagens tips: Hva med et besøk på Hauptmarkt, torgmarkedet, åpent mandag-lørdag fra klokken 07 til 20. I tillegg finnes det en rekke kafeer og restauranter med utendørs servering rundt denne viktige plassen.

Tilbake til skipet for lunsj og avreise mot Regensburg.

Denne ettermiddagen lærer Geir og Gunnhild oss hvordan vi skal kombinere vin med mat. De vil demonstrere i praksis hvordan vi som hobbykokker kan hjelpe frem smakene i vin, og hvordan vi kan ødelegge dem.

Gamlebyen i Nürnberg
Dag 10, 11. mai

Regensburg

Vi ankommer Regensburg om morgenen og har nå seilt ut av elven Main og inn på Donau. Byen er en av Tysklands eldste byer fra steinalderen og var hovedstad i Bayern. Regensburg var en viktig by under Karl den stores regjeringstid, og kom relativt uskadd fra de alliertes bombing under den andre verdenskrig.

I løpet av en inkludert 2-timers byvandring rusler vi gjennom sentrum og den sjarmerende gamle delen av byen med sine velholdte kjøpmannshus og det gamle rådhuset. Regensburg har siden 2006 vært oppført på UNESCOs verdensarvliste. Vi ser den gotiske katedralen, steinbroen fra 1100-tallet hvor korsfarerne krysset Donau på vei til Det hellige land, og restene av de romerske festningsmurene, inkludert Porta Praetoria. Videre til St. Peter-katedralen, som vi ser fra utsiden. Etter byvandringen er det tid til å utforske denne hyggelige byen på egen hånd.

Dagens tips: Hva med å besøke det historiske Wurstküche hvor du kan smake de berømte tyske pølsene!

VI spiser lunsj om bord, og cruiset fortsetter videre mot Østerrike og byen Linz.

Om ettermiddagen vil reiseleder holde foredrag om Donau – den utømmelige opplevelseskilde!

Regensburg
Dag 11, 12. mai

Linz og Salzburg

Linz er en internasjonal, moderne kreativ by – omgitt av fantastiske naturlandskaper. Byens betegnelse som en UNESCO City of Media Arts viser at Linz, sammen med Lyon, Sapporo, Tel Aviv og Dakar, er en av verdens mest fremtidsrettede steder. Etter frokost kan du nyte formiddagen på skipets soldekk.

Vi spiser lunsj om bord før vi tar på gode sko, og blir med på en inkludert spasertur gjennom den fantastiske gamlebyen i Linz med flott arkitektur, spennende attraksjoner og historiske steder. Bak Landhaus, er Mozarthaus hvor den østerrikske komponisten Wolfang Amadeus Mozart levde i 1783. Denne vakre bygningen med barokk-fasade fra 16. århundre, er stedet hvor han komponerte Linz Symphony. Vi går forbi det historiske hotellet «Kremsmünstererhof», det gamle markedet og opp til det imponerende hovedtorget med den store statuen «Trinity Column» fullført i 1723. Vi besøker også Konditori Jindrak, hvor det vil bli anledning til å smake den berømte Linzer-kaken!

For de som ønsker legges det opp til en valgfri utflukt til Salzburg etter byrundturen (pristillegg): Byen ligger flott til langs elven Salzach i Østerrike. Salzburg, som er viden kjent fra filmen The Sound of Music og for å være Mozarts fødeby, kan med sin vakre gamleby og den imponerende borgen Hohensalzburg ta pusten fra mang en turist. Salzburg har en rekke attraksjoner som du blant annet finner i den godt bevarte gamlebyen. Her besøker vi Salzburgs domkirke, Mozarts fødested, Salzburg museum med mer. I gamlebyen ligger også Getreidegasse, en spennende og kanskje den mest berømte shoppinggaten i Salzburg. Gamlebyen med sin berømte og godt bevarte barokke arkitektur står oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. På denne utflukten har vi inkludert en 3-retters tradisjonell østerisk lunsj som blir servert på en av byens trivelige, lokale restauranter. Benytt muligheten til å oppdage mer av denne unike byen på egen hånd etter lunsjpausen.

