19. september: Avreise fra Oslo Lufthavn med Ethiopian Airlines på kvelden med kort mellomlanding i Stockholm og videre til Addis Abeba, der vi ankommer på tidlig morgen.

Ethiopierne er gjestfrie og smilet ligger aldri langt unna.
Et uforfalsket og ur-ekte Afrika
Menneskehetens vugge? Noen av våre eldste forfedre skal ha reist seg og begynt å gå på to ben her. Gamle kulturer? Dronningen av Saba skal ha født Menelik her, sønn av kong Salomo. Axum skal ha vært hennes by, og ifølge etiopisk tradisjon oppbevares Paktens Ark med Moseloven på to stentavler i en kirke i denne tidløse byen, hentet hit fra Jerusalem for tre tusen år siden. Naturopplevelser? Mektige fjell, Tana-sjøen med Nilens kilder, brede sletter, aper, fugleliv og – med litt hell – krokodiller. Etiopia er en stor opplevelse. Etiopia har aldri vært koloni og turisme er noe nytt. Etiopierne gjør ting på sin måte.
17 frokoster, 17 lunsjer og 17 middager inkludert
19. september: Avreise fra Oslo Lufthavn med Ethiopian Airlines på kvelden med kort mellomlanding i Stockholm og videre til Addis Abeba, der vi ankommer på tidlig morgen.
Ethiopierne er gjestfrie og smilet ligger aldri langt unna.
Frokost, lunsj, middag
20. september: Etter innreiseformaliteter flyr vi videre med Ethiopian til Bahir Dar på bredden av Tana-sjøen.
Om ettermiddagen reiser vi til Tis Isat, ca. 30 km fra Tana-sjøen. Her kaster Den blå Nil seg ut i virvlende fossefall. Fossene er ikke synlige fra veien, så vi har en liten vandring foran oss, gjennom fint kulturlandskap, over den «portugisiske broen» og langs stier som bringer oss tett innpå disse enorme fossefallene – som nok er preget av demninger oppstrøms.
The Blue Nile Falls kan være mektige og imponerende.
Frokost, lunsj, middag
21. september: Vi tilbringer det meste av dagen i båt, med flere stopp underveis for å besøke noen av de eldgamle kirkene som ligger på odder og små øyer rundt om i sjøen, godt gjemt i kaffeplantasjer og naturlig vegetasjon. Mange av kirkene og klostrene har skattkamre med vakre prosesjonskors og illuminerte manuskripter. De fleste er imidlertid bevoktet og betjent av munker og prester – alle menn – som ikke alltid tar imot kvinnelige besøkende. Vi finner steder som ønsker velkommen! I alle fall er turen over Tana-sjøen, Etiopias største, en opplevelse av sol og vann og natur (husk solkrem!). Ut på ettermiddagen når vi bryggeplassen i Gorgora, og kjører et par timer gjennom vakkert terreng og spennende landsbyer til Gondar.
Stofftrykk med etiopiske ikoner.
Frokost, lunsj, middag
22. september: På morgenen ser vi ”den kongelige gård” med kong Fasilidas’ slott, som skriver seg fra midt på 1600-tallet, med innflytelse fra portugisisk, axumittisk og indisk arkitektur. I tillegg til kong Fasilidas, går det historier om hans sønn, keiser Yohannes, og hans sønn igjen, keiser Iyasu – og om den sagnomsuste keiserinne Mintewab. Slottskomplekset restaureres av UNESCO. Vi skal også besøke Fasilidas’ bad og se et par av Gondars 44 kirker – fredfylte Debre Sahay Maryam og den vakkert dekorerte Debre Birhan Selassie, ”Treenigheten av Lyset”, med hele engleskaren i takmalerier.
Storslåtte Fasil Ghebbi er oppført på UNESCOs Verdensarvliste.
Frokost, lunsj, middag
23. september: På formiddagen kjører vi inn i Simien-fjellene, en av Afrikas mektigste fjellkjeder, med flere topper på mer enn 4000 m, blant dem Etiopias høyeste, Ras Dashen 4.620 moh. Vi skal ikke så høyt – vktigere enn høydene er det at landskapet er usigelig vakkert, med dype slukter, platåer og alpine enger. Vi skal ut å gå litt i dette som kalles den afro-alpinske sone, se kjempelobelia og snuse på stedegne abyssinia-roser, og hilse på gelada-aper som gresser i store flokker og ikke er det minste skeptiske til tobente, vi har aldri vært deres fiender! De er så utrolig godt tilpasset livet i de ville fjellsidene. Vår lodge ligger på drøyt 2.000 moh – dynejakken kommer til nytte!
