Kiev

Elvecruise på Dnepr

/ I kosakkenes fotspor mellom Kiev og Odessa

• Opplev Kiev, en av Europas eldste byer
• Bli med til Odessa, Svartehavets perle, med sine hyggelige gågater og vakre parker
• Helpensjon og seks utflukter inkludert i prisen
• Livet langs Dnepr-elven gir innblikk i både det historiske og det moderne Ukraina
• Reiseleder og foredragsholder Halvor Tjønn

Ukraina har en stolt historie som går tilbake til de nordiske vikingene, som på 800-tallet grunnla det store vikingrike i øst som fikk navnet Kiev-Rus. 

Midt i dette riket lå elva Dnepr, selve hovedferdselsåren fra Skandinavia til Konstantinopel. I følge med historiker Halvor Tjønn – mangeårig korrespondent for Aftenposten i Russland og Ukraina – seiler vi fra Kiev til den vakre byen Odessa ved Svartehavet. Vi går i fotsporene til de gamle norske vikingkongene, og vi besøker også hovedkvarteret til zaporozjekosakkene, de berømte krigerne som grunnla den moderne staten Ukraina.

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 17 480,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 07.06.2021 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 9 dager
 • Halvor Tjønn holder foredrag ombord
 • Syv utflukter inkludert i prisen
Reiseleder
Halvor Tjønn

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 07.06.2021
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 9 dager
 • Priser fra 17 480,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo–Kiev

Fly fra Oslo til Kiev. Mellomlanding og flybytte underveis. Transport fra flyplassen til skipet, som ligger ved kai i Kiev over natten.
Kiev er en historisk spennende by, spesielt sett med norske øyne, noe vi skal få god tid til å se nærmere på i løpet av vår reise.
I vikingtiden var det tett kontakt mellom Skandinavia og Kiev-riket, eller Kiev-Rus som det ble kalt. Fyrst Jaroslav av Gardariket erobret Kønugard som Kiev het på norrønt med hjelp fra svenske og norske væringer. Væringer var datidens leiesoldater.
Visste du at Olav Tryggvason tilbrakte mesteparten av sin barndom og ungdom i Novgorod og Kiev? Senere tilbrakte Olav den hellige og Harald Hardråde,  lengre perioder i Kiev-riket. Olav den helliges sønn, Magnus den gode, vokste opp hos fyrst Jaroslav i Kiev.

Kiev
Dag 2

Kiev

Kiev ble grunnlagt på 400-tallet og er en av Europas eldste byer. Under annen verdenskrig led Kiev store tap, men omfattende oppbygging har gitt byen nytt liv. Kiev fremstår i dag som en moderne storby med over 2,5 millioner innbyggere, men også en by med vakre parker og historiske bygninger. Etter frokost skal vi på byrundtur hvor vi blant annet får se den storslåtte St. Sofia-katedralen. Katedralen var ikke bare det viktigste stedet for ortodoks religiøse i Kievriket, men også et politisk og kulturelt senter. Den imponerende katedralen med de 13 gylne kuplene er i dag et museum, og står på UNESCOS verdensarvliste.
Om ettermiddagen blir det muligheter for et besøk i Tsjernobyl museet, og/eller en valgfri båttur på Dnepr. På båtturen vil vi i tillegg til lett servering, og underholdning med tradisjonell Ukrainsk musikk vil vi blant annet få se det vakkert opplyste Huleklosteret og den imponerende Moderlandstatuen.

Kiev
Dag 3

Kiev

Den hellige Nestor som er kjent for å har skrevet det viktigste russiske historieverket «Nestorkrøniken» eller «Beretning om de forgangne år»  var munk i Huleklosteret i Kiev. Teksten handler om Kievriket fra grunnleggelsen på 800-tallet og frem til 1100-tallet. Formiddagens utflukt går til Huleklosteret som ble grunnlagt av munker i 1051, og  ligger vakkert til på en høyde med utsikt over Dnepr. Dette er et imponerende kompleks som er et historisk senter for ortodoks kristendom i Øst-Europa, og det består av blant annet et storslagent klokketårn, underjordiske grotter, kirker, katedraler, museer og katakomber. Etter lunsj kan du bli med på en valgfri konsert hvor Ukrainas Nasjonalkor fremfører tradisjonelle sanger.