Før middag vil Geir og Gunnhild informere om østerrikske viner, hva som skiller dem fra de tyske. Og vi prøvesmaker på forskjellige viner for å være forberedt på vingårdsbesøk i Dürnstein neste dag.

Historiske Salzburg
Dag 12, 13. mai

Melk og Dürnstein

Vi ankommer Melk om morgen og formiddagens inkluderte utflukt starter etter frokost med en kort busstur til det gamle, praktfulle Benediktinerklosteret. Stift Melk ble grunnlagt i 1089 da markgreve Leopold II ga et av slottene sine til benediktinermunkene i det 12. århundre. Klosteret regnes for å ha en av Europas mest fullendte barokkbygninger. Spesielt imponerende er biblioteket med sin store samling middelalder-manuskripter. Vi ender opp på klosterets store terrasse, hvor vi har en fantastisk utsikt over Donau. Deretter avslutter vi besøket i den vakre og imponerende klosterkirken med sine fresker og enestående interiør med flotte malerier fra 18. århundre. Praktbygget, som også er kjent for sine tvillingtårn, regnes som den fineste barokke kirken nord for Alpene.

Lunsjen nytes om bord, og Donau bukter seg idyllisk gjennom postkort-landskapet i Wachaudalen. Vi ankommer Dürnstein om ettermiddagen, og sammen med Geir og Gunnhild spaserer vi til vingården Domäne Wachau som ligger idyllisk til i et av Østerrikes vakreste vinområder. Vi får se produksjonsanlegget og vinkjelleren i den flotte barokkbygningen, og får smake på noen av vinene. Besøk og smaking er inkludert.

Dürnstein står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Over byen rager den gamle middelalderborgen hvor Richard Løvehjerte ble holdt fanget under det tredje korstoget. Vi spaserer gjennom den sjarmerende middelalderbyen og tar en tur langs den gamle bymuren, gjennom byporten, langs vinranker, aprikostrær, og små butikker der du kan få kjøpt lokale produkter.

Vel tilbake på skipet gjør vi oss klar til kveldens festmiddag.

Dürnstein
Dag 13, 14. mai

Wien

Vi ankommer praktfulle Wien ved frokosttider, og vinker farvel til Geir og Gunnhild som i dag skal returnere til Norge.
Østerrikes hovedstad har alt det en by skal ha for å gjøre et besøk trivelig og dette skal vi også få erfare i dag. Vi skal på bussrundtur for å se flere av byens historiske steder og severdigheter, blant annet Hundertwassers besynderlige “fritenkte” og fargerike arkitektur, der den rette linje ikke er behandlet med særlig respekt…! Vi kommer forbi det storslåtte Belvedere-slottet og fortsetter langs Ringstrasse, som vitner om sin fordums prakt, når Wien var hovedstaden i imperiet av Østerrike-Ungarn og var Habsburgernes høyborg. Neste stopp blir i det gamle sentrum av Wien for å se den imponerende Stefansdomen. Den katedralen vi ser i dag er bygget i tre faser. Den ble først bygget som en romansk kirke, påbegynt i år 1137, ferdigstilt og innviet i år 1147. Deretter tar vi en spasertur gjennom gågaten fra Graben og Kohlmarkt til Michaela Square som slutter ved inngangen til Hofburg (keiserpalasset). Wiens gamleby består i stor grad bare av historisk bebyggelse og byens historiske bykjerne har gjennom århundrer gjennomgått stadige ombygginger og endringer i takt med vekst og trusler. Wien var eksempelvis to ganger i middelalderen beleiret av tyrkere. Den eldste delen av Wien ligger ved Donaus søndre løp, i dag regulert til en kanal for å beskytte mot flom.

