St. Petersburg

Elvecruise i Russland – Fra Moskva til St. Petersburg 2019

/ Russiske vannveier gjennom tsarens rike

Dette kan du oppleve:

 • Moskvas hjerte; Den røde plass, Kreml, metrostasjonene med mer.
 • St. Petersburg med blant annet Eremitasjen, Nevskij prospekt, Peterhof.
 • Atten sluseanlegg på de mektige elvene Volga, Svir og Neva, samt innsjøene Onega og Ladoga.
 • Museumsøya Kizji med Kristi Forklarelseskirke, UNESCOs verdensarvliste.
 • De historiske byene Uglitsj, Jaroslavl og Goritsy.
 • Bo i vårt nyrenoverte skip, MS Nikolay Chernyshevsky, med helpensjon.
 • Erfaren norsk reiseleder med Escape Travel.

Winston Churchill sa en gang: «Russland er som en gåte, pakket inn i et mysterium inne i en enigma». Seilasen mellom metropolene Moskva og St. Petersburg er en reise i tid og sted. Fra millionbyer til bondelandet og russisk hverdagsliv. Fra storslåtte palasser og kunstverk til unike trehus, vindmøller og kirker.

Vårt 4* skip MS Nikolay Chernyshevsky tar oss over innsjøene Onega og Ladoga, gjennom atten sluseanlegg på de mektige elvene Volga, Svir og Neva. Vi besøker Den røde plass i Moskva i kontrast til de historiske byene Jaroslavl og Uglitsj. Vi beundrer Eremitasjen i storslåtte St. Petersburg og trekirken med 22 løkformede kupler på Kizji-øya. Svaret på gåten skjuler seg i Russlands utrolige mangfold og rike kultur.

På avgangen 11. juni 2019 er Halvor Tjønn reiseleder og foredragsholder!

> Avganger St. Petersburg – Moskva

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 20 900,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 11.06.2019 (5 avreisedatoer)
 • Varighet 12 dager

Avreiser

 • Avreisedato 11.06.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 12 dager
 • Priser fra 20 960,-
 • Avreisedato 02.07.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 12 dager
 • Priser fra 20 980,-
 • Avreisedato 23.07.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 12 dager
 • Priser fra 20 980,-
 • Avreisedato 13.08.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 12 dager
 • Priser fra 20 990,-
 • Avreisedato 03.09.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 12 dager
 • Priser fra 20 900,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst Moskva

På Gardermoen blir dere møtt av Escapes erfarne og hyggelige reiseleder. Vi reiser direkte fra Oslo til Moskva. Ved ankomst går vi gjennom passkontrollen og kjører deretter buss til skipet.
Vi sjekker inn og finner oss til rette i lugaren og blir kjent om bord i skipet som skal være vårt hjem de neste dagene. Det legges opp til et
informasjonsmøte med reiselederen før middag.
Skipet blir liggende 2 netter ved kai.

Dag 2

Moskva

Moskva har vært Russlands hovedstad siden 1918 (og før 1712). I dag har byen mer enn tolv millioner innbyggere, og er landets største by der den ligger mellom elvene Oka og Volga.
Moskva var hovedstad i Storfyrstedømmet Moskva og Tsar-Russland, før hovedstaden ble flyttet til St. Petersburg. Ved etableringen av Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk i 1917 ble hovedstaden flyttet tilbake til Moskva, og byen var også hovedstad i Sovjetunionen. Gjennom sentrum av byen renner Moskvaelven.

Etter frokost skal vi på en byrundtur med buss, der vi blant annet ser den Røde Plass med den vakre Vasilijkatedralen, universitetet, KGB-bygningen og det berømte varehuset GUM. På avstand ser vi også Kristus Frelserens katedral, verdens høyeste ortodokse katedral.   Etter lunsj på en av byens restauranter besøker vi Kreml, maktens sentrum i verdens største land. Byens historiske festningsverk inkluderer flere katedraler og palasser omringet av Kremlmuren. En vandring i dette området er obligatorisk for alle Moskva-besøkende. Etter Kreml tilbys det et valgfritt besøk i Rustningskammeret – tsarens fantastiske skattekammer (må forhåndsbestilles). Her finner du den overdådige samlingen av  rikdommer gitt av Europas konger og statsoverhoder til tsarene og deres familier. Edelstener, sølv- og gullgjenstander, diamantbesatte bibler, de vakreste porselensserviser, sjeldne stoffer, originale håndsydde hverdags- og festdrakter (brudekjoler, ballkjoler, uniformer etc.) med de fineste broderier og stoffer. Her ser man også tsarkroner, glitrende edelstener og juveler brukt ved keiserlige kroninger, rikt dekorerte våpen, praktfulle tronstoler og kongelige kareter. Særlig berømt er museet for sin samling av Fabergé-egg.

