Elvecruise i Russland, St. Petersburg – Moskva 2019

/ Elvecruise på tsarens vannveier

 • Russlands svar på Venezia; St. Petersburg med Eremitasjen, Nevskij prospekt, Peterhof m.m.
 • Moskvas hjerte; Den røde plass, Kreml, metrostasjonene – for å nevne noe
 • Atten sluseanlegg på de mektige elvene Volga, Svir og Neva, samt innsjøene Onega og Ladoga.
 • Museumsøya Kizji med Kristi Forklarelseskirke, UNESCOs verdensarvliste
 • De historiske byene Uglitsj, Jaroslavl og Goritsy
 • Bo i vårt nyrenoverte skip, MS Nikolay Chernyshevsky, med helpensjon.
 • Erfaren norsk reiseleder med Escape Travel

Winston Churchill sa en gang: «Russland er som en gåte, pakket inn i et mysterium inne i en enigma». Seilasen mellom metropolene St. Petersburg og Moskva er en reise i tid og sted, fra millionbyer til bondelandet og russisk hverdagsliv. Fra storslåtte palasser og kunstverk til unike trehus, vindmøller og kirker. Førsteklasseskipet MS Nikolay Chernyshevsky tar oss over innsjøene Onega og Ladoga, gjennom atten sluseanlegg på de mektige elvene Volga, Svir og Neva. Vi besøker Den røde plass i Moskva i kontrast til de historiske byene Jaroslavl og Uglitsj. Vi beundrer Eremitasjen i storslåtte St. Petersburg og trekirken med 22 løkformede kupler på Kizji-øya. Svaret på gåten skjuler seg i Russlands utrolige mangfold og rike kultur.

> Avganger Moskva – St. Petersburg 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 19 980,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 11.05.2019 (6 avreisedatoer)
 • Varighet 11 dager

Avreiser

 • Avreisedato 11.05.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 19 980,-
 • Avreisedato 01.06.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 19 995,-
Ditt utvalg
 • Avreisedato 22.06.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 20 960,-
 • Avreisedato 03.08.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 19 985,-
 • Avreisedato 24.08.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 19 980,-
 • Avreisedato 14.09.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 11 dager
 • Priser fra 19 990,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst St. Petersburg

Ved gaten på Gardermoen treffer dere Escapes hyggelige og erfaren reiseleder og vi setter kursen mot St. Petersburg med flybytte underveis.
Ved ankomst St. Petersburg går vi gjennom passkontrollen og kjører deretter med buss til skipet.
Vi sjekker inn og finner oss til rette i lugaren og blir kjent med skipet som skal være vårt hjem de neste dagene. Middag og informasjon ved reiseleder.
Skipet blir liggende ved kai i St. Petersburg i 2 netter, så her blir tid både til utflukter og litt egentid.

Dag 2

St. Petersburg

Vi våkner opp til en spennende dag i praktfulle St. Petersburg, grunnlagt av Peter den store i 1703. Byen var hovedstad i det russiske keiserdømmet i over to hundre år (1712-1918). Nå er St. Petersburg den tredje største byen i Europa (etter Moskva og London) med over 5,3 mill. innbyggere og er en av Russlands viktigste havnebyer. Den ligger ved utløpet til Neva-elven i Finskebukta og er bygd på 42 øyer. Her er flere hundre broer over elver, kanaler, naturlige og kunstige innsjøer og vanndammer. Byen sjarmerer sine besøkende med et nettverk av brede kanaler og avenyer, vakre parker og imponerende bygninger. Det historiske sentrum i St. Petersburg står på UNESCOs verdensarvliste. St. Petersburg kalles også for Russlands Venezia og Amsterdam grunnet de mange kanalene. Peter den store var selv i Holland for å studere båtbygging og satte senere byplanleggingen ut i livet med inspirasjon fra Amsterdam.

St. Petersburg er regnet av mange som en av verdens flotteste byer, med fantastiske bygninger, over 200 museer, over 70 teatre, flere parker i byen og forstedene. Mange kjente russiske diktere og forfattere bodde her og skrev om byen, inkludert Aleksandr Pusjkin og Fjodor Dostojevskij. Historien er magisk, men også brutal: nazistenes beleiring under 2. verdenskrig varte 872 dager og kostet opptil 1,5 mill. menneskeliv hvor over 95% døde av sult.

