Det store Etiopia-eventyret

/ Å reise i Etiopia er som å komme til et nytt land hver dag!

Etiopia er vel strengt tatt alt annet enn nytt. Tvert imot – millioner av år før en eneste nordmann var påtenkt, levde det mennesker i det som i dag er Etiopia.

Men Etiopias skatter er likevel fremdeles godt utenfor de fleste turisters allfarvei. Vi gir deg en unik sjanse til å titte opp i Etiopias skattkiste, plukke ut de fineste skattene og ta dem med hjem som minner. Bli med og få en varm velkomst i dette vakre, eldgamle landet, tidligere Abyssinia.

På denne turen får du:

 • Være med på Timkat-festivalen – Etiopias største festival.
 • Beundre et av Afrikas mest spektakulære fossefall (og det sier ikke lite!), nemlig The Blue Nile Falls.
 • Speide etter bavianer og etiopiske ulver i Simien nasjonalpark.
 • Se hvor dronningen av Saba bodde (hun som reiste med sitt dromedarfølge til Kong Salomo i Jerusalem med gaver), ifølge Det gamle testamentet.
 • Dra til det varmeste stedet på jorda hvor det bor mennesker. Her kan det blir over 50 grader! Heldigvis er det ikke så varmt i januar når vi skal dit, men jakka kan du legge igjen denne dagen …
 • Ahmed Ela Dallols saltvannskilder med svovelbølger, saltstolper og syrebassenger i psykedeliske grønn- og gulfarger. Ha kameraet klart – ellers kommer ikke folk til å tro deg …
 • Se kamelkaravanen med tusenvis av kameler vandre gjennom landsbyen vår i soloppgang eller solnedgang, enten fullastet med salt på vei til markedet eller på vei tilbake til saltslettene.
 • Stå på kanten av en levende vulkan!
 • Oppleve Lalibelas steinkirker– 11 kirker hogget rett ut av det røde fjellet på 1200-tallet. Det er så utrolig at du bare må se det selv.
 • Være gjest hos lokale stammer, som lever slik de har gjort i tusenvis av år. Det blir spennende besøk hjemme hos Dorze-stammen i fjellene, du kan sove under stjernehimmelen sammen med Hammer-folket (glem 5-stjernes hotell, her er det tusenvis av stjerner!) og ikke minst få hilse på Mursi-folket, hvor kvinnene har leppeplater og mennene ofte bare er iført kroppsmaling.
 • Båtsafari, hvor vi blant annet får hilse på både krokodiller og flodhester – på trygg avstand!
 • Smake på kortreist kaffe. Det er ikke bare menneskene som stammer fra Etiopia, det gjør kaffen også. Kaffen ble oppdaget ved en tilfeldighet, ifølge sagnet. Vi skal fortelle deg hvordan …

Dette er bare smakebiter av det tre uker lange programmet vårt. Etiopia er stedet for ekstreme opplevelser – ikke minst er det ekstremt vakkert. Lar du deg friste?

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 51 380,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 18.01.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 22 dager
Reiseleder
Kristi Eline Alfredsen

Avreiser

Ditt utvalg
 • Avreisedato 18.01.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Få tilgjengelige
 • Dager 22 dager
 • Priser fra 51 380,-
 • Awassa Etiopia
 • Etiopia mennesker
 • Siemen aper Etiopia
 • Gondar Etiopia
 • Etiopia bibel gudstjeneste
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1 - lørdag 18. januar 2020

Utreise fra Norge

Vi starter på vår eventyrlige reise fra Oslo. Turen går med Ethiopian Airlines via Stockholm til Addis Abeba. Ethiopian regnes som et av Afrikas beste flyselskaper. Det holder internasjonal standard og er medlem i Star Alliance, og gir poeng på EuroBonus (SAS-kort).

Sør for Sahara er det bare Etiopia som kan skilte med imponerende, historiske steder fra gammel tid. I de første tiårene etter militærdiktaturets fall i 1991, var det lite bevissthet for turistpotensialet. Men i løpet av de siste årene har dette snudd, og Etiopias turistattraksjoner har blitt kjent for verden utenfor. Både Gonder, Lalibela og Aksum står på verdensarvlisten til Unesco og flere landskapsområder, deriblant Simien National Park. Mye å glede seg til!

(Mat på flyet)

Velkommen til Etiopia!
Dag 2 - søndag 19. januar 2020

Ankomst Addis Ababa - «Ny Blomst»

Vi lander tidlig morgen i Addis Ababa. Der møter vi vår lokale guide, kjører til hotellet og sjekker inn. Etter en liten hvil starter vi dagen med å gjøre oss litt kjent i hovedstaden og får mer informasjon om de spennende dagene som kommer, gjennom bl.a. museumsbesøk og et levende marked. Vi besøker også det høyeste punktet i hovedstaden, Entoto-fjellet (3300 moh) der vi får en fin utsikt over byen, som keiserinne Taitu, keiser Menelik II’s kone, ga navnet Addis Ababa, som betyr «Ny Blomst».

