Etiopia – annerledes og eksotisk. Med badedager i Mombasa

/ Et uforfalsket og ur-ekte Afrika

 • Lalibelas fjellkirker
 • Axum med imponerende monolitter og tavlene med de ti bud
 • Tana-sjøen og Nilens kilder
 • Simien-fjellene med eventyrlige fjellandskaper, gelada-aper og abyssiniaroser
 • UNESCOs verdensarvliste – tre steder i Etiopia og ett i Kenya
 • Diani-stranden ved Mombasa, et godt sted å nyte solen og havet /li>

Menneskehetens vugge? Noen av våre eldste forfedre skal ha reist seg og begynt å gå på to ben her. Gamle kulturer? Dronningen av Saba skal ha født Menelik her, sønn av kong Salomo. Axum skal ha vært hennes by, og ifølge etiopisk tradisjon oppbevares Paktens Ark med Moseloven på to stentavler i en kirke i denne tidløse byen, hentet hit fra Jerusalem for tre tusen år siden. Naturopplevelser? Mektige fjell, Tana-sjøen med Nilens kilder, brede sletter, aper, fugleliv og – med litt hell – krokodiller. Etiopia er en stor opplevelse. Etiopia har aldri vært koloni og turisme er noe nytt. Etiopierne gjør ting på sin måte.

«… – Av høydepunkter på turen vil vi nevne St. Georg kirken i Lalibela og besøk til bavianene oppe i Simien-fjellene. Forøvrig var det også interessant å oppleve landet Etiopia. Vi har vært i Afrika flere ganger men dette var et annerledes Afrika. Både mennesker og landskap var interessante. At Etiopia var et slikt utpreget fjelland var nytt for oss. Det skyldes vel det forhold og den regionen vi reiste gjennom. Redegjørelsene om den ortodokse kristendommen var også spennende. Ikke minst fortellingene om Arken og dens betydning.»

Brit og Bjørn Norstrøm, deltakere Etiopia og Mombasa 2018

 

Last ned reiseprogram
 • Fyldig rundreise
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

 • Avreisedato 02.02.2019
 • Avreisested Bodø, Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Utsolgt
 • Dager 15 dager

Naturen er storslagen, og severdighetene mange og store. Vi lar oss begeistre av Den blå Nil, Afrikas nest største fossefall. Vi kjører over vidstrakte høysletter og følger ukjente fjellkjeder, en overveldende natur. Men reisen i det nordlige Etiopia er mest knyttet opp mot kultur, historie og religion. Her er mange kirker, små, men vakre på sitt vis. Etiopia var det første landet etter Armenia som bekjente seg til kristendommen, og kristendommen har vært offisiell religion her siden 200-tallet. Troen er sterkt til stede i Etiopia, og er en viktig del av folks dagligliv. En av landets største attraksjoner er de elleve stenkirkene i den hellige by, Lalibela. Disse vakre kirkene fra trettenhundretallet er hugget ned i klippene og forbundet med underjordiske ganger. De betjenes fremdeles av prester som opprettholder de gamle seremoniene fra tidligere tider.

Etiopia er et av få land i Afrika som ikke har vært kolonisert av europeere, et land som har vært isolert og politisk uavhengig. Av den grunn har folket klart å bevare mye av sin kulturelle identitet. Etiopia har sine egne språk, sin egen skrift, sin egen mat og drikke, sin egen kirke og sine egne helgener, – til og med sin egen kalender og sin egen tidsregning. Et interessant, spennende og særpreget land som ikke ligner noe annet land i Afrika. Og samtidig er det et autentisk Afrika, ærlig og rett fram, uten særlig mye av det ferniss av vestlighet som preger land med kolonifortid. Etiopia er annerledes i utgangspunktet, og etiopierne vet det:

–  Vi er et kultivert folk, sier de. Vi mener det skyldes vår tro.

Dette er en reise for deg som vil se, lytte og lære, og tilegne deg kunnskap om et land, et folk og en sivilisasjon som har vært lite besøkt av turister. En kultur som er veldig annerledes enn vår egen… Når det er sagt, er det bare å ønske velkommen til en unik og uforglemmelig reiseopplevelse!

En vinterhvil: En kort flytur mot sør ligger Mombasa, og en farverik ferjetur sør for Mombasa den fine stranden Diani. Her er finkornet hvit sand, salte bølger, korallrev som lokker snorklere, muligheter for utflukter til viltreservat og kolonihistorie. Et rolig og godt sted for å samle seg etter vår intense rundreise i Etiopia.

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

2. februar - Oslo - Addis Abeba

Avreise fra Oslo Lufthavn med Ethiopian Airlines på kvelden med kort mellomlanding i Stockholm og videre til Addis Abeba, der vi ankommer på tidlig morgen.

Dag 2

3. februar - Addis Abeba – Bahir Dar med Tana-sjøen og Den blå Nil

Etter innreiseformaliteter flyr vi videre med Ethiopian til Bahir Dar på bredden av Tana-sjøen.