Dagens inkluderte byrundtur med buss gir oss mange smakebiter. Vi ser blant annet Isak-katedralen med den store gullkuppelen, Nevskij Prospekt – byens handlegate, og Blodskirken med de fargerike løkformede kuplene, bygget på stedet der keiser Aleksander II ble myrdet i 1881. Det blir omvisning i Peter-Paulus-festningen, hvor russiske keisere fra Peter den store, utenom Peter II, er begravd. Den ligger på Hare-øya tvers over Vinterpalasset og var tidligere et beryktet statsfengsel. Det var etter byggingen av denne festningen at planleggingen av St. Petersburg begynte.

Vi spiser lunsj på en restaurant i byen før vi lar oss begeistre av et av verdens desidert flotteste museer. Vi skal til Vinterpalasset, hjemmet til de seks siste tsarene. Eremitasjen omfatter seks praktfulle bygninger som ligger langs elven Neva, der den mest kjente er Vinterpalasset. Samlingen i Eremitasjen ble påbegynt av Katarina den store da hun kjøpte en kolleksjon av malerier fra Berlin i 1764. Nyt verker av da Vinci, Michelangelo, Rafael og Tizian sammen med Rubens, Rembrandt, Rodin, Renoir, Picasso, Matisse og van Gogh. De russiske kronjuvelene har også sin plass på Diamantrommet sammen med Fabergés juvelkunst. Det sies at dersom man ser på hver gjenstand i ett minutt, trenger man 11 år for å ha sett alt i Eremitasjen.

Om kvelden kan du bli med på kanalcruise, «St. Petersburg by night», folkloreshow eller ballett (valgfrie utflukter).

Dag 3

St. Petersburg

I dag kan du bli med på en valgfri utflukt til Tsarskoje Selo (26 km sør for St. Petersburg) som nå er en del av byen Pusjkin* og oppleve Katarinapalasset. Palasset var sommerresidensen til monarkene Katarina I, Elisabeth og Katarina II, og er en av barokkens juveler. Selve fasaden er hele 300 meter lang og er på UNESCOs verdensarvliste. Det berømte ravrommet er ekstra severdig. Selve inventaret ble stjålet av nazistene under 2. verdenskrig, men er rekonstruert og åpent for publikum siden 2003 og fremstår slik det må ha vært, praktfullt!

Utflukten inkluderer også en spasertur i parken til Peter den stores lystslott – Peterhof, som ligger ved sørbredden av Finskebukta, rundt 25 km vest for St. Petersburg. Peterhof ble utviklet som den offisielle sommerresidensen til russiske keisere. Storpalasset og parkene ble utvidet og ombygget av Peter den stores etterkommere i XVIII-XIX århundre og er et av Russlands verdensarvsteder. Den praktfulle parken med alle springvannene er inspirert av Ludvig XIVs slott Versailles. De største endringene ble gjort under tsarina Elisabeth da den italienske arkitekten Bartolomeo Rastrelli ga Det store palasset sitt nåværende utseende i 1752.

Blir du ikke med på Pusjkin-utflukten er dagen til fri disposisjon, og du kan utforske St. Petersburg på egen hånd. Kanskje frister en shoppingtur på Nevskij Prospekt?

*I blant hender det at Katarinapalasset ikke er tilgjengelig, da byttes det til et annet palass.

Før middag er det velkomstdrink og presentasjon av mannskapet. Skipet starter seilingen før middag.

Dag 4

Mandrogi

Etter frokost ankommer vi Mandrogi, en liten landsby med tradisjonelle russiske trehus bygget på venstre bredde av Svir-elven i 18. århundre. Her går vi i land og får servert tradisjonell shashlyk (grill-lunsj) utendørs.
Det blir også tid til en spasertur på egen hånd. Her er det mange utsalg med forskjellige lokale kunsthåndverksprodukter. Stikk gjerne innom stedets lille vodkamuseum (ikke inkludert) som har et utvalg med nesten 3 000 ulike vodkavarianter.

Cruiset fortsetter mot Onega-innsjøen og Kizji-øya som ligger i Republikken Karelia og er et av de mest populære turistmålene i Russland.

