Wachaudalen

Elvecruise på Donau, Main og Rhinen

/ fra Wien til Mainz

Høydepunkter:

 • Den vakre Wachaudalen
 • Byene Bamberg og Regensburg som står på Unescos Verdensarvliste
 • Den kulturelle «skattekisten» Nürnberg
 • Strasbourg med sin sjarmerende gamleby- Petit France
 • Gutenberg museum med verdens eldste trykksak – Gutenbergs bibel
 • Helpensjon om bord på MS River Navigator (4*)
 • Erfaren norsk reiseleder

Bli med på elvecruise på vakre Donau, i den frodige og naturskjønne Rhindalen og på den maleriske Main-Donau-kanalen, som da den åpnet i 1992 gjorde det mulig å seile hele veien fra Nordsjøen til Svartehavet. Turen starter i vakre Wien hvor man kan kjenne på historiens sus. Underveis blir det stopp i Passau, Regensburg, Nürnberg, Bamberg, Würtzburg, Miltenberg, Speyer og Strasbourg – før vi ender opp i Mainz. Mens byer passeres, bor du komfortabelt og slapper av om bord på førsteklasseskipet MS River Navigator. Livet langs Donau og Main er aldri kjedelig. Bli med på denne hyggelige og innholdsrike reisen hvor vakker natur, kulturelle byer og historiske severdigheter ligger som perler på en snor – og nyt elvenes skiftende landskap fra soldekket.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 23 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 24.06.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 12 dager
Reiseleder
Elbjørg Haugsdal

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 24.06.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 12 dager
 • Priser fra 23 980,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo–Wien

Du møter reiselederen og resten av gruppen på Oslo Lufthavn. Sammen reiser vi med direktefly til Wien. Her venter bussen som skal kjøre oss til skipet. Vi sjekker inn og finner oss til rette om bord. Før middag er det velkomstdrink og presentasjon av kapteinen og mannskapet. Etter middagen kan du delta på en klassisk Wiener konsert (ikke inkludert). Skipet ligger ved kai i Wien over natten.

Valgfri utflukt: Om kvelden er det valgfri klassisk konsert i fantastiske Kurssalon med musikk av Mozart og Strauss.

Ringstrasse, Wien
Dag 2

Wien

Etter frokost skal vi oppleve denne vakre keiserbyen, Østerrikes hovedstad. Vi skal på bussrundtur for å se flere av byens historiske steder og severdigheter, blant annet det fargerike Hundertwasserhaus og det storslåtte Belvedere slottet. Turen fortsetter langs Ringstrasse som vitner om sin fordums prakt, når Wien var hovedstaden i imperiet av Østerrike-Ungarn. Neste stopp blir i det gamle sentrum av Wien for å se den imponerende Stefansdomen (katedralen). Deretter tar vi en spasertur gjennom gågaten fra Graben og Kohlmarkt til Michaela Square som slutter ved inngangen til Hofburg (keiserpalasset).

Vi er tilbake på skipet ved lunsjtider, skipet kaster loss og cruiset kan starte. Nå kan du oppleve dobbel nytelse – en deilig lunsj i skipets restaurant og vakker natur i Wachaudalen, som snor seg 40 km langs Donau i den østeriske delstaten Niederösterreich. Wachau er mest kjent for sin vinproduksjon, og en vinhistorie gjennom 2500 år. Vinene er gjerne litt eksklusive, mye takket være dalens vekstvennlige vinterrasser og klimagunstige beliggenhet, de lange og solfylte somrene og korte vintrene. Det finnes en rekke små og større vingårder i dette området.