Valgfri utflukt: Om kvelden kan du bli med på en valgfri klassisk konsert med musikk av Mozart og Strauss i fantastiske Kurssalon eller en annen konsertarena.

Skipet legger fra kai rundt midnatt, og vi seiler gjennom Freudenau-slusen sent om natten, på vei mot Bratislava.

Sachertorte og en god kopp kaffe kan anbefales!
Dag 14, 15. mai

Bratislava

Neste hovedstad på turen, er vakre Bratislava i Slovakia. Dette er en av Europas yngste hovedsteder, men likevel en by rik på historie som strekker seg tilbake til keltisk og romersk bosetting. Byen var kroningsby for ungarske keisere og har mange interessante bygninger fra den tiden. Byrundturen går med et lite turisttog gjennom sentrum og opp til slottet, som troner på høyden over byen og Donau. På tilbaketuren spaserer vi gjennom den maleriske gamle bydelen (Stare Mesto) med brosteinstorg og trange gater med pastellfargede bygninger fra 1800-tallet. Det blir også god tid til å utforske denne hyggelige byen på egenhånd.

Dagens tips: Skipet ligger rett nedenfor sentrum, og om du ikke ønsker å shoppe, besøk gjerne Bratislavsky Mestiansky Pivovar, et klassisk slovakisk mikrobryggeri i flotte lokaler med god lokal mat. Sentralt plassert, rett utenfor gamlebyen og populært blant lokal befolkningen. Et annet tips er å besøke Klokkemuseet som befinner seg i et av Bratislavas flotteste rokokkohus, som rommer en unik samling av blant annet mobile solur fra 1600- og 1700-tallet.

Valgfri utflukt (pristillegg): De som ønsker kan bli med på en valgfri utflukt til Cerveny Kamen-slottet like utenfor byen. Slottet er i dag museum med en fin samling av historiske møbler og våpen. Utflukten inkluderer også besøk i en vinkjeller, hvor det blir smaksprøver på den lokale vinen.

Cruiset fortsetter om kvelden. Vi seiler gjennom Gabcikovo-slusen, den største slusen i øvre delen av Donau.

Skipet ligger til kai en kort spasertur fra gamlebyen i Bratislava.
Dag 15, 16. mai

Budapest

Vi legger opp til et foredrag om Budapest etter frokost og passering av Eztergom-katedralen. Elven Donau snor seg videre gjennom Ungarn og deler hovedstaden i to deler, Buda og Pest. Tidligere var bydelene to byer, men på 1870-tallet ble de slått sammen og det naturlige navnet ble da Budapest. På Donaus vestre side ligger Buda som er den litt mer eksklusive siden. Pest ligger på den østre siden og er byens sentrum. Flere broer forbinder de to bydelene og gjør det enkelt å komme seg fra den ene til den andre til fots.

Etter foredraget er det en inkludert byrundtur hvor vi blant annet ser Helteplassen, med minnesmerke over Ungarns falne helter, den ungarske statsoperaen og den nygotiske nasjonalforsamlingen, som er et arkitektonisk mesterverk fra 1904. Et av høydepunktene er den fantastiske utsikten over byen og elven fra Fiskerbastionen og ikke minst fra Gellerthøyden. Budapest blir regnet for å være en av Europas vakreste byer og blir ofte omtalt som «Donaus perle».

Om ettermiddagen kan du utforske denne flotte byen på egenhånd. Skipet ligger ved kai i Budapest over natten.

Dagens tips: Ta et besøk til New York Café på Erzsébet körút, og når du går inn gjennom døren er det som å gå inn i en annen verden. Den overdådige innredningen går i gull, marmor og rød fløyel og det føles som at man er i et slott. Bestill gjerne en miks av ungarske bakverk – vi kan love deg at du kommer til å få et sukkerkick, men godt er det! En annen helt spesiell opplevelse er Margaretøya, som ligger midt i elven mellom Buda og Pest. Her er det mange flotte turmuligheter!