Dnepr
Dag 4

OM BORD

I dag tilbringer vi en avslappende dag om bord mens vi seiler nedover elven gjennom et vakkert landskap, forbi landsbyer og over store innsjøer. I løpet av dagen vil Halvor Tjønn holde foredrag ombord, og skipets ansatte tilbyr blant annet foredrag og leksjoner om ukrainsk kokkekunst, språk, historie og kultur.

Kosakk
Dag 5

ZAPOROZJE

Zaporozje strekker seg utover på begge sider av Dnepr, og midt i byen ligger den frodige Khortitsa-øya som deler elven i to. På 1400- til 1500-tallet var dette området ved Dnepr et tilfluktsted for leilendinger som flyktet fra undertrykkelse i de sentrale delene av Russland. Denne folkegruppen kalte seg selv for kosakker og Khortitsa-øya ble hovedbasen deres. På byrundturen etter frokost ser vi det store damanlegget som forsyner store deler av Ukraina med kraft, vi besøker også byens kosakkmuseum. De som ønsker kan få et dypere innblikk i Kosakk-kulturen, det blir muligheter for å bli med på et valgfritt kosakkshow med en forrykende rideoppvisning. Skipet seiler videre ved 15-tiden.

Dag 6

KHERSON-ODESSA

Kherson ligger i det store elvedeltaet ved munningen til Dnepr og er en av flere byer ved Dnepr som ble grunnlagt av den russiske admiral Potemkin på slutten av 1700-tallet. I våre dager er Kherson en viktig havneby, med skipsverft for Svartehavsflåten. Etter frokost drar vi på båtutflukt i det vakre Dneprdeltaet som består av mange øyer, innsjøer, bielver og sumpområder. Det finnes mer enn 100 arter av sjeldne dyr og planter som har tilhold her, noe som gjør deltaet til et viktig sentrum for biologisk mangfold. Cruiset fortsetter mot Odessa etter lunsj.

Operahuset i Odessa
Dag 7

Odessa

Odessa omtales ofte som Svartehavets perle, med behagelig klima og vakker beliggenhet. Byens moderne historie startet da tyrkerne grunnla festningen Khadzhibey på 1300-tallet, men man antar at det har bodd mennesker i dette området siden oldtiden. Odessa er en vakker by med flere gågater, grønne parker og et historisk sentrum med nydelige bygninger. Om morgenen blir det byrundtur hvor vi blant annet ser det vakre operahuset fra 1880-tallet og Primorsky-boulevarden. Etter lunsj kan du bli med på et valgfritt besøk til byens kunstmuseum og om kvelden er det valgfri ballett- eller operaforestilling i Odessas operahus (med forbehold om tilgjengelighet). Skipet ligger ved kai sentralt ved Potemkintrappen i Odessa over natten.

Transfigurasjonskatedralen i Odessa
Dag 8

ODESSA

Odessa har på grunn av sin rolle som handelsby blitt Ukrainas multietniske senter, her finnes det kirker for flere religiøse retninger. I dag skal vi på en utflukt hvor vi kan ta noen av disse i nærmere øyensyn, vi kan blant annet få se transfigurasjonskatedralen – byens spirituelle perle. Det tilbys også en valgfri utflukt til Belgorod-Dnestrovsky, som ligger cirka 90 km syd-vest for Odessa. Byen ligger ved Dniester-elven og er kjent for sin imponerende festning fra 1300-tallet. Skipet ligger til kai i Odessa.

Potemkin trappen i Odessa
Dag 9

ODESSA

Etter frokost forlater vi MS Dniepr Princess. Rike på mange nye opplevelser og kanskje med ny kunnskap om Ukrainas historie og forholdene i dag.
Transport til flyplassen og retur til Norge. Det er begrenset antall flyvninger fra Odessa med videre forbindelse til Norge, av den grunn er det lang ventetid på flyplassen i Wien. Det er mulig å bli med reiseleder inn til Wien( uten ekstra kostnad) , eller betale for inngang i lounge (pris ca. EUR30-35 for inntil 3 timer, forbehold om kapasitet). Ta kontakt dersom du ønsker at vi bestiller loungetilgang.

