Eksotisk elvecruise og rundreise i Myanmar med Torbjørn Færøvik

/ MED STRANDDAGER I BENGALBUKTEN

 • Bo på et flytende boutiquehotell bygget i historisk stil og utforsk det ukjente og eksotiske Irrawaddydeltaet.
 • La deg forføre av det burmesiske folket.
 • Møt de store saltvannskrokodillene (på trygg avstand!)
 • Se den praktfulle Shwedagon-pagoden i Yangon – med gull, diamanter og safirer.
 • Opplev den flytende verdenen på den magiske Inlesjøen.
 • Nyt late dager på paradisstranden Ngapali ved Bengalbukten – en av Asias fineste strender.
 • Hør foredrag med forfatter Torbjørn Færøvik

Vår rundreise starter med en nyhet – et opplevelsesrikt elvecruise i det fargerike Irrawaddydelatet. Dette våtmarksområdet byr på unik natur, et rikt dyreliv og et smilende folk. I og rundt mangroveskogen lever en rekke fuglearter, Irrawaddy-delfinen, saltvannskrokodiller og ikke mindre enn 3,5 millioner mennesker. Vi besøker vakre byer, templer og pagoder, markeder og landsbyer hvor de aldri før har møtt utenlandske turister.

Dette er det ekte Myanmar, opplevelsene er mange – og turistene få! Vi besøker også den tidligere hovedstaden Yangon. Opplever den magiske Inlesjøen med de flytende hagene. Og slapper av på Ngapali Beach ved Andamanhavet. Velkommen med på eventyr!

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 43 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 17.02.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 17 dager
 • NYHET - Irrawaddydeltaet
 • Nesten alt inkludert
 • Foredrag med Torbjørn Færøvik
 • Nytt skip (bygget 2019)
Foredragsholder
Torbjørn Færøvik
Reiseleder
Gerd Ellingsæter Rossbach

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 17.02.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 17 dager
 • Priser fra 43 980,-

Myanmar er et av de største landene i Sørøst-Asia og strekker seg nesten 2000 kilometer fra nord til sør. Innbyggerantall er 45 millioner og disse består av rundt 130 etniske grupper. Majoriteten av befolkningen er burmanere. Folk lever enkelt og både menn og kvinner kler seg i longyi, som er et omslagsskjørt. Livet går i langsom takt – og buddhismen omgir og er alt for innbyggerne.

Asias sovende skjønnhet våkner sakte, men sikkert opp etter nesten 60 år uten ytre påvirkning. Forandring er fremtiden, men fortiden må bevares. Myanmar byr på en unik kulturarv og fantastiske gulldekkede pagoder – og forfatter Torbjørn Færøvik har et brennende ønske om å dele dette med deg!

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Oslo – Bangkok

Vi flyr fra Oslo Lufthavn tidlig om ettermiddagen, direkte til Bangkok med Thai Airways.

Dag 2

Bangkok – Yangon – Pyapon

Historisk følelse på ny båt

Vi ankommer Bangkok tidlig om morgen og bytter fly. Sent på formiddagen lander vi i Yangon. Vi kjører buss direkte til skipet RV Kha Byoo Pandaw – vårt hjem og restaurant den neste uken.

Skipet er bygget i Yangon i 2016 og er en kopi av de gamle skipene som tilhørte Irrawaddy Flotilla Company, som ble stiftet i 1865. På 1920-tallet var dette det største privateide rederi i verden. I 1942 ble mer enn 650 av skipene senket i protest mot den japanske okkupasjonen. Noen av disse gamle damperne er pusset opp og flere nye skip er bygget. Ideen var å sette dem i stand som førkrigs dampskip – med den samme atmosfæren som da prinsen av Wales og visekongene av India seilte på elven. Stemningen, duften av oljet teak og nypusset messing bidrar til nettopp det!

Vi finner oss til rette i lugarene og spiser lunsj ombord mens skipet kaster loss – og vårt eventyr i Myanmar begynner for alvor. Fra Yangon seiler vi på Twante-kanalen, som forbinder elvene Yangon og Irrawaddy. Den 35 km lange snarveien ble påbegynt under britisk styre i 1881 og åpnet to år senere.