Johann Strauss
Dag 3

Passau

Vi fortsetter å seile igjennom noe av kanskje det vakreste landskapet Donau har å by på, så formiddagen bør tilbringes på dekk, om været tillater det. Og det er nettopp dette elvecruise handler om – å sitte på første rad å få med seg variasjoner i landskapet, se steder og byer gli forbi. Vi passerer blant annet byene Melk og Linz før vi utpå ettermiddagen ankommer Passau. Byen ligger der elvene Donau, Inn og Ilz møtes og her kan du utforske den to tusen år gamle byen på egen hånd, eller bli med på en guidet byvandring. Passau er kjent for sine vakre bygninger i gotisk og italiensk-barokk arkitektur og det historiske sentrum oppdages best til fots. Gå ikke glipp av den storslagne St. Stefan-katedralen, som huser verdens største kirkeorgel. Litt før middagstid fortsetter cruiset mot Regensburg.

Passau
Dag 4

Regensburg

Vi ankommer Regensburg rundt frokosttider. Byen ligger ved Donau og er en av Tysklands eldste byer fra steinalderen og var hovedstad i Bayern. Regensburg var en viktig by under Karl den stores regjeringstid, og kom relativt uskadd fra de alliertes bombing under den andre verdenskrig.

I løpet av en 2-timers byvandring går vi gjennom sentrum og den sjarmerende gamle delen av byen med sine velholdte kjøpmannshus og det gamle rådhuset. Regensburg er oppført på UNESCOs verdensarvliste siden 2006. Se den gotiske katedralen, steinbroen fra 1100-tallet hvor korsfarerne krysset Donau på vei til Det hellige land, og restene av de romerske festningsmurene inkludert Porta Praetoria. Deretter fortsetter vi til St. Peter-katedralen, som vi ser fra utsiden.

Vel tilbake fra byvandringen serveres det en smakfull lunsj om bord. Ettermiddagen er fri til å utforske byen på egenhånd.
Når det nærmer seg middagstid setter skipet kurs mot Nürnberg.

Regensburg
Dag 5

Nürnberg

Om formiddagen kan du nyte dagen på soldekket, eller i salongen. Kanskje med en god bok eller i hyggelig samtale med dine medreisende. Etter lunsj legger skipet til kai i middelalderbyen Nürnberg, den nest største byen i Bayern. Nürnberg er først og fremst en hyggelig, gammel, godt bevart og levende by med interessante museer og historiske severdigheter. Og veldig godt øl. Men byen er også kjent for Nürnbergprosessen, rettssakene mot de tyske nasjonal-sosialistene etter Nazi-Tysklands sammenbrudd.

Vi blir med på en guidet byrundtur, hvor vi blant annet kjører til det keiserlige slott, et kjent landemerke i Nürnberg. I middelalderen levde keisere fra det hellige romerske riket i dette slottet, hvor vi får oppleve en fantastisk utsikt over byen. Fra slottet fortsetter vi til sentrum, som er omgitt av den gamle bymuren fra middelalderen. Vi besøker kirken og går forbi det gamle rådhuset, bygget i renessansestil. Vi fortsetter over markedet med vakre fontener, før vi kommer til den gamle katolske kirken som ble bygget i 1355-1362, og regnes som en av de viktigste kirkene i Nürnberg.
Det blir også tid til å oppleve denne sjarmerende byen med sin hyggelige atmosfære på egenhånd. Den gamle markedsplassen er omgitt av sjarmerende bindingsverkshus. Kanskje litt shopping kunne passe, eller bare slappe av å nyte livet fra en fortauskafe.
Skipet seiler videre mens vi nyter en bedre middag om bord.

Gamlebyen i Nürnberg
Dag 6

Bamberg

I løpet av natten har skipet brakt oss til Bamberg, hvor vi legger til kai på morgenen. Bamberg ligger i den nordlige delen av regionen Bayern og cirka 25 mil nord for München, der elven Main møter Main-Donau-kanalen.

Etter frokost blir vi hentet med buss og kjørt inn til sentrum. Byen er bygget på syv høyder, og blir ofte sammenlignet med Roma. På hver topp står det en liten kirke. Sjarmerende Bamberg står på UNESCOs verdensarvliste. Byvandringen går over brostein og gjennom trange gater, forbi sjarmerende hus og det unike Rathaus (rådhuset), hvor middelaldersk arkitektur fortsatt eksisterer der det står midt i elven mellom to broer. Vi fortsetter til «Lille Venezia», en liten koloni av pittoreske fisker-hus fra 1900-tallet, som ligger langs elva Regnitz. Vi stopper også for en liten ølsmaking, før vi drar tilbake til skipet.
Vel om bord kan vi nyte en god lunsj mens vi seiler videre mot Würzburg.