Gelada-bavianene i Simien nasjonalpark slapper av i gresset.
Frokost, lunsj, middag
24. september: Vi fortsetter å utforske landskaper – de er et eventyr, natur og landsbyer i Simien, krysser den mektige Tekeze-elven, grense mot Tigray-provinsen, og kjører etterhvert videre til Axum, dronningen av Sabas legendariske hjemsted, hvor vi kommer fram sent på ettermiddagen.
Spektakulær natur i Simien nasjonalpark.
Frokost, lunsj, middag
25. september: Allerede flere hundre år før Kristus var Axum en stor og mektig by med en høyt utviklet sivilisasjon. Det sies at dronningen av Saba levde i Axum, og her fødte hun Menelik, kong Salomos sønn. Byen var et viktig knutepunkt på handelsveiene mellom Afrika og Asia. Den var også et viktig sted for kristendommen i Etiopia. Etiopierne mener at Paktens Ark med tavlene for de ti bud oppbevares i St. Maria av Zion-kirken i Axum. Like utenfor byen finnes syv granittobelisker, monolitter som veier opptil 500 tonn. Italienerne stjal i 1937 en av dem, og den kom for ti-tolv år siden ”hjem” igjen etter å ha vært bortført og plassert i Roma under Mussolini.
Vi kjører ut gjennom Tigray-provinsens praktfulle landskaper til Adwa, hvor en dårlig utstyrt etiopisk hær sto imot en italiensk invasjon i 1896. Vi besøker det eldgamle Yeha-tempelet. Yeha var Etiopias første kjente hovedstad og fødested for landets tidligste sivilisasjon. Stedet ble trolig grunnlag av kolonister fra det sørlige Arabia og sandstensruinene her minner mye om hva man i dag finner i Jemen på den arabiske halvøy.
Obelisker i Aksum.
Frokost, lunsj, middag
26. september: Formiddagsfly til Addis Abeba, der vi skal oppleve ett av reisens store høydepunkter: I dag er meskel, en kirkelig høytid som markerer at dronning Helena, den store keiser Konstantins mor, reiste på pilegrimsferd til Det hellige land og fant Jesu sanne kors der hvor Gravkirken i Jerusalem står i dag. Det sies at hun tente et bål fordi hun hadde en drøm om at røk fra et bål ville vise vei stedet der korset var. Dagen feires med ”mai-stang” på etiopisk, og med baunebrann. Troende vil tegne et kors av sot fra bålene i pannen, det vil være prosesjoner, messesang og gudstjenester. Tusenvis av geistlige i flagrende liturgiske gevanter, med prosesjonskors, forgylte kroner og silkeparasoller, – Det er en begivenhet å få overvære meskel sammen med byens befolkning, ja, både folk flest og prester og diakoner omslutter oss og inkluderer oss.
Den unik St. George-kirken i Lalibela
Frokost, lunsj, middag
27. september: Formiddagsfly fra Axum til Lalibela, oppkalt etter en konge ved samme navn. Det var han som på tolvhundretallet satte i gang byggingen av de berømte stenkirkene, til sammen 11 gudshus hugget ned i klippene. Lalibela ligger ved foten av et 4200 meter høyt fjell, fritt og luftig. Noen av kirkene er blitt hugget direkte ut av fjellet, noen nærmest gjemt i dype grotter, mens atter andre står som obelisker i landskapet. Dette er helt klart en av Etiopias største attraksjoner, og folk har valfartet hit siden femtenhundretallet. Lalibela er et av kirkehistoriens viktigste steder, ikke bare på det afrikanske kontinent, men i hele den kristne verden.
Om litt er kaffen klar... Etiopia er kaffens vugge. Den smaker fortreffelig.
Frokost, lunsj, middag
28. september: Vi fortsetter vår befaring av kirkene i Lalibela stille og rolig, med en pust i bakken inn i mellom. På ettermiddagen besøker vi en familie som vil lære oss å lage nasjonalretten injera, en dampet lefse, og wat, ledsagende stuing. Etterpå blir det etiopisk kaffe, tilberedt fra grunnen av, det lukter – og smaker – vidunderlig. Og et glass tej, etiopisk mjød.
Den etiopiske ortodokse kirke er et av de eldste trossamfunn i verden.
Frokost, lunsj, middag
29. september: I løpet av formidagen flyr vi tilbake til Addis Abeba, og forbereder oss på et taktskifte, i ettermiddag skal vi ut på landeveien mot sør.