Irrawaddy Flotilla Company sto for stort sett det meste av innlandstransporten under det britiske styret. De fikk kanalen utvidet i 1935, slik at også de store dampskipene (som vårt skip) kunne trafikkere strekningen. Kanalen kortet ned og forenklet transporten mellom Irrawaddy-deltaet og Yangon betraktelig – og var hovedåren inntil veiene ble utbedret på 1990-tallet.

I løpet av ettermiddagen gjør vi et stopp i landsbyen Twante, som ligger omtrent midtveis i kanalen. Byen er kjent for pottemakerne sine, og vi skal møte noen av dem! Så seiler vi videre inn på Pyapon, en sideelv til Irrawaddy. I løpet av kvelden ankommer vi byen Pyapon, hvor vi ankrer opp. Her kan du utforske det livlige havneområdet og markedene, her få du se det ekte Myanmar.

Dag 3

Pyapon – Bogale

Vakker øy med store beist

Den tidligere Mon-hovedstaden Bogale ligger på fastlandsdelen i hjertet av Irrawaddy-deltaet og var en viktig handelsby på 1400 – 1700-tallet. Her skal vi besøke Mein Ma Hla Kyun Wildlife Reserve, en 137 km2 stor øy med våtland og mangroveskog. Stedet er også hjemsted for saltvannskrokodiller – og vi satser på å møte mange av dem (på trygg avstand, selvfølgelig!). Navnet på øya, Mein-ma-hla, betyr «vakker kvinne» på burmesisk og det er flere lokale myter og historier knyttet til øya.

Dag 4

Bogale – Myaungmya

Eksotisk landskap og fine folk

I dag har vi en spennende dag i vente! Vi seiler i bedagelig tempo på kryss og tvers, på småelver og kanaler gjennom Irrawaddy-deltaet, og her er det mye å se på. Sett deg på dekk og nyt det landskapet og utsikten til dagliglivet som utspiller seg langs elvebredden i dette avsidesliggende området. Vi skal også gå i land i en av landsbyene, og her kan du få oppleve ekte og nære møter med lokalbefolkningen. De møter ikke altfor mange turister, så vi er nok vel så eksotiske for dem som de er for oss!

Dag 5

Myaungmya – Bassein

Storbyen med småbyatmosfære

En rolig morgenseilas bringer oss inn i den siste delen av deltaet. Vi setter kursen inn på Bassein-elven og ankommer Bassein (også kalt Pathein) – en viktig havneby og deltaets hovedstad. Vi befinner oss nå 190 km vest for Yangon. Bassein er Myanmars femte største by, med rundt 240 000 innbyggere, men har likevel en rolig og avslappet småbyatmosfære.

Langs elva ligger det tehus og restauranter med fristende fersk sjømat.  Vi utforsker byen til fots og ser blant annet den berømte, vakre Shwemokhtaw-pagoden nede ved elven.

 

Dag 6

Bassein

Skal det være en håndmalt paraply?

Vi ligger til kai i Bassein hele dagen og kan utforske byen videre. Her venter gater med flotte trær, nedslitte bygninger fra kolonitiden og et sjarmerende havneområde. Kanskje fersk sjømat frister til lunsj?

Bassein var en del av Mon-kongedømmet. Britene bygget også et fort og etablerte en garnison her i 1826, etter den første anglo-burmesiske krigen. I området rundt Bassein er det jordbruk som er viktigste inntektskilde. Her dyrkes og produseres peanøtter, mais, sesam, chili, tobakk – og ikke minst ris.

Byen er kanskje aller mest kjent for produksjon av de tradisjonelle håndmalte voksparaplyene, laget av samme stoff som munkedraktene. Besøk det livlige markedet – hvor det er mulig å kjøpe både tradisjonelle, fargerike paraplyer og andre suvenirer.

Dag 7

Bassein – Wakema

Elvelangs med orkesterplass

Midt på dagen kaster vi loss og forlater Bassein. Nyt lunsjen og dagen ombord, mens vi beveger oss inn i en mer hektisk del av Irrawaddy-deltaet, på vei tilbake mot Yangon. Livet på elven går sin gang – og du har sete på første rad i lenestolen på soldekk.

