Førjulsstemning i Zagreb og Ljubljana

/ Adventstid i Kroatia og Slovenia

Visste du at Kroatias hovedstad har Europas beste julemarked? I hvert fall ifølge leserne av European Best Destinations, som har har kåret julemarkedet i Zagreb til Europas beste i 2016, 2017 og 2018!  Her er det altså store sjanser for å finne både julestemning og julegaver.

I adventstiden er det flotte julemarkedet spredt rundt hele byen med mange boder med mat, drikke, pynt og gaver av alle slag. På markedet finner du alt fra vakker og billig juletrepynt til keramikk og trevarer til svært hyggelige priser. Og ikke minst er dette en herlig start på adventstida, i to hyggelige, gamle byer med unik stemning og godt selskap.

Gled deg til: 

 • Sightseeing og julemarked i Zagreb
 • Heldagsutflukt til sjarmerende Ljubljana
 • Flere hyggelige fellesmåltider
 • Konsert i Vatroslav Lisinski Concert Hall i Zagreb

 

 

Last ned reiseprogram
 • Pris fra 8 890,-
 • Første tilgjengelige avreisedato 01.12.2019 (1 avreisedatoer)
 • Varighet 5 dager

Avreiser

 • Avreisedato 01.12.2019
 • Avreisested Oslo Lufthavn
 • Tilgjengelighet Ledig
 • Dager 5 dager
 • Priser fra 8 890,-
Skriv ut

Dag til dag program

Dag 1

Ankomst Zagreb, middag

Austrian Airlines har avgang fra Oslo Lufthavn kl. 13.40. Etter flybytte i Wien lander vi i Zagreb kl. 18.00, hvor vår lokale reiseleder møter gruppen. En kort busstur senere, og vi sjekker inn på Palace Hotel og tar en liten tur ut i byens gater og spiser middag sammen på en lokal restaurant.

Rett ovenfor hotellet ligger parken Zrinjevac, en av de fineste parkene i byen med sin karakteristiske allé med 220 platantrær som ble plantet allerede i 1872. Parken er en del av den kjente byplanlegger Lenucis grønne hestesko, et hesteskoformet parkanlegg lagt i sentrum. (M)

 

Julemarked i Zrinjevac-parken, Zagreb
Dag 2

Byvandring i Zagreb og julemarked

Etter frokost er det ut i Zagrebs gater for en byvandring med lokalguide, cirka to timer. Vi går mot det sentrale bytorget, Trg Bana Jelacic, som ligger i Zagrebs nedre bydel. Herfra går vi i retning oppover mot den gamle bydelen og Kaptol i Gradec. Biskopen, hans bolig og katedralen hadde sitt sete i den sørøstlige delen av Kaptol-høyden gjennem middelalderen.

Vi fortsetter forbi markedsplassen Dolac, der koner kommer inn fra landet med egg, ost, frukt og grønt året rundt. Fra Dolac fortsetter vi mot bydelen Gradec som i år 1242 ble proklamert kongelig fristad av den ungarske kongen Bela IV. I denne bydelen ligger det kroatiske parlamentet, en del museer og kirker samt et av de bevarte bytårnene, Kula Lotrscak, hvor det hver dag kl. 12 blir avfyrt kanonskudd. Byvandringen avsluttes med felles lunsj på en lokal restaurant.

Julemarkedet i Zagreb er spredt over det meste av indre bydel og på vår tur rundt med lokalguiden kommer vi å passere forbi en stor del av julemarkedet. Nå kan du utforske det på egen hånd. Reiselederen møter gruppen igjen på kvelden og kan komme med forslag til spisesteder for middag – den er på egen regning i kveld. (F, L)

Panoramautsikt over katedralen i Zagreb
Dag 3

Heldagsutflukt til Ljubljana

Vi kjører med buss til Ljubljana, cirka to timer. Byen har snaue 300 000 innbyggere og er en av de minste hovedstedene i Europa. Gamlebyen med sine brosteinsgater, lampeposter, ornamenterte bygninger og broer gjør at den ofte sammenlignes med Praha og Krakow. Magasinet Reiselyst kåret i 2015 Ljubljana til Europas vakreste og mest undervurderte by, så her kan du bli positivt overrasket! Vår lokalguide tar oss med på en byvandring hvor vi blir bedre kjent med Slovenias flotte hovedstad før vi nyter en felles lunsj på en av byens restauranter.