I DAG STARTER TIMKAT, DEN STØRSTE FESTIVALEN I ETIOPIA
Denne unike etiopiske seremonien markerer Helligtrekongersdag. Kopi av Paktens Ark blir båret ut fra hver eneste kirke i landet denne dagen, til en sentral plass hvor den store seremonien finner sted i morgen. Vi er invitert hjem til vår eminente guide og hans familie for lunsj og senere på dagen går vi for å se prosesjonene i gatene i lokalmiljøet, fra de lokale kirkene frem til en stor plass i nærområdet. Vi er på rett plass til rett tid. Den store feiringen er unik med alle etiopiere som bærer fargerike klær i anledning dagen og kirkens embetsmenn, strålende i sine praktfulle regalier, alle samlet rundt Arken. Hellig vann dusjes over alle som er tilstede, en fornyelsene av deres løfter. Her blir vi kjent med mange av kirkeritualene, som vi får på svært nært hold de neste dagene. Vi går tilbake til «familiemiddag» og senere reiser vi tilbake til hotellet. (Frokost på flyet, lunsj og middag)

Addis Ababa betyr «Ny Blomst»
Dag 3 - Mandag 20. januar 2020

Timkatfestivalen - Etiopias største festival

Det er etiopisk Helligtrekongersdag – med en fargerik og dyp spirituell seremoni tidlig morgen, der prestene ber og folket synger og danser. Etter dette følger hele forsamlingen etter biskopene, de eldste og prestene, når Arken blir båret tilbake til kirken den kom fra. Dette er en av de største helligste seremoniene i Den Ortodokse Kirke i Etiopia – en stor og spesiell opplevelse! En fargerik restaurant er vårt lunsjsted i dag, før vi reiser tilbake til hotellet for litt fritid. Vi lader opp til etiopisk middag og tradisjonell folkedans. (Frokost, lunsj og middag)

Fra Timkat-festivalen i Addis Ababa
Dag 4 - tirsdag 21. januar 2020

Helligtrekongersdag

Vi starter dagen med et spennende besøk til Afrikas største marked, der det myldrer av mennesker og vareutvalget er bredt og fargerikt. Om ettermiddagen tar vi turen til flyplassen for å vende nesen nordover til Bahir Dar. Sjekker inn på hotell. (Frokost, lunsj og middag)

Fra Timkat-festen i Addis Ababa
Dag 5 - Onsdag 22. januar 2020

The Blue Nile Falls og Lake Tana

Etter frokost reiser vi ca tre mil gjennom landbruksområdet Amhara til «The Blue Nile Falls» eller Tis Abay (vann som ryker). Elven og fossene har sitt utspring i den vakre Tana-sjøen og danner Blå-Nilen som renner ut i Nilen. Fossefallene blir regnet som et av Afrikas flotteste i regntiden.

På veien tilbake til Bahir Dar besøker vi det myldrende markedet. Dit har bøndene båret sine varer mange mil for å selge til folk i byen og her kjøper de varer for å bære med tilbake til gårdene sine. Etter en deilig lunsj fortsetter vi kjøreturen til Gonder, langs Tana-sjøen, som har hele 37 øyer. På veien opplever vi flere Timkat avslutningsseremonier, på St. Michael’s dag i den etiopiske kalenderen. Ved ankomst til Gonder sjekker vi inn på vårt hotell. (Frokost, lunsj og middag)

Blue Nile Falls kan være voldsomme og imponerende.
Dag 6 - torsdag 23. januar 2020

Gonder, Etiopias tidligere hovedstad

Dagen nyter vi i Etiopias tidligere hovedstad og starter med Kong Fasiladas historie og det vakre slottet fra 1700-tallet, som er på UNESCOs verdensarvliste, samt hans «feriested» og Debre Birhan Selassie-kirken. Siden setter vi kursen nordover mot de vakre fjellene og Simien National Park. Etter 30 km ankommer vi den sjarmerende lodgen, ca 3000 moh, til en vakker solnedgang og en deilig middag. Er vi riktig, riktig heldige kan vi se både rev, fjelleopard, gelada-bavianer og colobus-aper her. (Frokost, lunsj og middag)

Keiser Fasilidas slott og basseng i Gonder
Dag 7 - fredag 24. januar 2020

Simien Nasjonalpark

I dag skal vi oppleve det usedvanlig vakre landskapet i Simien Nasjonalpark. Vi legger ut på en lett vandring på i flotte fjellene med majestetisk utsikt. Nasjonalparken er hjemmet til flere dyrearter, hvorav tre er spesielle for dette området: Walia ibex, gelada-bavianer og etiopiske ulver.

