Elvecruise i Russland

/ På russiske vannveier fra St. Petersburg til Moskva

 • Opplev fantastiske St. Petersburg med besøk i Vinterpalasset
 • Se Den røde plass, Kreml og den berømte metroen i Moskva
 • Seil gjennom de kolossale betongslusene fra Stalintiden
 • Besøk øya Kishi og de historiske byene Jaroslavl og Uglitsj
 • Erfaren norsk reiseleder fra Escape Travel

Winston Churchill sa en gang: «Russland er som en gåte, pakket inn i et mysterium inne i en enigma». Seilasen mellom metropolene St. Petersburg og Moskva er en reise i tid og sted, fra millionbyer til bondelandet og russisk hverdagsliv der tiden har stått stille i lang tid. Fra storslåtte palasser og kunstverk til unike trehus, vindmøller og kirker. Svaret på gåten skjuler seg i Russlands utrolige mangfold og rike kultur.

MS «Moonlight Sonata» tar oss over de to største innsjøene i Europa: Onega og Ladoga og gjennom 18 sluseanlegg på de mektige elvene Volga, Svir og Neva. 

På en reise med MS «Moonlight Sonata» kan man velge om man vil bo i en litt mindre og rimeligere lugar, eller i en nyrenovert lugar med eller uten balkong.

Avgang Astrakhan – Moskva 2020

Avgang Moskva – Rostov 2020

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 19 300,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 20.09.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 11 dager
 • Utvendige lugarer, flere med balkong
 • Opplev skattene i Vinterpalasset
 • Våre reiseledere: 10. juni og 31. august Elbjørg Haugsdal og 20. september Halvor Tjønn

Avreiser

 • Avreisedato 20.09.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 19 300,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst St. Petersburg

På Gardermoen ved utgangen til flyet møter dere Escapes hyggelige og erfarne reiseleder. Vi setter kursen mot St. Petersburg med mellomlanding og flybytte underveis (det er dessverre ingen flyselskap som flyr direkte mellom Oslo-St. Petersburg). Ved ankomst St. Petersburg går vi gjennom passkontrollen og kjører med buss til skipet.
Innsjekk og middag ved ankomst. På grunn av sen ankomst vil det bli holdt informasjonsmøte neste dag.
Skipet blir liggende ved kai i St. Petersburg i 2 netter, så det blir tid både til arrangerte utflukter og spennende opplevelser på egen hånd.

Visste du at:
St. Petersburgs metro ikke bare er vakker, den er også den dypeste t-banen i verden! Den gjennomsnittlige dybde når 100 meter.

Dag 2

St. Petersburg

Vi våkner opp til en dag full av nye opplevelser i praktfulle St. Petersburg. Byen ble grunnlagt av Peter den store i 1703, og var hovedstad i det russiske keiserdømmet i over to hundre år (1712-1918). Nå er St. Petersburg den tredje største byen i Europa (etter Moskva og London) med over 5,3 millioner innbyggere og er en av Russlands viktigste havnebyer. Den ligger ved utløpet til Neva-elven i Finskebukta og er bygd på 42 øyer. Her er flere hundre broer over elver, kanaler, naturlige og kunstige innsjøer og vanndammer. Byen sjarmerer sine besøkende med et nettverk av brede kanaler og avenyer, vakre parker og imponerende bygninger. Det historiske sentrum i St. Petersburg står på UNESCOs verdensarvliste. St. Petersburg kalles også for Russlands Venezia og Amsterdam grunnet de mange kanalene. Peter den store var selv i Holland for å studere båtbygging og satte senere byplanleggingen ut i livet med inspirasjon fra Amsterdam.

St. Petersburg er regnet av mange som en av verdens flotteste byer, med fantastiske bygninger, over 200 museer, over 70 teatre, flere parker i byen og forstedene. Mange kjente russiske diktere og forfattere bodde her og skrev om byen, inkludert Aleksandr Pusjkin og Fjodor Dostojevskij. Historien er magisk, men også brutal: nazistenes beleiring under 2. verdenskrig varte 872 dager og kostet opptil 1,5 mill. menneskeliv hvor over 95% døde av sult.

