Etiopia – annerledes og eksotisk, med den store høytiden meskel

/ Et uforfalsket og ur-ekte Afrika

 • Lalibelas fjellkirker
 • Axum med imponerende monolitter og tavlene med de ti bud
 • Tana-sjøen og Nilens kilder
 • Simien-fjellene med eventyrlige fjellandskaper, gelada-aper og abyssiniaroser
 • UNESCOs verdensarvliste – tre steder og den store meskelhøytiden
 •  Krokodiller og flodhester på bredden av Chmo-sjøen
 • Farverike folkeslag i sør: Karo, hamr, mursi og mange flere

Menneskehetens vugge? Noen av våre eldste forfedre skal ha reist seg og begynt å gå på to ben her. Gamle kulturer? Dronningen av Saba skal ha født Menelik her, sønn av kong Salomo. Axum skal ha vært hennes by, og ifølge etiopisk tradisjon oppbevares Paktens Ark med Moseloven på to stentavler i en kirke i denne tidløse byen, hentet hit fra Jerusalem for tre tusen år siden. Naturopplevelser? Mektige fjell, Tana-sjøen med Nilens kilder, brede sletter, aper, fugleliv og – med litt hell – krokodiller. Etiopia er en stor opplevelse. Etiopia har aldri vært koloni og turisme er noe nytt. Etiopierne gjør ting på sin måte.

«… – Av høydepunkter på turen vil vi nevne St. Georg-kirken i Lalibela og besøk til bavianene oppe i Simien-fjellene. Forøvrig var det også interessant å oppleve landet Etiopia. Vi har vært i Afrika flere ganger men dette var et annerledes Afrika. Både mennesker og landskap var interessante. At Etiopia var et slikt utpreget fjelland var nytt for oss. Det skyldes vel det forhold og den regionen vi reiste gjennom. Redegjørelsene om den ortodokse kristendommen var også spennende. Ikke minst fortellingene om Arken og dens betydning.»

Brit og Bjørn Norstrøm, deltakere Etiopia og Mombasa 2018

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 53 900,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 19.09.2020 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 19 dager
 • Fyldig rundreise, i nord og sør
Reiseleder
Gunnar Skjolden

Avreiser

 • Avreisedato 19.09.2020
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 19 dager
 • Priser fra 53 900,-

Naturen er storslagen, og severdighetene mange og store. Vi lar oss begeistre av Den blå Nil med Afrikas nest største fossefall. Vi kjører over vidstrakte høysletter og følger ukjente fjellkjeder, en overveldende natur. Men reisen i det nordlige Etiopia er mest knyttet opp mot kultur, historie og religion. Her er mange kirker, små, men vakre på sitt vis. Etiopia var det første landet etter Armenia som bekjente seg til kristendommen, og kristendommen har vært offisiell religion her siden 200-tallet. Troen er sterkt til stede i Etiopia, og er en viktig del av folks dagligliv. En av landets største attraksjoner er de elleve stenkirkene i den hellige by, Lalibela. Disse vakre kirkene fra trettenhundretallet er hugget ned i klippene og forbundet med underjordiske ganger. De betjenes fremdeles av prester som opprettholder de gamle seremoniene fra tidligere tider.

Sørover: Vi skal krysse Great Rift-dalen og utforske stammeområder der vi møter farverike folk som hamr og mursi – og kjøre under store trær der silkeaper holder vakt og skvaldrer med utrolig energi dersom noe særskilt skjer. Det er ikke en safari, og vi legger mer vekt på å møte mennesker enn ville dyr. Men Chamo-sjøen har krokodiller og elefanter, og vi har da sett elefanter også.

Etiopia er et av få land i Afrika som ikke har vært kolonisert av europeere, et land som har vært isolert og politisk uavhengig. Av den grunn har folket klart å bevare mye av sin kulturelle identitet. Etiopia har sine egne språk, sin egen skrift, sin egen mat og drikke, sin egen kirke og sine egne helgener, – til og med sin egen kalender og sin egen tidsregning. Et interessant, spennende og særpreget land som ikke ligner noe annet land i Afrika. Og samtidig er det et autentisk Afrika, ærlig og rett fram, uten særlig mye av det ferniss av vestlighet som preger land med kolonifortid. Etiopia er annerledes i utgangspunktet, og etiopierne vet det:

–  Vi er et kultivert folk, sier de. Vi mener det skyldes vår tro.