Ras Dashen, Etiopias høyeste fjell og det fjerde høyeste fjellet i Afrika (4620 moh) ligger i nasjonalparken. Har du heller lyst på en avslappende dag på lodgen, kan du tilbringe formiddagen der og bli kjørt til felles pikniklunsj. Bare det å oppleve Simien-fjellene er helt unikt, enten man vandrer eller ser dem fra bilvinduet. Formasjoner, kontraster, farger, dyr og vekslende utsikt tar pusten fra selv de mest vante fjellfolk! Om kvelden samles vi igjen rundt middagsbordene til et velfortjent måltid. (Frokost, lunsjboks og middag)

Gelada-bavianer i Simien Mountains. De er ufarlige og gjestfrie!
Dag 8 - lørdag 25. januar 2020

Til Aksum, Etiopias første hovedstad

Tidlig morgen starter vi vår ferd mot Aksum, Etiopias aller første hovedstad. Kongeriket Aksum eller Det aksumittiske rike var en viktig handelsnasjon i det nordøstlige Afrika fra omkring år 300 f.Kr. til 1100 e.Kr. Riket var en betydelig handelspartner med Romerriket og oldtidens India.

Vi kjører gjennom den vakre Tekeze-dalen og krysser fjellkjeden Lima Limo. I dag blir det pikniklunsj hvor vi kan nyte den flotte naturen med de barske fjellene og elvene som slynger seg gjennom dalen. Kjøreturen fortsetter, og vi ender dagen i Tigray-regionen med en historie som tar oss flere tusen år tilbake i tid. Vel framme i Aksum sjekker vi inn på vårt hotell hvor middagen venter oss. (Frokost, lunsjboks og middag)

Esler utenfor ruinene til badene som tilhørte dronningen av Saba.
Dag 9 - søndag 26. januar 2020

Obeliskene, Dronningen av Sabas palass og kirker i Aksum

I dag har vi hele dagen til disposisjon i spennende, eldgamle Aksum som var det religiøse senteret i Etiopia på dronningen av Sabas tid. Vi besøker ruinene fra hennes palass, de utrolige sten-obeliskene, gravsteder for kongene fra det fjerde århundret og interessante små museer.

Det sies at keiser Menelik I av Etiopia, sønn av kong Salomo av Israel og dronning Makeba av Saba, førte Paktens Ark fra Jerusalem til Aksum for ca 3000 år siden. Der oppbevares den fremdeles i et kapell ved St. Mary av Zion-katedralen og bevoktes døgnet rundt. Vi besøker selvfølgelig dette stedet når vi er i byen. Aksum ble betraktet som et av de mektigste kongedømmene i verden sammen med Persia, Romerriket, Kina og imperiene i Midtøsten. (Frokost, lunsj og middag)

Den etiopiske ortodokse kirke er et av de eldste trossamfunn i verden.
Dag 10 -mandag 27. januar 2020

Fra Aksum til Mekele

Etter frokost er vi «on the road again». I dag går kjøreturen i vakre  fjellformasjoner i Gheralta-fjellene i et høytliggende ørkenlandskap. Vi er fremdeles i Tigray-provinsen der Mekele er hovedstaden og vårt mål for dagen. På veien besøker vi bl.a. Yeha-tempelet fra år 500 f.Kr. (før kongedømmet i Aksum), samt Wukro Cherkos-klosteret fra 6-700-tallet e.Kr. Her snakker maleriene til oss på tvers av århundrer. Vi ankommer Mekele og sjekker inn på vårt hotell der. (Frokost, lunsj og middag)

Dallol er et underlig sted. Dette har du nok ikke sett maken til!
Dag 11 - tirsdag 28. januar 2020

Afar-ørkenen

Kan det bli mer spennende enn hva vi i dag og i de følgende dagene skal oppleve? I dag reiser vi i alle fall til «en annen planet»… Vi kjører til Danakil i Afar-nedsenkningen, som omfatter en stor del av Afar-regionen og er blant de laveste stedene på kloden. Her fant man i 1974 det mer enn 3,5 millioner år gamle skjelettet til «Lucy». Det var en verdenssensasjon og vi er muligens i menneskehetens vugge?

Området er jordens varmeste bebodde område. Flere steder ligger over 100 meter under havoverflaten, og temperaturen midt på dagen kan stige til over 50 grader. Dog ikke i januar/februar, så vi slipper unna stekeovnstemperaturer!