Dagens inkluderte byrundtur med buss gir oss mange interessante inntrykk. I St. Petersburg ligger de storslåtte severdigheten på rekke og rad;  Smolnyklosteret ved Nevas bredd med den vakre Smolnykatedralen, oppført på ordre av keiserinne Elisabeth. Tavricheskypalasset, et av de største og mest imponerende palasser i St. Petersburg. Sommerhagen, en juvel av en park, grunnlagt av Peter den store i 1704. Her er det sildrende fontener, vakre statuer og sjeldne blomster og planter. Før lunsj lar vi oss begeistre av et av verdens desidert flotteste museer. Nå skal vi besøke Vinterpalasset, hjemmet til de seks siste tsarene. Eremitasjen omfatter seks praktfulle bygninger som ligger langs elven Neva, der den mest kjente er Vinterpalasset. Samlingen i Eremitasjen ble påbegynt av Katarina den store da hun kjøpte en kolleksjon av malerier fra Berlin i 1764. Nyt verker av da Vinci, Michelangelo, Rafael og Tizian, samt nederlandske Rembrandt og spansk kunst av Ribera og Velázquez. Det sies at dersom man ser på hver gjenstand i ett minutt, trenger man 11 år for å ha sett alt i Eremitasjen.

Etter besøket i Eremitasjen, spiser vi lunsj på en restaurant i sentrum, før vi fortsetter vår eventyrlige byrundtur med buss.

Isak-katedralen med den store gullkuppelen, Nevskij Prospekt – byens handlegate. Blodskirken med de fargerike løkformede kuplene, bygget på stedet der keiser Aleksander II ble myrdet i 1881. Ved Peter-Paulus-festningen som ligger på Hare-øya tvers over Vinterpalasset, strekker vi litt på bena. Den ble oppført for å beskytte byen og ble senere benyttet som politisk fengsel. Vi gjør et besøk inne i St. Peter og Pauluskatedralen, bygd på bestilling av Peter den store. Tsar Peter og nesten alle hans etterfølgere ligger begravet her.  Rekkefølgen på dagens opplevelser kan bli byttet om.

Om kvelden arrangeres to utflukter; «Elver og kanaler» og «»St. Petersburg by night» (tilleggsutflukter).

Visste du at:
Innbyggerne i St. Petersburg kaller byen sin for Piter.

 

Dag 3

St. Petersburg

I dag kan du bli med på en utflukt litt sør for St. Petersburg, til Tsarskoje Selo, som nå er en del av byen Pusjkin og oppleve Katarinapalasset* (tilleggsutflukt). Palasset var sommerresidensen til monarkene Katarina I, Elisabeth og Katarina II, og er en av barokkens juveler med en fasade på hele 300 meter.  Bygget står på UNESCOs verdensarvliste. Det berømte ravrommet er ekstra severdig. Selve inventaret ble stjålet av nazistene under 2. verdenskrig, men er rekonstruert og åpent for publikum siden 2003 og fremstår slik det må ha vært, praktfullt! Det blir også anledning til å spasere litt i den vakre parken som tilhører palasset.

Utflukten inkluderer også et besøk til den nedre park ved Peter den stores lystslott – Peterhof. Beliggende ved sørbredden av Finskebukta, rundt 25 km vest for St. Petersburg. Peterhof ble utviklet som den offisielle sommerresidensen til russiske keisere. Storpalasset og parkene ble utvidet og ombygget av Peter den stores etterkommere i XVIII-XIX århundre og er et av Russlands verdensarvsteder. Den praktfulle parken med alle springvannene er inspirert av Ludvig XIVs slott Versailles. De største endringene ble gjort under tsarina Elisabeth da den italienske arkitekten Bartolomeo Rastrelli ga det store palasset sitt nåværende utseende i 1752.  Vi anbefaler å ta med litt drikke og noe å spise på denne utflukten, det blir lunsj først når vi er tilbake på skipet ca 1530.