Dag 5

Kizji

Vi spiser en bedre frokost før vi ankommer den lille øya Kizji som ligger nord i innsjøen Onega og er mest berømt for sitt friluftsmuseum for russisk trearkitektur. Øya er også kjent for sin samling av unike trehus, kirker og vindmøller. Vi skal på omvisning og ser blant annet den mest imponerende bygningen – Kristi Forklarelseskirke fra 1714, dekorert med 22 flotte, løkformede kupler, bygget av tre uten en eneste spiker eller skrue. Kirken står på UNESCOs verdensarvliste. Det sies at byggmesteren Nestor kastet alle verktøyene sine da kirken var ferdig mens han utbrøt: «Denne kirken ble bygget av Nestor. Det finnes ingen kirke lik denne i hele verden og det vil det heller aldri finnes!»

Rundt lunsjtiden seiler skipet videre, og vi tilbringer en avslappende ettermiddag om bord.
Har du lyst til å lære litt om hvordan man dekorerer de russiske Matryoshka-dukken, kan du melde deg på et kurs som holdes om bord denne ettermiddagen (ikke inkludert).

Dag 6

Goritsy

Cruiset fortsetter på Volga-Østersjøkanalen, et system av elver, kanaler og sluser som forbinder Volga med Østersjøen og gjør det mulig å seile videre fra Svir til Volga. Om morgenen legger vi til kai i Goritsy, en landsby i Vologda fylke. Her skal vi besøke Kirillo-Belozersky-klosteret, som tidligere var det største klosteret i det nordlige Russland. Det ble grunnlagt i 1397, spilte en viktig rolle i Russlands historie og var under spesiell beskyttelse av tsar Ivan den grusomme.

Selve klosteret dekker 12 hektar og er omkranset av en ca. 2 km lang klostermur. Bak de tykke klostermurene står det hele elleve kirkebygninger. Det bor fortsatt seks munker i en del av klosteret som er avsperret fra offentligheten, og de er selvforsynte med grønnsaker fra egen kjøkkenhage og fisk fra sjøen. Tidligere var det mer liv her. Gjennom donasjoner fra bl.a. tsaren, ble klosteret svært velstående og eide store jordarealer omkring det. Den gang jobbet hele 20.000 bønder i og omkring klosteret. I dag arbeider ca. 200 personer her med vedlikehold av klosterhagen og bygningene, som utover kirker og munkeboliger også omfatter et museum med et skattekammer av uvurderlige ikoner.

Om bord igjen blir det en prøvesmaking av noe som absolutt hører hjemme i Russland. Kaviar, det sorte gullet, selvsagt akkompagnert av blinis og vodka.

Dag 7

Jaroslavl

Vi seiler videre på Volga, og etter lunsj legger skipet til kai i Jaroslavl, en viktig havneby med over seks hundre tusen innbyggere. Byen strekker seg rundt 30 km langs elva Volga, ved samløpet med elva Kotorosl, rundt 280 kilometer nord for Moskva.
Jaroslavl by ble grunnlagt av prins Jaroslavl den vise i 1010 som senere ble storfyrste av Kievriket, under hans styre blomstret kirken, kulturen og den militære makten. Jaroslavls datter Elisabeth ble gift med den norske kongen Harald III (Hardråde) som var halvbror til Olav den hellige. Det gamle sentrumsområdet i Jaroslavl ble i 2005 tatt med på UNESCOs verdensarvliste.

Byrundturen med buss inkluderer Frelserklosteret grunnlagt i 12. århundre, den vakre Profeten Elias-kirken som har noen av de mest imponerende freskene og det lokale markedet.

Middag og underholdning om bord.

Dag 8

Uglitsj

Om morgenen kommer vi til Uglitsj, en av de eldste tradisjonsrike byene ved Volga, og som hører til Den gylne ring. Bak denne betegnelsen skjuler det seg en krets av byer rundt Moskva som er spesielt interessante på grunn av deres historie og arkitektur. Uglitsj fikk sin plass i historien med det uoppklarte drapet i 1591 på tsarevitsj Dimitrij, Ivan den grusommes yngste sønn. Drapet var foranledningen for Boris Godunovs maktovertakelse av landet. Etter frokost blir vi med på en guidet byvandring og får se byens Kreml (byborg) og den vakre Dimitrijkirken, også kalt Blodskirken, som er bygget på stedet der 8 år gammel Dimitrij ble drept.

