Dourodalen og Porto med Ingvild Tennfjord

/ Et av verdens vakreste vindistrikt gjør comeback

Velkommen til en vinreise på «første klasse»!

Langs den tradisjonsrike elven Douro finner vi et av verdens vakreste vinlandskap. Her stuper fjellsidene ned mot den 900 km lange elven som renner ut i den historiske havnebyen Porto. Portvinene herfra har fascinert i århundrer, men nå skrider noe nytt frem. Rødviner i særklasse. Krispe hvitviner. Stedegne druer som knapt finnes andre steder og en matkultur som inspirerer.

Ingvild Tennfjord er Norges mest leste vinjournalist. På denne reisen lover hun å gjøre deg til en bedre vinsmaker. Ikke bare loser hun deg rett inn i hjertet av portugisisk vinproduksjon, du lærer også grunnleggende duft- og smaksteknikk. Hun forklarer deg historien og bakgrunnen til vinene, og det vil gi deg en annen forståelse av besøk hos produsenter i toppklasse. Dette er et nytt og annerledes vinreisekonsept vi kjenner oss trygge på vil løfte vinkunnskapen din betraktelig.

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 16 790,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 06.11.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 4 dager
Reiseleder
Vera Sletto

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 06.11.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 4 dager
 • Priser fra 16 790,-
 • Porto Portugal
 • Porto
 • Porto
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - fredag 6. november

Ankomst Porto - lunsj og vinsmaking hos Quinta do Crasto

I dag blir du en mye bedre vinsmaker!

Utreise fra Oslo eller Bergen til Porto. Fra flyplassen setter vi kurs mot Douro – et landskap som kan ta pusten fra deg! Landskapet står på den eksklusive verdensarvlisten, og med rike muligheter for uforglemmelige vinopplevelser.

Vi skal til Quinta do Crasto, halvannen times kjøring fra flyplassen og rett ved bredden av elven Douro mellom Régua og Pinhão. Det er tid for litt historie når Ingvild Tennfjord tar mikrofonen for å gi oss en innføring i portugisiske viner. Du får også konkrete oppgaver til dagens vingårdbesøk, slik at du øker kunnskapen din enda noen hakk.

Quinta do Crasto er 135 hektar stor, hvorav 74 hektar er vinmark. Eiendommen har vært i familien Roquettes eie i mer enn et århundre og drives nå i fjerde generasjon. Men i likhet med de fleste eiendommer i Dourodalen, dateres også denne langt tilbake i tid – til år 1615. Quinta do Crasto har i dag en stor produktlinje, alt fra hvite og røde Douro-viner til førsteklasses portviner og olivenoljer. Det er Douro DOC-viner Quinta do Crasto er kjent for både hjemme og i utlandet, og som de har mottatt flere utmerkelser for.

Med utsikt over elven Douro skal vi nyte lunsj på vingården, selvfølgelig akkompagnert av deres utsøkte viner. Hvordan finner du ledetrådene i vinen? Hvordan gjenkjenner du kvalitet? Det vil Ingvild Tennfjord lære deg noe om i løpet av denne lunsjen. Etter denne smakingen står du langt bedre rustet for å virkelig forstå omvisningen hos kvalitetsprodusentene – både denne og de som venter oss de neste dagene. Det er bare å glede seg!

Vi takker for oss og setter kurs mot vårt sentralt beliggende hotell. Idyllisk og rolig ved elven Douro ligger The Vintage House Hotel 5* i hjertet av Dourodalen. Nyt resten av kvelden på  hotellet etter en lang og opplevelsesrik dag. Hotellets restaurant er et godt alternativ for middag, men det er også et par muligheter i gangavstand fra hotellet. Reiseleder kan gi tips. (-/L/-)

 

Utsikt fra Hotel Vintage House, 5*
Dag 2 - lørdag 7. november

Produsentbesøk og vinsmaking hos Quinta do Bomfim - Lunsj, omvisning og vinsmaking hos Quinta do Porto

På besøk hos to ærverdige familier og deres edle dråper

Ingvild Tennfjord lærer oss å analysere og sette dagens smakinger i system. Quinta do Bomfim  ligger i gangavstand fra hotellet. Det er den innflytelsesrike og mektige Symington-familien som eier gården, nå er det femte generasjon som driver den. Vi skal nyte både eiendommen og vinmarkene, den vakre gamle vinkjelleren og selvsagt deres utmerkede Douro DOC-viner.