*I blant hender det at Katarinapalasset ikke er tilgjengelig, da byttes det til et annet palass.

Blir du ikke med på Pusjkin-utflukten er dagen til fri disposisjon, og du kan utforske St. Petersburg på egen hånd. Kanskje frister en spasertur inkludert shopping på hovedgaten Nevskij Prospekt, eller et hyggelig kafebesøk på en av de mange kafeene langs kanalene?

***På avgangen 20. september blir det litt omrokeringer i programmet på dag 2 og 3, fordi Vinterpalasset har stengt den 21. september.  På grunn av dette vil det på denne avgangen dessverre ikke være mulig å arrangere utflukt til Katarinapalasset. Det vil imidlertid bli arrangert en utflukt til Peterhof (tilleggsutflukt) med omvisning i det fantastiske hageanlegget (nedre hager).

Om ettermiddagen forlater skipet St. Petersburg med kurs for Mandrogi. I løpet av ettermiddagen blir det gjennomgang av sikkerhetsrutinene ombord. Før middag er vi invitert på velkomstdrink og presentasjon av mannskapet.

Visste du at:
Hovedgaten Nevskij Prospekt er hele 25 meter bred og 4 km lang og er kjent for fremragende arkitektur på sine bygninger! Planlagt av Peter den store som starten på en vei til Novgorod og Moskva.

Dag 4

Mandrogi

Etter frokost blir det samling og vi får litt informasjon om Mandrogi og vårt neste anløp Kishi. Mandrogi er en liten landsby med tradisjonelle russiske trehus bygget på vestre bredde av Svir-elven i 18. århundre. Her går vi i land og spaserer rundt på egen hånd blant de mange utsalgene med forskjellige lokale kunsthåndverksprodukter. I mange av husene får vi også se noen av de lokale kunstnerne produsere ulike håndarbeider. Noen vil kanskje besøke stedets lille vodkamuseum (inngangspenger) som har et utvalg med over 3 000 ulike vodkavarianter.

Etter å ha sett noe av det som finnes her, går vi bort til et stort telt like ved kaia, og får servert tradisjonell shashlyk (grill-lunsj).

Etter lunsj er det på tide å gå ombord, og skipet setter kurs mot Onega-innsjøen og Kishi.  Kishi-øya ligger i Karelenområdet og er et av de mest populære turistmålene i Russland.

Dag 5

Kishi

Vi spiser en bedre frokost før vi ankommer den lille øya Kishi som ligger nord i innsjøen Onega og er mest berømt for sitt friluftsmuseum for russisk trearkitektur. Øya er også kjent for sin samling av unike trehus, kirker og vindmøller. Vi spaserer fra skipet bort til den mest imponerende bygningen – Kristi Forklarelseskirke fra 1714. Kirken er rikt dekorert med 22 flotte, løkformede kupler, bygget av tre uten en eneste spiker eller skrue. Kirken står på UNESCOs verdensarvliste. Det sies at byggmesteren Nestor kastet alle verktøyene sine da kirken var ferdig mens han utbrøt: «Denne kirken ble bygget av Nestor. Det finnes ingen kirke lik denne i hele verden og det vil det heller aldri finnes!» Vandring på øya cirka 90 minutter før vi vender tilbake til skipet.

Skipet seiler videre om formiddagen, og vi tilbringer en avslappende ettermiddag om bord. Finn fram den gode boken du har tatt med, eller bli med på en av de mange aktivitetene som tilbys fritt ombord. Har du lyst til å lære litt om hvordan man dekorerer de fargerike, russiske Matryoshka-dukkene, kan du melde deg på et kurs som holdes om bord denne ettermiddagen (mot tillegg).

Visste du at:
Den første matryoshkaen, bestående av åtte dukker, ble lagd på 1890-tallet. Dukkene ble produsert av trepoppemester Zvyozdochkin.