Valgfri utflukt (pristillegg): Om kvelden er det lagt opp til en folkloreforestilling i land. Ensemble består av cirka 30 artister, både musikere og dansere. Koreografien er basert på autentiske danser, noen av dem hentet fra små landsbyer og kan dateres mange hundre år tilbake.  Her kan du få innsikt i folkemusikken og den rike folklorearven fra Ungarn samt områder bebodd av ungarere. Kvelden avsluttes med en busstur gjennom den vakkert opplyste byen. Fantastisk!

Spring feeling in budapest on a morning in March
Dag 16, 17. mai

Budapest

HIPP, HIPP, HURRA! I dag er det 17. mai og vi vil lage et trivelig formiddagsarrangement for å markere vår nasjonaldag. Etter en hyggelig 17. mai lunsj om bord, er resten av dagen til fri disposisjon.

Valgfri utflukt (pristillegg): Etter lunsj kan du være med på en utflukt til en av de mest fascinerende og unike historiske monumentene i Ungarn, Grottehospitalet, som ligger i sammenhengende kjellere og huler i fjellet under Buda-slottet. Sykehuset var i bruk under andre verdenskrig, men er i dag museum.

Dagens tips: Om du ikke blir med på utflukter er det heller ingen dum ide å nyte en avslappende formiddag på skipets soldekk. Men, en tur i byens handlegater kan også være et tips. Vi anbefaler gjerne den kjente gågaten Vasi Utca og den imponerende markedshallen, som er vel verdt et besøk.
Et deilig og avslappende forslag er en tur til et av badene Budapest er så kjent for; eksempelvis Gellértbadet og Rudas Termalbad i historiske omgivelser. Budapest er på mange måter en ganske usedvanlig by. Byen er den eneste storby i verden som har rikelig tilgang på helsebringende termalvann og er derfor spesielt attraktivt for alle som er glad i bading og velvære-aktiviteter. Det kommer daglig 70 millioner liter varmtvann med temperatur på 21 – 78 grader celsius fra byens 118 naturlige termalkilder.

Om kvelden kaster vi loss igjen og cruiset fortsetter videre nedover Donau.

Dag 17, 18. mai

Mohacs/Villany

Tidlig om morgenen ankommer vi Mohacs, hvor vi etter frokost tar en kort gåtur til museet Busó. Ifølge legenden kledde innbyggerne i Mohács seg opp i skumle masker og kostymer og krysset Donau med støyende instrumenter for å jage vekk tyrkiske krigere. I dag arrangeres det en festival hvor innbyggere kler seg ut som skremmende, djevelske skapninger med tre-masker og store fåreskinnsdrakter, med målsetning om å skremme bort vinteren og ønske våren velkommen. På museet får vi et innblikk i tradisjoner og hvordan man lager disse fantastiske maskene. Det er også en butikk hvor du kan kjøpe din egen maske for å ta med hjem.

Deretter inviterer vi til et spennende besøk i Villany-distriktet. Området ligger sør i Ungarn, og er kjent for sitt milde klima og gode rødvin. Etter en kjøretur i flotte omgivelser stopper vi ved en vingård, hvor vi blir med på en guidet tur som tar oss fra produksjon av vin til kjelleren med endeløse hyller med vinflasker. Mellom store eikefat, smaker vi på gode viner sammen med ost og snacks. Vi drar tilbake til skipet og etter en god lunsj om bord er det mulig å ta en tur på egen hånd i byen, eller slappe av på skipets soldekk før skipet fortsetter til Serbia om ettermiddagen.

Om ettermiddagen legges det opp til et foredrag med reiselederen.