Om ettermiddagen reiser vi til Tis Isat, ca. 30 km fra Tana-sjøen. Her kaster Den blå Nil seg ut i virvlende fossefall. Fossene er ikke synlige fra veien, så vi har en liten vandring foran oss, gjennom fint kulturlandskap, langs stier som bringer oss tett innpå disse enorme fossefallene – som nok er preget av demninger oppstrøms.

Dag 3

4. februar - Krysse Tanasjøen, fra Bahir Dar til Gondar

Vi tilbringer det meste av dagen i båt, med flere stopp underveis for å besøke noen av de eldgamle kirkene som ligger på odder og små øyer rundt om i sjøen, godt gjemt i kaffeplantasjer og naturlig vegetasjon. Mange av kirkene og klostrene har skattkamre med vakre prosesjonskors og illuminerte manuskripter. De fleste er imidlertid bevoktet og betjent av munker og prester – alle menn – som ikke alltid tar imot kvinnelige besøkende. I alle fall er turen over Tana-sjøen, Etiopias største, en opplevelse av sol og vann og natur (husk solkrem!). Ut på ettermiddagen når vi bryggeplassen i Gorgora, og kjører et par timer gjennom vakkert terreng og spennende landsbyer til Gondar.

Dag 4

5. februar - Gondar

På morgenen ser vi ”den kongelige gård” med kong Fasilidas’ slott, som skriver seg fra midt på 1600-tallet, med innflytelse fra portugisisk, axumittisk og indisk arkitektur. I tillegg til kong Fasilidas, går det historier om hans sønn, keiser Yohannes, og hans sønn igjen, keiser Iyasu – og om den sagnomsuste keiserinne Mintewab. Slottskomplekset restaureres av UNESCO. Vi skal også besøke Fasilidas’ bad og se et par av Gondars 44 kirker – fredfylte Debre Sahay Maryam og den vakkert dekorerte Debre Birhan Selassie, ”Treenigheten av Lyset”, med hele engleskaren i takmalerier.

Gondar
Dag 5

6. februar - Gondar - Simien-fjellene

På formiddagen kjører vi inn i Simien-fjellene, en av Afrikas mektigste fjellkjeder, med flere topper på mer enn 4000 m, blant dem Etiopias høyeste, Ras Dashen 4.620 moh. Viktigere enn høydene er det at landskapet er usigelig vakkert, med dype slukter, platåer og alpine enger. Vi skal ut å gå litt i dette som kalles den afro-alpinske sone, se kjempelobelia og snuse på stedegne abyssinia-roser, og hilse på gelada-aper som gresser i store flokker og ikke er det minste skeptiske til tobente, vi har aldri vært deres fiender! De er så utrolig godt tilpasset livet i de ville fjellsidene. Vår lodge ligger på 2.360 moh – dynejakken kommer til nytte!

Simien-aper
Dag 6

7. februar Simien-fjellene – Axum

>Vi fortsetter å utforske landskaper – de er et eventyr, natur og landsbyer i Simien, krysser den mektige Tekeze-elven, grense mot Tigray-provinsen, og kjører etterhvert videre til Axum, dronningen av Sabas legendariske hjemsted, hvor vi kommer fram sent på ettermiddagen.

Simien-fjellene
Dag 7

8. februar - Axum og Yeha

Allerede flere hundre år før Kristus var Axum en stor og mektig by med en høyt utviklet sivilisasjon. Det sies at dronningen av Saba levde i Axum, og her fødte hun Menelik, kong Salomos sønn. Byen var et viktig knutepunkt på handelsveien mellom Afrika og Asia. Den var også et viktig sted for kristendommen i Etiopia. Etiopierne mener at Paktens Ark oppbevares i St. Maria av Zion-kirken i Axum. Like utenfor byen finnes syv granittobelisker, monolitter som veier opptil 500 tonn. Italienerne stjal i 1937 en av dem, og den kom for sju-åtte år siden ”hjem” igjen etter å ha vært bortført og plassert i Roma under Mussolini.

Vi kjører ut gjennom Tigray-provinsens praktfulle landskaper til Adwa, hvor en dårlig utstyrt etiopisk hær sto imot en italiensk invasjon i 1896. Vi besøker det eldgamle Yeha-tempelet. Yeha var Etiopias første kjente hovedstad og fødested for landets tidligste sivilisasjon. Stedet ble trolig grunnlag av kolonister fra det sørlige Arabia og sandstensruinene her minner mye om hva man i dag finner i Jemen på den arabiske halvøy.

Obelisker ved Axum
Dag 8

9. februar - Fly til Lalibela, besøk i stenkirkene

Formiddagsfly fra Axum til Lalibela, oppkalt etter en konge ved samme navn. Det var han som på tolvhundretallet satte i gang byggingen av de berømte stenkirkene, til sammen 11 gudshus hugget ned i klippene. Lalibela ligger ved foten av et 4200 meter høyt fjell, fritt og luftig. Noen av kirkene er blitt hugget direkte ut av fjellet, noen nærmest gjemt i dype grotter, mens atter andre står som obelisker i landskapet. Dette er helt klart en av Etiopias største attraksjoner, og folk har valfartet hit siden femtenhundretallet. Lalibela er et av kirkehistoriens viktigste steder, ikke bare på det afrikanske kontinent, men i hele den kristne verden.