Kristi Forklarelseskirke
Dag 6

Goritsy

Cruiset fortsetter på Volga-Østersjøkanalen, et system av elver, kanaler og sluser som forbinder Volga med Østersjøen og gjør det mulig å seile videre fra Svir til Volga. Om morgenen legger vi til kai i Goritsy, en landsby i Vologda fylke. Her skal vi besøke Kirillo-Belozersky-klosteret (St. Kyril av Kvitsjøens kloster), som tidligere var det største klosteret i det nordlige Russland. Det ble grunnlagt i 1397, spilte en viktig rolle i Russlands historie og var under spesiell beskyttelse av tsar Ivan den grusomme.

Selve klosteret dekker 12 hektar og er omkranset av en ca. 2 km lang klostermur. Bak de tykke klostermurene står det hele elleve kirkebygninger. Det bor fortsatt seks munker i en del av klosteret som er avsperret fra offentligheten, og de er selvforsynte med grønnsaker fra egen kjøkkenhage og fisk fra sjøen. Tidligere var det mer liv her. Gjennom donasjoner fra bl.a. tsaren, ble klosteret svært velstående og eide store jordarealer omkring det. Den gang jobbet hele 20.000 bønder i og omkring klosteret. I dag arbeider ca. 200 personer her med vedlikehold av klosterhagen og bygningene, som utover kirker og munkeboliger også omfatter et museum med et skattekammer av uvurderlige ikoner.

Etter besøket i klosteret blir vi kjørt tilbake til kaia. På kaiområdet står salgsbodene tett i tett, og her er det gode muligheter for å kjøpe souvenirer og andre ting. Strikkevotter og strikkesjal, syltetøy og honning, broderier, pelsluer, de fargerike matryoshkadukkene og til og med tørket fisk!

Skipet seiler videre mot neste anløp som er Jaroslavl. I løpet av ettermiddagen vil det bli anledning til å prøvesmake russernes berømte blinis og vodka.

 

Dag 7

Jaroslavl

Vi seiler videre på Volga, og etter lunsj legger skipet til kai i Jaroslavl, en viktig havneby med over seks hundre tusen innbyggere. Byen strekker seg rundt 30 km langs elva Volga, ved samløpet med elva Kotorosl, rundt 280 kilometer nord for Moskva.
Jaroslavl by ble grunnlagt av prins Jaroslavl den vise i 1010 som senere ble storfyrste av Kievriket, under hans styre blomstret kirken, kulturen og den militære makten. Jaroslavls datter Elisabeth ble gift med den norske kongen Harald III (Hardråde) som var halvbror til Olav den hellige. Det gamle sentrumsområdet i Jaroslavl ble i 2005 tatt med på UNESCOs verdensarvliste.

På byrundturen med buss passerer vi Frelserklosteret grunnlagt i 12. århundre, den vakre Profeten Elias-kirken som har noen av de mest imponerende freskene og det lokale markedet. Vi stopper for et besøk i den tidligere guvernørboligen, og lar oss fortrylle av guidenes omvisning.

Skipet fortsetter mot Uglitsj om kvelden.

Visste du at:
Russerne gir aldri hverandre et håndtrykk i en døråpning, fordi de tror det vil føre til uenigheter.

 

Russisk folkemusikk
Dag 8

Uglitsj

I dag legger vi til i Uglitsj, en av de eldste tradisjonsrike byene ved Volga, og som hører til Den gylne ring. Denne betegnelsen ble brukt om den ringen av festningsbyer som i middelalderen ble oppført rundt Moskva som en ekstra beskyttelse av hovedstaden. På grunn av de kunstneriske og arkitektoniske rikdommene som pryder byene, ble ordet «gyllen» lagt til senere.  Uglitsj fikk sin plass i historien med det uoppklarte drapet i 1591 på tsarevitsj Dimitrij, Ivan den grusommes yngste sønn. Drapet var foranledningen for Boris Godunovs maktovertakelse av landet. Etter frokost blir vi med på en guidet byvandring (gåtid ca 90 minutter) og får se byens Kreml (byborg) og den vakre Dimitrijkirken, også kalt Blodskirken, som er bygget på stedet der 8 år gamle Dimitrij ble drept.