Dette er en reise for deg som vil se, lytte og lære, og tilegne deg kunnskap om et land, et folk og en sivilisasjon som har vært lite besøkt av turister. En kultur som er veldig annerledes enn vår egen. En nasjon som opplever økonomisk vekst og store endringer.  Når alt er sagt, er det bare å ønske velkommen til en unik og uforglemmelig reiseopplevelse!

– Etiopia, landet med 13 måneder solskinn!

 

Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

19. september: Avreise fra Oslo

Avreise fra Oslo Lufthavn med Ethiopian Airlines på kvelden med kort mellomlanding i Stockholm og videre til Addis Abeba, der vi ankommer på tidlig morgen.

Dag 2

20. september: Addis Abeba – Bahir Dar med Tana-sjøen og Den blå Nil

Etter innreiseformaliteter flyr vi videre med Ethiopian til Bahir Dar på bredden av Tana-sjøen.

Om ettermiddagen reiser vi til Tis Isat, ca. 30 km fra Tana-sjøen. Her kaster Den blå Nil seg ut i virvlende fossefall. Fossene er ikke synlige fra veien, så vi har en liten vandring foran oss, gjennom fint kulturlandskap, over den «portugisiske broen» og langs stier som bringer oss tett innpå disse enorme fossefallene – som nok er preget av demninger oppstrøms.

 

Dag 3

21. september: Krysse Tanasjøen, fra Bahir Dar til Gondar

Vi tilbringer det meste av dagen i båt, med flere stopp underveis for å besøke noen av de eldgamle kirkene som ligger på odder og små øyer rundt om i sjøen, godt gjemt i kaffeplantasjer og naturlig vegetasjon. Mange av kirkene og klostrene har skattkamre med vakre prosesjonskors og illuminerte manuskripter. De fleste er imidlertid bevoktet og betjent av munker og prester – alle menn – som ikke alltid tar imot kvinnelige besøkende. Vi finner steder som ønsker velkommen!  I alle fall er turen over Tana-sjøen, Etiopias største, en opplevelse av sol og vann og natur (husk solkrem!). Ut på ettermiddagen når vi bryggeplassen i Gorgora, og kjører et par timer gjennom vakkert terreng og spennende landsbyer til Gondar.

Dag 4

22. september: Gondar

På morgenen ser vi ”den kongelige gård” med kong Fasilidas’ slott, som skriver seg fra midt på 1600-tallet, med innflytelse fra portugisisk, axumittisk og indisk arkitektur. I tillegg til kong Fasilidas, går det historier om hans sønn, keiser Yohannes, og hans sønn igjen, keiser Iyasu – og om den sagnomsuste keiserinne Mintewab. Slottskomplekset restaureres av UNESCO. Vi skal også besøke Fasilidas’ bad og se et par av Gondars 44 kirker – fredfylte Debre Sahay Maryam og den vakkert dekorerte Debre Birhan Selassie, ”Treenigheten av Lyset”, med hele engleskaren i takmalerier.

Gondar
Dag 5

23. september: Gondar - Simien-fjellene

På formiddagen kjører vi inn i Simien-fjellene, en av Afrikas mektigste fjellkjeder, med flere topper på mer enn 4000 m, blant dem Etiopias høyeste, Ras Dashen 4.620 moh. Vi skal ikke så høyt – vktigere enn høydene er det at landskapet er usigelig vakkert, med dype slukter, platåer og alpine enger. Vi skal ut å gå litt i dette som kalles den afro-alpinske sone, se kjempelobelia og snuse på stedegne abyssinia-roser, og hilse på gelada-aper som gresser i store flokker og ikke er det minste skeptiske til tobente, vi har aldri vært deres fiender! De er så utrolig godt tilpasset livet i de ville fjellsidene. Vår lodge ligger på drøyt 2.000 moh – dynejakken kommer til nytte!

Simien-aper
Dag 6

24. september: Simien-fjellene – Axum

Vi fortsetter å utforske landskaper – de er et eventyr, natur og landsbyer i Simien, krysser den mektige Tekeze-elven, grense mot Tigray-provinsen, og kjører etterhvert videre til Axum, dronningen av Sabas legendariske hjemsted, hvor vi kommer fram sent på ettermiddagen.