Rådhuset i Bamberg
Dag 7

Würzburg

På morgenen ankommer vi den vakre byen Würzburg, som ligger langs Main i den tyske delstaten Bayern. Würzburg er først og fremst kjent for den imponerende biskopresidensen fra 1744, et av Tysklands største og vakrest utsmykkede barokk-palass. Fresker av den italienske maleren Giovanni Tiepolo pryder taket og palasset står på UNESCOs verdensarvliste.

På vår byvandring besøker vi residensen og får omvisning her. Området har i løpet av årene fungert som bolig for biskopene i det fyrstelige bispedømmet Würzburg. På ferden videre passerer vi den eldste broen over Main «Alte Mainbrücke», det historiske rådhuset og blant annet den imponerende romanske katedralen.
Retur til skipet for lunsj og en hyggelig ettermiddag om bord, mens skipet seiler videre mot Miltenberg.

Wurzburg med sine vakre fasader
Dag 8

Miltenberg

Skipet ankommer Miltenberg mens vi spiser en god frokost om bord.
I dag har du mulighet til å utforske denne romantiske byen på egenhånd. En spasertur gjennom de smale brosteinsbelagte gatene med velholdte bindingsverkshus, er som en vandring mange hundre år tilbake i tid. Ved hovedgaten, Hauptstrasse, ligger Hotel Zum Riesen, Tysklands eldste taverna. Kanskje frister det med et glass lokalt øl hos det tradisjonelle, gamle skjenkestedet?

Tilbake på skipet og nok en deilig lunsj. Vi forlater Miltenberg med kurs for Speyer. Nyt en rolig ettermiddag om bord.

Miltenberg og elven Main
Dag 9

Speyer

Vi ankommer Speyer på formiddagen og skal tilbringe dagen i denne hyggelige byen – en av de virkelig gamle tyske byene, med en viktig plass i landets historie. Speyer har en vakker gamleby, og det er ganske spektakulært å entre byens historiske sentrum. Du går gjennom en byport med et 55 meter høyt vakttårn; Altpörtel, fra 1300-tallet og byens enorme Kaiserdom St. Maria und St. Stephan i romansk stil, som allerede i år 1981 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste. Altpörtel er åpent for publikum og verd å få med seg. På grunnplanet står fortsatt den vesle døren fra middelalderen, som var mulig å åpne etter at byporten ble stengt på kveldstid – en person av beskjeden størrelse måtte bøye seg ned for å henvende seg, og sto dermed laglig til for hogg, hvis han hadde ondt i sinne.
Bli med på en spasertur i Speyer sammen med reiselederen, eller opplev byen på egenhånd. Det Tekniske Museet i Speyer er også en spennende opplevelse med blant annet en ekte jumbojet, ubåt, romdrakter, en månestein, vintagebiler, etc. Herfra kommer folk ut med stjerner i øynene!

Valgfri utflukt: Fra Speyer kan du bli med på en halvdags tilleggsutflukt til Heidelberg, Tysklands eldste universitetsby (ikke inkludert, kjøpes om bord).  Med sitt historiske sentrum og rike historie, er Heidelberg en av Tysklands mest populære turistbyer. Utflukten inkluderer besøk i Heidelberg slott, regnet for å være den viktigste renessansebygningen nord for alpene. Videre til fots gjennom den gamle bydelen med sine mange vakre bygninger i barokkstil.

Skipet seiler videre om kvelden, mens vi får servert en god middag i skipets restaurant.