Vi seiler videre mot Moskva før lunsj. Ombord er det fortsatt muligheter til å lære mer russisk, synge på russisk eller rett og slett nyte ettermiddagen på dekk eller i salongen.

I kveld kan du gjerne pynte deg litt, da inviteres det til kapteinens avskjedsmiddag. Vi kan anbefale skjorte/jakke til herrene, til damene kjole eller bukse/skjørt med pen overdel.

Dag 9

Moskva

Moskva har vært Russlands hovedstad siden 1918 (og før 1712). I dag har byen mer enn tolv millioner innbyggere, og er landets største by der den ligger mellom elvene Oka og Volga. Moskva var hovedstad i Storfyrstedømmet Moskva og Tsar-Russland, før hovedstaden ble flyttet til St. Petersburg. Ved etableringen av Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk i 1917 ble hovedstaden flyttet tilbake til Moskva, og byen var også hovedstad i Sovjetunionen. Gjennom sentrum av byen renner Moskvaelven.

Skipet ankommer Moskva etter lunsj. Etter lunsj blir det byrundtur med buss, og vi ser blant annet Moskvas hovedgate Tverskaja og  passerer kjente severdigheter som Novodevichyklosteret og KGB-bygget. På Den røde plass ved Kreml, får vi litt tid på egen hånd. Da kan vi beundre de vakre og fargerike løkkuplene på Vasilij-katedralen eller ta et besøk i det berømte varehuset GUM.

Etter byrundturen, har de som ønsker, muligheten til å ta turen til Tretjakovgalleriet (tilleggsutflukt) som har en av de største samlingene av russisk kunst. Etter middagen arrangeres det tur inn til sentrum og nå har dere anledning til å oppleve «Moskva by night og metroen» (tilleggsutflukt). Moskvas metrostasjoner er verdensberømte for sine dekorative veggmalerier, spektakulære statuer og flotte belysning – bli med på en opplevelse du ikke så lett glemmer.

Husker du at:
28. mai i 1987 landet tyskeren Mathias Rust med et småfly på broen Vasilevski Spusk like ved Den røde plass. Deretter takset han småflyet til Den røde plass, hvor han ble pågrepet.

 

Dag 10

Moskva

Etter frokost skal vi besøke Kreml, maktens sentrum, i verdens største land. Byens historiske festningsverk inkluderer flere katedraler og palasser omringet av Kremlmuren. Vi får også omvisning inne i en av de fire katedralene på området. En vandring i dette området er obligatorisk for alle Moskva-besøkende. Inne på området passerer vi presidentboligen og vi får historien om tsarklokken og tsarkanonen. For de som ikke skal i Rustningskammeret, blir det retur ombord. Etter Kreml tilbys det et valgfritt besøk i Rustningskammeret, tsarenes fantastiske skattekammer (tilleggsutflukt, må forhåndsbestilles).  Her finner du den overdådige samlingen av  rikdommer gitt av Europas konger og statsoverhoder til tsarene og deres familier. Edelstener, sølv- og gullgjenstander, diamantbesatte bibler, de vakreste porselensserviser, sjeldne stoffer, originale håndsydde hverdags- og festdrakter (brudekjoler, ballkjoler, uniformer og mye mer) med de fineste broderier og stoffer. Her ser man også tsarkroner, glitrende edelstener og juveler brukt ved keiserlige kroninger, rikt dekorerte våpen, praktfulle tronstoler og kongelige kareter. Særlig berømt er museet for sin samling av Fabergé-egg. Retur til skipet etter omvisningen.

Etter lunsj om bord kan du bli med på utflukten til Novodevitschy-klosteret (tilleggsutflukt), det mest kjente klosteret i Moskva, grunnlagt av storfyrste Vasilij III i 1524 og som er på UNESCOs verdensarvliste fra 2004. Det vil også bli satt opp buss fra skipet til sentrum for dere som ønsker å rusle litt rundt på egen hånd (mot tillegg).