Simien-fjellene
Dag 7

25. september: Axum og Yeha

Allerede flere hundre år før Kristus var Axum en stor og mektig by med en høyt utviklet sivilisasjon. Det sies at dronningen av Saba levde i Axum, og her fødte hun Menelik, kong Salomos sønn. Byen var et viktig knutepunkt på handelsveiene mellom Afrika og Asia. Den var også et viktig sted for kristendommen i Etiopia. Etiopierne mener at Paktens Ark med tavlene for de ti bud oppbevares i St. Maria av Zion-kirken i Axum. Like utenfor byen finnes syv granittobelisker, monolitter som veier opptil 500 tonn. Italienerne stjal i 1937 en av dem, og den kom for ti-tolv år siden ”hjem” igjen etter å ha vært bortført og plassert i Roma under Mussolini.

Vi kjører ut gjennom Tigray-provinsens praktfulle landskaper til Adwa, hvor en dårlig utstyrt etiopisk hær sto imot en italiensk invasjon i 1896. Vi besøker det eldgamle Yeha-tempelet. Yeha var Etiopias første kjente hovedstad og fødested for landets tidligste sivilisasjon. Stedet ble trolig grunnlag av kolonister fra det sørlige Arabia og sandstensruinene her minner mye om hva man i dag finner i Jemen på den arabiske halvøy.

Obelisker ved Axum
Dag 8

26. september: Fly til Addis Abeba, Meskel-høytid

Formiddagsfly til Addis Abeba, der vi skal oppleve ett av reisens store høydepunkter: I dag er meskel, en kirkelig høytid som markerer at dronning Helena, den store keiser Konstantins mor, reiste på pilegrimsferd til Det hellige land og fant Jesu sanne kors der hvor Gravkirken i Jerusalem står i dag. Det sies at hun tente et bål fordi hun hadde en drøm om at røk fra et bål ville vise vei stedet der korset var. Dagen feires med ”mai-stang” på etiopisk, og med baunebrann. Troende vil tegne et kors av sot fra bålene i pannen, det vil være prosesjoner, messesang og gudstjenester. Tusenvis av geistlige i flagrende liturgiske gevanter, med prosesjonskors,  forgylte kroner og silkeparasoller, – Det er en begivenhet å få overvære meskel sammen med byens befolkning, ja, både folk flest og prester og diakoner omslutter oss og inkluderer oss.

St. Georgs kirke i Lalibela
Dag 9

27. september: Fly til Lalibela

Formiddagsfly fra Axum til Lalibela, oppkalt etter en konge ved samme navn. Det var han som på tolvhundretallet satte i gang byggingen av de berømte stenkirkene, til sammen 11 gudshus hugget ned i klippene. Lalibela ligger ved foten av et 4200 meter høyt fjell, fritt og luftig. Noen av kirkene er blitt hugget direkte ut av fjellet, noen nærmest gjemt i dype grotter, mens atter andre står som obelisker i landskapet. Dette er helt klart en av Etiopias største attraksjoner, og folk har valfartet hit siden femtenhundretallet. Lalibela er et av kirkehistoriens viktigste steder, ikke bare på det afrikanske kontinent, men i hele den kristne verden.

Om litt er kaffen klar... Etiopia er kaffens vugge. Den smaker fortreffelig.
Dag 10

28. september: Lalibela

Vi fortsetter vår befaring av kirkene i Lalibela stille og rolig, med en pust i bakken inn i mellom. På ettermiddagen besøker vi en familie som vil lære oss å lage nasjonalretten injera, en dampet lefse, og wat, ledsagende stuing. Etterpå blir det etiopisk kaffe, tilberedt fra grunnen av, det lukter – og smaker – vidunderlig. Og et glass tej, etiopisk mjød.

Den etiopiske ortodokse kirke er et av de eldste trossamfunn i verden.
Dag 11

29. september: Fly til Addis Abeba, kjøre til Lagano

I løpet av formidagen flyr vi tilbake til Addis Abeba, og forbereder oss på et taktskifte, i ettermiddag skal vi ut på landeveien mot sør.

Etter et par timer gjennom småbyer og kollelandskaper kommer vi ned i The Rift Valley, forkastningen som strekker seg fra Libanon gjennom Jordandalen og Rødehavet og hele Øst-Afrika like til det sørlige Afrika. Den etiopiske delen av Rift Valley er flate åpne savanner med innsjøer, spennende byer og eldgamle trær. Et helt annet landskap enn det vi har sett i Nord-Etiopia, og ganske annerledes mennesker og kulturer.

Vi når fram til vårt hotell, fint beliggende på bredden av Langano-sjøen.