Etter et par timer gjennom småbyer og kollelandskaper kommer vi ned i The Rift Valley, forkastningen som strekker seg fra Libanon gjennom Jordandalen og Rødehavet og hele Øst-Afrika like til det sørlige Afrika. Den etiopiske delen av Rift Valley er flate åpne savanner med innsjøer, spennende byer og eldgamle trær. Et helt annet landskap enn det vi har sett i Nord-Etiopia, og ganske annerledes mennesker og kulturer.
Vi når fram til vårt hotell, fint beliggende på bredden av Langano-sjøen.
Gå ikke glipp av solnedgangen over Langano-sjøen!
Frokost, lunsj, middag
30. september: En lang og spennende kjøretur fra Langano til Arba Minch, en større by lengre sør i landet. Turen går videre gjennom Rift Valley. Vi passerer fjellandsbyer og hilser på lokale folk, ser mer åpne områder rundt de mange innsjøene i denne dalen, menneskehetens vugge. Det er gjort arkeologiske funn som tyder på at det var her i Øst-Afrika at det første mennesket reiste seg og gikk på to ben. Arba Minch ligger spektakulært på kanten av en klippe med herlig utsikt over Abaya- og Chamo-sjøene. Byen kalles ikke Himmelbroen for ingenting!
Utsikten over Chamo og Abaya-innsjøene.
Frokost, lunsj, middag
1. oktober: På formiddagen båttur på Chamo-sjøen. Fisk vaker og hopper etter insekter, nil-krokodiller ligger gjerne på land og slikker sol, men hopper i sjøen om vi kommer for nær, flamingoer står stille og betrakter livet, og hvor er flodhestene? Vi fortsetter nå med jeeper, veiene forvandles til stier med hjulspor fulle av støv – det merkes – og kjører gjennom Konso-området. Vi får se noen av de mystiske totem-pælene som er satt opp til ære for de døde. Konso’ene har inntil nylig levd helt uten påvirkning av sivilisasjonene rundt seg. De har en rik kultur å støtte seg til, og de har gjennom århundreder utviklet en helt unik måte å dyrke den tørre jorden i området. De er også kjent for sine tekstiler. Videre til Jinka, der vi prøver å få møte noen av stammene i området, ari, tsemai og benna. Vi håper å få se det lokale museet, som er viet folkeliv og tradisjoner i den sydlige delen av Omo.
Totempåler i Konso, Omodalen.
Frokost, lunsj, middag
2. oktober: Veistandarden er etter hvert ubeskrivelig, men landskapet er praktfullt, med skogkledte høyder, kaktus-lunder, termittuer og buskland. Vi passerer en og annen landsby befolket av forskjellige grupper. Ut på ettermiddagen når vi fram til nasjonalparken Mago. Er vi heldige, kan vi få øye på både løve, leopard, sjiraff og elefant, men noen garanti har vi ikke. Krypskyttere er et voksende problem i dette frodige eldorado for Etiopias villdyr. Uansett er det et rikt dyreliv, så selv om vi ikke får øye på de store kjente, har vi muligheter til å se flokker av bøfler, sebra og diverse antilopearter. I området ved Mago holder noen av de mest farverike minoritetsgruppene til. Territoriet til mursi-folket ligger på den andre siden av Mago-elven, utilgjengelig for ethvert motorisert kjøretøy, men de har en landsby som det er mulig å komme til, og vi besøker dem gjerne. Karakteristisk for mursi-folket er lertallerkenene som settes inn i kvinnenes underlepper. Å prøve å forklare meningen med tallerkenene er umulig, dette må vi bare oppleve. Vi trenger oss ikke på, la dem styre ”stevnemøtet”!
Så blir landskapet tørrere – og støvet mer intenst! Vi når hamr-stammens hovedby ved Turmi ved solnedgang.
Spennende møte med Mursi-folket.
Frokost, lunsj, middag
3. oktober: Med base i Turmi har vi en dag med lite kjøring, og tid til å utforske området og møte lokale folkegrupper. Områdene rundt Murulle er karo’enes territorium. De er kjent for sin kroppsmaling. Menn maler kroppen med hvit kalk blandet med fett for å gjøre seg attraktive for kvinner, skremme fiender fra andre stammer og, i det hele tatt, pynte seg og styrke sin status. Mange påfører seg også arr for å tøffe seg og se flotte ut. Og kvinnene har sine tradisjoner. Karo’ene lever av dyrehold og jordbruk med produksjon av mais, sorghum og bønner.
Nær Turmi er hamr-folkets land. Her er det kvinnene og deres antrekk og frisyrer som tar all oppmerksomheten. De er flotte! Unge menns frisyrer er heller ikke å forakte.