Vi kjører til hjertet av Afar, Ahmed Ela Dallol, en oppsiktsvekkende geografiske formasjon som er synlig fra verdensrommet. Her finner vi aktive, fargefulle, varme saltvannskilder med svovelbølger, saltstolper, små gass-geisere og syrebassenger, isolert av saltribber. Dette er lite kjent og få besøker området, men det er en spektakulær opplevelse!

Vår guide er en erfaren geolog og deler av sin kunnskap og erfaring.  Vi besøker også en tørr saltsjø hvor etiopierne i uminnelige tider har brutt opp saltblokker som brukes til forbruk og som inntil ganske nylig også var et betalingsmiddel, – en salt valuta, kan du si… .

Afar-stammen har i minst 1500 år lastet salt på kameler og fraktet til høylandet der det fremdeles er betydelig etterspørsel til god pris. Kamelkaravaner på opptil 3000 dyr vandrer gjennom den lille landsbyen der vi overnatter.  Enten kommer de i solnedgangen for å vandre hele natten frem til markedet, eller tidlig morgen, etter å ha gått hele natten, på vei tilbake fra markedet for å hente ny last. Vi camper i den lille landsbyen, Ahmed Ela og har med egen kokk og mat for dagene i Afar. I landsbyen treffer vi lokalbefolkningen og får et innblikk i deres tøffe hverdag. Vi sover på lokale senger i en lokal hytte eller, for de som har lyst, under åpen himmel, i egen sovepose. (Frokost, lunsjboks på et skyggefullt sted, ofte med en herlig bris og middag)

Kamelkaravane som frakter salt fra saltsjøen i Afar-ørkenen.
Dag 12 - onsdag 29. januar 2020

Opplevelser i Afar-regionen

Etter å ha avviklet campen og spist en god frokost, kjører vi videre til den neste spektakulære opplevelsen Afar-regionen byr på. Gjennom ørken på stivnet lavajord kjører vi til den aktive vulkanen Mount Erta Ale, som betyr «Det rykende fjellet». Vulkanen er 613 meter høy og er kjent for å ha  en av de eldste av verdens tilsammen fem lavasjøer.

Vi ankommer Base Camp som ligger i kort avstand fra toppen av vulkanen. Vi forbereder oss for nattens store opplevelse mens kokken forbereder middagen vår. Etter et godt måltid starter vi en vandring med hodelykter. Det tar ca. 20 minutter å nå til toppen av vulkanen og vandringen er lett/middels krevende. Sekken og soveposen din blir båret opp av kameler. Vi når toppen ca kl 21:00 og står på kanten av en levende vulkan, som har vært aktiv de siste 80 år. Et særdeles spektakulært syn venter oss her. Pass på at du har minnekort med stor kapasitet. Natten kan tilbringes i Base Camp, hvor vi spiser middag, sammen med sjåførene, om du ikke vil gå turen til toppen. Vi overnatter i små hytter på toppen eller nede i Base Camp, på madrass i egen sovepose. (Frokost, lunsjboks og middag)

Det blir spennende timer på toppen av vulkanen Erta Ale...
Dag 13 - torsdag 30. januar 2020

Fra Afar til Mekele

I dag vekkes vi grytidlig med mulighet for tid for soloppgang ved lavasjøen før vi går ned igjen til Base Camp der bilene står parkert. Det blir frokost før vi legger ut på kjøreturen tilbake til Mekele gjennom den østlige skråningen av «The Rift Valley», som Dødehavet, lenger nord, er en del av og som krysser Etiopia og fortsetter videre sørover inn i Kenya. Tilbake i Mekele blir det godt å sjekke inn på vårt hotell igjen og ta seg en god dusj før middag. (Frokost, lunsjboks og middag)

Vi kjører gjennom mange ulike landskaper på turen og kontrastene er store.
Dag 14 - fredag 31. januar 2020

Fra Mekele til Lalibela

Vakre Lalibela er vårt mål for dagen. Byen er unik og ofte beskrevet som «Afrikas Petra» eller «Afrikas Jerusalem». Lalibela er uten tvil Etiopias største turistattraksjon og kirkene der kan igrunnen ikke beskrives, – de må oppleves! På veien fra Mekele kjører vi gjennom de majestetiske Alamata-fjellene og på veien får vi ny innsikt gjennom opplevelser fra bondelandet og landsbyene i Tigray-regionen. Framme i Lalibela er vi ventet på Roha Hotel hvor vi skal spise middag og overnatte. (Frokost, lunsj og middag)

