Donau fra Budapest til Svartehavet

/ Elvecruise gjennom fire land til Donaudeltaet

Bli med på et hyggelig elvecruise fra Budapest til Svartehavet. Du seiler gjennom fire land; Ungarn, Serbia, Bulgaria og Romania – og besøker tre hovedsteder; Budapest, Beograd og Bucuresti. I tillegg kan du se frem til å seile gjennom den berømte «Jernporten» (Iron Gate) mellom Serbia og Romania. Mens byer og land passeres, bor du komfortabelt og slapper av om bord på vårt trivelige 4* skip, MS River Navigator.

/ Noen fakta om Donau

 • Renner gjennom ti land; Tyskland, Østerrike, Slovakia, Ungarn, Kroatia, Serbia, Bulgaria, Romania, Moldavia og Ukraina
 • Den får tilsig av 120 elver underveis
 • Fra begynnelse til slutt faller den 680 meter og har 32 sluser
 • Fire hovedsteder ligger langs elven; Wien, Bratislava, Budapest og Beograd
 • 100 broer spenner over den
 • Strauss-valsen om den «vakre blå Donau» er østerrikernes uoffisielle nasjonalsang
Last ned reiseprogram
 • Hyggelig førsteklasseskip
 • Helpensjon inkludert
 • Syv utflukter inkludert
Reiseleder
Geir Toverud

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 03.10.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 10 dager
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Budapest

Fly fra Oslo til Budapest. Herfra kjører vi til vårt hyggelig skip MS River Navigator, som skal være vårt hjem på denne turen. Vi går om bord, sjekker inn og møtes i skipets lounge, hvor vi blir servert en velkomstdrink før middag.

Valgfri utflukt: Om kvelden er det lagt opp til en folkloreforestilling i land. Ensemble består av cirka 30 artister, både musikere og dansere. Koreografien er basert på autentiske danser, noen av dem hentet fra små landsbyer og kan dateres mange hundre år tilbake.  Her kan du få innsikt i folkemusikken og den rike folklorearven fra Ungarn samt områder bebodd av ungarere. Kvelden avsluttes med en busstur gjennom den vakkert opplyste byen. 

Skipet ligger til kai sentralt i Budapest om natten.

Dag 2

Budapest

Elven Donau snor seg gjennom Ungarn og deler hovedstaden i to deler, Buda og Pest. Tidligere var bydelene to byer, men på 1870-tallet ble de slått sammen og det naturlige navnet ble da Budapest. På Donaus vestre side ligger Buda som er den litt mer eksklusive siden. Pest ligger på den østre siden og er byens sentrum. Flere broer forbinder de to bydelene og gjør det enkelt å komme seg fra den ene til den andre til fots. Etter frokost er det en inkludert byrundtur hvor vi blant annet ser Helteplassen, med minnesmerke over Ungarns falne helter, den ungarske statsoperaen og den nygotiske nasjonalforsamlingen, som er et arkitektonisk mesterverk fra 1904. Et av høydepunktene er den fantastiske utsikten over byen og elven fra Fiskerbastionen og ikke minst fra Gellerthøyden. Budapest blir regnet for å være en av Europas vakreste byer og blir ofte omtalt som «Donaus perle». Om ettermiddagen kan du utforske denne flotte byen på egenhånd eller bli med på en valgfri utflukt.

Valgfri utflukt: Etter lunsj kan du være med på en utflukt til en av de mest fascinerende og unike historiske monumentene i Ungarn, Grottehospitalet, som ligger i sammenhengende kjellere og huler i fjellet under Buda-slottet. Sykehuset var i bruk under andre verdenskrig, men er i dag museum.

Om kvelden kaster vi loss og cruiset fortsetter videre nedover Donau.

Budapest
Dag 3

Mohacs og Villany

Tidlig om morgenen ankommer vi Mohacs, hvor vi etter frokost tar en kort gåtur til museet Busó. Ifølge legenden kledde innbyggerne i Mohács seg opp i skumle masker og kostymer og krysset Donau med støyende instrumenter for å jage vekk tyrkiske krigere. I dag arrangeres det en festival hvor innbyggere kler seg ut som skremmende, djevelske skapninger med tre-masker og store fåreskinnsdrakter, med målsetning om å skremme bort vinteren og ønske våren velkommen. På museet får vi et innblikk i tradisjoner og hvordan man lager disse fantastiske maskene. Det er også en butikk hvor du kan kjøpe din egen maske for å ta med hjem.
Deretter inviterer vi til et spennende besøk i Villany-distriktet. Området ligger sør i Ungarn, og er kjent for sitt milde klima og gode rødvin. Etter en kjøretur i flotte omgivelser stopper vi ved en vingård, hvor vi blir med på en guidet tur som tar oss fra produksjon av vin til kjelleren med endeløse hyller med vinflasker. Mellom store eikefat, smaker vi på gode viner sammen med ost og snacks. Vi drar tilbake til skipet og etter en god lunsj om bord er det mulig å ta en tur på egen hånd i byen, eller slappe av på skipets soldekk.