Langano-innsjøen
Dag 12

30. september: Langano - Arbaminch

En lang og spennende kjøretur fra Langano til Arba Minch, en større by lengre sør i landet. Turen går videre gjennom Rift Valley. Vi passerer fjellandsbyer og hilser på lokale folk, ser mer åpne områder rundt de mange innsjøene i denne dalen, menneskehetens vugge. Det er gjort arkeologiske funn som tyder på at det var her i Øst-Afrika at det første mennesket reiste seg og gikk på to ben. Arba Minch ligger spektakulært på kanten av en klippe med herlig utsikt over Abaya- og Chamo-sjøene. Byen kalles ikke Himmelbroen for ingenting!

Utsikten over Chamo og Abaya-innsjøene.
Dag 13

1. oktober: Arbaminch - Jinka

På formiddagen båttur på Chamo-sjøen. Fisk vaker og hopper etter insekter, nil-krokodiller ligger gjerne på land og slikker sol, men hopper i sjøen om vi kommer for nær, flamingoer står stille og betrakter livet, og hvor er flodhestene? Vi fortsetter nå med jeeper, veiene forvandles til stier med hjulspor fulle av støv – det merkes – og kjører gjennom Konso-området. Vi får se noen av de mystiske totem-pælene som er satt opp til ære for de døde. Konso’ene har inntil nylig levd helt uten påvirkning av sivilisasjonene rundt seg. De har en rik kultur å støtte seg til, og de har gjennom århundreder utviklet en helt unik måte å dyrke den tørre jorden i området. De er også kjent for sine tekstiler. Videre til Jinka, der vi prøver å få møte noen av stammene i området, ari, tsemai og benna. Vi håper å få se det lokale museet, som er viet folkeliv og tradisjoner i den sydlige delen av Omo.

 

Totempåler i Konso, Omodalen
Dag 14

2. oktober: Jinka - Turmi

Veistandarden er etter hvert ubeskrivelig, men landskapet er praktfullt, med skogkledte høyder, kaktus-lunder, termittuer og buskland. Vi passerer en og annen landsby befolket av forskjellige grupper. Ut på ettermiddagen når vi fram til nasjonalparken Mago. Er vi heldige, kan vi få øye på både løve, leopard, sjiraff og elefant, men noen garanti har vi ikke. Krypskyttere er et voksende problem i dette frodige eldorado for Etiopias villdyr. Uansett er det et rikt dyreliv, så selv om vi ikke får øye på de store kjente, har vi muligheter til å se flokker av bøfler, sebra og diverse antilopearter. I området ved Mago holder noen av de mest farverike minoritetsgruppene til. Territoriet til mursi-folket ligger på den andre siden av Mago-elven, utilgjengelig for ethvert motorisert kjøretøy, men de har en landsby som det er mulig å komme til, og vi besøker dem gjerne. Karakteristisk for mursi-folket er lertallerkenene som settes inn i kvinnenes underlepper. Å prøve å forklare meningen med tallerkenene er umulig, dette må vi bare oppleve. Vi trenger oss ikke på, la dem styre ”stevnemøtet”!

Så blir landskapet tørrere – og støvet mer intenst! Vi når hamr-stammens hovedby ved Turmi ved solnedgang.

Mursi-kvinne
Dag 15

3. oktober: Turmi

Med base i Turmi har vi en dag med lite kjøring, og tid til å utforske området og møte lokale folkegrupper. Områdene rundt Murulle er karo’enes territorium. De er kjent for sin kroppsmaling. Menn maler kroppen med hvit kalk blandet med fett for å gjøre seg attraktive for kvinner, skremme fiender fra andre stammer og, i det hele tatt, pynte seg og styrke sin status. Mange påfører seg også arr for å tøffe seg og se flotte ut. Og kvinnene har sine tradisjoner. Karo’ene lever av dyrehold og jordbruk med produksjon av mais, sorghum og bønner.

Nær Turmi er hamr-folkets land. Her er det kvinnene og deres antrekk og frisyrer som tar all oppmerksomheten. De er flotte! Unge menns frisyrer er heller ikke å forakte.

Unge gutter fra Karo-stammen
Dag 16

4. oktober: Turmi - Arba Minch

Vi finner andre veier tilbake mot Arba Minch, og etter hvert blir veiene bedre, og vi kan sette opp farten litt, men ikke mer enn at vi tar oss tid til å besøke landsbyer befolket av flere stammer. Landskapene er som en bildebok! Vi når Arba Minch utpå ettermiddagen. Fisk til middag? Sjøene ved Arba Minch er rike på fisk, og de lokale fiskerne er de beste i landet, sies det. Kanskje de haler en nilabbor i land før maten.