Om ettermiddagen ankrer vi opp ved den sjarmerende havnebyen Wakema, hvor landets teknologiinstitutt ligger. Dette var også hjembyen til Sayadaw U Pannya Vamsa, en høyt respektert buddhistmunk. Han gikk bort i 2017, men er ansvarlig for byggingen av Sasanaramsi Burmese Buddhist Temple i Singapore – det eneste buddhistiske tempelet bygget i tradisjonell stil utenfor Myanmar. Vi utforsker Wakema til fots før middag.

Dag 8

Wakema – Maubin

Elveliv og rusletur i solnedgang

I denne delen av deltaet er det stor aktivitet på kanalene. Store og mindre båter fullastet med varer, dyr og folk kjører i alle retninger, så her er det virkelig liv og røre! I løpet av ettermiddagen ankrer vi opp ved Maubin, beliggende cirka 65 km vest for Yangon. Byen hadde 42 000 innbyggere i 1993, men vokser og utvikler seg stadig. Befolkningen her består hovedsakelig av Bamar- og Karen-folk – og de fleste livnærer seg på risdyrking og fiske. Vi tar en titt på noen av pagodene som finnes her og avslutter med en hyggelig rusletur langs elvebredden i solnedgangen.

Dag 9

Yangon

Hellighet i gull med diamanter og rubiner

Vi nyter en siste frokost ombord, mens vi seiler den siste biten av Twante-kanalen og inn på Yangon-elven. Vi legger til kai i sentrum av Yangon og sier farvel til mannskapet etter mange opplevelsesrike dager. Vår buss kjører oss til hotellet ved Kandawgyi Lake, hvor vi skal bo i to netter. Kandawgyi Lake, også kjent som Royal Lake, er en kunstig innsjø som britene konstruerte. Foran Karaweik-palasset er det bygget opp to enorme, gylne fugler – som ser ut som et glitrende skip der de ligger. Vi sjekker inn og spiser lunsj på hotellet.

Dette var tidligere Myanmars hovedstad. Militærjuntaen besluttet imidlertid i 2005 å flytte hovedstaden til Naypyidaw, som beliggende midt i landet ble ansett som mer sentralt. Yangon blir likevel av mange ansett for å være landets viktigste by.

Om ettermiddagen står Shwedagon-pagoden, kanskje Asias vakreste, på programmet. Den er rundt 2500 år gammel og nesten hundre meter høy. Gyllen og storslått – og det ER gull, nesten alt som glitrer!

Stupaen er belagt med tusenvis av diamanter, rubiner, safirer og topaser og det er ikke vanskelig å forstå at dette er en av buddhismens aller helligste bygninger. Det skal også være åtte hårstrå fra selveste Buddha her, så dette er hellig grunn og et viktig valfartssted. Her får burmeserne styrke og innsikt til å nå nirvana. Omgitt av rikdommen kneles det i bønn, meditasjon eller stille samtaler. Vår vestlige verden virker så uendelig langt borte. Vi spiser middag på en lokal restaurant om kvelden.

Dag 10

Yangon

Shopping og sightseeing

I dag skal vi gjøre oss bedre kjent med Yangon. Vi besøker Bogyoke-markedet i Chinatown, også kjent som Scott Market. Her tilbys et stort utvalg av lokale håndverksprodukter – og ja, det blir tid til shopping! Vi spiser lunsj på en lokal restaurant. I overfloden av vakre pagoder, besøker vi Botataung-pagoden, som ligger nede ved havnen. Her finnes relikvier fra Buddha, fraktet fra India for over 2000 år siden.

Vi spaserer gjennom sentrum av Yangon, hvor praktfulle bygninger fra kolonitiden som dominerer bybildet. Independence Museum i Mahabandoola Gardens er et monument etter frigjøringen fra britene i 1948. Kanskje blir det en tur i svømmebassenget før middag på hotellet?

Dag 11

Yangon – Heho – Inlesjøen

Velkommen til en flytende verden!

Etter frokost kjører vi til flyplassen og flyr til Heho. På flyplassen her venter en buss som kjører oss til Red Mountain Winery. At Myanmar produserer vin vil kanskje overraske mange. Klimaet her oppe i fjellene, gjør området velegnet for vinproduksjon – og smaker godt gjør det også! Vi får en omvisning og smaker på noen av de lokale vinene.

Lunsjen blir på vingården eller på en lokal restaurant i livlige Nyaung Shwe, i nordenden av Inlesjøen. Byen var tidligere hovedstad i det gamle Shan-kongedømmet, men er i dag en avslappet turistby og innfallsport til Inlesjøen. Her går vi om bord i mindre båter som frakter oss over den mystiske Inlesjøen, en båttur på cirka 1 ½ time, til hotellet hvor vi skal bo i to netter.