Dag 18, 19. mai

Beograd

Dagens stopp er Beograd, Serbias hovedstad som ligger ved elven Sava. Byen er for mange et førstegangs besøk. Etter frokost blir vi med på en inkludert byrundtur og ser blant annet den tyrkiske Kalemegdan-festningen. Herfra er det en praktfull utsikt over både Sava og Donau. Vi får høre både den gamle og nyere historien, samt beskue den imponerende ortodokse St. Sava-katedralen. Vi opplever også atmosfæren i den koselige gågaten Knez Mihajlova hvor du finner kafeer og butikker i gangavstand fra skipet. Deretter kjører vi til en liten serbisk landsby i Vojvodina-regionen, hvor vi inviteres på lunsj i hagen til en lokal familie. Vi får smake på hjemmelaget, god serbisk mat og underholdes av landsbyens musikanter.

Om kvelden er det serbisk aften om bord, og etter middag er det folkloreshow og motefremvisning i salongen.

Dag 19, 20. mai

Jernporten

Velkommen til nok en innholdsrik dag! Kapteinen har denne morgenen en overraskelse til våre gjester før vi seiler videre gjennom Jernporten, en hundre kilometer lang naturskapt kløft. Dette området regnes som blant de mest naturskjønne områdene langs Donau. I dag skal du også nyte utsikten og vakker natur fra soldekket. Strekningen var tidligere fryktet av skipstrafikken på grunn av skarpe klipper og farlige strømmer, men farene ble fjernet i 1972 da det ble åpnet et nytt hydro-elektrisk anlegg og avansert slusesystem. Vi seiler med Romania på babord og Serbia på styrbord side nedover Donau. Flere overraskelser venter etter lunsj…!

I løpet av natten ankommer vi den lille bulgarske havnebyen Vidin.

Vi seiler gjennom Jernporten
Dag 20, 21. mai

Vidin

Etter frokost skal vi på en inkludert byvandring i Vidin og blant annet se Baba Vida-festningen fra 1200-tallet, byens historiske landemerke og Bulgarias best bevarte festning fra middelalderen. Byen nevnes skriftlig første gang i det tredje århundret før Kristus. Vidin er således en av de eldste byene i dagens Bulgaria og Kelterne er de første innbyggerne det finnes historiske opptegnelser av. Selv om vi er langt fra sjøen, er Vidin kjent for sin skipsbyggingsindustri som gir ekstra liv i området rundt elven. Om kvelden legger skipet ut på strekningen som går langs grensen mellom Bulgaria og Romania.

Valgfri utflukt (pristillegg): Etter byvandringen kan de som ønsker bli med på en valgfri utflukt til fjellområdet Belogradsjik, cirka femti kilometer fra Vidin. Belogradsjik er kjent for sine vakre og spesielle steinformasjoner, men også et stort festningskompleks som er et av de viktigste historiske minnesmerkene i Bulgaria. Forfriskninger serveres.

Baba Vida-festningen i Vidin.
Dag 21, 22. mai

Seilingsdag

Vi skal seile en hel dag på vakre Donau. Nyt ferden fra soldekket eller slapp av i salongen med en god bok. Skipets hotellsjef vil i løpet av dagen holde et foredrag om området vi seiler igjennom.

Noen fakta om Donau:

 • Renner gjennom ti land; Tyskland, Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Serbia, Bulgaria, Romania, Moldavia og Ukraina.
 • Den får tilsig av 120 elver underveis.
 • Fra begynnelse til slutt faller den 680 meter, har 32 sluser og driver 25 vannkraftverk på veien.
 • Fire hovedsteder ligger langs elven; Wien, Bratislava, Budapest og Beograd.
 • 100 broer spenner over den.
 • Strauss-valsen om den «vakre blå Donau» er østerrikernes uoffisielle nasjonalsang.
MS River Navigator, restauranten
Dag 22, 23. mai

Donaudeltaet

Etter frokost ankommer vi Sulina ved Svartehavet, etter å ha seilt gjennom Donaudeltaet.  Vi vil markere at vi nå passerer nullpunktet, der Donau møter Svartehavet. Elven renner 2888 kilometer gjennom Europa og på dette punktet har vi seilt på en stor del av denne berømte og sagnomsuste elven.