Kors-kirken i Lalibela er hugget ut av fjellet!
Dag 15 - lørdag 1. februar 2020

Lalibela

Vi trenger hele dagen for å oppleve Lalibela og ta inn de mange inntrykkene. Det var Kong Gebre Mesqel Lalibela (1181-1221) som oppførte det som i dag fremstår som nærmest uforståelig – 11 kirker hugget ut av de røde klippene! Området kalte han «Det nye Jerusalem». I dag blir det gjerne omtalt som «verdens åttende underverk». «Med en enorm erfaring og uforståelig smerte ble fjellet til en kirke», skrev en historiker på 1700-tallet. I tillegg finnes det flere huler, krypter og en sammenbindende labyrint av tunneler og ganger mellom flere av kirkene. Stedet kom på UNESCO’s verdensarv liste allerede i 1978. Lalibela er fremdeles et aktivt religiøst sted og også her får vi se ortodokse kristne utøve sin tro og religion. (Frokost, lunsj og middag)

Kors-kirken, Bet Giyorgis, er den best kjente av de 11 fjellkirkene i Lalibela
Dag 16 - søndag 2. februar 2020

Til Addis Ababa og videre mot sør til Dorze-folket

Etter frokost reiser vi til flyplassen for å fly tilbake til Addis Ababa. Her bytter vi fly og setter kurs videre sørover, til Arba Minch. Vi fortsetter vårt «urbefolknings-liv», som startet i Afar. Første natten allerede bor vi hos Dorze-folket, oppe i fjellene, ca 2500 moh. Vi får et innblikk i deres hverdag med mulighet til å delta i flere aktiviteter. Dorze-folket er kjent for å være best til å veve i Etiopia og har et utrolig utvalg av fargerike produkter. De bor på kanten av fjellet med en fantastisk utsikt. Vi besøker det lokale veveriet, pottemakeren samt en lokal familie. Det blir interessante, spennende og lærerike møter. En varm, sydetiopisk velkomst venter deg her hos et folk fylt av glede. Vi overnatter på en lokal lodge. (Frokost, snack på flyene og middag)

Våre møter med urbefolkningen overgår det man kan tenke seg på forhånd!
Dag 17 - mandag 3. februar 2020

Safari på Lake Chamo og videre til Konso

Etter frokost besøker vi det lokale markedet før vi kjører ned til Arba Minch igjen. Her blir det en deilig lunch ved sjøen. I båt drar vi av sted på Lake Chamo for å hilse på store krokodiller og flodhester, samt pelikaner og mange andre fugler som finner sine måltider langs sjøens bredder. Deretter beveger vi oss videre sørover til den kjente landsbyen Konso. Folket her er berømte for sine jordbruks-terrasser, en tradisjon de har hatt de siste 400 år. I 2011 ble Konso registrert på UNESCO’s verdensarvliste. Hele området, på mer enn 50 km2, er terrasser bygget opp av sten mellom små pittoreske landsbyer. Konso har en godt organisert kulturell tradisjon. De eldste muntlige historiene går hele 775 år tilbake – de er blitt fortalt fra generasjon til generasjon. Vi overnatter på Korebta Lodge. (Frokost, lunsj og middag)

Her lever folk slik deres forfedre har gjort det i årtusener.
Dag 18 - tirsdag 4. februar 2020

Til Hammer-folket

Dagen starter med besøk i en liten Konso-landsby hvor vi får et godt innblikk i hvordan stammens hverdagsliv har vært fra eldgammel tid frem til i dag. Vår ferd fortsetter til det sørvestlige hjørnet av Etiopia, nær grensen til Kenya. Her besøker vi flere landsbyer med forskjellige, utrolige, interessante folkegrupper – noen av de siste, store urfolkene i Afrika.

Underveis i dag besøker vi det fargerike markedet der hele fire folkegrupper møtes – et marked du kanskje aldri har opplevd maken til. Folk bærer tunge bører frem til markedet for salg. Om ettermiddagen er ryggene fulle av varer som bringes hjem etter markedsdagen. Folk pynter seg til markedsdagen. Hit kommer både Hammer-, Karo-, Ari- og Benafolket for å bytte sine varer. Et fargesprakende energibilde som bare må oppleves.

Vi ender dagen hos Hammerfolket i nærheten av Turmi. De er stolte, tilfredse og karakterersterke. Dette fantastiske folket lever fortsatt som de har gjort i tusenvis av år, de er varme og fredfulle. I natt er vi gjester hos en Hammer-familie. Vi overnatter i telt, eller om du har lyst, rett under den fantastiske stjernehimmelen, der Melkeveien krysser rett over hodene våre. (Frokost, lunsjboks og middag)

