Bordeaux

Kultur og vin i Bordeaux

/ Tornerosebyen og viner i toppklasse

Hva med en ferie blant vingårder og vakkert landskap? Da kan vi anbefale elvecruiset på de tre elvene Garonne, Gironde og Dordogne hvor du vil oppleve Bordeaux-distriktets frodige vinområder. Navn som Médoc, Pauillac og Saint Émilion får oss til å tenke vin og mat og landsbyidyll. Uansett, dette er elvecruiset for livsnytere!

Høydepunkter:

 • Utflukt til Médoc, hvor flere av Bordeaux’ beste rødviner produseres – med vinsmaking, selvsagt!
 • Sjarmerende Saint Émilion, med sin lange historie og utsøkte viner
 • Citadellet i Blaye
 • Bordeaux by, som står på UNESCOs verdensarvliste
 • Vinsmaking av førsteklasses viner
 • Helpensjon av franske retter inkl. drikke til maten

Byen Bordeaux ble faktisk kalt «Sleeping Beauty» (Tornerose) på folkemunne, fordi den lå gråsvart og forurenset ved elvebredden. Men for et par tiår siden begynte en storstilt vasking og oppussing av byen, og nå ligger Bordeaux der som en vakker og moden dame, elegant pyntet og med nyvunnet sjarm. Bordeaux seiler virkelig opp som en ny byfavoritt i Europa!

Last ned reiseprogram
Reiseleder
Marte Bjørkmann

Avreiser

 • Avreisedato 06.04.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 6 dager
 • Bordeaux
 • Bordaux
 • Bordeaux
 • Bordeaux - appelsiner
 • Bordeaux
 • MS Cyrano de Bergerac, Croisi
 • MS Cyrano de Bergerac, Croisi
 • MS Cyrano de Bergerac, Croisi
 • MS Cyrano de Bergerac, Croisi
 • MS Cyrano de Bergerac, Croisi
 • MS Cyrano de Bergerac, Croisi

Vår dyktige reiseleder

 • Marte Bjørkmann

  Marte Bjørkmann er sanger og har mastergrad med fordypning i spansk klassisk sang. Hun har de siste årene holdt mange konserter i Norge og Spania, akkompagnert av dyktige pianister og gitarister. Ved siden av sangen, er Marte interessert i vin, reiser, yoga, dans, dyr og hestesport. Hun har studert fransk og spansk på universitetsnivå og snakker fem språk flytende.  Marte har dessuten lang erfaring som reiseleder, både i Norden og i sørlige Europa. Vininteressen har ført til en eksamen i Level 2 i vinutdanningen ved Kulinarisk Akademi samt diplomkurs i fransk vin.

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo - Bordeaux

Vi starter vår reise med fly fra Norge til Bordeaux, med mellomlanding og flybytte underveis. Vel fremme kjører vi med buss fra flyplassen til skipet, MS Cyrano de Bergerac 4*, som ligger sentralt i Bordeaux. Vi sjekker inn og finner oss til rette i lugaren, før vi møtes til en velkomstcocktail og presentasjon av besetningen før middag. Skipet ligger ved kai i Bordeaux over natten og kanskje frister det med en rusletur langs den levende kaipromenaden?

Dag 2

Bordeaux - Pauillac

Om morgenen kaster skipet loss og cruiset begynner. Vi seiler på Garonne og videre på Gironde, før vi legger til kai i den lille byen Pauillac midt på dagen. Pauillac ble grunnlagt av vinhandlere og sjøkapteiner og langs kaia ligger de godt bevarte husene som tidligere tilhørte overklassen.

Etter lunsj kan du bli med på en utflukt på vinruten i Médoc (utfluktspakke, turen kan ikke kjøpes separat om bord), som ligger på en landtunge, mellom elvemunningen Gironde i øst og Atlanterhavet i vest. I Médoc har noen av verdens beste rødviner blitt produsert siden 700-tallet. Det milde og fuktige klimaet, kombinert med fruktbar jord og stor ekspertise, er grunnlaget for Bordeaux-vinenes popularitet.

Det finnes over 1500 vingårder i området, og av de cirka 700 millioner flaskene som produseres årlig er omtrent sytti prosent rødvin. Utflukten går langs den historiske turistveien, Route des Chateaux, og passerer blant annet de kjente vingårdene Lafite-Rotschild, Latour og Mouton Rothschild. Det blir vinsmaking på en flott vingård, før vi returnerer til skipet for middag.

Skipet ligger ved kai i Pauillac over natten.

Dag 3

Pauillac - Blaye

Vi forlater Pauillac og seiler på elvemunningen Gironde, forbi våtmarker og de bratte klippene ved Meschers-sur-Gironde. Ved utløpet til Biscayabukten snur skipet og seiler tilbake oppover elven.

På 1600-tallet beordret Ludvig 14. sin fremste arkitekt, Vauban, til å bygge et citadell og festningen i Blaye for å beskytte Bordeaux by. Festningen, som står på UNESCOs verdensarvliste, ligger strategisk til med storslagen utsikten over Gironde. Dette var den ideelle utkikksposten for å oppdage mulige inntrengere som kom sjøveien.