Om kvelden tilbys de valgfrie utfluktene «Moskva by night + metro», og folkloreshowet «Kostroma» (kun fra midten av juni til midten av september) .

Dag 3

Moskva

Etter frokost kan de som ønsker nyte dagen om bord eller rusle litt omkring på egen hånd. I dag har dere sjansen til å bli med på en av de mange tilleggsutfluktene som arrangeres. Det er flere å velge mellom, hva med et besøk i Tretjakov-galleriet eller en rundtur i Kristus Frelserens katedral. Høydepunktet i katedralen er  utsikten fra den 40 meter høye utsiktsplattformen. For de som ønsker å tilbringe litt tid på egenhånd i byen, arrangeres en felles transport til sentrum og tilbake til skipet (mot tillegg). På ettermiddagen forlater skipet Moskva, og fortsetter mot Uglitsj. Før middag inviteres vi på velkomstdrink og presentasjon av kapteinen og hans besetning. Kvelden fortsetter med  musikk og dans i baren.

Dag 4

Uglitsj

På ettermiddagen kommer vi til byen Uglitsj, en av de tradisjonsrike byene ved Volga som tilhører Den gylne ring. Bak denne betegnelsen skjuler det seg en krets av byer rundt Moskva som er spesielt interessante på grunn av sin historie og arkitektur. Uglitsj fikk sin plass i historien med det uoppklarte drapet i 1591 på tsarevitsj Dimitrij, Ivan den grusommes yngste sønn. Drapet var foranledningen for Boris Godunov maktovertakelse av landet. 1100 år etter Dmitrijs død bestemte tsarene i Romanovdynastiet seg for å gjøre Dmitrij til helgen, og Uglitsj til et pilgrimsmål.
I Uglitsj blir vi med på en guidet byvandring og får se byens Kreml (byborg) og den vakre Dimitrijkirken, også kalt Blodskirken, som er bygget på stedet der Dimitrij ble drept. Om kvelden seiler skipet videre mot Jaroslavl.

MS Nikolay Chernychevsky
Dag 5

Jaroslavl

Vi seiler videre på Volga og om morgenen legger skipet til kai i Jaroslavl, en viktig havneby med cirka seks hundre tusen innbyggere. Byen strekker seg rundt 30 km langs Volga og ligger 280 km nord for Moskva.
Jaroslavl ble grunnlagt av prins Jaroslavl den vise i 1010, som senere ble storfyrste av Kievriket. Under hans styre blomstret kirken, kulturen og den militære makten. Jaroslavls datter Elisabeth ble gift med den norske kongen Harald III (Hardråde) som var halvbror til Olav den hellige. Det gamle sentrumsområdet i Jaroslavl ble i 2005 tatt med på UNESCOs verdensarvliste. Byrundturen med buss inkluderer Frelserklosteret grunnlagt i 12. århundre, den vakre Profeten Elias-kirken som har noen av de mest imponerende freskene og det lokale markedet.
Det blir også litt tid til å spasere litt rundt på egenhånd på det lokale markedet.  Vel tilbake om bord er det tid for lunsj og skipet setter kursen mot neste stopp, Goritsy.

Om bord byr de på mange aktiviteter for den interesserte; russisk teseremoni, russisk historie, språk og sang.

Dag 6

Goritsy

Cruiset fortsetter på Volga-Østersjøkanalen, et system av elver, kanaler og sluser som gjør det mulig å seile mellom Svir og Volga.