Reisebetingelser

Inkluderte utflukter
Dag 2 Kiev Byrundtur og besøk i St Sofias Cathedral
Dag 3 Kiev Huleklosteret
Dag 5 Zaporozje Byrundtur inkl. besøk på Kosakkmuseet
Dag 6 Kherson Båttur på Dnepr deltaet
Dag 7 Odessa Byrundtur
Dag 8 Odessa Odessas kirker
Ikke inkluderte utflukter
Dag 2 Kiev Tsjernobylmuseet (EUR25)
Dag 2 Kiev Båttur «Kiev by night» med folkloreshow (EUR38)
Dag 2 Kiev Konsert med Ukrainas Nasjonalkor(EUR33)
Dag 5 Zaporozje Kosakkshow (EUR31)
Dag 7 Odessa Besøk i kunstmuseet (EUR23)
Dag 7 Odessa Ballett eller operaforestilling (EUR61 forbehold om tilgjengelighet)
Dag 8 Odessa Busstur til Belgorod-Dnestrovski (EUR 59)

Prisen inkluderer

 • Fly Oslo–Kiev//Odessa-Oslo med Austrian (pris på tilslutning fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • 8 netters cruise i utvendig lugar
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
 • Kaffe og te til alle måltidene
 •  6 utflukter som beskrevet i program
 • Norsk reiseleder/foredragsholder med fra Oslo

Prisen inkluderer ikke

 • Drikkevarer
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Valgfrie utflukter nevnt i programmet. Disse kan kun bestilles og betales om bord.
 • Avbestillings- og reiseforsikring

TIPS
Tips er frivillig, men også en viktig del av inntektene til de ansatte. Rederiets anbefaling er cirka 60 euro pr. person til besetningen om bord, og cirka én euro pr. utflukt til lokale guider og sjåfører.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede og få skip har handikapp lugarer og heis.
Enkelte rederiet tillater heller ikke gjester å ha med gåstoler og rullestoler, av hensyn til sikkerhet.
Det er på de fleste utfluktene mye vandring og det forventes at du kan følge gruppen i vanlig tempo.
Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje, våre reiseledere kan ikke bistå med dette.
Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang

Informasjon om flyselskap, tidspunkt og klokkeslett i programmet er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene.

Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden.
Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet/Escape Travel seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program.
Se våre «Reisevilkår for Escape Travel».
Det tas forbehold om trykkfeil i programmet og på nettsiden.

Om skipet
MS Dnieper Princess 3*/4*

Rederi Chervona Ruta
Byggeår 1976, renovert i 2009 og 2016
Lengde 129
Antall dekk 4
Passasjerer 230

Om bord er det restaurant, salong, barer, en liten suvenirbutikk og soldekk. Det er ikke heis. Standard-lugarene er utvendige og enkelt, men praktisk innredet. Lugarene har små bad med kombinert vask og dusj. Dobbeltlugarene er 9–10 m² og enkeltlugarene 7–8 m². De totalrenoverte (2016) deluxelugarene er 14–18 m² og har senger som kan settes sammen til en dobbeltseng, bad med separat dusj, TV og større klesskap – og holder 4* standard.

Om du ønsker relevant lesestoff før turen anbefaler vi Halvor Tjønns bok «Russland blir til»

 

Lugarbeskrivelse

 • Junior suite

  Øvre og båtdekk, ca. 16-19 kvadrat

  • 2 senger som kan settes sammen
  • Stort klesskap
  • Termostat med mulighet for å regulere temperatur
  • Hårføner
  • Flatskjerm
  • Større bad med dusj
 • Deluxe lugar

  Øvre og båtdekk, ca. 12-14 kvadrat

  • 2 senger som kan settes sammen
  • Stort klesskap
  • Termostat med mulighet for å regulere temperatur
  • Hårføner
  • Flatskjerm
  • Større bad med dusj
 • Standardlugar

  Hoved og øvredekk, ca. 9-10 kvadrat

  • 2 separate senger
  • Klesskap
  • Termostat med mulighet for å regulere temperatur
  • Hårføner
  • Lite nyrenovert bad med dusj
 • Standard enkeltllugar

  Øvre og båtdekk, ca. 7,5 kvadrat

  • Klesskap
  • Termostat med mulighet for å regulere temperatur
  • Hårføner
  • Lite bad med dusj montert på håndvasken