Pripyat nasjonalpark

Elvecruise i Hviterussland

/ Historiske perler i Polesie (Brest – Mazyr)

• En stemningsfull reise langs Dnieper-Bug-kanalen, Muchavez- og Pripyat-elvene
Få et unikt innblikk i historien, og opplev dagens Hviterussland
La deg sjarmere av gjestfrie hviterussere
• Reisen gir deg varierte opplevelser på landet og i byen
• Nybygget elvebåt, (2016), og i skrivende stund den eneste elvecruisebåten i Hviterussland
Vi besøker områder som er lite berørt av turisme
• Bli kjent med hovedstaden Minsk
• Norsk reiseleder fra Escape Travel

Bli med på en historisk naturopplevelse langs Dnieper-Bug-kanalen, Muchavez-elven og Pripyat-elven. Vi seiler med nye MS Belaya Rus, som i skrivende stund er den eneste elvecruisebåten i Hviterussland. Elvecruiset går fra grensebyen Brest til Mazyr, sør i Hviterussland. Yrende dyreliv, dype skoger og sumper, strekker seg over hundrevis av kilometer i dette mystiske landskapet.

Regionen Polesie har pirret fantasien til besøkende helt tilbake til middelalderen. Dette historiske området strekker seg hovedsakelig gjennom Hviterussland og Ukraina. Utallige elver, bekker og strømmer danner et komplekst system av store og små vannveier, jomfruelige skoger og spredte, gamle bosetninger. Det virker utrolig at en region med så mye urørt natur og gammel bondekultur, har kunnet overleve i dagens tett befolkede Europa. På denne turen får du også oppleve hovedstaden Minsk – og får et innblikk i den jødiske befolkningens liv, og undergang under krigen. 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 19 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 06.09.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 11 dager
 • utflukter er inkludert i prisen
 • Kun en avgang i 2019
Reiseleder
Heidi Nyland

Avreiser

 • Avreisedato 06.09.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 19 980,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Norge – Minsk

Fly fra Norge til Minsk med flybytte underveis. Vi blir møtt av vår lokale guide på flyplassen. Etter lunsj er vi klare for å bli bedre kjent med denne spennende byen. Minsk ble hardt rammet under andre verdenskrig, og mye av byen ble totalt ødelagt. Etter krigen ble byen gjort til helteby for rollen den hadde i motstandskampen mot tyskerne. Byen ble gjenreist i sosialistisk klassisisme, og har hatt stor innbyggervekst. Etter byrundturen drar vi til vårt komfortable hotell hvor vi sjekker inn, her blir det litt tid til avslapning før middag.

Minsk
Dag 2

Minsk – Brest

Vi sjekker ut fra hotellet etter frokost, og kan se frem imot neste spennende etappe på turen. Turen går i retning Brest, i den sørvestlige delen av landet. Underveis stopper vi ved en av Hviterusslands mest kjente attraksjoner; vakre Mir slott. Slottet er på Unescos verdensarvliste og ble påbegynt på slutten av 1400-tallet. Ved ankomst Brest blir det busstransport til skipet, hvor vi sjekker inn og finner oss til rette om bord. Etter lunsj skal vi ta festningen i Brest i nærmere øyesyn. Festningen fikk navnet Hero Fortress – til minne om forsvaret av grensen de første ukene av Tysklands invasjon av Sovjet i den tysk-sovjetiske krigen; eller «Den store fedrelandskrigen» som den kalles i Russland. Operasjon Barbarossa fant sted den 22. juni 1941, og på tross av at det var et overraskende og massivt angrep lyktes det russerne å yte motstand i mer enn 30 dager selv om det var stor mangel på både vann og mat. Selve fortet har en historie tilbake til 1830, og området har mange imponerende monumenter. Middag om bord på skipet. Vi letter anker sent på kvelden og setter kursen mot Kobrin.

Festningen i Brest
Dag 3

Kobrin – Lyakhovichi

Vi ankommer Kobrin tidlig om morgenen. Etter frokost spaserer vi en tur i byens hyggelige sentrum, hvor vi blant annet får se den vakre Aleksander Nevskij katedralen og Suvarov museet. Kobrin har opp gjennom historien endret tilhørighet og status flere ganger. Byen ble først nevnt i krønikene i 1287 som en privat eiendom, før den tidlig på 1400-tallet en del av stor-fyrstedømmet Litauen, senere en del av det polsk-litauiske samveldet. I nyere tid har byen vært en del av Sovjetunionen før den i 1991 ble en del av Hviterussland. Vi fortsetter seilasen, og i løpet av ettermiddagen passerer vi hovedvannskillet som markerer skillet mellom elvene som renner ut i Atlanterhavet, Nordsjøen og Det Baltiske hav fra de som renner ut i Middelhavet, Adriaterhavet og Svartehavet. Vi ankommer Lyakhovichi, og på kvelden kan vi nyte lokal grillmat ved elvebredden.