Etter lunsj legger vi til kai i Goritsy, en landsby i Vologda fylke. Her besøker vi et av Europas største kloster, Kirillo-Belozerskij-klosteret. Klosteret ble grunnlagt av munken Cyril i 1397, og har spilt en viktig rolle i Russlands historie og var under spesiell beskyttelse av tsar Ivan den Grusomme.
Selve klosteret dekker 12 hektar og er omkranset av en ca. 2 km lang klostermur. Bak de tykke klostermurene står det hele elleve kirkebygninger. Det bor fortsatt seks munker i en del av klosteret som er avsperret fra offentligheten, og de er selvforsynte med grønnsaker fra egen kjøkkenhage og fisk fra sjøen.
Gjennom donasjoner fra bl.a. tsaren, ble klosteret svært velstående og eide store jordarealer omkring det. Den gang jobbet hele 20.000 bønder i og omkring klosteret. I dag arbeider ca. 200 personer her med vedlikehold av klosterhagen og bygningene, som utover kirker og munkeboliger også omfatter et museum med et skattekammer av uvurderlige ikoner.

Vel ombord igjen blir det en prøvesmaking av noe som absolutt hører hjemme i Russland. Kaviar – det sorte gullet – selvsagt akkompagnert av blinis og vodka. I kveld serveres russiske retter til middagen, og senere på kvelden blir det underholdning med russisk folkemusikk i baren.

Dag 7

Kizji

I dag seiler vi hele formiddagen, og skipet byr på mange aktiviteter for den interesserte. Vi kan nevne morgentrim, en leksjon om russiske eventyr, serviettbretting, russisk språk og russiske dans, før vi om ettermiddagen ankommer den lille øya Kizji, nord i Onega innsjøen. Øya er kjent for sin samling av unike trehus, vindmøller og kirker. Vi skal på omvisning og den mest imponerende bygningen er Kristi Forklarelseskirke fra 1714, bygget av tre uten en eneste spiker eller skrue. Kirken står på UNESCOs verdensarvliste. Det sies at byggmesteren Nestor kastet alle verktøyene sine da kirken var ferdig mens han utbrøt: «Denne kirken ble bygget av Nestor. Det finnes ingen kirke lik denne i hele verden og det vil det heller aldri finnes!»

Om kvelden seiler skipet videre mot Mandrogi. Etter middag lar vi oss underholde i baren.

Dag 8

Mandrogi

Før lunsjtid ankommer vi Mandrogi, en liten landsby med tradisjonelle russiske trehus bygget langs bredden av Svir elven på 1800 tallet. Her går vi i land og får servert tradisjonell shashlyk (grill-lunsj) utendørs.

Det blir også tid til å spasere rundt på egen hånd blant de mange utsalgsstedene som tilbyr lokale håndverksprodukter. Kanskje rekker du et besøk på stedets vodkamuseum (inngangspenger), her kan du velge mellom 3 000 ulike typer vodka.

Cruiset fortsetter mot Ladoga, Europas største ferskvannsinnsjø, og mot St. Petersburg.

I kveld er det lov å pynte seg litt ekstra, det er nemlig kapteinens avskjedsmiddag!

Dag 9

St. Petersburg, Eremitasjen

Om morgenen ankommer vi praktfulle St. Petersburg, grunnlagt av Peter den store i 1703. Byen var hovedstad i det russiske keiserdømmet i over to hundre år (1712-1918). Nå er St. Petersburg den tredje største byen i Europa (etter Moskva og London) med over 5,3 mill. innbyggere, og er en av Russlands viktigste havnebyer.  Byen ligger på 42 øyer ved utløpet til Neva-elven i Finskebukta. St. Petersburg sjarmerer sine besøkende med et nettverk av brede kanaler og avenyer, vakre parker og imponerende bygninger. Den blir også kalt for Russlands Venezia og Amsterdam grunnet de mange kanalene. Peter den store var selv i Holland for å studere båtbygging og satte senere byplanleggingen ut i livet med inspirasjon fra Amsterdam.