St. Georgs kirke i Lalibela
Dag 9

10. februar - Lailbela

Med jeeper legger vi ut på en fin formiddagstur opp til kirken Asheten Mariam, som ligger nesten på toppen av et 4000 meter høyt fjell utenfor Lalibela. Landskapet er vakkert, men terrenget er nokså bratt, så til tider må vi ta bena fatt. Vel fremme vil vi se at kirken er i nokså dårlig forfatning, men utsikten fra toppen er til gjengjeld slående. Prestene trodde i sin tid at de her var nærmere Gud og himmelen, lett å forstå når vi skuer utover det etiopiske landskapet. – Umåtelig vakkert! Vi fortsetter vår befaring av kirkene i Lalibela stille og rolig, med en pust i bakken inn i mellom. På ettermiddagen besøker vi en familie som vil lære oss å lage nasjonalretten injera, en dampet lefse, og wat, ledsagende stuing.

Om litt er kaffen klar... Etiopia er kaffens vugge. Den smaker fortreffelig.
Dag 10

11. februar Lalibela – fly til Addis Abeba

Fly settes inn etter behov, man vet aldri riktig når de kommer og når de går, men de er ellers gode nok, og i løpet av formiddagen flyr vi tilbake til Addis Abeba. Vi besøker vi blant annet nasjonalmuseet med mumien Lucy, et av de aller første mennesker, og ser Trefoldighetskirken, overraskende europeisk, med graven til keiser Haile Selassie og hans dronning. En tur gjennom Merkato, den store markedsplassen. På kvelden middag med etiopisk mat og sang og folkedans.

 

Den etiopiske ortodokse kirke er et av de eldste trossamfunn i verden.
Dag 11

12. februar - Addis Abeba – Mombasa

Formiddagsfly til Mombasa, innreiseformaliteter, og så en drøy time å kjøre til Diani Beach. Tid for å strekke ut!

Dag 12

13. februar - Diani-stranden

Godt å slappe av på hotellet, her er have med svømmebasseng og bar, og lang fin strand.

Reiseleder vil være behjelpelig med tips og ideer til utflukter og aktiviteter.

Dag 13

14. februar - Diani-stranden, formiddagstur til Mombasa

Mombasa er Kenyas nest største by, og fortjener et besøk. Vi benytter formiddagen til en tur sammen. I sjøkanten ligger den mektige festningen Fort Jesus, bygget av portugiserne i perioden 1593 – 1596, et av de fineste eksempler på deres måte å bygge festninger på, sies det. De hadde erfaring! Dramatisk historie: Festningen skiftet hender 9 ganger mellom 1631 og 1875, da britene omsider overtok. Stikkord er nok slavehandel. I Gamlebyen er fine gamle hus med flotte dører, i ferd med å bli restaurert og stemningsfullt. Byen har også et myldrende marked – verd å oppleve!

Jesus Fort, Mombasa
Dag 14

15. februar - Mombasa – hjemreise

Vi forlater rommene ved lunsjtid, og litt ut på ettermiddagen kjører vi til flyplassen for Ethiopians fly til Addis Abeba. God tid til transitt-formaliteter før flyavgang kort før midnatt.

Dag 15

16. februar - Hjemme igjen

Etter en kort mellomlanding i Stockholm – vi blir om bord – lander vi på Oslo Lufthavn en mørk vintermorgen medberegnet ankomsttid kl. 0745.

Reisebetingelser

Prisen inkluderer:

 • Flyreise med Ethiopian Airlines på økonomiklasse
 • Overnatting i dobbeltrom på turistklasse-hoteller
 • Full pensjon i Etiopia, frokost og middag i Kenya, all transport og utflukter, etc. iflg. programmet
 • Etiopisk og kenyansk guide og norsk reiseleder som er med på hele turen

Tilleggskostnader:

 • Enkeltrom 5500,-
 • Personlige forsikringer
 • Visumkostnader. For tiden USD 50 for visum for hvert land på flyplassen ved ankomst
 • Driks til guider, sjåfører osv., samt drikke til maten, ev. vaksiner og andre personlige utgifter

 

Prisen er basert på kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. april 2018, og minimum 15 deltakere i gruppen. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss retten til å heve prisen eller i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 30 dager før avreise. Vi tar også forbehold om nødvendige endringer av reiserute, tider, hoteller, etc., både før avreise og etter at turen har startet.

 

Hoteller:

Avanti Blue Nile Resort Bahir Dar 3-4 februar
Goha Hotel, Gondar 4-6 februar
Simien Lodge, Simien 6-7 februar
Sabean Hotel, Axum 7-9 februar
Maribela Lodge, Lalibela 9-11 februar
Jupiter Hotel International, Addis Abeba 11-12 februar
Jacaranda Indian Ocean Beach Resort, Diani / Mombasa 12-15 februar