Idyllisk beliggende mellom fjellene i 900 meters høyde, er Inlesjøen selve livsnerven og pulsen her i området. Sjøen er 22 km lang, 11 km bred og omgitt av fjell som speiler seg i vannet. Landsbyer bygget på påler, flytende grønnsaks- og blomsterhager, sjarmerende fargerike markeder og de vakre omgivelsene – som sammen danner en magisk, flytende verden.  Vi spiser middag på hotellet.

Dag 12

Inlesjøen

Silkevevere og flytende hager

Med private småbåter på Inlesjøen står opplevelsene i kø. Vi ser den berømte pagoden Paung Daw Oo med fem Buddhaer kledd i uhorvelige mengder bladgull, det mest hellige stedet på disse kanter. I landsbyen Inpawkhone går vi inn i husene på stylter og får se delikat silke bli vevd for hånd, slik det er blitt gjort i uminnelige tider.

Lotusblomsten er ikke bare en nydelig blomst, den er også et av symbolene på buddhisme. Det er ikke til å undres over at blomsten brukes mye som dekorativt mønster på stoffene. Vi spiser lunsj på en lokal, flytende restaurant.

Vi fortsetter med båt til landsbyen Kaylar, hvor vi får et innblikk i dagliglivets rutiner og arbeid. Her produseres lokale trebåter, sølvsmykker og ikke minst de lokale cheroot-sigarene. Vi besøker også det det 200 år gamle Ngaphae Chaung-klosteret, før vi returnerer til hotellet med båt. Underveis får vi se de flytende hagene og fiskerne som har en helt spesiell og fascinerende fangstmetode, de to tingene innsjøen er mest kjent for, på nært hold. Vi avslutter dagen med middag på hotellet.

Dag 13

Heho – Tandwe – Ngapali Beach

Paradisstrand og dagsfersk fisk

Etter frokost sjekker vi ut fra hotellet, kjører med buss til flyplassen i Heho og flyr til Tandwe. En kort kjøretur bringer oss til Myanmars vestkyst, hvor Ngapali Beach ligger praktfullt til, ut mot Bengalbukten (se opp for Fantomet!).

Her finner du 3 km strand med puddersand og flotte hoteller, omkranset av palmetrær og krystallklart, turkisblått vann. Ngapali har en avslappet fiskerlandsbystemning, og fiskerne her drar fremdeles ut fra landsbyen for å fange fisk. Det kan du nyte godt av på de hyggelige, lokale restaurantene.

Stranden her blir regnet som en av Asias fineste, minst like vakker og hvit som de du finner i nabolandet Thailand. På Ngapali Beach kan du virkelig finne roen – og la alle de mektige inntrykkene fra turen synke inn.

BT Bay Hotel
Dag 14

Ngapali Beach

Slapp av på en av Asias fineste strender – eller ta en sykkeltur

Dagen til egen disposisjon på Ngapali Beach. Kanskje en rolig dag på stranden…? Er du ingen strandløve, er det nok av andre ting å finne på. Lei en sykkel og ta turen til en av de nærliggende fiskelandsbyene.

Jate Taw ligger kun to-tre kilometer syd for Ngapali Beach. Enda lenger syd, i neste bukt, lever lokalbefolkningen enn så lenge upåvirket av hotellene og turistene. Her finner du også Tilawkasayambhu Buddha, beliggende på en høyde med fantastisk utsikt. Eller ta turen innover i landet, til den lille byen Tandwe syv kilometer fra Ngapali. Her finnes flere pagoder, et livlig marked og små, lokale kunstgallerier.

Ngapali Beach
Dag 15

Ngapali Beach

En dag til egne eventyr

Fått nok av strandlivet allerede? Kanskje du heller vil snorkle eller dykke i det krystallklare vannet? Hvorfor ikke teste fiskelykken, surfe, padle kajakk eller rafte på Thandwe-elven? Eller kan vi friste med en båttur i den vakre solnedgangen eller en tur med luftballong? Det er også en 18-hulls golfbane her, dersom du trives best med bena godt plantet på jorda.