St. Petersburg er av mange regnet som en av verdens flotteste byer, der barokk og nyklassisime bruser med fjærene. Historien er magisk, men også brutal: Den huset to store revolusjoner, nazistenes beleiring under 2. verdenskrig samt Dostojevskjij (født i Moskva, men flyttet hit som ung mann) og den mystiske Rasputin som skal ha blitt tatt av dage her. Fortiden har mange mørke minner, men summen av fortid og nåtid gir oss byens sjel.

Dagens byrundtur med buss gir oss mange smakebiter. Vi ser blant annet St. Isak-katedralen med den store gullkuppelen, Nevskij Prospekt – byens handlegate, Vinterpalasset og Blodskirken (Oppstandelseskirken) med de fargerike løkformede kuplene. Vi spaserer ved Peter-Paul-festningen, hvor tsarene ligger begravet. Den ligger på en liten øy og var tidligere et beryktet statsfengsel. Det var etter byggingen av denne festningen at planleggingen av St. Petersburg begynte. Et besøk i St. Peter & Paulus katedralen blir det også tid til.

Etter lunsj på restaurant lar vi oss overvelde av det som sies å være et av verdens flotteste museer, Eremitasjen.  Museet består av 6 enestående bygninger langs elven Neva, der den mest kjente er Vinterpalasset. Museet ble grunnlagt av Katarina den Store på 17oo-taller, da hun kjøpte en kolleksjon av malerier fra Berlin. Nyt verker av da Vinci, Michelangelo, Rafael og Tizan, sammen med Rubens, Rembrandt, Rodin, Renoir, Picasso, Matisse og van Gogh. De russiske kronjuvelene har også sin plass i samlingen, sammen med Fabergés juvelkunst. Det sies at om man betrakter hver gjenstand i ett minutt, trenger man 11 år for å se alle objektene på museet. Vi returnerer til skipet for middag. I kveld er det to tilleggsutflukter å velge mellom: Folkloreshow eller St. Petersburg by night.

 

Dag 10

St. Petersburg

I dag inviterer vi på utflukt til det fantastiske Peterhof, hvor dere får oppleve parkanleggets nedre del.  Palasset ble bygd av Peter den Store som et kongelig palass, og blir med rette kalt for «Det russiske Versailles»! Den nedre parken omfatter storparten av Peterhofs landområde. Her ligger de fleste av Peterhofs fontener, samt flere mindre palasser og andre bygninger. Det er 3 store kaskader og over 140 fontener i parken. Den mest imponerende er Grand Cascade, som ligger rett under Grand Palace, og har en imponerende gylden statue av Samson som tar tak i løvenes mektige kjever. Parkens andre kaskader har svart og hvitt sjakkbrett-design, kinesiske drager og mange andre elementer som definitivt er verdt å se!
Flere fontener er konstruert i den hensikt å dynke de besøkende, de er f.eks formet som spinkle trær utstyrt med dyser som aktiveres når noen nærmer seg..!

Vi returnerer til skipet for lunsj. Om ettermiddagen har man muligheten til å bli med på kanaltur (mot tillegg) for å oppleve denne fantastiske byen fra en kanalbåt. Etter middag blir det musikalsk underholdning i baren.

Dag 11

St. Petersburg

Etter frokost kan du bli med på utflukt (ikke inkludert) til Tsarskoje Selo (26 km sør for St. Petersburg) som nå er en del av byen Pushkin* og oppleve Katarinapalasset. Palasset er en barokkens juvel, kun fasaden er hele 300 m lang. Det berømte ravrommet er ekstra severdig, glitrende som det er av rav, bladgull og med mange speil. Rav blir nesten som gull i fargen, og det glitrer og spiller sprelsk i lyset. Selve inventaret i rommet ble stjålet av nazistene under 2. verdenskrig, men det er nå rekonstruert og fremstår slik det må ha vært, praktfullt! 

Blir du ikke med på utflukten er dagen til fri disposisjon og du kan utforske St. Petersburg på egen hånd. Kanskje en shoppingtur på Nevskij Prospekt frister? Om kvelden er det mulighet til å bli med på en ballettforestilling (mot tillegg). Musikalsk underholdning i baren om kvelden.

*Iblant hender det at Katarinapalasset ikke er tilgjengelig, da byttes det mot et annet palass

Dag 12

St. Petersburg – Norge

Etter frokost sjekker vi ut fra skipet og kjører mot flyplassen. Mellomlanding i Moskva og flybytte underveis.