Senere har du litt tid på egen hånd til å gå på Ljubljanas julemarked, før vi går opp til middelalderborgen som ligger ovenfor byen. Her får du en fantastisk utsikt over Ljubljana. Hvis du ønsker, kan du ta funicularen (kabelbanen) opp til borgen. Du betaler for den direkte på stedet.

På ettermiddagen blir det kanskje siesta i bussen tilbake til Zagreb, middag i kveld er på egen hånd. (F, L)

 

Ljubljana er riktig så stemningsfullt i førjulstida.
Dag 4

Zagreb - Mirogoj, museer, julemarked og konsert

Reiseleder tar med de som vil på trikken til kirkegården Mirogoj, bygget på slutten av 1800-tallet av arkitekten Herman Bollé. Det er en svært vakker kirkegård, og blant de mest bemerkelsesverdige landemerkene i Zagreb. Kirkegården er for alle religiøse grupper: katolske, ortodokse, muslimer, jøder, protestanter og siste dagers hellige. I arkadene finner du de siste hvilestedene til mange kjente kroater, som Kroatias første president – Franju Tudman. Han var det selvstendige Kroatias første president, fra 1990 til sin død. Han tilhørte det nasjonalistiske partiet HDZ og regnes i Kroatia som nasjonalhelt etter sitt livslange engasjement for kroatisk uavhengighet.

Zagreb har flere museer av ulike slag du kan besøke, de har faktisk et eget museum for brutte forhold – Museum of Broken Relationships!

I kveld kan du oppleve en konsert i Vatroslav Lisinski Concert Hall. Programmet for adventskonsertene er ikke klart ved publisering av denne turen, så mer informasjon kommer senere. Det kan også blir bytte av kveld. Vi inntar en felles avskjedsmiddag på en lokal restaurant. (F, M)

 

Dag 5

Hjemreise

Etter frokost og utsjekking har du god tid til shopping og vandring i Zagreb, samt litt lunsj, før avreise til flyplassen.

En liten kuriositet; historien bak det moderne slipset kommer fra Frankrike, men det er imidlertid ingen fransk oppfinnelse. Slipset var noe som de kroatiske soldatene brukte under trettiårskrigen. Ordet kravatt, forgjengeren til slipset, kommer fra det franske ordet la croate, som betyr «kroat» som referer til de dekorative skjerfene som de kroatiske kavaleristene bar rundt halsen under trettiårskrigen. Hensikten med skjerfene var at soldatene lett kunne identifiseres.  Kravatter av silke var forbeholdt til offiser, mens soldater fikk nøye seg med kravatter i enklere materiale. Kanskje blir det med noen slips hjem fra Zagreb?

Austrian Airlines har avgang kl. 18.40, og etter flybytte i Wien, beregnes ankomst til Oslo Lufthavn kl. 23.15. (F)

Reisebetingelser

Prisen inkluderer

 • Flyreise Oslo–Wien-Zagreb  t/r med Austrian Airlines
 • Flyskatter og turistskatt (per 14.feb. 2019)
 • 4 netter i dobbeltrom på 4* hotell inkludert frokost
 • 2 lunsjer
 • 2 middager
 • Utflukter og sightseeing som beskrevet
 • Engelsk- eller svensktalende lokalguider
 • Lokal skandinavisktalende reiseleder

Prisen inkluderer ikke

 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Drikke til måltidene
 • Eventuell tips

Hotellet

Palace Hotel 4* ligger i hjertet av Zagreb i en art noveau-bygning fra 1891, og har ønsket gjester velkommen siden 1907. Det er faktisk Zagrebs første offisielle hotell. Det er selvsagt renovert og pusset opp i senere tid, og har 116 rom i tillegg til noen suiter og leiligheter.
Hotellet har møterom, café og restaurant. Standardrommene er på 16-22 kvadratmeter, har air condition, satelitt TV, mini bar, hårtørrer, safe. Alle rom har tilgang på gratis wi-fi.
Les mer om hotellet her.