Landsby nær Arba Minch
Dag 17

5. oktober: Arbaminch - Awassa

Vi kjører nordover gjennom Rift Valley. Veien er god nå, og det går radig. Dette er dorze-territorium, og vi besøker en av deres landsbyer. Dorze bor i flotte tukul-hytter, opptil 12 meter høye. De er viden kjent for å veve bomullstekstiler og de er dyktige keramikere. Deres viktigste plante er falske bananer, som utnyttes til siste trevl – og de brygger utmerket araki, de modige skal nok få smake.

Ut på ettermiddagen når vi Awasa, og tar inn på et av langdistanseløperen Haile Gebreselassies hoteller. Ser ham neppe – han har løpt fra de fleste.

 

Dorze-stammen er kjent for sine flotte vevde tekstiler.
Dag 18

6. oktober Awassa- Addis Abeba

Vi fortsetter nordover gjennom Awash-bekkenet, og nærmer oss Addis Abeba ad gode veier. Fem mil sør for byen ligger Melka Kunture, hvor arkeologer de siste femti årene har avdekket mer enn tretti stenalderboplasser, den eldste 1,7 millioner år gammel. En av stenalderens ressurser var en klippe med obsedian, vulkansk glass. Folk brukte dette til å lage redskaper, og det er funnet mengder av dem. Italienske arkeologer har bygget et lite, moderne museum på stedet. Et par mil herfra ligger stele-parken i Tiya, en samling av reiste monolitter som hever seg et par meter over bakken. Her er funnet benrester, så det var en gravplass, men hva betyr relieffene på stenene? Stedet står på UNESCOs verdensarvliste.

Så til Addis Abeba, hvor vi vil besøke nasjonalmuseet og «hilse på» Lucy / Disknesh, fossilene av en av våre aller tidligste «formødre», gjerne også en tur gjennom Merkato, byens enorme torv- og basarområde. Vi håper å nå en kjapp dusj før vi tar kvelden med en utmerket avskjedsmiddag og etiopiske danser, innen vi starter vår hjemreise. Flyavgang fra Addis Abeba med Ethiopian Airlines straks før midnatt via Stockholm, og ankomst Oslo på morgenen 7. oktober

Dag 19

7. oktober: Hjemkomst

Vi kommer til Oslo litt ut på morgenen – det er høst!

Reisebetingelser

Alt dette er inkludert:

 • Flyreise med Ethiopian Airlines på økonomiklasse
 • Overnatting i dobbeltrom på turistklasse-hoteller
 • Full pensjon i Etiopia, all transport og utflukter, etc. iflg. programmet
 • Etiopisk og norsk reiseleder som er med på hele turen

Tilleggskostnader:

 • Personlige forsikringer
 • Visumkostnader. For tiden ca. USD 50 for visum på flyplassen ved ankomst
 • Driks til guider, sjåfører osv., samt drikke til maten, ev. vaksiner og andre personlige utgifter

 

Prisen er basert på kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. desember 2019, og minimum 15 deltakere i gruppen. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss retten til å heve prisen eller i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 30 dager før avreise. Vi tar også forbehold om nødvendige endringer av reiserute, tider, hoteller, etc., både før avreise og etter at turen har startet.

Det er fremdeles knapt med overnattingssteder i Etiopia. Standarden på hoteller og restauranter er lavere enn i andre afrikanske turistland, men mye har skjedd de siste årene, og vi skal gjennomgående bo og spise helt fint, men ikke helt som andre land vi ofte besøker. Et par kjøreetapper er også krevende for både sjåfører og passasjerer, men veien blir bedre år for år, det går greit.

Hoteller:

20 – 21. sept.  Avanti Blue Nile Resort Bahir Dar

21 – 23. sept. Mayleko Lodge  Gondar

23 – 24. sept. Simien Lodge, Simien

24 – 26. sept Sabean Hotel, Axum

26 – 27. sept. Golden Tulip Hotel

27 – 29. sept. Maribela Lodge, Lalibela 

29 – 30. sept. Sabana Beach Resort, Lagano

30 – 1. og 4- 5. okt. Haile Arbaminch Resort, Arbaminch

1 – 2. okt. Eco Omo Lodge, Jinka

2 – 4. okt. Buska Lodge, Turmi

5 – 6. okt. Haile Hawassa Resort, Awassa

Med forbehold om endringer.