Vi seiler videre mot Moskva rundt lunsjtider. Det er fortsatt muligheter til å lære mer russisk, synge på russisk eller rett og slett nyte ettermiddagen på dekk eller i salongen.

I kveld kan du gjerne pynte deg litt ekstra, da det er kapteinens avskjedsmiddag. 

Dag 9

Moskva

Moskva har vært Russlands hovedstad siden 1918 (og før 1712). I dag har byen mer enn tolv millioner innbyggere, og er landets største by der den ligger mellom elvene Oka og Volga. Moskva var hovedstad i Storfyrstedømmet Moskva og Tsar-Russland, før hovedstaden ble flyttet til St. Petersburg. Ved etableringen av Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk i 1917 ble hovedstaden flyttet tilbake til Moskva, og byen var også hovedstad i Sovjetunionen. Gjennom sentrum av byen renner Moskvaelven.

Etter frokost skal vi på en halvdags byrundtur med buss og ser blant annet Moskvas hovedgate Tverskaja, Lomonosov universitetet, Den røde plass med Vasilij-katedralen, det kjente varehuset GUM og KGB-bygningen. Om ettermiddagen og kvelden kan du bli med på de valgfrie utfluktene til Tretjakovgalleriet som har en av de største samlingene av russisk kunst, sirkus eller «Moskva by night & metro».

 

Dag 10

Moskva

Etter frokost skal vi besøke Kreml, maktens sentrum, i verdens største land. Byens historiske festningsverk inkluderer flere katedraler og palasser omringet av Kremlmuren. En vandring i dette området er obligatorisk for alle Moskva-besøkende. Etter Kreml tilbys det et valgfritt besøk i Rustningskammeret, tsarenes fantastiske skattekammer (må forhåndsbestilles).  Her finner du den overdådige samlingen av  rikdommer gitt av Europas konger og statsoverhoder til tsarene og deres familier. Edelstener, sølv- og gullgjenstander, diamantbesatte bibler, de vakreste porselensserviser, sjeldne stoffer, originale håndsydde hverdags- og festdrakter (brudekjoler, ballkjoler, uniformer etc.) med de fineste broderier og stoffer. Her ser man også tsarkroner, glitrende edelstener og juveler brukt ved keiserlige kroninger, rikt dekorerte våpen, praktfulle tronstoler og kongelige kareter. Særlig berømt er museet for sin samling av Fabergé-egg.

Det er også mulig å bli med på en utflukt til Frelseren Kristus-katedralen (ikke inkludert). Katedralen er med sine 103 meter den høyeste russisk-ortodokse katedralen i verden.

Etter lunsj om bord kan du bli med på utflukten til Novodevitschy-klosteret, det mest kjente klosteret i Moskva, grunnlagt av storfyrste Vasilij III i 1524 og som er på UNESCOs verdensarvliste fra 2004. Det vil også bli satt opp buss til sentrum og tilbake til skipet for de som bare ønsker å rusle litt rundt på egen hånd (ikke inkludert).

Dag 11

Moskva – Norge

Da er vår innholdsrike reise slutt, og etter frokost sjekker vi ut fra skipet og tar en liten runde i byen før vi kjører til flyplassen.
Fly fra Moskva til Oslo med mellomlanding og flybytte.

Reisebetingelser

MS Nikolay Chernyshevsky 4*

Rederi: Vodohod
Byggeår: 1981, renovert 2017/2018
Lengde: 125 meter
Antall dekk: 5
Passasjerer: 254

Våre lugarer er fordelt på tre dekk og er alle utvendige med vindu som kan åpnes. Lugarene har aircondition, kjøleskap og safe. TV med internasjonale kanaler. Flislagte bad med dusj og hårføner. Gratis wi-fi er tilgjengelig i fellesområdene, noe ustabilt, i enkelte områder ingen dekning. Fellesområdene består av 2 restauranter, konferanserom m/bar, soldekk og 2 barer. Om bord finnes også strykerom, sauna, et lite trimrom og souvenirbutikk. Det er også lege om bord, muligheter for massasje, samt frisør.