Om ettermiddagen fortsetter skipet mot Serbia og reiseleder holder foredrag om bord.

Smak hjemmelaget serbisk mat og drikke - vi underholdes av landsbyens blide musikanter.
Dag 4

Beograd

Dagens stopp er Beograd, Serbias hovedstad som ligger ved elven Sava. Etter frokost blir vi med på en inkludert byrundtur og ser blant annet den tyrkiske Kalemegdan-festningen. Herfra er det en praktfull utsikt over elvene Sava og Donau. Vi får høre både den gamle og nyere historien, samt beskue den imponerende ortodokse St. Sava-katedralen. Vi opplever også atmosfæren i den koselige gågaten Knez Mihajlova hvor du finner kafeer og butikker i gangavstand fra skipet. Deretter kjører vi til en liten serbisk landsby i Vojvodina-regionen, hvor vi inviteres på lunsj i hagen til en lokal familie. Vi får smake på hjemmelaget, god serbisk mat og underholdes av landsbyens musikanter.

Om kvelden er det serbisk aften om bord, og etter middag er det folkloreshow og motefremvisning i salongen.

Kalemegdanfestningen i Beograd
Dag 5

Jernporten

Velkommen til nok en innholdsrik dag! Kapteinen har denne morgenen en overraskelse til våre gjester før vi seiler videre gjennom Jernporten, en hundre kilometer lang naturskapt kløft. Dette området regnes som blant de mest naturskjønne områdene langs Donau. I dag skal du også nyte utsikten og vakker natur fra soldekket. Strekningen var tidligere fryktet av skipstrafikken på grunn av skarpe klipper og farlige strømmer, men farene ble fjernet i 1972 da det ble åpnet et nytt hydro-elektrisk anlegg og avansert slusesystem. Vi seiler med Romania på babord og Serbia på styrbord side nedover Donau.
I løpet av natten ankommer vi den lille bulgarske havnebyen Vidin.

Ikke gå glipp av det bistre steinansiktet i fjellet når vi seiler gjennom Jernporten.
Dag 6

Vidin

Etter frokost skal vi på en inkludert byvandring i Vidin og blant annet se Baba Vida-festningen fra 1200-tallet, byens historiske landemerke og Bulgarias best bevarte festning fra middelalderen. Byen nevnes skriftlig første gang i det tredje århundret før Kristus. Vidin er således en av de eldste byene i dagens Bulgaria og Kelterne er de første innbyggerne det finnes historiske opptegnelser av. Selv om vi er langt fra sjøen, er Vidin kjent for sin skipsbyggingsindustri som gir ekstra liv i området rundt elven. Om kvelden legger skipet ut på strekningen som går langs grensen mellom Bulgaria og Romania.

Valgfri utflukt: Etter byvandringen kan de som ønsker bli med på en valgfri utflukt til fjellområdet Belogradsjik, cirka femti kilometer fra Vidin. Belogradsjik er kjent for sine vakre og spesielle steinformasjoner, men også et stort festningskompleks som er et av de viktigste historiske minnesmerkene i Bulgaria. Forfriskninger serveres.

Baba Vida-festningen i Vidin.
Dag 7

Seilingsdag

Vi skal seile en hel dag på vakre Donau. Nyt ferden fra soldekket eller slapp av i salongen med en god bok. Skipets hotellsjef vil i løpet av dagen holde et foredrag om området vi seiler igjennom.

Dag 8

Donaudeltaet

Etter frokost ankommer vi Sulina ved Svartehavet, etter å ha seilt gjennom Donaudeltaet.  Vi vil markere at vi nå passerer nullpunktet, der Donau møter Svartehavet. Elven renner 2888 kilometer gjennom Europa og på dette punktet har vi seilt på en stor del av denne berømte og sagnomsuste elven.
Etter lunsj deler vi oss i mindre grupper og går over i mindre båter som skal ta oss inn i Donaudeltaet. Deltaet er et landskap av sand og mudder som dekker et areal på omkring 4300 kvadratkilometer og er Europas største våtmarksområde. Her finnes sannsynligvis verdens største areal med siv- og sumpplanter og på mange av deltaets sandbanker finnes det frodige skoger og vegetasjon som klynger seg til trærne i en evig kamp om plass i sollyset. Deltaet utgjør Europas største vannrensesystem og er i tillegg hovedsete for mer enn 300 fuglearter og mer enn 45 forskjellige arter av ferskvannsfisk. Det sies at det kan bli mulighet for en liten svømmetur i Svartehavet, så ta gjerne med badetøy!
I løpet av kvelden setter vi kursen mot Constanta.