Dag 11

Moskva – Norge

Da er vår opplevelsesreise slutt, og etter frokost tar vi farvel og sjekker ut fra skipet. Vi har litt ekstra tid før flyet går. Derfor tar vi turen inn til Moskva sentrum for siste gang slik at dere fått tatt bildet dere glemte å ta i går, eller kjøpe den siste souverniren med hjem. Kanskje sette seg ned på en uterestaurant og ta inn de siste inntrykkene fra det livlige gatelivet i Moskva før vi kjører ut til flyplassen. Fra Moskva flyr vi direkte til Oslo med ankomst om kvelden.

 • St. Petersburg Russland
 • Kishi
 • Renovated double cabin Moonlight Sonata
 • Comfort cabin_renovated cabin Moonlight Sonata
 • Deckplan_MS Moonlight Sonata

MS Moonlight Sonata 3+*

Rederi: Infoflot
Byggeår: 1988, delvis renovert 2019
Lengde: 129 meter
Antall dekk: 5
Passasjerer: 294

Elvecruiseskipet MS «Moonlight Sonata» ble bygd i Tyskland i 1988. Skipet er oppkalt etter en av de mest berømte komposisjonene av Ludwig van Beethoven; den kjente Måneskinnssonaten. Våre lugarer er fordelt på tre dekk og er alle utvendige med vindu som kan åpnes. Hoveddekk = dekk 2, midtdekk = dekk 3 og øvre dekk = dekk 4. Vi har ingen lugarer på nedre dekk, dekk 1. Mange av lugarene har private balkonger. På dekk 5 finner man soldekk og konferansesalen «Music Hall».  Gratis wi-fi er tilgjengelig i baren. Man må regne med noe  ustabilt nett, i enkelte områder ingen dekning. Fellesområdene består av 2 restauranter, konferanserom m/bar, coffee house «Beethoven» og soldekk.  Om bord er det strykerom, sauna, og souvenirbutikk.

Reisebetingelser

PRISEN INKLUDERER

 • Fly Oslo-Moskva-St. Petersburg/Moskva-Oslo (pris fra andre byer i Norge på forespørsel ved bestilling)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • Ti netters cruise i valgt kategori, 1 flaske vann på lugaren ankomstdagen
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
 • Vann, kaffe og te til alle måltidene, 1 glass musserende vin til frokost, samt en vodka-shot, et glass vin eller juice til middag
 • Kaffe-/testasjon ombord
 • Utflukter i henhold til program
 • Informasjonsmøte og foredrag om bord
 • Underholdning i baren
 • Norsktalende reiseleder (som i noen tilfeller møter gruppen på flyplassen i Moskva)

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer utover det som er nevnt over
 • Tips til besetningen
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Visum til Russland
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Valgfrie utflukter (se under)

 

Dag Sted Inkludert utflukt Valgfri utflukt
1 St. Petersburg
2 St. Petersburg Byrundtur, Eremitasjen Elver & kanaler **, St. Petersburg by night
3 St. Petersburg *Katarinapalasset med hagen og nedre park ved Peterhof
4 Mandrogi Shashlyk – grilling ved elvebredden Lær og lag russiske souvenirer
5 Kishi Vandring ca 90 minutter, friluftsmuseet Mysteries of Restoration-russisk trearkitektur, maling av Matryoshkadukker
6 Goritsy Buss til Kirillo-Belozersky klosteret
7 Jaroslavl Byrundtur med buss
8 Uglitsj Byvandring, ca 90 minutter gåing
9 Moskva Byrundtur Tretyakovgalleriet, Moskva by night og metro **
10 Moskva Byrundtur, Kreml *Rustningskammeret, Novodevichyklosteret
Transfer fra skip etter lunsj for egentid i sentrum
11 Moskva

VALGFRIE UTFLUKTER
* Rustningskammeret (kr 770,-) og Pushkin/Katarinapalasset (kr 1260,-) må bestilles minst 55 dager før avreise. De andre valgfrie utfluktene nevnt i programmet kjøpes om bord. Vi tar forbehold om at utflukten til Pushkin/Katarinapalasset kan bli byttet til annet palass på kort varsel.