Unge gutter fra Karo-stammen.
Frokost, lunsj, middag
4. oktober: Vi finner andre veier tilbake mot Arba Minch, og etter hvert blir veiene bedre, og vi kan sette opp farten litt, men ikke mer enn at vi tar oss tid til å besøke landsbyer befolket av flere stammer. Landskapene er som en bildebok! Vi når Arba Minch utpå ettermiddagen. Fisk til middag? Sjøene ved Arba Minch er rike på fisk, og de lokale fiskerne er de beste i landet, sies det. Kanskje de haler en nilabbor i land før maten.
Landsby nær Arba Minch.
Frokost, lunsj, middag
5. oktober: Vi kjører nordover gjennom Rift Valley. Veien er god nå, og det går radig. Dette er dorze-territorium, og vi besøker en av deres landsbyer. Dorze bor i flotte tukul-hytter, opptil 12 meter høye. De er viden kjent for å veve bomullstekstiler og de er dyktige keramikere. Deres viktigste plante er falske bananer, som utnyttes til siste trevl – og de brygger utmerket araki, de modige skal nok få smake.
Ut på ettermiddagen når vi Awasa, og tar inn på et av langdistanseløperen Haile Gebreselassies hoteller. Ser ham neppe – han har løpt fra de fleste.
Dorze-stammen er kjent for sine flotte vevde tekstiler.
Frokost, lunsj, middag
6. oktober: Vi fortsetter nordover gjennom Awash-bekkenet, og nærmer oss Addis Abeba ad gode veier. Fem mil sør for byen ligger Melka Kunture, hvor arkeologer de siste femti årene har avdekket mer enn tretti stenalderboplasser, den eldste 1,7 millioner år gammel. En av stenalderens ressurser var en klippe med obsedian, vulkansk glass. Folk brukte dette til å lage redskaper, og det er funnet mengder av dem. Italienske arkeologer har bygget et lite, moderne museum på stedet. Et par mil herfra ligger stele-parken i Tiya, en samling av reiste monolitter som hever seg et par meter over bakken. Her er funnet benrester, så det var en gravplass, men hva betyr relieffene på stenene? Stedet står på UNESCOs verdensarvliste.
Så til Addis Abeba, hvor vi vil besøke nasjonalmuseet og «hilse på» Lucy / Disknesh, fossilene av en av våre aller tidligste «formødre», gjerne også en tur gjennom Merkato, byens enorme torv- og basarområde. Vi håper å nå en kjapp dusj før vi tar kvelden med en utmerket avskjedsmiddag og etiopiske danser, innen vi starter vår hjemreise. Flyavgang fra Addis Abeba med Ethiopian Airlines straks før midnatt via Stockholm, og ankomst Oslo på morgenen 7. oktober
Klassisk etiopisk injera med tilbehør – smakfullt og godt!
Vi kommer til Oslo litt ut på morgenen – det er høst!
Prisen er basert på kjente skatter, avgifter og valutakurser pr. desember 2019, og minimum 15 deltakere i gruppen. I tilfelle færre påmeldte forbeholder vi oss retten til å heve prisen eller i verste fall å kansellere turen. I så fall vil beskjed bli gitt senest 30 dager før avreise. Vi tar også forbehold om nødvendige endringer av reiserute, tider, hoteller, etc., både før avreise og etter at turen har startet.
Det er fremdeles knapt med overnattingssteder i Etiopia. Standarden på hoteller og restauranter er lavere enn i andre afrikanske turistland, men mye har skjedd de siste årene, og vi skal gjennomgående bo og spise helt fint, men ikke helt som andre land vi ofte besøker. Et par kjøreetapper er også krevende for både sjåfører og passasjerer, men veien blir bedre år for år, det går greit.
Hoteller:
20 – 21. sept. Avanti Blue Nile Resort Bahir Dar
21 – 23. sept. Mayleko Lodge Gondar
23 – 24. sept. Simien Lodge, Simien
24 – 26. sept Sabean Hotel, Axum
26 – 27. sept. Golden Tulip Hotel
27 – 29. sept. Maribela Lodge, Lalibela
29 – 30. sept. Sabana Beach Resort, Lagano
30 – 1. og 4- 5. okt. Haile Arbaminch Resort, Arbaminch
1 – 2. okt. Eco Omo Lodge, Jinka
2 – 4. okt. Buska Lodge, Turmi
5 – 6. okt. Haile Hawassa Resort, Awassa
Med forbehold om endringer.