Etter lunsj deler vi oss i mindre grupper og går over i mindre båter som skal ta oss inn i Donaudeltaet. Dette er det eneste cruiset hvor du kan oppleve dette med Escape Travel! Deltaet er et landskap av sand og mudder, som dekker et areal på omkring 4300 kvadratkilometer og er Europas største våtmarksområde. Her finnes sannsynligvis verdens største areal med siv- og sumpplanter og på mange av deltaets sandbanker finnes det frodige skoger og vegetasjon som klynger seg til trærne i en evig kamp om plass i sollyset. Deltaet utgjør Europas største vannrensesystem og er i tillegg hovedsete for mer enn 300 fuglearter og mer enn 45 forskjellige arter av ferskvannsfisk. Det sies at det er mulighet for en liten svømmetur i Svartehavet, så ta med badetøy!

I løpet av kvelden setter vi kursen mot Constanta.

Dag 23, 24. mai

Cernevoda/Constanta

Tidlig om morgenen anløper vi Cernavoda. Herfra kjører vi med buss til byen Constanta, den største havnebyen i Romania som ligger ved Svartehavet. På vår inkluderte busstur ser vi byens høydepunkter, med blant annet de vakre bygningene og det historiske museet. Vi spiser lunsj et trivelig sted ved Svartehavet. Har hørt rykter om at det er mulig å bade også her…! Vi avslutter utflukten med en vinsmaking som tilbyr gode rumenske viner. Sent på ettermiddagen returnerer vi til skipet, i god tid til å skifte til kveldens festmiddag!

Festmiddagen er en deilig 5-retters meny som kokken har forberedt i løpet av dagen. Gled deg! Etterpå fortsetter vi i salongen, hvor vi koser oss til god musikk – det er elvecruisets siste kveld om bord.

Det gamle casinoet i Constanta
Dag 24, 25. mai

Giurgiu - Bucuresti - Norge

Etter frokost må vi si farvel til skipet og mannskapet i elvehavnebyen Giurgiu. Herfra er det cirka 1 ½ times kjøring til Bucuresti, Romanias hovedstad. Før vi drar til flyplassen, får vi en byrundtur og ser blant annet Revolusjonsplassen og Folkets Hus (Ceaușescus enorme prosjekt). Vi avslutter denne innholdsrike turen med felles lunsj på en lokal rumensk restaurant.

I løpet av 24 dager har vi besøkt åtte forskjellige land; Nederland, Tyskland, Østerrike, Slovakia, Ungarn, Serbia, Bulgaria og Romania. Cruiset har vært innom seks hovedsteder; Amsterdam, Wien, Bratislava, Budapest, Beograd og Bucuresti – og til sammen mer enn 20 sjarmerende og spennende europeiske byer. I tillegg har vi seilt gjennom den berømte «Jernporten» (Iron Gate) mellom Serbia og Romania.

Fly tilbake til Norge. Mellomlanding og flybytte underveis.


NB!
Dette er en omfattende og innholdsrik reise, så vi tar forbehold om at endringer kan skje –
 som at program blir flyttet og endret, samt at vi byr på noen overraskelser underveis.             

Bulevardul Unirii som leder opp mot parlamentspalasset i Bucuresti. Palasset var verdens nest største administrative bygning etter Pentagon da den ble bygget. Bygningen huser i dag Romanias parlament.

MS RIVER NAVIGATOR (4*)

Mens byer og land passeres, bor du komfortabelt og slapper av om bord på vårt 4* skip, MS River Navigator. Dette trivelige og populære skipet vil være med og lage en fin ramme for opplevelsene. MS River Navigator har god komfort og lys stil. Skipet ble bygget i 2000 og renovert 2013. Skipet er 110 meter langt, har 3 dekk og plass til 134 reisende. Det er romslige fellesområder og fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong med bar, bibliotek, trimrom, heis og stort soldekk. Gratis Wifi. Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårføner, minisafe, TV, air­condition og to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Lugarene er 14 m². Lugarene på øverste dekk har vindu fra gulv til tak, som delvis kan åpnes.