Speyer
Dag 10

Strasbourg

Rundt frokosttid ankommer vi Strasbourg, hovedstaden i den franske regionen Alsace. Her ligger Europaparlamentet og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, men byen er vel så kjent for sin gamle bydel fra middelalderen, Petit France – med bindingsverkshus og smale kanaler. Her ligger flere vakre plasser og bygninger, blant annet den storslåtte gotiske katedralen, Place Gutenberg og Rohan-palasset som huser tre av byens viktigste museer.

Etter frokost skal vi på en guidet rundtur i denne hyggelige byen. Vi får blant annet se byens største historiske og moderne severdigheter, som den flotte Notre-Dame katedralen, Saint Thomas kirken, Europaparlamentet og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Turen avsluttes med en spasertur gjennom den sjarmerende gamlebyen, Petit France, før vi returnerer til skipet for lunsj.

Om ettermiddagen tilbys en valgfri utflukt til middelalderbyen Riquewihr (ikke inkludert, kjøpes om bord). Eller kanskje du heller ønsker å oppleve mer av Strasbourg på egenhånd? Det finnes gode shoppingmuligheter,  trivelig utesteder og mange hyggelige gater som innbyr til en spasertur.
Om kvelden inviterer kapteinen til festmiddag om bord, og skipet tar fatt på siste etappe – mot Mainz.

Valgfri utflukt: Bli med på en unik utflukt til Riquewihr – en av de vakreste landsbyene i Frankrike. Dette er en romantisk middelalderby mellom fjell og vingårder i Alsace. Området Alsace grenser mot Tyskland, og er utvilsomt et flott område med en kombinasjon av historie, kultur og vakker natur. Området er kjent for sine gode hvitviner, og vi skal smake på et par av dem.
(Utflukten gjennomføres ved minimum 25 betalende deltakere).

Gamlebyen i Strasbourg. Som tatt ut av et eventyr.
Dag 11

Mainz

Vi ankommer Mainz ved ni-tiden på morgenen, og blir med på en byvandring i Gutenbergs fødeby. Industribyen Mainz ligger der elvene Rhinen og Main møtes, og ble grunnlagt av romerne for mer enn 2000 år siden. På 1600- og 1700-tallet ble noen av verdens fremste arkitekter og skulptører hyret inn for å planlegge byens utseende. Dette har gitt resultater, blant annet med flere flotte palasser og kirker.

Etter frokost tar vi på oss gode sko og spaserer gjennom de sjarmerende gatene i den gamle bydelen Mainz. Johann Gutenberg, som utviklet boktrykkerkunsten ble født nettopp her. Det blir også besøk på det kjente museet hvor man kan se eksemplarer av Gutenbergs bibel – den eldste trykksaken i verden.

Tilbake til skipet for en god lunsj. Om ettermiddagen kan du velge å utforske Mainz på egenhånd, eller nyte dagen om bord. Alternativt kan du bli med på en valgfri spasertur for å oppleve noen av byens tradisjonelle smaker (ikke inkludert, kjøpes om bord).

Valgfri utflukt: Bli med på en kulinarisk vandring gjennom krokete gamle gater som snirkler seg forbi middelalderbygninger, flotte bindingsverkhus og moderne boliger, som til sammen gir oss et bilde av historien gjennom de siste 2000 årene. De kulinariske opplevelsene starter på et bakeri der vi får smake en typisk Mainzer kake. Neste stopp er hos slakteren, som lar oss smake på den populære tradisjonsmaten – lokale pølser, brød og sylte agurker. Det blir også smaksprøver på rød og hvit vin fra området, for ikke å glemme ost og brød.

Mainz
Dag 12

Hjemreise

Vi har kommet til veis ende på vårt opplevelsesrike elvecruise, og må si farvel til skipet og mannskapet. Etter frokost forlater vi lugarene, men skipet tar hånd om bagasjen – slik at vi kan benytte formiddagen på egenhånd i sjarmerende Mainz. Reiseleder vil gi beskjed om avreisetidspunkt til flyplassen i Frankfurt. Vi skal fly med Lufthansa direkte til Oslo, avreise på ettermiddagen.