**Elver og kanaler, St. Petersburg kan kjøpes ombord og koster 35 euro

**Moskva by night og metro kan kjøpes ombord og koster 60 euro

***På turen som starter 20. september er det dessverre ikke mulig med utflukt til Katarinapalasset. Her tilbyr vi en tilleggsutflukt (forhåndsbestilling) til Peterhof med omvisning i det vakre parkanlegget (nedre hager), kr 590,- (bestillingsfrist 55 dager før avreise)

PASS OG VISUM
Det kreves visum for reise til Russland. Vi samarbeider med Visumservice som tar seg av søknadsprosessen og skaffer deg invitasjon. For mer informasjon, gå inn på nettsiden: https://visumservice.no

Ønsker du å ordne visum via den russiske ambassade, må Escape Travel sørge for invitasjonsbrev. Det er noe arbeid rundt dette, og vil medføre et gebyr på kr 200,- pr. person. Vær oppmerksom på at passet må være gyldig i minimum seks måneder etter hjemkomst. Vi forholder oss til reisende som er norske statsborgere. Hvis du ikke er norsk statsborger og har et utenlandsk pass, er du selv ansvarlig for å sjekke gjeldende visumregler og om du må ha andre tillatelser/bevis med på turen. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og visum er gyldig ved avreise. Escape Travel er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

TIPS
Tips er frivillig, men også forventet i store deler av verden. Rederiets anbefaling er cirka åtte euro pr. passasjer pr. dag til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede og få skip har handikaplugarer og heis. Enkelte rederier tillater heller ikke gjester å ha med gåstoler og rullestoler, av hensyn til sikkerhet.
Det er på de fleste utfluktene mye vandring og det forventes at du kan følge gruppen i vanlig tempo.
Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje, det kan ikke forventes at våre reiseledere skal bistå med dette.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang. I flere havner er det vanlig at skipene fortøyes langside mot langside, med opptil tre – fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.
Informasjon om flyselskap, tidspunkt og klokkeslett i programmet er foreløpige, og endringer kan forekomme. Endelige flytider vil stå i reisedokumentene.

Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet/Escape Travel seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program.
Se våre «Reisevilkår for Escape Travel».
Det tas forbehold om trykkfeil i programmet og på nettsiden.

MEDISINER
Husk å pakke all livsnødvendig medisin i håndbagasjen i tilfelle innsjekket bagasje blir forsinket eller blir borte underveis. Har du med flytende medisin bør du ha med resepten eller brev på engelsk fra din lege. Vi anbefaler at medisinen du tar med ligger i originalemballasjen, der står ofte innholdsdeklarasjon på latin og kan forstås internasjonalt.

FORSIKRING
Som deltaker på våre reiser, er det en forutsetning at man har avbestillings- og reiseforsikring. En reiseforsikring som omfatter kostnader ved behandling av sykdom og medisinsk hjemtransport om det skulle bli behov. Sjekk også at forsikringen dekker skadet eller bortkommet bagasje. En reiseforsikring kan ha en rekke begrensninger, for eksempel begrensninger på grunn av kroniske sykdommer, alder, reiser til risikoområder osv. Er man i tvil om hva forsikringen omfatter, les nøye gjennom eller ta kontakt med ditt forsikringsselskap.

I tilfelle noe skulle skje, er det viktig at du tar med ditt forsikringsbevis/kort på reisen.

MOBILTELEFON/INTERNETT
Ombord er det mulig å koble seg til gratis wifi i baren, men det kan være svært ustabile forhold, enkelte ganger helt uten forbindelse. Mobildata er dyrt å bruke i Russland. Ta gjerne kontakt med din mobilnettleverandør i Norge for å høre om de har en god pakkepris på mobildata som du kan benytte underveis. Det er også dyrt å ringe/motta samtaler på mobiltelefonen.