Fra terrassen har du vidunderlig utsikt over elven Douro og de omkringliggende vinmarkene. De har også et lite museum som forteller eiendommens historie, om familien og om vinene. Vinmarkene er også verdt en titt, noen av dem har tørre steinterrasser bygget for hånd på 17- og 1800-tallet. Vi får også se den gamle lodgen fra 1876, en av de mest spesielle i Dourodalen.

Symington-familien, med både skotske, engelske og portugisiske aner, har preget Douro-dalen og dens utvikling. Historien dateres helt tilbake til det 17. århundre og den spede begynnelsen til portvinens historie. Familien har 2461 hektar land i Dourodalen fordelt på 26 eiendommer, også kalt quintas. Mer enn 1000 hektar er vinmark, hvor majoriteten er plantet på terrasser og utviklet og tatt vare på gjennom årelange tradisjoner og kunnskap. De er regnet som en av pionerene innen Douro DOC-vin.

Som et av Douro-dalens mest ikoniske vinhus ble Casa Ferreirinha etablert på midten av 1700-tallet av Bernardo Ferreira. Men damen som gjorde det velkjent var hans barnebarn Dona Antónia Adelaide Ferreira som styrte selskapet på 1800-tallets andre del. Hun var en respektert dame som  gjorde mye for Douro-dalens befolkning, samtidig som hun utviklet selskapet og plantet nye vinmarker. Hennes kallenavn Ferreirinha gav selskapet dets navn. I dag består Casa Ferreirinha av 520 hektar med vinmark i Douro. Herfra kommer det 3,6 millioner flasker i året. Vinhuset lager kvalitet i alle ledd. Ikke bare har vinprodusenten Portugals beste rødvin, vinhuset har også rimelige og gode vinkjøp på repertoaret.

Deres Quinta do Porto er den eldste Ferreira-eiendommen og ligger en kort kjøretur fra Bomfim. Eiendommen er perfekt for vindyrking: lavt beliggende, eksponert mot sør, skiferholdig jordsmonn og 24 hektar av vel bevarte vinstokker i full produksjon. De gode kvalitetsdruene er valgt ut spesielt med tanke på Tawny Ports som Dona Antónia var så begeistret for.

Hovedbygget på eiendommen er pietetsfullt restaurert, og møbler og dekor fra perioden er intakt. Vi er privilegerte som er invitert hit på en deilig lunsj med smaking av deres kvalitetsviner etterfulgt av omvisning på eiendommen.

Nyt resten av kvelden på vårt hyggelige hotell etter en lang og opplevelsesrik dag. (F/L/-)

Porto
Dag 3 - søndag 7. november

Til Porto - Omvisning i portvinhus, smaking av portviner og avslutningsmiddag med winepairing ledet av Ingvild Tennfjord

Sjarmerende Porto og en kveld i portvinens navn

I dag venter Porto en av Portugals eldste byer. Den er både moderne, tradisjonell – og magisk. Broer er blitt et av byens landemerker. Her sjekker vi inn på Hotel Carris Porto Ribeira 4*, som ligger i Portos eldste distrikt Ribeira. Hotellet er en renovert historisk bygning ved elven Douro.

Med sine cirka 300 000 innbyggere er Porto Portugals nest største by. Den historiske delen av sentrum står på UNESCOs verdensarvliste og er et herlig virvar av smale gater, bueganger og imponerende kirker, blant annet Sé-katedralen fra 1100-tallet. Porto er smale gater og trange smug, sjarmerende hus og vakre kirker dekket av Portugals særegne blå fliser. Byens jernbanestasjon, Sao Bento, er så vakkert dekorert at den er regnet som en av verdens flotteste jernbanestasjoner.