Dag 4

Duboy – Motal – Dostoyevo – Pinsk

Vi ankommer Duboy tidlig om morgenen; frister det  med en god og varm tradisjonel russisk sauna (banya) ved elvebredden, etterfulgt av et bad i elven? Den vedfyrte badstuen er varm, så det er opp til deg!
Etter frokost får vi se Duboy vannkraftverk og demning, før vi drar på en hyggelig guidet tur til Motal og Dostoyevo. Motal var tidligere en shtetl (liten by der flesteparten var jøder), Israels første president Chaim Weizmann (1874-1952), er født her. Under 2. verdenskrig gjennomførte SS en massehenrettelse av den jødiske befolkningen i byen, og i dag bor det ingen jøder her. Lokale tradisjoner i form av levende musikk, gamle redskaper, kunst og håndverksprodukter er noe vi kan se og oppleve på det hyggelige museet i Motal, det blir også smaksprøver på lokale spesialiteter.
Turen går videre til Dostoyevo. Fjodor Dostojevskij har navnet sitt fra Dostoyevo, og byen er blitt berømt på grunn av ham, selv om han selv aldri har vært der. Vi besøker Dostojevskij museet, som ligger i 3.etasje av skolebygningen. Turen går tilbake til båten, hvor vi nok en gang kan nyte en smakfull lunsj basert på lokale råvarer. I løpet av ettermiddagen ankommer vi Pinsk. Byen som er kjent for sin barokke gamleby ble først nevnt i krønikene i år 1097 som Pinesk, en by som tilhørte fyrst Sviatopolk av Turov. Bli med på en guidet vandring i Pinsk, inkludert et besøk på Polesie museum. Skipet ligger til kai i Pinsk over natten.

Tradisjonell bakst
Dag 5

Pinsk

Etter frokost besøker vi en lokal kunst- og håndverksbedrift. Her produseres blant annet duker av lin og kurver i peddig og siv laget etter tradisjonelle metoder. Vi får også anledning til å besøke en trikotasjefabrikk; her produseres blant annet gensere, t-skjorter, skjerf og luer. Vi kommer tett innpå produksjonen, og det er  interessant å se maskinene som benyttes, mange er fra tiden da fabrikken var ny en gang på 50-tallet. Det blir anledning til å kjøpe med seg noen suvenirer hjem på begge steder vi besøker denne formiddagen.
Etter lunsj kan du utforske Pinsk på egen hånd, og kanskje få en smak av den lokale spekematen? Skipet seiler videre om kvelden.

Dag 6

Kachanovichi – Stakhovo

I dag skal vi til den avsidesliggende landsbyen Kachanovochi, hvor vi besøker gården til en bi-røkter. Her får vi blant annet et innblikk i hvordan de sanket honning i før i tiden, det blir prøvesmaking av den lokale honningen med dertil velsmakende urteteer. Vi spasere på en kjerrevei i landlige omgivelser mellom båten og gården, det er ca 1 kilometer hver vei. Vi drar videre til Stakhovo, hvor vi koser oss med grillmat på elvebredden. De som ønsker får smake på den lokale vodkaen. Det er også mulighet for å prøve fiskelykken – eller kanskje vi kan friste med et bad i elven?

Dag 7

Turov

Vi starter dagen med en byrundtur som tar oss med gjennom Turovs historie de siste tusen år. Her får vi blant annet se spor etter gamle bosettinger, tempelruiner, samt St. Cyril og Lawrence av Turov katedralen. Etter et besøk på det lokale museet får vi se det berømte Turov korset som i følge legenden kom flytende inn med tidevannet. Det blir lunsj om bord på skipet, før vi om ettermiddagen får se de kjente steinkorsene, som på mirakuløst vis har blitt større, det sies også at de har helbredende evner. Ingen vitenskapsmenn har klart å forklare fenomenet, og tusener av pilegrimer kommer for å se korsene hver måned.
Vår utflukt går videre til Turovs hypermoderne melkeproduktfabrikk. Den er mest kjent for sine italienske oster, blant annet mascapone og mozarella. Vi får se den effektive produksjonen, og selvsagt blir det smaksprøver!
Etter middag om bord kan du utforske byen på egen hånd. Skipet seiler videre mot Lyakovichi om natten.

Dag 8

Lyaskovichi – Novoselki

I dag går turen til Pripyat Nasjonalpark, et naturreservat grunnlagt i 1996 for å ta vare på landskapet rundt Pripyat-elven. Store deler av parken består av torvsump – og vi finner 51 ulike arter av pattedyr her, som elg, villsvin, hjort, gaupe og grevling. Etter lunsj om bord besøker vi Talash museum. Partisanerhelten med kallenavnet «Bestefar Talash» ble berømt for sin aktive geriljavirksomhet, og han var aktiv nesten helt frem til sin død 101 år gammel.  Om bord igjen på skipet pynter vi oss til kapteinens middag. Skipet seiler videre mot Mazyr sent på kvelden.