Dag 9

Cernevoda og Constanta

Tidlig om morgenen anløper vi Cernavoda. Herfra kjører vi med buss til byen Constanta, som ligger ved Svartehaveten og er den største havnebyen i Romania. På vår inkluderte busstur ser vi byens høydepunkter, med blant annet de vakre bygningene og det historiske museet. Vi spiser lunsj et trivelig sted ved Svartehavet. Vi avslutter utflukten med en vinsmaking som tilbyr gode rumenske viner. Sent på ettermiddagen returnerer vi til skipet.

I kveld serveres det festmiddag om bord, en deilig 5-retters meny som kokken har forberedt i løpet av dagen. Etter middagen hygger vi oss i salongen – det er elvecruisets siste kveld om bord.

Det gamle casinoet i Constanta
Dag 10

Giurgiu - Bucuresti - Oslo

Etter frokost må vi si farvel til skipet og mannskapet i elvehavnebyen Giurgiu. Herfra er det cirka 1 ½ times kjøring til Bucuresti, Romanias hovedstad. Før vi drar til flyplassen, får vi en byrundtur og ser blant annet Revolusjonsplassen og Folkets Hus (Ceaușescus enorme prosjekt). Vi avslutter denne innholdsrike turen med felles lunsj på en lokal rumensk restaurant.
Fly tilbake til Oslo. Mellomlanding og flybytte underveis.

Takk for turen og vel hjem!

Bucuresti, Romania

/ MS River Navigator (4*)

MS River Navigator har god komfort og lys stil. Skipet ble bygget i 2000 og renovert 2013. Lengde 110 meter. Skipet har 3 dekk og plass til totalt 134 reisende. Skipet har romslige, velutstyrte fellesområder og fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong med bar, bibliotek, trimrom, heis og stort soldekk hvor du kan nyte reisen fra en solseng, eller hva med slag sjakk under solen?! Gratis Wi-Fi (varierende dekning).
Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårføner, minisafe, TV, air­condition og to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Lugarene er 14 m². Suitene er større og har en liten sittegruppe. Vinduene på nedre dekk og midtdekk kan ikke åpnes. Lugarene på øvre dekk har vindu fra gulv til tak, som delvis kan åpnes.

 • River Navigator Cruiseaway
 • River Navigator Cruiseaway
 • Jarak Donau River Discovery River Navigator
 • River Navigator, resepsjon, Cruiseawa, elvecruise
 • River Navigator Cruiseaway
 • River Navigator Cruiseaway
 • Budapest River Navigator

Reisebetingelser

/ Prisen inkluderer
Fly Norge – Budapest/Bucuresti – Norge
Flyskatter og havneavgifter
Transport mellom flyplass og skip
9 netters cruise med MS River Navigator i utvendig lugar
Helpensjon om bord (fra middag første dag til frokost siste dag)
Kaffe og te hele døgnet om bord
En aperitiff til kapteinens middag
Levende musikk i salongen
7 utflukter iht. program
Wi-Fi ombord (begrenset dekning)
Spennende foredrag om bord
Norsk reiseleder med fra Norge

/ Prisen inkluderer ikke
Drikkevarer (utover det som er nevnt over)
Valgfrie utflukter (kjøpes evt. ombord)
Tips til besetningen ombord, lokale guider og sjåfører (anbefalt beløp cirka EUR 70 pr. reisende)
Avbestillings- og reiseforsikring.

/ Inkluderte utflukter
Dag 2 Budapest, Byrundtur
Dag 3 Mohacs, Utflukt til Villany m/vinsmaking
Dag 4 Beograd, Byrundtur og landsbylunsj
Dag 6 Vidin, Byvandring
Dag 8 Donaudeltaet, Båttur til nullpunktet
Dag 9 Constanta, Byrundtur inkl. lunsj m/vinsmaking
Dag 10 Bucuresti, Byrundtur

/ Valgfrie utflukter (ikke inkludert, kjøpes ombord)
Dag 1 Budapest, Folklore-show (EUR 58 pr. person)
Dag 2 Budapest, Grottehospitalet (EUR 38 pr. person)
Dag 6 Vidin, Utflukt til Belogradchik (EUR 37 pr. person)

/ Tips
Tips er frivillig, men også forventet i store deler av verden. Rederiets anbefaling er totalt cirka EUR 70 pr. reisende til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

/ Viktig informasjon
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje. Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang, og få skip har heis. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre–fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene. Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.