I den sjarmerende bydelen Ribeira kan du fortsatt føle historiens vingeslag, og byens beliggenhet ved Douros elvemunning har betydd mye. Herfra reiste de første portugisiske oppdagerne ut på sine ekspedisjoner. Du har resten av dagen fri til akkurat hva du vil, kanskje shopping, sightseeing eller bare rusle rundt i det hyggelige strøket rundt hotellet.

Men fremfor alt er Porto kjent for vinen som bærer byens navn. På den andre siden av elven, i bydelen Vila Nova de Gaia, ligger de gamle portvinshusene fra 1700-tallet. Vinen blir fraktet hit fra vinmarkene i Dourodalen, foredlet og lagret i de store portvinskjellerne, før de tappes på flasker og distribueres over hele verden.

I kveld er det nettopp portviner som er i fokus når vi får en interessant omvisning hos den kjente portvinsprodusenten Graham’s Port Lodge. Her får vi smake de edleste dråper innen portvin, noen er både 20 og 30 år gamle. Herfra har vi spektakulær utsikt over Portos historiske senter og den ikoniske broen som forbinder de to tvillingbyene Porto og Gaia. Besøkende til Graham’s kan beundre 300 års historie av håndverk og arv.

Vi sparer ikke på noe i kveld når vi inntar en utsøkt middag i restauranten til Graham’s Port Lodge med winepairing av deres utmerkede viner. Det er tid for å prøve ut kunnskapen du har tilegnet deg disse dagene i nærkontakt med de portugisiske vinene.  Hvordan har vi klart å analysere og sette smakingen i system? Ingvild Tennfjord oppsummerer det hele sammen med deg. (F/-/M)

Dag 4 - mandag 8. november

Porto - hjemreise Norge

Nyt frokosten på hotellet, kanskje vil du ta deg en liten rundtur i byen før bussen går til flyplassen for retur til Norge. Vel hjemme blir det interessant å praktisere våre nye kunnskaper om portugiske viner og praktisere duft- og smaksteknikken som også kan overføres til andre vinregioner og -druer. (F)

Porto - fargerik og sjarmerende.

Ingvild Tennfjord

Vår vinekspert

Ingvild Tennfjord

Tennfjord er prisbelønnet journalist, Norges mest leste vinjournalist, og bestselgende forfatter. Hennes populære magasinspalte Vinskolen når ukentlig over en million lesere igjennom Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad. Hennes humoristiske, tilgjengelige og forfriskende blikk på vin begeistrer mange. Hun har i tillegg gitt ut seks bøker, blant annet ble hennes første utgivelse Skål! (2013)nominert til Brageprisen og hennes siste bok Snarveien til vin (2018) havnet raskt på Bokhandlerforeningens bestselger-liste. Ingvild Tennfjord besitter bred faglig kunnskap om vin. Den unike formidlingsevnen og pedagogiske tilnærmingen til vinfaget går hånd i hånd med hennes sprudlende vesen. Ingvilds vinkurs er etterspurt over hele landet.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly t/r Oslo – Porto med Lufthansa 
 • All lokal transport i følge program
 • Frokost alle dager
 • To netter i delt dobbeltrom på 5* hotell i Dourodalen
 • En natt i delt dobbeltrom på 4* hotell i Porto
 • To lunsjer med vinsmaking (dag 1 og 2)
 • Portvinssmaking (dag 3)
 • Avslutningsmiddag inkludert winepairing (dag 3)
 • Ingvild Tennfjords deltakelse og kurskonsept i følge program
 • Reiseleder fra Escape Travel

Ta kontakt om du flyr fra andre flyplasser i Norge for tilslutningsbilletter. Totalt max 25 deltakere. 

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer utover det som er spesifisert
 • Avbestillings- og reiseforsikring

Overnatting:
The Vintage House Hotel
er et 5* hotell, rolig og idyllisk beliggende i hjertet av Dourodalen, rett ved elven.

Hotel Carris Porto Ribeira, 4* beliggende i Portos eldste distrikt Ribeira. Hotellet er en renovert historisk bygning beliggende ved elven Douro.