Twin-lugarene på midtdekk og øvre dekk (10 m2) har to enkeltsenger, det har også deluxe lugarene på hoveddekk (13 m2). Deluxe lugarene på midtdekk (13-15 m2) har enten 2 separate senger eller 2 senger som kan settes sammen. Deluxe lugarene på øvre dekk (15 m2) har to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. Juniorsuitene på midtdekk (23,5  m2) har dobbeltseng og sittegruppe.

PS! enelugarene har ikke nyrenovert bad. 220 v om bord.

Prisen inkluderer

 • Fly Oslo-St. Petersburg/Moskva-Oslo med flybytte underveis (pris fra andre byer i Norge på forespørsel)
 • Flyskatter og havneavgifter
 • Transport mellom flyplass og skip
 • Ti netters cruise på valgt dekk
 • Helpensjon om bord fra middag første dag til frokost siste dag
 • Vann, kaffe og te til alle måltidene, samt et glass vin, øl eller juice til middag.
 • Syv utflukter iht. program
 • Diverse om bord arrangement
 • Trådløs audioguide på alle utfluktene
 • Informasjonsmøte og foredrag om bord
 • Underholdning i baren
 • Norsk reiseleder med fra Norge

PRISEN INKLUDERER IKKE

 • Drikkevarer utover det som er nevnt over
 • Tips til besetningen
 • Tips til lokale guider og sjåfører
 • Visum til Russland
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Valgfrie utflukter (se under)

INKLUDERTE UTFLUKTER

Dag 2 St. Petersburg Byrundtur, Eremitasjen
Dag 3 St. Petersburg
Dag 4 Mandrogi
Dag 5 Kishi Besøk friluftsmuseet
Dag 6 Goritsy Kirillo-Belozersky klosteret
Dag 7 Jaroslavl Byrundtur
Dag 8 Uglitsj Byvandring
Dag 9 Moskva Byrundtur med Den Røde Plass
Dag 10 Moskva Byrundtur med besøk i Kreml

VALGFRIE UTFLUKTER

Dag 2 St. Petersburg Kanalcruise, folkloreshow, St. Petersburg by night
Dag 3 St. Petersburg Pushkin & Katarinapalasset*, Peterhof (nedre hage)
Dag 4 Mandrogi
Dag 5 Kishi  Mysteries of Restoration, Malekurs russiske dukker Matryoshka
Dag 6 Goritsy
Dag 7 Jaroslavl
Dag 8 Uglitsj
Dag 9 Moskva Tretyakov galleriet, Moskva by night & metro
Dag 10 Moskva Rustningskammeret*, Frelseren Kristus katedralen, Novodevichy klosteret, folkloreshow «Kostroma», city transfer

* Rustningskammeret (kr 700,-) og Pushkin/Katarinapalasset (kr 1150,-) må bestilles minst 55 dager før avreise. De andre valgfrie utfluktene nevnt i programmet kjøpes om bord. Vi tar forbehold om at utflukten til Pushkin/Katarinapalasset kan bli byttet til annet palass på kort varsel.

PASS OG VISUM
Det kreves visum for reise til Russland. Vi samarbeider med Visumservice som tar seg av søknadsprosessen. For mer informasjon, gå inn på nettside: www. visumservice.no/escape. Vær oppmerk som på at passet må være gyldig i minimum seks måneder etter hjemreise. Det er den reisendes ansvar å sørge for at pass og eventuelt visum er gyldig ved avreise. Escape Travel er ikke erstatningsansvarlig for passasjerer som ikke har dette i orden.

TIPS
Tips er frivillig, men også forventet i store deler av verden. Rederiets anbefaling er cirka syv euro pr. person pr. dag til besetningen om bord. I tillegg er det vanlig å tipse cirka én euro hver til lokale guider og sjåfører på utfluktene.

VIKTIG INFORMASJON
Elvecruise er dessverre ikke tilrettelagt for bevegelseshemmede. På utfluktene må man ofte gå over lengre avstander. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje.

Ombord- og ilandstigning skjer via en smal landgang, og få skip har heis. I flere havner er det vanlig at skip­ene fortøyes langside mot langside, med opptil tre–fire skip ved siden av hverandre. For å komme i land må man gå gjennom/over de andre skipene.

Rederiet forbeholder seg retten til å endre programmet og seilingsruten som følge av elvens vannstand eller andre uforutsette hendelser.