Pripyat nasjonalpark
Dag 9

Mazyr

Tidlig om morgenen ankommer vi Mazyr, en av de mange oldtidsbyene i regionen, tidlig om morgenen. Vi spiser frokost før vi sier farvel til mannskapet om bord, og sjekker ut fra skipet. Vi spaserer til Mazyr-slottet, som først ble nevnt i 1519 av Sigismund I. Byen ligger på en ravine, en av mange i området. Dette gjør at bybildet er ganske likt en fjellandsby. Byen ble hardt rammet under Tsjernobyl ulykken i 1986.
Etter byrundturen, drar vi nordover mot Minsk hvor vi ankommer på ettermiddagen. Vi sjekker inn på hotellet og spiser en god middag, resten av kvelden er til egen disposisjon.

Dag 10

Minsk

Etter frokost på hotellet, blir det utflukt til Khatyn-komplekset. Khatyn har blitt et samlet symbol på de 628 landsbyene i Hviterussland som ble utslettet av nazistene under andre verdenskrig. 22.mars 1943 ble byen omringet – og innbyggerne ble jaget inn i en låve som ble satt i brann. 149 sjeler måtte bøte med livet, derav 75 barn. Noen få klarte å rømme, deriblant 56-årige Josef Kaminski, som var den eneste voksne som overlevde. Han fant sin forbrente sønn blant kroppene i låven, og dette ble senere selve symbolet på Khatyn-massakren da minnesmerket ble utformet. Dette minnesmerket er spesielt fordi det er laget til minne om hvilke tap lokalbefolkningen led under krigen, og ikke hvilke bragder tapre soldater utførte.
Etter lunsj drar vi tilbake til hotellet. Bruk ettermiddagen til å utforske Minsk videre på egen hand – eller bli med Escapes reiseleder på byvandring. Middagen blir servert på hotellet om kvelden.

Minsk
Dag 11

Minsk – Norge

Tidlig utsjekk fra hotellet. Flere kjente arkitekter deltok da det nye krigsmuseet skulle formes, resultatet kan dere se i dag. Det blir omvisning på dette innholdsrike museet før vi setter kursen for flyplassen og hjemreise. Fly tilbake til Norge, med flybytte underveis.

Reisebetingelser

DETTE ER INKLUDERT

 • Fly Oslo-Minsk t/r (pris fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass/hotell/skip
 • 3 netter på førsteklassehotell i Minsk
 • 7 netters cruise på valgt dekk
 • Helpensjon på hele turen (fra middag første dag til frokost siste dag)
 • Vann og kaffe/te til alle måltidene om bord
 • Drikke ombord på MS Belaya Rus (lokale drikkevarer)
 • Alle utflukter iht. program
 • Underholdning ombord (inkl. 3 folklorekvelder)
 • Vodkasmaking på en av utfluktene
 • Norsk reiseleder fra Escape

DETTE ER IKKE INKLUDERT

 • Drikkevarer (utover det som er nevnt over)
 • Tips til besetning, lokale guider og sjåfører
 • Avbestillings- og reiseforsikring

SKIPET

MS Belaya Rus 3*
Byggeår 2016
Lengde 50 m
Bredde 7 m
Antall passasjerer 27
Antall lugarer 16

Skipet ble bygd i Pinsk og er spesialbygget for å seile langs Dnieper-Bug-kanalen. Det er den første (og eneste pr. 2018) elvecruisebåten i Hviterussland. Skipet har 3 dekk, hvorav 2 lugardekk (nedre- og midtdekk). Øvre dekk består av et delvis overtrukket soldekk, restaurant/lounge og kapteinens bro.
På midtdekket finner vi de fleste lugarene, samt en svømmeplatform. Alle lugarene har ventilasjonsanlegg for varme/kjøling, lite kjøleskap, telefon (internt bruk), TV, radio og safe.

Escape Travel disponerer hele skipet på denne turen.

LUGARER

Suite
Større lugar på midtdekk med separat sovedel
Stort vindu som kan åpnes
Stor dobbeltseng i sovedelen (samt mulighet for 1 ekstra oppredning i sovestol)
Kaffebord og puff
Eget bad med dusj/WC
Badekåper og hårtørker

Komfort lugar
Lugar på midtdekk
Stort vindu som kan åpnes
Enkeltseng eller dobbeltseng (noen har også sovesofa)
Kaffebord og puff
Eget bad med dusj/WC
Badekåper og hårtørker

Økonomi plus lugar
Lugar på midtdekk
Stort vindu som kan åpnes
Dobbeltseng
Nattbord og puff
Delt bad med dusj/WC på midtdekk

Økonomi lugar
Lugar på nedre dekk
Lite (koøye) som kan åpnes
En eller to enkeltsenger
Kaffebord og puff
Delt bad med dusj på midtdekk/WC på nedre dekk

VISUM
Nordmenn kan oppholde seg i Hviterussland inntil 30 dager uten visum. Reiseforsikringsbevis må fremvises på forespørsel.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene er det ofte mye gåing. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang.

Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.