BEKLEDNING
Ombord kler man seg praktisk og uformelt og etter årstiden. Ta med gode sko til utfluktene. Når man deltar på kapteinens middag anbefaler vi skjorte/jakke til herrene og til damene kjole eller bukse/skjørt med pen overdel. På utflukter hvor vi besøker russiskortodokse kirker, er skikken at kvinner dekker til håret og bare skuldre.

VAKSINASJONER
Kontakt gjerne din lege eller nærmeste vaksinasjonskontor for informasjon om eventuelle nødvendige vaksinasjoner, da krav og anbefalinger vedrørende vaksinasjon endres løpende.

Det tas forbehold om trykkfeil i programmet og på nettsiden.

LUGARKATEGORIER

 • _Single Cabin(1) Moonlight Sonata

  Enkeltlugar midt-/øvre dekk, dekk 3 & 4

  Standard enkeltlugar (ikke renovert), cirka 6-7 m2 og med vindu som kan åpnes. Lugaren har air condition, garderobeskap, kjøleskap, hårføner og TV. Bad med dusj/WC. 220 volt uttak og stikkontakter som i Norge.

 • Standard dobbeltlugar hoveddekk, dekk 2

  Dobbellugarene (ikke ny-renovert) er cirka 10 m2 og har 2 separate senger. De har vindu som kan åpnes. Lugaren har air condition, garderobeskap, kjøleskap, tv, radio og hårføner. Bad med  dusj/WC.  220 volt uttak og stikkontakter som i Norge.

 • Standard dobbeltlugar midtdekk, dekk 3

  Dobbellugarene (ikke ny-renovert) er cirka 10 m2, og har to separate senger. De har vindu som kan åpnes. Lugarene har air condition, garderobeskap, kjøleskap, tv, radio og hårføner.  Bad med dusj/WC. 220 volt uttak og stikkontakter som i Norge.

 • Comfort cabin_renovated cabin Moonlight Sonata

  Renovert dobbeltlugar midtdekk, dekk 3

  Dobbellugarene er cirka 10 m2, og har separate senger. Vindu som kan åpnes. Lugarene har air condition, garderobeskap, kjøleskap, tv, radio og hårføner. Bad med dusj/WC. 220 volt uttak og stikkontakter som i Norge. Gjør oppmerksom på at bildet er i 3D, da denne lugarkategorien vil bli renovert før 2020-sesongen.

 • MS Moonlight Sonata

  Singellugar med balkong på øvre dekk, dekk 4

  Singellugarene er cirka 9,5 m2 og har privat balkong. Lugarene har air condition, garderobeskap, kjøleskap, tv, radio, lenestol og  hårføner. Bad med dusj/WC. 220 volt uttak og stikkontakter som i Norge.

 • Deluxe uten balkong øvre dekk

  Deluxe dobbellugar øvre dekk, dekk 4

  Nye, lekre deluxe dobbellugarer på cirka 14 m2 med dobbeltseng som kan gjøres om til to enkeltsenger. Lugaren har air condition, garderobeskap, kjøleskap, tv, safe, hårføner  og to lenestoler. Det blir daglig satt inn 1,5 liter vann på lugaren. Bad med dusj/WC.  220 volt uttak og stikkontakter som i Norge.

 • Deluxe with balcony

  Deluxe dobbellugar med balkong, øvre dekk, dekk 4

  Nye, lekre deluxelugarer med balkong. Størrelse på lugarene varierer mellom 14-18 m2.  Lugaren har dobbeltseng som kan gjøres om til to enkeltsenger. På lugaren er det air condition, garderobeskap, kjøleskap, tv, safe, hårføner og 2 lenestoler eller en sofa. Det blir daglig satt inn 1,5 liter vann på lugaren. Bad med dusj/WC. 220 volt uttak og stikkontakter som i Norge.