Vår reiseleder sammen med Hammer-folket
Dag 19 - onsdag 5. februar 2020

Hammerfolkets gjester

Å komme ned hit til disse lavtliggende slettene i sør fra det grønne høylandet i nord, føles som en reise ikke bare gjennom rom, men også gjennom tid. I dag er vi Hammerfolkets gjester og får virkelig deres kultur på nært hold. Dette blir enda en dag der kulturer utveksles og mange gode minner skapes. Vi har også mulighet til å besøke en landsby i Karo-stammen som lever på bredden av Omo-elven. Etter å ha sagt farvel til Hammer- og Karostammen, reiser vi til Lodgen i Turmi for overnatting. (Frokost, lunsj og middag)

Barn er sjarmerende world wide, også her langs veien i Etiopia.
Dag 20 - torsdag 6. februar 2020

Besøk hos Mursi-folket

Tidlig morgen kjører vi gjennom Mago-parken, da morgenen er tiden for å kunne se antiloper krysse veien. I dag skal vi besøke Mursifolket. Vi blir mottatt av høvdingen, som forteller oss om deres hverdagsliv – til ettertanke… Mursiene er kjent for sin unike kultur, spesielt kvinnene med tallerken i leppe ogi øre og mennene som ofte er nakne og dekorerer hele kroppen med maling.
Om ettermiddagen er alt klart for et nytt eventyrlig markedsbesøk før vi avslutter dagen. Vi overnatter på Lodge i Jinka. (Frokost, lunsj og middag)

Dette er definitivt opplevelse utenfor allfarvei!
Dag 21 - fredag 7. februar 2020

Retur til Addis Ababa

Etter sen frokost og formiddagen fri, reiser vi til flyplassen i Jinka og vender nesen mot Addis Ababa, der vi lander om ettermiddagen. Vi er tilbake til utgangspunktet for denne eventyrlige reisen. Her har vi hotellrom og mulighet for både dusj og ompakking før siste middag med gjengen – og tradisjonell folkedans. Så går turen til flyplassen igjen og vi starter vår hjemreise. (Frokost, snack på flyet og middag)

Velkommen tilbake til mitt vakre hjemland!
Dag 22 - lørdag 8. februar 2020

Ankomst Gardermoen

Etter å ha flydd gjennom natten, lander vi på Gardermoen kl 07:45 om morgenen. Det er tid for avskjed og med hode, hjerte og kamera fullt av gode minner sier vi hverandre på gjensyn! (Mat på flyet)

 

Merk at det tas forbehold om små endringer i programmet, og at vi på noen deler av programmet nødvendigvis må ta værforbehold.

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert i prisen:

 • Fly Oslo – Addis Ababa – Oslo
 • 4 innenlands flyvninger
 • Overnatting på hotell, lodger og i camper
 • Frokost, lunsj/lunsjboks og middag som nevnt i programmet, uten drikkevarer.
 • Spesielt erfaren guide i Afar – regionen med vulkansk aktivitet
 • Gruppens egen kokk med assistent når vi camper i Afar
 • 6 liter vann pr. person pr. dag når vi camper i Afar
 • En ekstra bil med kokk, assistent, kjøkken, mat og vann for dagene i Afar
 • Kameler som bærer vår bagasje for en overnatting på vår vandring i Afar – til toppen av vulkanen, Mount Erta Ale
 • Madrass for overnatting i lokale hytter på toppen av vulkanen, samt i landsbyen Afar
 • Transport i 4 WD Land Cruisers, med gode sjåfører, i Afar og i sør
 • Transport i buss på resten av reisen
 • Båttur på Chamo-sjøen
 • Telt og madrasser når vi overnatter hos Hammerfolket
 • Engelsktalende, lokal, meget god guide i sør
 • Lokale, engelsktalende guider der det er påkrevd i Etiopia
 • Alle inngangsbilletter til museer, nasjonalparker, Timkat-festivalen m.m., samt avgifter for Afar-regionen
 • Alle aktiviteter beskrevet i programmet

Dette har vi ikke inkludert:

 • Visum som kjøpes på flyplassen i Addis Ababa, USD50
 • Reise- og avbestillingforsikring
 • Alt av drikke, bortsett fra vann når vi camper i Afar
 • 3 lunsjer fordi vi flyr midt på dagen. Her blir det snack på flyet.
 • Tips USD 150,- pr. person, nærmere informasjon om dette før avreise
 • Video- og kameraavgifter enkelte steder

Bosteder:

 • Addis Ababa, 19.-21. januar: Intercontinental Addis Hotel
 • Bahir Dahr, 21.-22. januar: Bahir Dar Grand Resort Hotel
 • Gonder, 22.-23. januar: Goha Hotel
 • Simien Mountain, 23.-24. Januar: Befiker Kossoye Eco Lodge
 • Simien Mountain, 24.-25. januar: Sona Hotel
 • Axum, 25-27. januar: Consular Hotel
 • Mekele, 27.-28. januar: Planet hotel
 • Afar, 28.-30. januar: To forskjellige camper
 • Mekele, 30.-31. januar: Planet hotel
 • Lalibela, 31. januar – 2. februar : Roha hotel
 • Dorze, 2.-3. februar: Lokal lodge
 • Konso, 3.-4. februar: Konso Korebta Lodge
 • Turmi, 4.-5. februar: Camp hos en Hammer-familie
 • Turmi, 5.-6. februar: Turmi Lodge
 • Jinka, 6.-7. februar: Jinka Resort
 • Addis Ababa, 7. februar: Intercontinental Addis Hotel (dagrom for dusj/ompakking)

Det tas forbehold om valutaendringer og små endringer i programmet.