Om kvelden samles vi til en hyggelig felles avskjedsmiddag i hotellets restaurant.

Luftballong, Ngapali
Dag 16

Tandwe – Yangon – Bangkok

Dagen til fri disposisjon. Utforsk stedet en siste gang – eller bare slapp av ved hotellets flotte bassengområde. Vi disponerer hotellrommene våre frem til avreise. Tidlig om kvelden kjører vi med buss den korte turen til flyplassen, og vår hjemreise starter. Fly fra Tandwe til Yangon og videre til Bangkok, hvor vi igjen bytter fly.

Dag 17

Bangkok – Oslo

Avreise fra Bangkok rett over midnatt med Thai Airways, direkte til Oslo. Ankomst Oslo Lufthavn tidlig om morgenen.

Skip/hoteller

RV Kanee Pandaw (7 netter)
Cruiset var opprinnelig satt opp med RV Kha Byoo Pandaw, som skulle bygges om (fra 10 til 14 lugarer i 2019). Da dette skipet allikevel ikke blir bygget om, har vi gleden av kunne informere om at cruiset i stedet vil være med det splitter nye skipet RV Kanee Pandaw.
Vårt flytende boutiquehotell er bygget i 2019 i historisk stil – og atmosfæren om bord er uformell og avslappet. Fasilitetene om bord inkluderer restaurant, salong/bar og soldekk med liggestoler. Skipet har totalt 14 lugarer, fordelt på to dekk. Alle lugarene (cirka 16 m²) er utvendige, vakkert innredet i teak og har privat bad med dusj.
Skipets hjemmeside

Rose Garden Hotel (2 netter Yangon)
Hotellets hjemmeside

Amata Garden Resort (2 netter Inle Lake)
Hotellets hjemmeside

BT Bay Hotel (3 netter Nagapali Beach)
Hotellets hjemmeside

 

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo-Yangon t/r med Thai Airways (på økonomiklasse)
 • Innlandsfly Yangon-Heho-Tandwe-Yangon
 • 7 netters cruise i utvendig lugar på RV Kanee Pandaw (nytt 2019)
 • 2 netter på førsteklassehotell i Yangon
 • 2 netter på førsteklassehotell ved Inlesjøen
 • 3 netter på førsteklassehotell på stranden i Ngapali
 • All lokal drikke ombord på skipet (øl/mineralvann/drinker/kaffe/te)
 • Helpensjon (frokost, lunsj og middag) på skipet
 • Helpensjon (frokost, lunsj og middag) i Yangon og ved Inlesjøen
 • Frokost ved hotellet i Ngapali
 • Avreisemiddag siste kvelden i Ngapali
 • Alle utflukter og lokal transport iht. program
 • Vinsmaking på Red Mountain Winery
 • Lokale engelsktalende guider
 • Tips til mannskapet ombord på skipet
 • Skatter og avgifter
 • Foredrag med forfatter Torbjørn Færøvik
 • Dyktig norsk reiseleder fra Escape Travel

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer og måltider utover det som er nevnt over
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Elektronisk visum til Myanmar (p.t. USD 50 pr. person)
 • Avbestillings- og reiseforsikring

PASS OG VISUM
Norske statsborgere trenger visum til Myanmar. Dette ordnes elektronisk før avreise og koster pt. USD 50 pr. person (mer info om dette får du nærmere avreise). Passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemreise. Reisende med annet statsborgerskap enn norsk bes sjekke reglene med den aktuelle ambassade/konsulat eller kontakte oss. Det er den reisendes ansvar å sørge for å ha gyldig pass og eventuelt visum.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede og få skip har handikaplugarer og heis. Enkelte rederiet tillater heller ikke gjester å ha med gåstoler og rullestoler, av hensyn til sikkerhet.
Det er på de fleste utfluktene mye vandring og det forventes at du kan følge gruppen i vanlig tempo.
Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje, det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre – fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.
Informasjon om flyselskap, tidspunkt og klokkeslett i programmet er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene.

Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet/Escape Travel seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program.
Se forøvrig «Reisevilkår for Escape Travel».

Det tas forbehold om trykkfeil i programmet og på nettsiden.

AVVIKENDE REISEVILKÅR
Vi tar normalt et depositum på kr 2000 pr. person på våre gruppereiser. På denne turen betales imidlertid et depositum på kr 3500 pr. person.