Fra Blaye kan du bli med på utflukt langs den pittorske klipperuten, La Route de la Corniche, som snor seg langs elven mellom Blaye og Bourg (utfluktspakke). Du passerer gamle kapteinshus, små fiskerhytter og de bemerkelsesverdige grotteboligene hugget ut i kalksteinsklippene. Det blir et stopp i den sjarmerende lille byen Bourg, som ligger nær sammenløpet av elvene  Dordogne og Gironde. Retur til Blaye hvor vi besøker citadellet og beundrer panoramautsikten over elven. Skipet ligger ved kai i Blaye over natten.

St. Emilion, Bordeaux
Dag 4

Blaye - Libourne

Seilasen fortsetter på Dordogne-eleven til Libourne, med ankomst etter lunsj. Dette er utgangspunkt for en flott utflukt til Saint-Émilion, en sjarmerende middelalderby omgitt av bølgende vinmarker (utfluktspakke).

Saint-Émilion er bygget på en kalksteinsklippe, hvor det finnes både naturlige grotter og utgravde underjordiske ganger. Dere får lære om Saint-Émilions middelalderhistorie, se hulen til munken Émilion som grunnla byen og besøke kirken som er hugget ut av kalksteinen. Saint-Émilion er ikke bare en landsby og en hellig munk, men også navnet på et utmerket vindistrikt. Turen avsluttes naturlig nok med besøk og vinsmaking på en familiedrevet vingård. Retur til skipet for vår festmiddag mens skipet ligger ved kai i Libourne over natten.

Dag 5

Libourne - Bordeaux

Nyt en avslappende formiddag om bord, mens skipet seiler tilbake til Bordeaux. Byen deles i to av Garonne, og sentrum med de fleste attraksjonene ligger på vestsiden av elven. I den sjarmerende gamlebyen, Vieux Bordeaux, finnes noen av Europas beste eksempler på 1700-talls arkitekturer.

Etter lunsj er det byrundtur (utfluktspakke), først med buss og deretter utforskes den gamle bydelen til fots. Byrundturen gir et innblikk i Bordeaux’s rike kulturarv, fra de brede avenyene i det nyklassisistiske området, til de trange smugene i Saint-Pierre-distriktet.

Vi ser blant annet Grand Thèâtre, selve juvelen av byens eldre arkitektur, Place de la Bourse, den kjente Pont de Pierre-broen, og Cathèdrale St. Andrè, vegg i vegg med det flotte tårnet Tour Pey-Berland. Havneområdet og den historiske delen av Port de la Lune står på UNESCOs verdensarvliste.

Skipet ligger ved kai i Bordeaux over natten, så hvorfor ikke ta en kveldstur i land på egen hånd? 

Gamlebyen i Bordeaux er hyggelig å rusle rundt i.
Dag 6

Bordeaux - Norge

Vi forlater MS Cyrano de Bergerac etter frokost og kjører til flyplassen. Fly tilbake til Norge, med mellomlanding og flybytte underveis.

 

Takk for turen!

Bordeaux

Reisebetingelser

Prisen inkluderer

 • Fly Norge – Bordeaux t/r (pris på fly fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • Fem netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
 • Drikkevarer om bord: vann, vin, øl, juice og kaffe til måltidene og drinker servert i baren (ikke champagne og vin fra vinlisten)
 • Norsk reiseleder fra Escape Travel

Prisen inkluderer ikke

 • Utfluktspakke (fire utflukter)
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Avbestillings- og reiseforsikring

Utfluktspakke

Dag 1 Bordeaux
Dag 2 Pauillac Vinruten i Medoc (kan ikke kjøpes om bord) € 71
Dag 3 Blaye Route de la Corniche og Blaye € 52
Dag 4 Libourne Saint-Emilion (med vinsmaking) € 73
Dag 6 Bordeaux Byrundtur € 54

Utfluktene i programmet kan forhåndsbestilles i en utfluktspakke. For å være sikret plass på utfluktene, anbefaler vi at du bestiller utfluktspakken samtidig med cruiset (kr 1900,- per person). De forhåndsbestilte utfluktene vil være med engelsktalende guide. Det er også mulig å bestille utfluktene enkeltvis om bord, men da til høyere pris (se priser over) og med forbehold om ledig kapasitet.

Tips
Tips er frivillig, men også forventet i store deler av verden. Rederiets anbefaling er totalt cirka EUR 35 pr. person til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører.

Om skipet
MS Cyrano de Bergerac 4*+
Rederi CroisiEurope
Byggeår 2013
Lengde 110 m
Antall dekk 3
Passasjerer 174

Skipene til CroisiEurope er kjent for sitt gode, fransk­inspirerte kjøkken. Om bord er det restaurant, salong med dansegulv, bar med liten terrasse, heis og soldekk. Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårtørrer, radio, TV, minisafe og aircondition. Lugarene har to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng eller en smal dobbeltseng. Lugarene på alle tre dekk er like, med unntak av vinduene som er små på nedre dekk, vanlige på midtdekk og store som kan åpnes (såkalt fransk balkong) på øvre dekk.

Viktig informasjon

Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede og få skip har handikapp lugarer og heis. Enkelte rederiet tillater heller ikke gjester å ha med gåstoler og rullestoler, av hensyn til sikkerhet. Det er på de fleste utfluktene mye vandring og det forventes at du kan følge gruppen i vanlig tempo. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje, det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre – fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Informasjon om flyselskap, tidspunkt og klokkeslett i programmet er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene.

Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet/Escape Travel seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program.

Se våre «Reisevilkår for Escape Travel».

Det tas forbehold om trykkfeil i programmet og på nettsiden.