Om skipet

MS River Navigator (4*)
Byggeår 2000 (renovert 2013)
Lengde 110 m
Antall dekk 3
Passasjerer 134

Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong med bar, bibliotek, trimrom, heis, stort soldekk og gratis wifi. Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårføner, minisafe, TV,  air­condition og to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Lugarene er 14 m². Lugarene på nedre dekk har mindre vinduer som ikke kan åpnes. Lugarene på midtdekk har større vinduer som ikke kan åpnes. Lugarene på øvre dekk har vinduer fra gulv til tak som delvis kan åpnes, såkalt fransk balkong.

Reisebetingelser

Utfluktspakke kr 2100 pr person:
Dag 2 Wien / Byrundtur
Dag 3 Passau / Byvandring
Dag 4 Regensburg / Byvandring
Dag 5 Nürnberg / Byrundtur
Dag 6 Bamberg / Byvandring og ølsmaking
Dag 7 Würzburg / Byvandring og besøk i barokk-palasset
Dag 10 Strasbourg / Byrundtur
Dag 11 Mainz / Byvandring og besøk på Gutenberg Museum

Valgfrie utflukter – kjøpes om bord:
Dag 1 Wien / Klassisk konsert (kan forhåndsbestilles inntil 2 uker før avreise)
Dag 9 Speyer / Heidelberg
Dag 10 Strasbourg / Utflukt til Riquewihr
Dag 11 Mainz / Kulinarisk vandring

Klassisk konsert i Wien
Med rette kalles Wien ”Verdens musikkhovedstad” og med denne valgfrie utflukten  får du mulighet til å oppleve en klassisk konsert i hjertet av denne historiske byen. Konserten byr på 1,5 time med noe av den fineste musikken fra Mozart og Strauss.
På tirsdag, torsdag og lørdag avholdes konserten i Hofburg Palass (uten pause) og inkluderer en CD pr par. De øvrige dagene avholdes konserten i Kursalon Wien med en pause på ca 20 minutter, hvor det blir servert et glass musserende vin per person.
På strekningen Wien – Bucuresti bør konserten bestilles før avreise.
Pris kr 650 pr person. (Ved kjøp om bord er prisen 70 euro pr person)

(Det må være minimum 20 personer for å kunne gjennomføre denne utflukten).

Drikkepakke (må bestilles senest to uker før avreise)
Drikkepakken koster kr 1750 pr person og inkluderer vin i glass, fatøl og alkoholfritt til lunsj og middag, samt en flaske vann (0,5 liter) i lugaren hver dag.
NB! Når to personer deler en dobbel lugar må begge kjøpe denne pakken!

PRISEN INKLUDERER

 • Direktefly Oslo-Wien/Frankfurt-Oslo med Austrian Airlines og Lufthansa
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • Elleve netters cruise i utvendig lugar på et hyggelig førsteklasses skip
 • Smakfulle måltider fra middag første dag til frokost siste dag
 • Frokostbuffet
 • Lunsjbuffet med tre varmretter, salatbar, og betjent varmmat-disk med ulike retter
 • 4-retters middag, velg mellom tre hovedretter
 • Kaffe/te, vann og frisk frukt til alle måltider
 • Tidlig morgen kaffe/te, juice og wienerbrød
 • Ettermiddagskaffe/te med kakebuffet
 • Kveldssnacks servert i baren om kvelden
 • Kapteinens aperitiff og 5-retters middag
 • Levende musikk i salongen
 • Såpe, shampo osv fra L’Occitane-en-Provence i lugarene
 • Internasjonale TV-lugarer i lugarene
 • Wi-Fi
 • Lokale guider
 • Norsk reiseleder med fra Oslo

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer (utover det som er nevnt under prisen inkluderer)
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Utflukter
 • Avbestillings- og reiseforsikring

TIPS
Tips er frivillig, men også forventet. Rederiets anbefaling er cirka EUR 7 pr. reisende/dag til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.
Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang, og få skip har heis. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre–fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.
Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.