KJEKT Å VITE – FOR VÅR KONTRASTFYLTE REISE I ETIOPIA

Vaksiner: Polio, difteri, kikhoste og stivkrampe, hepatitt A og evt. kolera drikkevaksine for magen. Gul feber anbefales og bør tas tre til fire uker før avreise, senest 10 dager før. Malariatabletter anbefales (spesielt i   syd), samt godt med myggbeskyttelse (se nedenfor). Sjekk med lege/vaksinasjonskontor.

Myggmiddel: Min erfaring er at Autan plus ikke holder. Bruk Citronella eller fra  apoteket, Cactuz, rød for hud og blå for klær, eller Mygga – den virker. Produktet må inneholde DEET. Apoteket sier Cactuz er det sterkeste middelet på markedet.

Medisiner: Faste medikamenter og farmasøytiske produkter må medbringes.

Visum:  Passet må være gyldig minst 6 måneder etter hjemreise. Visum kjøper vi på flyplassen – USD 50,-.

Overnatting: Vi overnatter i telt, på hotell og i lodger. På enkelte plasser bor vi bra og kan nyte alle gode fasiliteter. Andre steder er enklere, men desto mer eksotiske!

Tidssone: Etiopia er to timer foran oss. Kl 12:00 her er kl 14:00 der.

Forsikring: Egen eller kjøpt gjennom Escape Travel. Ta kontakt med oss om du trenger reiseforsikring. Deler av denne turen kan av enkelte forsikringsselskap oppfattes som «ekspedisjon», særskilt Afar-ørkenen. Sjekk med ditt selskap at din forsikring dekker dette.

Temperatur: 24 grader C dagtid og ned til 7 grader C om natten enkelte steder. Når vi er nordover er vi på Afrikas høyslette. Det kan være kaldt både kveld, natt og morgen. På grunn av temperaturforskjellen kan det til tider virke som varmen i Sahara på dagen og kulden i Sibir om natten …

Drikke: Som vann gjelder kun flaskevann. Har du lyst på en gin/tonic, en aquavit el. lign., anbefaler vi å kjøpe det med fra Gardermoen. Du har en kvote inn til Etiopia på 1 liter med vin eller sprit. En flaske etiopisk vin koster ca. kr 40,- og en flaske fransk/italiensk vin kr 160,- og oppover.

Mat:  Maten på turen er god. Likevel vil vi anbefale å ha med «rett i koppen», nøtter, knekkebrød eller lignende da noen dager går med til fantastiske kjøreturer, med få anledninger til å kjøpe noe. Det kan bli avstand mellom måltidene. Kanskje du er fornøyd med det som er, men det er godt å være på den sikre siden. Vannkoker er ikke vanlig på hotellene i Etiopia. Vær oppmerksom på at det er vanskelig å få tak i glutenfritt brød i Etiopia. Trenger du det må du ta med vakuumpakket fra Norge. Til andre måltider kan vi stort sett få tak i glutenfri mat, men spor av gluten kan ikke utelukkes. Evt. andre allergier drøftes fortløpende med reiseleder underveis.

Høyden: Når vi lander i Addis Ababa er vi 2400 moh. Vi kjører opp til ca 3000 moh. Av erfaring er det er godt med en krem for tørre lepper og halspastiller el. lign. for tørr gane. Å puste med maven og å drikke mye vann blir viktig. Høyeste fjell i Etiopia er Ras Dashen på 4 550 moh. i Semien Mountains. Det fjerde høyeste i Afrika.

Gaver: Litt veldedighetsmuligheter hvis du vil. Har du et sett sengetøy (gjerne kreppet) som du tenker å kvitte deg med er det gull verdt for fattige mennesker – og de møter vi mange av. Pent brukte klær (T-skjorter, topper, fleece klær, collegegensere ++) for barn og voksne er populært. Håndklær, solbriller (spesielt for mennene på saltslettene), capser, såpebobler, ballonger, fargeblyanter, penner, blyanter, tegneblokker o.l. er flott. REFLEKS er suverent. De går langs veien og i mørket kan de være vanskelige å se.