Reisebetingelser

MS Nikolay Chernyshevsky 4*

Rederi: Vodohod
Byggeår: 1981, renovert 2017/2018
Lengde: 125 meter
Antall dekk: 5
Passasjerer: 254

Våre lugarer er fordelt på tre dekk og er alle utvendige med vindu som kan åpnes. Lugarene har aircondition, kjøleskap og safe. TV med internasjonale kanaler. Flislagte bad med dusj og hårføner. Gratis wi-fi er tilgjengelig i fellesområdene, noe ustabilt, i enkelte områder ingen dekning. Fellesområdene består av 2 restauranter, konferanserom m/bar, soldekk og 2 barer. Om bord finnes også strykerom, sauna, et lite trimrom og souvenirbutikk. Det er også lege om bord, muligheter for massasje, samt frisør. Twin-lugarene på midtdekk og øvre dekk (10 m2) har to enkeltsenger, det har også deluxe lugarene på hoveddekk (13 m2). Deluxe lugarene på midtdekk (13-15 m2) har enten 2 separate senger eller 2 senger som kan settes sammen. Deluxe lugarene på øvre dekk (15 m2) har to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Juniorsuitene på midtdekk (23,5  m2) har dobbeltseng og sittegruppe.
PS. enelugarene har ikke nyrenovert bad. 220 v om bord.

Prisen inkluderer

 • Fly Oslo-Moskva/St. Petersburg–Moskva-Oslo (pris fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • Elleve netters cruise på valgt dekk
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
 • Vann, kaffe og te til alle måltidene, samt et glass vin, øl eller juice til middag
 • Utflukter iht. program
 • Trådløs audioguide på alle utfluktene
 • Informasjonsmøte og foredrag om bord
 • Underholdning i baren
 • Norsktalende reiseleder (som i noen tilfeller møter gruppen på flyplassen i Moskva)

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer
 • Tips til besetningen
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Visum til Russland
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Valgfrie utflukter (se under)

Inkluderte utflukter:

Dag 2 Moskva Byrundtur med Den røde Plass, besøk i Kreml
Dag 3 Moskva
Dag 4 Uglitsj Byvandring
Dag 5 Jaroslavl Byrundtur
Dag 6 Goritsy Kirillo-Belozerskyklosteret
Dag 7 Kishi Besøk friluftsmuseet
Dag 8 Mandrogi Besøk i landsbyen og grillunsj
Dag 9 St. Petersburg Byrundtur og Eremitasjen
Dag 10 St. Petersburg
Dag 11 St. Petersburg
Dag 12 St. Petersburg

Valgfrie utflukter:

Dag 2 Moskva Folkloreshow Kostroma, Moskva by night+metro, *Rustningskammeret
Dag 3 Moskva Sergiev Possad, Tretyakovska galleriet, New Maidens’s Convent, Transfer til sentrum, Kolomenskoe park, Memorial Museum, Kristus Frelserens katedral
Dag 9 St. Petersburg Folklore eller ballettforestilling
Dag 11 St. Petersburg *Pushkin, Kanalcruise

Rustningskammeret (kr 700,-) og Pushkin/Katarinapalasset (kr 1150,-) må bestilles minst 55 dager før avreise. De andre valgfrie utfluktene nevnt i programmet kjøpes om bord. Vi gjør oppmerksom på at utflukten til Pushkin/Katarinapalasset kan bli byttet til et annet palass på kort varsel.

PASS OG VISUM
Det kreves visum for reise til Russland. Vi samarbeider med Visumservice som tar seg av søknadsprosessen. For mer informasjon, gå inn på nettside: www. visumservice.no/escape. Vær oppmerksom på at passet må være gyldig i minimum seks måneder etter hjemreise. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise. Escape Travel er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

TIPS
Tips er frivillig, men også forventet i store deler av verden. Rederiets anbefaling er cirka syv euro pr. person pr. dag til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene går man ofte over lengre avstander og på ujevne underlag. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang, og få skip har heis. I flere havner er det vanlig at skip­ene fortøyes langside mot langside, med opptil tre–fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.