For nostalgisk moro er den nye Rat Pack Lounge et perfekt sted å slappe av og nyte ett glass med gode venner. Her serveres klassiske cocktailer, originale kunstverk og en jukeboks fylt med hits fra Frank Sinatra, Sammy Davis, Dean Martin, og andre ikoner på 50 og 60-tallet, jazz og pop.
Skipet ligger på Facebook så du har mulighet til å holde deg oppdatert med de siste nyhetene og bilder fra livet ombord.

 • MS River Navigator i Budapest
 • Budapest River Navigator

Reisebetingelser

INKLUDERTE UTFLUKTER
Dag 2. Amsterdam, Bysightseeing inkl. kanalbåttur
Dag 3. Köln, Byvandring og øl-smaking
Dag 4. Rüdesheim, Vingårdsbesøk og byvandring
Dag 5. Mainz, Byvandring
Dag 6. Wertheim, Byvandring og vintur til Dertingen
Dag 7. Würzburg, Byvandring og besøke i Würzburg Residence
Dag 8. Bamberg, Byvandring
Dag 9. Nürnberg, Byrundtur
Dag 10. Regensburg, Byvandring
Dag 11. Linz, Byvandring
Dag 12. Melk, Besøk i Benediktinerklosteret
Dag 12. Dürnstein, Vingårdsbesøk og byvandring
Dag 13. Wien, Byrundtur
Dag 14. Bratislava, Byrundtur m/lite turisttog
Dag 15. Budapest, Byrundtur
Dag 17. Mohacs, Utflukt til Villany m/vinsmaking
Dag 18. Beograd, Byrundtur og landsbylunsj
Dag 20. Vidin, Byvandring
Dag 22. Donaudeltaet, Båttur til nullpunktet
Dag 23. Constanta, Byrundtur inkl. lunsj m/vinsmaking
Dag 24. Bucuresti, Byrundtur

VALGFRIE UTFLUKTER (ikke inkludert, bestilles/betales om bord)
Dag  5. Frankfurt, Byrundtur (EUR 67 pr. person)
Dag 11. Linz, Utflukt til Salzburg (EUR 95 pr. person)
Dag 13. Wien, Klassisk konsert (EUR 70 pr. person)
Dag 14. Bratislava, Utflukt til Cerveny Kamen-slottet m/vinsmaking (EUR 50 pr. person)
Dag 15. Budapest, Grottehospitalet (EUR 38 pr. person)
Dag 16. Budapest, Folklore-show (EUR 58 pr. person)
Dag 20. Vidin, Utflukt til Belogradchik (EUR 37 pr. person)

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Norge – Amsterdam/Bucuresti – Norge
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • 23 netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord (fra middag første dag til frokost siste dag)
 • Kaffe og te hele døgnet om bord
 • En aperitiff til kapteinens middag
 • Levende musikk i salongen
 • 21 utflukter iht. program
 • Fri Wifi (begrenset dekning)
 • Mange spennende foredrag om bord 
 • Vingårdsbesøk og vinsmakinger om bord
 • Vinforedragsholderne Geir Salvesen og Gunnhild Bjørnsti
 • Norsk reiseleder med fra Norge

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer (utover det som er nevnt i programmet)
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Valgfrie utflukter nevnt i programmet (bestilles og betales om bord)
 • Avbestillings- og reiseforsikring

TIPS
Tips er frivillig, men også forventet i store deler av verden, så også om bord, og er en viktig inntektskilde for de ansatte. Rederiets anbefaling er cirka EUR 7 pr. person/ pr dag til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede.
På utfluktene er det ofte mye gåing og det forventes at man skal kunne gå i et jevnt tempo.
Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje, våre reiseledere kan dessverre ikke pålegges å bistå med dette.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang, og få skip har heis. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre-fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man da gå gjennom/over de andre skipene.

Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.