Strøm: Det er stort sett det samme som hos oss med 220 V i Etiopia og samme stikkontakter, men spenningsvariasjoner og strømbrudd kan forekomme.

Minnekort: Vær 100 % sikker på at du har nok plass. Vår reiseleder kom hjem med 22 GB med bilder og videoer etter sitt første besøk i dette vakre landet. Ta med en klut for pussing av kameralinsen. Du vil få behov for å ta bort støv.

WiFi er kun tilgjengelig enkelte steder.

Kultur:  Pga kulturelle forskjeller kan vi godt legge igjen korte skjørt og shorts. Shorts litt ned på låret er ok og knebukser er supert. De aller fleste etiopiere er konservative i klesveien, og besøkende oppfordres derfor til å følge lokal skikk og bruk. I Addis Ababa og de større byene er imidlertid vestlig klesskikk i ferd med å få gjennomslag i store grupper. Det etiopiske høylandet er hovedsakelig kristent-ortodoks, og det fastes hver onsdag og fredag. Med unntak av de største hotellene er det kun vegetarmat å oppdrive disse dagene. I muslimske strøk av landet er det muslimske skikker, herunder Ramadan.

Sikkerhet. Det er gjennomgående lite voldskriminalitet i Etiopia sammenliknet med andre afrikanske land. I Addis Ababa møter du fattige og tiggere midt i bykjernen vegg i vegg med nye elegante kjøpesentre. Det første møtet med denne virkeligheten kan føles overveldende. I Etiopia benyttes den julianske kalender, som er nesten 8 år bak vår  gregorianske. Julen feires den 7. januar, nyttår den 11. september. Videre er det mange etiopiere som stiller klokken etter soloppgang-/nedgang. Dette medfører at kl 7 om morgenen for oss vil tilsvare kl 1  for etiopiere. Man bør være oppmerksom på dette når man gjør avtaler. 11. september 2019, i vår kalender, starter de på år 2012 i sin kalender.

Penger: Etiopiske birr. 1 birr = 100 cents, er for tiden kr 0,35. Sedler: 100, 50, 10, 5 og 1. Mynter: 50, 25, 10, 5 og 1 cents. Vi trenger 50,- USD når vi lander – for visum, som nevnt tidligere. Ha dette klart i rede penger, de veksler sannsynligvis ikke. Beløp over USD 3000,- i kontanter må deklareres ved ankomst til landet. Max 200,- birr kan føres inn/ut av landet.Det kan også være smart å ha litt lommepenger i USD eller Euro. Pass på at du får «små» sedler. Sjekk også at du får «fine» sedler. Slitte og skadede sedler blir ikke akseptert. De nekter å motta dem. USD/Euro kan brukes mange steder og kan veksles på de fleste hotellene underveis. Det er også kjekt å ha på slutten av reisen, slik at du slipper å sitte igjen med mange Birr. Eldre USD-sedler kan avvises, så det er viktig at de er av nyere dato, fra 2007 og framover.

Minibanker. Visakort, Mastercard og Diners kan benyttes i Addis Ababa, de aller fleste steder i nord, samt i Arba Mich når vi kommer sørover i landet. Sjekk at bankkortene dine er åpne for bruk i Etiopia (regionssperre).

Shopping: Hovedmarkedet i Addis går for å være det største markedet i Afrika og byr på mengder av både varer og inntrykk. Det beste utvalget av lokale produkter finnes i Addis samt Bahir Dar, Gonder, Aksum og Lalibela. Det er forventet at du pruter på markeder, mens prisen er fast i butikkene. Lokale smykker prises etter vekt på gull/sølv. Ellers finner du treskjæringer, bønneruller, mange forskjellige kors, religiøse malerier, spyd, trommer, kurver, bagger, tekstiler, perledekorert pynt mm.

Bagasje: På flyet kan vi sjekke inn 2 kolli a 23 kg pr. person, samt 8 kg håndbagasje. Men underveis i Etiopia, på innenriksfly og biler/busser, gjelder kun 1 kolli a 23 kg pr. person, samt 8 kg håndbagasje

Vi sender deg flere opplysninger og en detaljert pakkeliste i god tid før avreise!

Kristi Eline Alfredsen

Reiseleder:

Kristi Eline Alfredsen er en eventyrkvinne! Hun utforsker steder og reiseopplegg som ingen andre tilbyr. Med henne kommer du bakenfor turistfasadene og får unike møter med lokalbefolkningen. Kristi Eline legger til rette, fikser og ordner og sørger for at du får en opplevelse helt utenom det vanlige, – samtidig som du får med deg de store turistattraksjonene. Når Kristi Eline ikke er på reisefot, er hun selvstendig næringsdrivende innenfor bedriftsrådgivning og coaching.